Gönderen Konu: otomatik vites yardımı  (Okunma sayısı 3357 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
otomatik vites yardımı
« : Eylül 07, 2008, 02:20:04 »
arkadaşlar toyota hb 2004 veya 2005 model almak istiyorum fakat bi şey duydum ki bu modeller otomatik viteste 4 ileri diye sizce ne kadar doğru acaba
yine toyota inadına corolla

Toyota Club Türkiye

otomatik vites yardımı
« : Eylül 07, 2008, 02:20:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: otomatik vites yardımı
« Yanıtla #1 : Eylül 07, 2008, 07:44:53 »
nasıl ne kadar doğru? %50 doğru olamaz ya, ya doğru ya yanlış olur :)

bu durumda doğru, benim aracım da 3 vites otomatik mesela.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 07, 2008, 20:49:50 »
Merhabalar, benimki de 2005 model otomatik vites.

Otomatik vitesimiz normalde 4 ileri. Performans gerektiren durumlarda aracın normalde olduğundan daha yüksek motor devrinde vites değiştirmesini vites kolunun üstündeki overdrive düğmesi ile ayarlıyorsunuz. Varsayılan olarak overdrive açık geliyor, eğer kapatırsanız araç 3 ileri vitesmiş gibi hareket ediyor ve mesela 3000 devirde üst vitese geçeceğine 5000 devirde geçiyor (rakamları salladım).
2005 Corolla Sedan Terra A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 19, 2009, 22:26:44 »
Bazilari N'de park ediyor ve el frenini oyle kullaniyor. Bazilari P'de (park) park ediyor ve el frenini cekiyor. Bazilari (benim yaptigim gibi) P'de parkedip genelde el frenini kullanmiyor. :) En iyisi el frenini kullanmak, sanzumanin sagligi acisindan...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Haziran 20, 2009, 07:51:22 »
şanzıman sağlığı çok daha önemli yükü el freni çeksin. şanzıman zaten yeterince yoruluyor. birde garibanın üstüne arabayı yükleyip gitmeyin. el freni tembel tembel oturmasın öyle.  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 20, 2009, 23:31:52 »
şanzıman sağlığı çok daha önemli yükü el freni çeksin. şanzıman zaten yeterince yoruluyor. birde garibanın üstüne arabayı yükleyip gitmeyin. el freni tembel tembel oturmasın öyle.  :D

Dogru diyorsun Yucel. Ben de forumdakinin aksine araba kullanmayi esimden (bayandan) ogrendim. Iyi mi ettim, kotu mu ettim bilmiyorum. O da el frenini kullanmiyor, madem kullanmiyorsun ben de kullanmiyorum o zaman dedim :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #6 : Haziran 27, 2009, 16:28:27 »
geçen hafta 2005 model otomatik vites corolla sol aldım. normal yokuşlarda geri kaçması yok . ama yukuş biraz fazla olunca geri geri gider. acaba normalmı? yoksa şanzımanda sorunmu var?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 27, 2009, 18:15:19 »
Normaldir tüm otomatiklerde olur....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 27, 2009, 20:02:52 »
Ferruh bey, diğer konudaki mesajınız aynı olduğu için sildim. Tek bir kere yazmanız yeterli olur.

Tanışma bölümünde kendinizi tanıtmak ister misiniz?
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #9 : Temmuz 04, 2009, 13:19:19 »
teşşekürler arkadşlar. ilgilendiğiniz için

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2005 corolla hb sol A/T "CC" lü :D
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 14, 2009, 23:42:07 »
ferruh bey 2005 otomatik vites benimde var..s,z,n aracın  geri geri kaymasında sorun olabilir..olmaması gerekiyor.. ben aşırı dik yokuşta denedim aracımı böyle bişeyle karşılaşmadım.. 
yani size sorun vardır diyemiyorum bence sorun sizin araca alışmanız vede ayakara hakimiyet gibi geliyor umarım sorun devam etmez.. yardımcı olabilmişimdir..
Benim pekmezim oldukça.. sineği bağdattan gelir..;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #11 : Temmuz 15, 2009, 12:11:24 »
şanzıman sağlığı çok daha önemli yükü el freni çeksin. şanzıman zaten yeterince yoruluyor. birde garibanın üstüne arabayı yükleyip gitmeyin. el freni tembel tembel oturmasın öyle.  :D

Aklıma takılan bir şey var, yoğun kış şartlarında genelde eskiler el frenini çekili bırakmayın derler, otomatikte yükü şanzımana bindirmemek için el frenini çekmenin kış şartlarında sıkıntı yaratması gibi bir durum olur mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2009, 12:17:52 »
Otomatiklerin P konumu baya sağlam diye biliyorum ama kışın kuru havalarda zaten el freni etkilenmiyor.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2009, 14:02:56 »
Hem el freni hem P konumunu birlikte kullanmakta yarar var bence. P zaten "park" demek bu işi için yapılmış. Toyota mühendisleri kadar iyi bilemeyiz kanısındayım. araç dururken şanzıman'ın "yük taşıması" gibi bişey olmaz. Hiç bir etkisi yok. El freni sonuçta sürtünmeye dayalı bişey tek başına yeterince güvenli olmaz.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #14 : Temmuz 15, 2009, 16:21:26 »
2006 Terra OV HB var bende. 4 sorum olacak.

1. Kırmızı ışıkta vitesi N ye almanın yakıt tuketimi ya da motor sağlığı acısından avantaj/dezavantajları nelerdir?

2. Vites D de iken yokuş çıkarken sollama yapmak istedigimizde hızlanmada gecikmeler oluyor. Gidiş geliş yollarda da bu strese yol acıyor. Bu işin tam caresi nedir? 2 ye alıp gaza yuklenmek mi ? Yoksa overdrive off yapmak mı ? Yoksa overdrive zaten default on geldigi icin onu hic kurcalamadan 2 veya L de gaza yuklenmek mi ?

3. Yokuşta cok hafif kayma oluyor ozellikle geri vitesle hafif yokus bir yerden (yokus asagı dogru parkedilmiş iki aracın arasında manevra yaparken) . Tam caresi el freni ile bu işi yapmak mıdır? Yoksa ben frenden gaza geciste tembellik yapıyor agır mı davranıyorum ?

4. OV arabalarla ortalama yakıt sarfiyatınız nedir? 8.4 diyor yol bilgisayarı ama 9 lt yakıyorum ortalama şehiriçi depo hesabına gore.  95 oktan shell. Bizim araba 55 lt alıyor degil mi yanlıs mı hesaplıyorum ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 15, 2009, 17:37:11 »
2006 Terra OV HB var bende. 4 sorum olacak.

1. Kırmızı ışıkta vitesi N ye almanın yakıt tuketimi ya da motor sağlığı acısından avantaj/dezavantajları nelerdir?

Bunu bende merak ediyorum aslında. Otomatik ya da M/M viteslerde bildiğim kadar kısa süreli durmalarda N konumuna alamaya gerek yok fakat bir arkadaşım ışıkta ya da kısa süreli durma işlemlerinde boşa alınmamasının probleme sebep olabileceğini söylemesi nedeni ile işkillendim. Bu arada benim merak ettiğim yakıt tüketimi ya da motor sağlığı değil, şanzıman ve baskı balatanın (M/M'lar için) durumu.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 15, 2009, 18:32:46 »
Bosa almaya hic gerek yok, bosa almaktan kazanilmasi umulan ne acaba?

Surekli D'de bulunmasi cok iyi degil tabii, uzunca beklemelerde P'ye almak en iyisi.

Overdrive'in bir etkisi yok yokus cikarken zaten.Dolayisiyla kurcalamaya da gerek yok.

Yokus yukari cikarken 2. vites ya da 1. vites secilebilir. Ama motora zarar vermemek icin yokus cikildiktan sonra D'ye gecilmeli. Aksi takdirde motor devri gereginden fazla yukselir.

Kaymaya gelince... bu D'de mi oluyor, yoksa P'a gectikten sonra mi? Eger ikincisiyse ve az bir geriye dogru oynama ise normal.Duz alanda park ettikten sonra da az bir oynama olur zaten. D'de yokus yukari cikarken durdugumuzda, ayagimizi frenden ceker cekmez geri geri gidiyorsa bu bence normal degil.

Yakit isine gelince...sizin araba yeni/farkli. Karsilastirma icin pek faydasi olmaz ama benim araba (1.8 Lt  7A-FE) yari yariya sehir ici/sehir disi kullanimda 7,5 Lt/100km yakiyor. Sehir ici yuzde 70-90 olunca 9-10 litreye kadar cikiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2005 corolla hb sol A/T "CC" lü :D
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 15, 2009, 20:26:14 »
mustafa bey bendede2005 otomatik var bir kaçına yardımcı olayım..1. soruda aracı N ye alamanın avantajıda yok dezavantajıda sadece ayagınızın yorulmamasını düşünüyorsanız düz yolda N ye alabilirsiniz yada P YAPABİLİRSİNİZ.. 2. soruda solamalarda bende aynı sorunu yaşıyorum şikayetçiyim yılarca otomatik kullanan ve bu işin duayeni olan değerli bi abimin bana dediği over drive o/d kulllanmak..3. soru frenden gaza geçişte biraz tembellik söz konusu var sanırım ben burada sorun yaşamıyorum ama el frenini kullanmanızın bana dedikleri gibi zararı olmaz diye söylendi..4. soru benim aracım 2005 sol a/T depo 55 lt buna emin olun benim aracımdada 8.4 gösteriyor ama 9.7 lt yakıt tüketimm var beinimde şehiriçinde ara ara ama klima kullanımı sürekli olduğunun etkisi var..umarım biraz yardımcı olmuşumdur.. benden dahda fazla bilgiye sahip olan arkadaşlar yardımcı olacaktır...mesajlarınızı takip ediniz..saygılar
Benim pekmezim oldukça.. sineği bağdattan gelir..;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Temmuz 16, 2009, 01:11:00 »
Bunu bilmek icin duayen muayen olmaya gerek yok ki Murat. O/D, ek bir vites. Kullanmamak, '3 vites yeter bana, 4.su kalsin' demek gibi bir sey olur. Kullanmamanin hic bir faydasi/avantaji/avantasi yok, kullanmazsak uzun yolda daha fazla yakit parasi oderiz, o kadar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #19 : Temmuz 16, 2009, 01:55:24 »
mustafa bey eğer sollama yapıcaksanız ayağınızı gazdan tamamen çekip seri bi şekilde takrar basın.
motor birden yüksek devire geçip seri bi şekilde kalkış yapıcaktır.