Gönderen Konu: otomatik vites yardımı  (Okunma sayısı 3414 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: otomatik vites yardımı
« Yanıtla #20 : Temmuz 16, 2009, 08:37:44 »
  Selam.
 Sizi öncelikle Tanışma bölümünde tanımak isteriz Mustafa bey.

Kırmızı ışıkta ya da uzun süre bekleneceği durumlarda vitesi N (boş) konumuna alabilirsiniz.

Sollama manevralarından önce aracınızın otomatik vitesli olduğunu unutmamanız lazım. Gaz pedalına sonuna kadar basarsanız vites bir alt vitese geçer (kick down) ve aracınız daha emniyetli ve seri şekilde hızlanır.

Yokuşlarda kalkışta zaten el freni kullanımı tavsiye edilir. Bu acemilik göstergesi değil, tam tersine bir gerekliliktir, ister otomatik, ister manuel şanzımanlı araçlar olsun.

OV. fonksiyonu daha çok sabit hızlı sürüşlerde etkisini yakıt tükeitmini ve sesi düşürerek gösterir. Aracı idealden yüksek devirde kullanmak yakıt sarfiyatını arttırdığı gibi düşük devirde kullanmakta sarfiyatı arttırır. Lastik havaları, lastik tipi, yük durumu, gaz pedalını kullanım şekli, hava ısısı, rakım, nem vs. gibi etmenlerde tüketimi etkiler.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Temmuz 16, 2009, 08:37:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #21 : Temmuz 16, 2009, 09:46:44 »
Öncelikle sorulara cevap veren tum arkadaslara tesekkurler.

Hakan Bey merhabalar - Tanışma bölümüne mesajı gonderdim. Uyarı için teşekkürler. Yeni geldim kuralları ogrenecegim:)

Vitesi N'ye alınca arabanın motorunda bir rahatlama ve daha az ses oluyor gibi geliyordu bana o yuzden atıyordum tahmin ettigim gibi sadece ayak dinlendirmeye yarıyor sanırım.

Evet bu olayı Afyon yolunda yapmıştım. Gazdan ayagımı cekip sonuna kadar basınca devir yukseldi ve vites bir alta gecti hızlanarak gecmistim. O/D default olarak on geliyor zaten onunla hic oynamamıstım. Ama vites koluna on / off dugmesi konulunca insan sanki cok kullanılacak birseymis gibi dusunuyor.

Ahmet Bey : Forumun tarzı konusunda cok fazla bilgi sahibi degilim ama kimsenin fırca yemek gibi bir dusunceyle soru sormadığını dusunuyorum ben dahil. İsterseniz yardım edin isterseniz etmeyin.

1. lafınız şu : "Bosa almaktan kazanılması umulan ne acaba ?" Simdi buna bir cevabım olsa benim o ilk soruyu sormamın anlamı nedir. Aynı soruyu sizden garip bir tarzla cevap olarak okumak mı ? Akıl var mantık var.

2. lafınız şu : O/D ı "kurcalamayın". Neden ortak mı almıstık arabayı ? Sizin mi O/D Dugmesi ? Bir tarz sorunu oldugu kesin.

Murat Beyle samimiyet seviyeniz nedir bilemem ama duayen/muayen lafının cevabını da isterse o versin.

Son diyecegim : Benim mesajlarıma cevap vermeyin stresinizi baska yerde atın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Temmuz 16, 2009, 10:42:36 »
Bunu bende merak ediyorum aslında. Otomatik ya da M/M viteslerde bildiğim kadar kısa süreli durmalarda N konumuna alamaya gerek yok fakat bir arkadaşım ışıkta ya da kısa süreli durma işlemlerinde boşa alınmamasının probleme sebep olabileceğini söylemesi nedeni ile işkillendim. Bu arada benim merak ettiğim yakıt tüketimi ya da motor sağlığı değil, şanzıman ve baskı balatanın (M/M'lar için) durumu.
Ben de otomatik vites kullanıcısıyım. Kişisel düşüncem: otomatiklerde debriyaj yerine sadece fren kullanıldığına göre, frene tam basmanın aşınmaya yol açmayacağı fakat yarım basılı (kavrama noktası) konumunda fazla tutmanın aşınmaya neden olabileceği yönünde. Yani aynen debriyaj gibi olduğunu düşünüyorum. Daha derin teknik bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşmalarını dilerim. Uzun süreli beklemelerde ise P'ye almak daha doğru olur. N aslında normal şartlar altında kullanılmaması gereken bir vites. Bazı ender acil durumlar için konulmuş bence.

Overdrive'a gelince: Bildiğim kadarıyla son vitese geçme izni gibi düşünülebilir. Buna overdrive gibi tuhaf bir isim verilmesinin nedeni bu viteste tekerleklerin motordan hızlı devirlenmesi. Normalde açık konumda olması gerekiyor. (Kapatılınca uyarı ışığı yanar)  yoksa araç otoyolda yeterince ekonomik olmaz. Römork çekmek gibi istisnai durumlar dışında kapatılması önerilmiyor.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #23 : Temmuz 16, 2009, 14:33:21 »
  Tam otomatik viteslerde hareket (motordan yürüyen aksama)mekanik olarak aktarılmaz. Bir yağ haznesindeki yağ ve karşılıklı pallerin yardımı ile hareket aktarılır. Bu da mekanik bağlantılı sistmelere göre bir miktar daha fazla verim kaybına yol açar. Dikkat edilmesi gereken bu yağın kalitesi ve değişim süreleridir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Temmuz 16, 2009, 21:25:24 »
Allah Allah, millet ne alingan yahu?! Ne var orada, ne soylemisim? Neresi firca bunun? Bundan daha nazik soylenebilir mi Allah askina? Hem soru sor, hem cevabi begenme. Masallah. Ignore ozelligi olsa sizin icin hemen kullanacagim, Mustafa Rendeci.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2005 corolla hb sol A/T "CC" lü :D
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Temmuz 16, 2009, 21:52:55 »
bilgi paylaştıkça güzelleşir..birikim kazanır..duayenlerle bu iş dahda zevkli hale gelir..ben sizde duayen sayıyorum bilesiniz..:) araç  hakkında biraz  bilgiye sahibtim.. mustafa beye biraz olsun yardımcı olayım dedim sizde gerekli açıklamayı yapmış bulunuyosunuz..umarım bilgiler işine yaramıştır mustafa beyin..saygılar..
Benim pekmezim oldukça.. sineği bağdattan gelir..;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Temmuz 16, 2009, 22:03:22 »
Mustafa bey ilk önce hosgeldiniz. Aracınızın aniden vites dusurmesi için gazı cekip basmanıza gerek yok gazı kokliyince araba direk vites dusurmektedir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Temmuz 16, 2009, 22:42:44 »
az önce konu hakkındaki mesajları tekrar tekrar okudum..sayın mustafa rendeci..seviyeli bir üslubla arkadaşımız ahmet ozkok ve ben sorduğunuz sorulara yardımcı olmaya çalıştık..ve sorular hakkında seviseyizlik yapılmadığını ve sorduğunuz sorulara ahmet bey gayet ciddi bir cevap vermiştir..ahmet beylede aramızda herhangi bi samimiyet  yok..bilgi paylaşmak içinde bir samimiyetin olmasına gerekte yok.. mesajların içinde ismim geçtiği için açıklama yapma hakkı doğuyor..lütfen kimse stres atmak için mesajlara cevap vermez..bu böyle biline..biraz ciddiyet lütfen..bu herkes için geçerlidir.. saygılar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Temmuz 16, 2009, 23:48:03 »
Murat kardes, burada herkes birbirini dinliyor, birbirine yardimci olmaya calisiyor, ya da sorunlarina care ariyor. Kimse yazdiklarindan maddi bir sey elde etmiyor. Sohbet ediliyor, bilgi paylasiliyor, muhabbet ediliyor. Aramizda kotu niyetlilerin oldugunu hic zannetmiyorum. Benim de bir art niyetim yok. Soru sorulmus, sorunun bende uyandirdigi dusunceleri, cevaplari yaziya dokmusum. Emin olmadigim yerde de genel olarak 'bundan umulan ne acaba' diye soru isaretiyle bitirmisim. Belki daha iyi bilen bir arkadasimiz konuyu buradan acar umidiyle...

Forumu/klubu ego tatmin yeri olarak gormuyorum. Oyle bir dusuncem, ihtiyacim yok zaten sukur. Kimsenin de boyle bir dusuncesi, ihtiyaci oldugunu sanmiyorum. Kullandigim dil Turkce, anlasilir yazmaya calisiyorum, toplum icerisinde bulundugum icin iki kere uc kere dusunerek, hatta mesajlari bazen degistirerek yaziyorum. Ama iste bazen boyle cikislar olabiliyor. Olsun, varsin.

Mustafa Rendeci / Steven Lauber (?) arkadasimizin 'arabama ortak misin, bu firca ne...' gibi laflari cok cirkin, cok uygunsuz.

Soruya cevaben attigim mesaj:

'Bosa almaya hic gerek yok, bosa almaktan kazanilmasi umulan ne acaba?

Surekli D'de bulunmasi cok iyi degil tabii, uzunca beklemelerde P'ye almak en iyisi.

Overdrive'in bir etkisi yok yokus cikarken zaten.Dolayisiyla kurcalamaya da gerek yok.

Yokus yukari cikarken 2. vites ya da 1. vites secilebilir. Ama motora zarar vermemek icin yokus cikildiktan sonra D'ye gecilmeli. Aksi takdirde motor devri gereginden fazla yukselir.

Kaymaya gelince... bu D'de mi oluyor, yoksa P'a gectikten sonra mi? Eger ikincisiyse ve az bir geriye dogru oynama ise normal.Duz alanda park ettikten sonra da az bir oynama olur zaten. D'de yokus yukari cikarken durdugumuzda, ayagimizi frenden ceker cekmez geri geri gidiyorsa bu bence normal degil.

Yakit isine gelince...sizin araba yeni/farkli. Karsilastirma icin pek faydasi olmaz ama benim araba (1.8 Lt  7A-FE) yari yariya sehir ici/sehir disi kullanimda 7,5 Lt/100km yakiyor. Sehir ici yuzde 70-90 olunca 9-10 litreye kadar cikiyor.'

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Temmuz 17, 2009, 00:32:08 »
ahmet bey gerekli olanlar yazılmıştır..konunuzda haklısınız.. forumun amacı belli araçlarımız ve sorunlarına ortak çözümler bulmak...aracı hakkında eksik bilgileri yada merak etmek istedikleri konuları öğrenmek isteyenlere kapımız açık yardımcı olmaya her zaman çalışırz..gerekli yerlere mesaj ulaşmıştır..teşekkürler. iyi gecelr dilerim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #30 : Temmuz 17, 2009, 08:34:49 »
  Sanırım küçük bir alınganlık olmuş. Kısa zamanda durumun tatlıya bağlanacağını düşünüyorum Sonuçta burada hepimiz bir aileyiz.  :kanka: Araçlarımızda bence hiçbirimizden değerli değil.

Oğuzhan'ın söylediği de çok önemli ve doğru. Hatta ayağınızı gazdan çekmeniz tam tersi vites büyütebilir ve sollamada çekişi zayıflatabilir. Bu yüzden gerekli olduğunda sadece gazı köklemeniz daha iyi olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Temmuz 17, 2009, 10:14:17 »
Farkında mısınız bilmem arkadaşlar ama bu gibi sorunlar Türkçemizin giderek fakirleşmesinden kaynaklanıyor. Zaman içinde sözlerin gerçek anlamına değil de kalıplaşmış kullanımlarına bakmaya başlıyoruz. Mesela cümlenin sonunda "acaba" varsa mutlaka orada bir "azarlama tonu" arıyoruz. Aynı şey pasif çatılı cümleler için de geçerli.
Güncel sokak Türkçesini herkesin  aynı başarıyla takip edemeyebileceğini (ve böyle bir zorunluluğunun da olmadığını) herkesin konuştuğu Türkçenin aynı olamayacağını ve ayrıca bu forumun nasıl ciddiyet veya ahlakla ilgili standartları varsa aynı şekilde esneklik ve tolerans standartlarının da olduğunu kulağımıza küpe yapalım arkadaşlar.. (Hepinize söylüyorum haa.. ) :)
Böylece durduk yerde sorun çıkmaz.. Benim de başıma gelmişti böyle bir olay.
Yani olabiliyor.. çok da büyütmeyelim.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Temmuz 17, 2009, 12:11:34 »
sorun yok tatllıya bağlanacağı kanısındayım..benden yana bi sıkıntı yok..fevri çıkışlar olabiliyor cümlelerde..ahmet egesoy abi mesajında haklısın türkçemiz dediğiniz gibi fakirleşiyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Temmuz 17, 2009, 16:08:03 »
2006 Terra OV HB var bende. 4 sorum olacak.

1. Kırmızı ışıkta vitesi N ye almanın yakıt tuketimi ya da motor sağlığı acısından avantaj/dezavantajları nelerdir?

2. Vites D de iken yokuş çıkarken sollama yapmak istedigimizde hızlanmada gecikmeler oluyor. Gidiş geliş yollarda da bu strese yol acıyor. Bu işin tam caresi nedir? 2 ye alıp gaza yuklenmek mi ? Yoksa overdrive off yapmak mı ? Yoksa overdrive zaten default on geldigi icin onu hic kurcalamadan 2 veya L de gaza yuklenmek mi ?

3. Yokuşta cok hafif kayma oluyor ozellikle geri vitesle hafif yokus bir yerden (yokus asagı dogru parkedilmiş iki aracın arasında manevra yaparken) . Tam caresi el freni ile bu işi yapmak mıdır? Yoksa ben frenden gaza geciste tembellik yapıyor agır mı davranıyorum ?

4. OV arabalarla ortalama yakıt sarfiyatınız nedir? 8.4 diyor yol bilgisayarı ama 9 lt yakıyorum ortalama şehiriçi depo hesabına gore.  95 oktan shell. Bizim araba 55 lt alıyor degil mi yanlıs mı hesaplıyorum ?

Daha önce yazan arkadaşlar gayet güzel bilgiler vermişler, ben de konuyla ilgili bildiklerimi yazayım:

1. Işıklarda durduğunuzda, N ve P arasında motor ve yakıt tüketimi arasında bir fark olacağını zannetmiyorum. Zaten aralarındaki fark eğimli yerlerde devreye giriyor: Park konumundayken bir pin şanzımanın tekerleklere güç aktarımını kilitliyor, bu sayede aracın çekişini sağlayan tekerlekler sabitleniyor. Bu durumda arka tekerleklerin dönmesini engelleyen bir şey olmadığı ve pin eğimde duran bir aracın yükünü taşımayabileceği için eğimli yerlerde önce el frenini çekip ardından da aracı P konumuna getirmek şart. Park kilidinin pini çok kuvvetli birşey değil ve kırılırsa şanzımanın sökülmesi gerekeceği için tamiratı kesinlikle pahalı olacaktır.

2. Vites düşürmek için kickdown özelliğinden faydalanabilirsiniz (halk arasında bence yanlış olarak roketleme tabir ediliyor).
Gaz telinin olduğu araçlarda pedalı sonuna bastırdığınızda devreye girerdi ve vitesi küçültürdü, artık pedallar elektronik kontrollü olduğu için sonuna kadar basmak da gerekli değil, biraz fazla bastırmak yeterli oluyor. Ayrıca ECU lu araçlar motorun yükünü hesaba kataraktan eğimde de kendiliklerinden vites düşürüyorlar zaten. Overdrive ise aracın 4. vitese geçme izni diye düşünülebilir, varsayılan halde açık, yani araç 4. vitesi kullanıyor. Eğer 4. vitese geçmek istemezseniz 3. viteste kalarak daha yüksek devir ve daha yüksek torka erişebilirsiniz (bolca yakıt harcayarak).

3. İçi yağ dolu bir silindirin içinde iki fan düşünün. Motora bağlı fan dönmeye başladığında yağda yarattığı hareket diğer fanı da aynı hızla dönmeye zorluyor. Tork konvertörü çok basitçe bu şekilde çalışıyor. Eğer motora bağlı fanın yarattığı döndürme kuvveti, diğer fan üzerindeki ve araca etkileyen yerçekiminden kaynaklı ataleti kırmaya yetmezse tekerlekler istediğimiz yönün aksine doğru kayabilir, bu gayet normaldir, biraz gaz vermeniz sorunu çözmek için yeterli. Zaten otomatik vitesli araçlarda ayağınızı gazdan çekseniz bile motora arabanın eğimsiz yerde düşük hızla ilerlemesini ve yokuşlarda da geriye kaymamasını sağlayacak kadar yüksek miktarda yakıt gidiyor. (Stop etmemesinin sebeplerinden birisi bu) Tabi park etmek gibi her santimin önemli olduğu durumlarda el freni yardımcınız olsun.

4. Başlarda daha farklıydı, artık arabama çok alıştım, yakıt tüketimim de 7.8 - 8,5 arasında gider gelir oldu. Aracımızın deposu 55 litre ama benim hesabımla geride 15 litre kaldığı zaman ışık yanmaya başlıyor ki bence çok erken...

Aklıma gelenler bunlar, benden daha bilgili arkadaşlar hatalarımı düzeltirler zaten.

Saygılar...
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #34 : Temmuz 18, 2009, 14:22:53 »
Ahmet Ozkok : Nasıl daha kibar yazılabiliri sormussunuz. Ornek vermeye gerek yok sanırım diger mesajlarda yazılanlara bakınız sadece sizin yazdıgınız niye oyle olmus kendiniz degerlendirirsiniz.

Benim sorumu cevaplandırmadan bana geri sormanın akıl ve mantıkla bagdasan yonunu tekrar degerlendirmenize bırakıyorum. Tekrar ediyorum bence bir uslup sorunu var. İlle de yok alınganlık bu diyorsanız "millete bak soru sor cevabını begenme" lafını da degerlendirin. Daha netleşir sonuç.

Ahmet Egesoy Bey : Turkce her ne kadar fakirleşse de yazılan birkaç mesajdan sadece Ahmet Ozkok un yazdıgı mesaj alınganlığa sebebiyet veriyorsa yine de durup dusunmek gerekir. Tolerans sınırlarına gelince biri size bir cevap yazılır arada bazı kelime/cumleler hosunuza gitmezse tolerans gosterirsiniz. Sorunuza hic bir cevap verilmeden acaba ile biten cumle bana ters geliyor.

Konu hakkındaki son mesajımdır, uzatma niyetlisi degilim. Yeni ve eski butun cevaplar için tesekkurler. Gercekten yardımcı oldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Temmuz 18, 2009, 21:10:37 »
Oldu, Steven Lauber.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Temmuz 19, 2009, 19:25:20 »
tamam işte bu herşey tatlıya bağlanmış herkese bilgilerinden ve sabırlarından dolayı teşekkürler..yine başka bir konu üzerinde yardımlaşmak dilegiyle..