Gönderen Konu: İridyum bujilerin en iyi markası hangisidir?  (Okunma sayısı 25831 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota ''CAN''dır...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
İridyum bujilerin en iyi markası hangisidir?
« : Kasım 12, 2013, 23:54:36 »
Selam arkadaşlar.

Aracımın dış modifiyesine biraz ara verip performansına yönelik yatırımlar yapmayı düşünüyorum fakat kafa karıştırıcı bazı konular var. İridyum bujiler hakkında hem iyi hemde kötü konuşanlar var fakat ben kararlıyım tek merak ettiğim bu ürünlerin markaları. 3-4 çeşit benim gördüğüm markalar var bunlar NGK,DENSO,BOSH En iyi bilinen markalar. Duyduğuma göre Bosh marka en iyisiymiş ama NGK dan memnun olan arkadaşlarımda var denso ismi pek çekici gelmediği için düşünmüyorum ve denso'lar çok ucuz bu da kalite farkını gösterebilir.Sizce en kaliteli marka hangisidir ve 1.6 enjeksiyonlu toyota corolla için uygun olanı hangisidir. Ayrı ayrı kodları var kafam çok karıştı  :wacko: :wacko: :wacko:

Mesaj Birleştirildi: Kasım 13, 2013, 01:24:33

Toyota Club Türkiye

İridyum bujilerin en iyi markası hangisidir?
« : Kasım 12, 2013, 23:54:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
Ynt: İridyum bujilerin en iyi markası hangisidir?
« Yanıtla #1 : Kasım 13, 2013, 01:31:16 »
He ismine gore yatirim yapiliyor yani ? Densoyu biraz arastirirsaniz bilgi sahibi olursunuz diye dusunuyorum. Kisaca soyle soyliyeyim arastirmaniza en azindan on bilgi verir denso toyotalara fabrikada takilan bujilerdir ve her tulu ihtiyaci karsilar.

Gelelim sizin iridyum buji isteginize. Bunuda duzgun arastirmanizi tavsiye ederim yoksa biraz tuzlu maliyeti olur. En basinda yaktiginiz yakit tavan yapacak. Iridyumlar bildiğim kadariyla m 4 tirnakli ve buji kablosuna extra yuk demek bu. Daha detayli girersem (sayisal verileri atiyorum) sizin tek tirnakli olan bujileriniz dakikada 10.000 kez cakiyor ve ateşleme yapiyorlar iridyum 4 tirnakli olduguna gore 4 kat daha fazla cakma islemi olacak ve dakikada 40.000 atesleme olacak ve dogal olarak performans artacak buraya kadar hersey eyvallah mantik bu. Ammavelakin sizin buji kablolariniz orjinal kablo olduklari icin dakikada maksimum 15.000 cakmayi kaldiracak direncte ama siz bun kablolardan 40.000 cakmasini istiyorsunuz tamam yapar nereye kadar ve ne zamana kadar ? Sadece buji alip takmakla is cozulmuyor ondan once mutlaka buji kablolarinizi yenileyin. Ki birde bu isin icinde birde distribütör var yukarida dediklerimin aynisini distribütör icin kurun ve dusunun.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota ''CAN''dır...
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 13, 2013, 01:39:31 »
Denso hakkında haklısınız nasıl hatırlamadıysam artık baya rezillik oldu bnmkide :D buji kablolarının değişmesi gerektiğini biliyorum onuda araştırıyom ama bujilerde kafam kaldırmadı artık. Distribitör derken komple değişmesinden mi bahsediyorsunuz ? Bu arada teşekkür ederim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 13, 2013, 01:48:41 »
Gereksiz bir girişim olur, illa bir şeyler yapayım diyorsanız daha masum şeyler yapın. Mesela kutu içi hava filtresi olabilir. Buji işine hiç girişmeyin dememin sebebi ise ateşleme bobini, distribütör ve buji kablosu gibi ateşleme sistemi araçlarının iridyum uçlu olan bujilerin yeterli ihtiyacını karşılayamacaktır ve dahada performans düşüşüyle birlikte ekstra yakıt getirecektir.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota ''CAN''dır...
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 13, 2013, 01:54:04 »
Gereksiz bir girişim olur, illa bir şeyler yapayım diyorsanız daha masum şeyler yapın. Mesela kutu içi hava filtresi olabilir. Buji işine hiç girişmeyin dememin sebebi ise ateşleme bobini, distribütör ve buji kablosu gibi ateşleme sistemi araçlarının iridyum uçlu olan bujilerin yeterli ihtiyacını karşılayamacaktır ve dahada performans düşüşüyle birlikte ekstra yakıt getirecektir.

Yazılanları okudum başka bi yerde bu konu hakkında söylenenler şu tarz.. Normal yakıt tam olarak yanmadan çıkar bu bujilerin ateşlemesi güçlü olduğundan yakıtınız yanmadan çıkmaz tarzında konuşmalar vardı yakıt tasarrugu sağladığını söyleyen bir çok kişi var kafam iyice karıştı gerçekten. krom hava filtresini ek olarak yapıcam zaten o en başta :D 115 hp aracımın gücü, 125-135 hp kadar çıkartabilmek istiyordum ama bu işler öyle olmyor anlaşılan daha fazla araştırıcam. Bu krom hava filtrelerinede baktım 4 hp fln verenleri gördüm daha fazla verenler var diye biliyorum. Google amcaya ne yazarsam bulabilirim acaba ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 13, 2013, 02:00:53 »
Yazılanları okudum başka bi yerde bu konu hakkında söylenenler şu tarz.. Normal yakıt tam olarak yanmadan çıkar bu bujilerin ateşlemesi güçlü olduğundan yakıtınız yanmadan çıkmaz tarzında konuşmalar vardı yakıt tasarrugu sağladığını söyleyen bir çok kişi var kafam iyice karıştı gerçekten. krom hava filtresini ek olarak yapıcam zaten o en başta :D 115 hp aracımın gücü, 125-135 hp kadar çıkartabilmek istiyordum ama bu işler öyle olmyor anlaşılan daha fazla araştırıcam. Bu krom hava filtrelerinede baktım 4 hp fln verenleri gördüm daha fazla verenler var diye biliyorum. Google amcaya ne yazarsam bulabilirim acaba ?
Buji olayını ben kesinlikle önermem. Bahsettiğim gibi yakıt olarak daha fazla yanma olacaktır, bujiler belirlenirken aracınızın yanma oranı ihtiyacına göre belirlenir. Siz bu oranı değiştirirseniz size birçok açıdan zarar ettirecektir. Mesela şöyle düşünün bu oran artarsa fazla yanma demek fazla yakıt demek, ısı demek. Bu ısıya göre tasarlanmamış olan aracınızı bu ısıda kullanarak ona iyilik etmezsiniz. Hava filtresi ise sanırım açık hava filtresinden bahsediyorsunuz, bence açık hava filtresi değilde kutu içi filtreleri deneyin. Açık hava filtresinde soğuk hava alması gerekiyor ve dolayısıyla boruyla daha alt kısımlara indirmek lazım bağlantıyı, ayrıca sökmesi temizlemesi uğraştırıcı. Size bahsettiğiniz kadar güç sağlayacağınıda düşünmüyorum. Kaldıki 3-4 hp güç için bu kadar uğraşıya değer mi, bence  değmez. Yani 3-4 hp yi hangi koşullarda hissedebilirsinizki? 
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota ''CAN''dır...
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 13, 2013, 02:05:54 »
Beni yanlış anladınız genel anlamda aracıma 10 veya 15 hp lik güç nasıl katabilirim anlamında söyledim onu. Dediğiniz hava filtresinide bi araştırıyım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 13, 2013, 02:07:35 »
Acik filtre ben kullaniyorum benim sicak cekiyor 0dn 80e kadar cok verimsiz cunkunonden hava akimi yok ama 80drn sonra olay degisiyor kutu filtreye oranla kutu filtreyi taktigimda arac hem gitmiyor hemde cok yakiyor acik flitre takacaksaniz 1 kaliteli marka olsun 2 soguk ceksin. Ayrica buji isi hayatta basarilar oyle ahim sahim getirmez. Getirmez mi elbet getirir ama bir sure sonra goturusu cok olur. Temizinden bir headers yaptirin hava filtresi alin ilk susturucu orta susturucuyu sokup son susturuxuya tatli sese sahip arabayi tikamayan bir egsoz alin ust devirleriniz canlansin bunlarla birlikte maksimum 120 olur bujide 121 yapsin ki yapmaz  ama 125-130 gibi degerler malesef atmosferik ve yazilimina dokundurtmayan arabada cok ama cok zor hatta imkansiz. Daha detayli giricem parm var diyorsaniz bu egsoz vs kil tuy islerden sonra direk olarak dereceli egzantrik olayina girin arabanin kaderi degissin.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota ''CAN''dır...
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 13, 2013, 02:25:21 »
Yarın daha detaylı araştırmalar yapıcam teşekkür ederim ikinizede arkadaşlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3431 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 13, 2013, 03:40:12 »
Bujinizi degiştirmenizi tavsiye etmem.
Farklı ateşlemeler pistonun delinmesine neden olabiliyor.

Neredenmi biliyorum.
Motorsikletimde çok iyi dedikleri buji kullanmıştım.
Pistonun tam ortasında delik oldu krank mrank hepsini elime almıştım.
Rektefiye yapana kadar canım çıkmıştı.

Ama o bujilerle daha iyi gidiyordu.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 16, 2013, 12:18:43 »
burada bir yanlışlık var, servislerde iki çeşit buji satılıyor, normal denso 40 bin km lik, iridyum denso 100 bin km lik. iridyum buji hiçbir şekilde arabaya ek bir külfet getirmez aksine performanstada çok az bir artı getirir. tabiki arabanın orijinali olması şartıyla.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Kasım 16, 2013, 12:28:55 »
burada bir yanlışlık var, servislerde iki çeşit buji satılıyor, normal denso 40 bin km lik, iridyum denso 100 bin km lik. iridyum buji hiçbir şekilde arabaya ek bir külfet getirmez aksine performanstada çok az bir artı getirir. tabiki arabanın orijinali olması şartıyla.
Aracın orjinalinde iridyum buji yoksa ve siz sonradan iridyum takmak istiyorsanız bu size hiçbir avantaj kazandırmayacağı gibi yazdığım durumları çıkarabilir. İridyum uçlu bujilerin performans kazandırmasının nedeni nedir, daha fazla yanma olması(yanmayan moleküllerinde yanması) Bu durumda daha çok yanma daha fazla ısı değil midir? Araç tasarlanırken püskürtülen moleküllerin yanma oranı hesaplanarak ona göre malzeme seçimi yapılır. Biz bu ısının üzerinde bir ısıda isteristemez etkileyecektir. Ayrıca iridyum bujilerin kablosununda normal buji kablosundan farklı olduğunu unutmamak gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 16, 2013, 15:34:30 »
Yeni nesil motorlarda bilindiği gibi buji kabloları yoktur.

Bujilerin üzerinde bulunan yüksek voltaj üreten, her buji için ayrı bobin bulunan sisteme 12V cereyan taşıyan basit kablolar vardır.

Tek bir bobini bulunan ateşleme sisteminin ürettiği voltaj örnek 1.000V olsun, siz bunun ucuna tek tırnaklı buji taksanızda, iridyum buji taksanızda, 4 tırnaklı buji (1000/4 tırnak=250V) taksanız bile, buji 1.000V çakar.

Normalden daha yüksek voltajınız yoksa sadece iridyum buji takarak verimi artıramazsınız.

Hava filtenizi temiz tutup, yaşadığınız bölgeye uygun periyodlarında orjinali ile yenilemeniz, çok daha verimli ateşleme sağlayacaktır.
Enjektörlü araçlar için, sensörlerin temiz olması, kaliteli yakıt ve düzenli enjektör temizleyici kullanmak da ateşleme verimini artırır. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 16, 2013, 17:37:59 »
Aracın orjinalinde iridyum buji yoksa ve siz sonradan iridyum takmak istiyorsanız bu size hiçbir avantaj kazandırmayacağı gibi yazdığım durumları çıkarabilir. İridyum uçlu bujilerin performans kazandırmasının nedeni nedir, daha fazla yanma olması(yanmayan moleküllerinde yanması) Bu durumda daha çok yanma daha fazla ısı değil midir? Araç tasarlanırken püskürtülen moleküllerin yanma oranı hesaplanarak ona göre malzeme seçimi yapılır. Biz bu ısının üzerinde bir ısıda isteristemez etkileyecektir. Ayrıca iridyum bujilerin kablosununda normal buji kablosundan farklı olduğunu unutmamak gerekir.
iridyum bujinin orijinal olması demek o arabanın fabrika verilerini karşılayan buji olması demektir yoksa iridyum veya platin bujinin motora herhangi bir zararı olmaz. benim arabanın orijinal bujileri K20TR11(normal denso), PK20TR11 (platin denso) aradaki fark elektrotların metallerinde. platin ve iridyum elektrot yüksek şerare altında çok az aşınır ve kıvılcım kalitesi yüksektir aradaki fark budur. yoksa bujiye gelen voltajlada alakası yoktur, ama bujinin tırnak sayısı arttıkça ihtiyaç duyduğu voltaj ve akım artar.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/