Gönderen Konu: Nasıl Az Yaktırabilirim?  (Okunma sayısı 2564 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '11
  • 120 kere teşekkür etti
  • 222 kere teşekkür edildi
Nasıl Az Yaktırabilirim?
« : Kasım 14, 2013, 01:12:45 »
başlıktan da anlaşılacağı üzere klişe bir giriş ile tecrübelerinizi istiyorum. genelde 1800-2000 dd arası vites değiştiriyorum ve yavaş yavaş hızlanıyorum. aracım dizel. acaba az yakması için doğru mu yapıyorum? yoksa nasıl daha az yaktırabilirim?
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma

Toyota Club Türkiye

Nasıl Az Yaktırabilirim?
« : Kasım 14, 2013, 01:12:45 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
Ynt: Nasıl Az Yaktırabilirim?
« Yanıtla #1 : Kasım 14, 2013, 01:34:01 »
2000 devir bence çok erken bir devir vites değiştirmek için. Bildiğim kadarıyla astrada 1750 devir civarında turbo devreye giriyor. Bu durumda 2000 devirde turbo daha yeni devreye girmiş olduğundan ve bir üst viteste devreden çıktığından sürekli bu şekilde daha fazla tüketime neden olur. en güzeli 2500 devir gibi değiştirmek olurki bu durumda bir üst viteste turbo devrede olacaktır muhtemelen. Eğer 2500 devirde turbo devrede olmuyor ise 2600 gibi deneyebilirsin. Yani 1750 devirin altına düşmesin vites değiştirdiğinde.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 14, 2013, 01:45:48 »
başlıktan da anlaşılacağı üzere klişe bir giriş ile tecrübelerinizi istiyorum. genelde 1800-2000 dd arası vites değiştiriyorum ve yavaş yavaş hızlanıyorum. aracım dizel. acaba az yakması için doğru mu yapıyorum? yoksa nasıl daha az yaktırabilirim?

Seçkin ben çok dikkat ettim mi 5.5 yakalıyorum dikkat etmedim mi 5.8 en fazla taş çatlasın 6 lt yakıyorum ondan kendini sıkma farz et bir zam daha geldi zaten bünye alışık . :)

Şaka bir yana 2000 devir vites değiştirmek için çok erken en az 2500 gör hatta rampa çıkıyorsan 3200-3500 e kadar devam et . Az yakmak istiyorsan seyir edeceğin hıza bir an önce ulaşıp o hızda 1900-2100 devir aralığında git . Diğer bir ayrıntı ne kadar az frene basarsan o kadar az yakarsın yani duracağın zaman hızla ilerleyip birden fren yapmaktansa ayağını daha önceden gazdan çekerek motor freni yapman daha az yakıt tüketmene  yardımcı olacaktır .Bunu trafikte araçları takip ederken de yapabilirsin ama bunun için takip mesafesini iyi ayarlaman lazım . Az yakacam diyede frene basmaktan korkma gerektiği zaman yapıştır . Bunu niye söylüyorum bir arkadaşıma bunu tavsiye ettim . Muhterem frene basıp fazla yakacam diye öndeki araca hafif tıklattı . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 14, 2013, 01:50:14 »
Seçkin ben çok dikkat ettim mi 5.5 yakalıyorum dikkat etmedim mi 5.8 en fazla taş çatlasın 6 lt yakıyorum ondan kendini sıkma farz et bir zam daha geldi zaten bünye alışık . :)
Benim araba benzinli ve ben normal kullanırsam 5.5 ortalama yakalıyorum. Tabi biraz yüklenirsem 8-9 litre oluyor. :D
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 14, 2013, 07:14:48 »
Kisa mesafelerde ozellikle 500metrelik mesafelerde  ;) yurumeyi dene.  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 14, 2013, 11:14:20 »

2000 devir bence çok erken bir devir vites değiştirmek için. Bildiğim kadarıyla astrada 1750 devir civarında turbo devreye giriyor. Bu durumda 2000 devirde turbo daha yeni devreye girmiş olduğundan ve bir üst viteste devreden çıktığından sürekli bu şekilde daha fazla tüketime neden olur. en güzeli 2500 devir gibi değiştirmek olurki bu durumda bir üst viteste turbo devrede olacaktır muhtemelen. Eğer 2500 devirde turbo devrede olmuyor ise 2600 gibi deneyebilirsin. Yani 1750 devirin altına düşmesin vites değiştirdiğinde.
Sürekli turbo devrede sıkıntı olmasın?
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 14, 2013, 11:14:43 »

Şaka bir yana 2000 devir vites değiştirmek için çok erken en az 2500 gör hatta rampa çıkıyorsan 3200-3500 e kadar devam et . Az yakmak istiyorsan seyir edeceğin hıza bir an önce ulaşıp o hızda 1900-2100 devir aralığında git . Diğer bir ayrıntı ne kadar az frene basarsan o kadar az yakarsın yani duracağın zaman hızla ilerleyip birden fren yapmaktansa ayağını daha önceden gazdan çekerek motor freni yapman daha az yakıt tüketmene  yardımcı olacaktır .Bunu trafikte araçları takip ederken de yapabilirsin ama bunun için takip mesafesini iyi ayarlaman lazım . Az yakacam diyede frene basmaktan korkma gerektiği zaman yapıştır . Bunu niye söylüyorum bir arkadaşıma bunu tavsiye ettim . Muhterem frene basıp fazla yakacam diye öndeki araca hafif tıklattı . :)
Abi çok yakmasın? :)
2011 Auris Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 14, 2013, 11:15:37 »

Kisa mesafelerde ozellikle 500metrelik mesafelerde  ;) yurumeyi dene.  :D
Dönüşünde çok dik yokuş var o yüzden arabayla gidiyorum :)
2011 Auris Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #8 : Kasım 14, 2013, 11:17:22 »
Abi çok yakmasın? :)
Seçkin en az dediğim sekilde yakar. Ama bukadar fazla takma arkadasım taktı tassaruf yapacam diye arkadan birine tıklattı ve tamponu eline aldı. :)  Tasarrufu düşünmek iyi ama belli bir yerden sonra dikkat dağıtıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Kasım 14, 2013, 13:06:57 »
Seçkin en az dediğim sekilde yakar. Ama bukadar fazla takma arkadasım taktı tassaruf yapacam diye arkadan birine tıklattı ve tamponu eline aldı. :)  Tasarrufu düşünmek iyi ama belli bir yerden sonra dikkat dağıtıyor.
motor freni kullanıyorum dururken de benim araba da az bişey basınca 8 litreleri görüyor 32-33 kuruşu gördüm. benim dediğim gibi kullanınca 25 kuruşu gördüm.  öğrenci maaşıyla kendi cebimden koyunca mazotu ister istemez düşünüyor insan. geçen ay shell kartta 360 liralık yakıt aldığım yazıyordu :)
2011 Auris Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 14, 2013, 13:24:03 »
32-35 kuruş nasıl beceriyorsun la dizelle.

Ben dün 35 tllik benzin aldım full şehir içi arada bi çevreyoluna gidip gaza oturdum yüksek hız falan gittim akşam iş dönüşü trafiğine takıldım ona rağmen 116 km 7.2 yakmışım eğer trafik olmasa 6.8le bırakacaktım arabayı.

Denildiği gibi turboyu devreye mutlaka sok zaten dizelin gitmesini sağlayan olay turbo birden ulaş bir üst vitese ama uygun hızda.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #11 : Kasım 14, 2013, 13:28:02 »
motor freni kullanıyorum dururken de benim araba da az bişey basınca 8 litreleri görüyor 32-33 kuruşu gördüm. benim dediğim gibi kullanınca 25 kuruşu gördüm.  öğrenci maaşıyla kendi cebimden koyunca mazotu ister istemez düşünüyor insan. geçen ay shell kartta 360 liralık yakıt aldığım yazıyordu :)

8 anormal bir değer dizel için . Ben bugüne kadar en fazla 7.5 lt gördüm ondada kötü örnek olmasın diye nasıl kullandığımı buraya yazmayim siz tahmin edersiniz . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 14, 2013, 13:30:10 »
8 anormal bir değer dizel için . Ben bugüne kadar en fazla 7.5 lt gördüm ondada kötü örnek olmasın diye nasıl kullandığımı buraya yazmayim siz tahmin edersiniz . :)
ben kötü örnek oluşturmadan sürüyorum basarsam aşırı fazla basmazsm normal değerlerde yakıyor :)

32-35 kuruş nasıl beceriyorsun la dizelle.

Ben dün 35 tllik benzin aldım full şehir içi arada bi çevreyoluna gidip gaza oturdum 110+50 falan gittim akşam iş dönüşü trafiğine takıldım ona rağmen 116 km 7.2 yakmışım eğer trafik olmasa 6.8le bırakacaktım arabayı.

Denildiği gibi turboyu devreye mutlaka sok zaten dizelin gitmesini sağlayan olay turbo birden ulaş bir üst vitese ama uygun hızda.
gel cumartesi de nasıl yaktırdığımı gösteriyim :)
2011 Auris Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 14, 2013, 13:37:17 »

Aaaa lütfen ne kötü örneği Mahmut abi kırıyorsun kalbimi biz çok mu iyiyiz sanki :lol:

gel cumartesi de nasıl yaktırdığımı gösteriyim :)

Dediğim gibi burs'a bağlı hacı abi ;)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #14 : Kasım 14, 2013, 13:41:56 »

Aaaa lütfen ne kötü örneği Mahmut abi kırıyorsun kalbimi biz çok mu iyiyiz sanki :lol:

Kötünün iyisi diyelim o zaman .  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '16
  • 62 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 14, 2013, 13:42:23 »
ben 1,6 aurisle sert kullanımda 8,5 ları görüyom şehir içinde :) o değeri minimuma çekmek için çalışmalara başladım çok sakin kullanmaya çalışıyorum bakalım becerebilecekmiyim ve kaça düşürecem :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Kasım 14, 2013, 20:43:50 »
binmeden önce 3 ihlas 3 nas okusan faydası muhakkak olur...
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Kasım 14, 2013, 22:58:21 »

öncelik şeytanı kovuşturması gerekiyor olarak algıladım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Kasım 14, 2013, 23:00:58 »
yani  muhammet abı.secki dıreksıyona geçince devir göstergesi 1 tam tur atabilse emınım attırır.kanları hızlı akıyor.belki biraz yavaşlatır diye.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 14, 2013, 23:19:27 »
abi sağlam bi okuyup öyle binerim ben arabaya :)

ben 1,6 aurisle sert kullanımda 8,5 ları görüyom şehir içinde :) o değeri minimuma çekmek için çalışmalara başladım çok sakin kullanmaya çalışıyorum bakalım becerebilecekmiyim ve kaça düşürecem :)
dizelse hakkaten fazla benzinliyse ideal bence

yani  muhammet abı.secki dıreksıyona geçince devir göstergesi 1 tam tur atabilse emınım attırır.kanları hızlı akıyor.belki biraz yavaşlatır diye.
yok abi ehliyeti aldıktan sonra baya duruldum. hatta kendi arabam olduktan sonra daha da duruldum. en fazla yaptığım hız 100+40 onu da 1 kere yaptım onun haricinde 1 kere bile hız sınırlarını ihlal etmedim onu da geçtim 500 metre okula gidip gelirken bile emniyet kemerimi taktım. çok mülayimleştim trafikte de bir tek trafikte kavga işini çözemedim :)
2011 Auris Sport