Gönderen Konu: P0325 Vuruntu Sensörü Arızası  (Okunma sayısı 12611 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 182000
  • Model Yılı: -
  • 5 kere teşekkür etti
P0325 Vuruntu Sensörü Arızası
« : Ekim 29, 2013, 17:19:47 »
Arkadaşlar Merhabalar;

2001 model Toyota Corolla 1,6 SOL model otomatik vites 185000 km de olduğunu sandığım gazlı aracımda motor ikaz lambasının yanıyor olması üzerine, motor tamircisi olan enişteme götürdüm ve bilgisayara bağlamasını istedim, fakat bu gaz ile alakalı yanıyordur deyip bir sorun olmaz deyip pek ilgilenmedi. Bende arkadaşımın tamirhanesine götürüp bilgisayara bağlattım ve P0325 kodlu vuruntu sensörü hatası aldık. aracın verilerine baktığımızdada 4 pistonda da tekleme olduğu yazmaktaydı. arızayı sildik fakat yola çıktığımızda tekrar ikaz lambası yandı. Aracımda ayrıca ilk çalıştırmada, araç soğuk iken kalkışlarda gır gır gır diye bir ses duyulmakta araç ısınıp devam ettiğimizde bu ses ortadan kalkmaktadır. fakat trafikte durduğum zaman araç biraz titreme yapıyor ve devir göstergesi 750 ile 500 devir arasında dalgalanıyor. dalgalanma ile ilgili kelebeği söküp temizledik, benzinde kullandık ama sorun yine aynı.

Aracımda şimdilik sırasıyla;

1. P0325 vuruntu sensörü arızası
2. 4 Pistondaki tekleme
3. İlk çalıştırmada, kalkışlardaki gır gır gır sesi
4. Araçtaki titreme
5. Devirdeki dalgalanma

Bu konular ile ilgili bilgisi olan arkadaşlardan sorunlarım hakkındaki görüş ve önerilerini, sorunların çözümünü ve yardımlarınızı rica eder herkese iyi günler dilerim.
KeNaN
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=54870.0
2001 model Toyota Corolla 1,6 Sol SP AC / AT

Toyota Club Türkiye

P0325 Vuruntu Sensörü Arızası
« : Ekim 29, 2013, 17:19:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: P0325 Vuruntu Sensörü Arızası
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2013, 19:28:26 »
Geçmişte vuruntu sensörü sökülmüşmü veya siz söktünüzmü?

Vuruntu sensörünün montaj açısı hassastır (gerçi çokta kaçık takılması imkansızda)
Tekrar montajı yapılırken sıkım miktarı çok hassastır 20Nm ile sıkılmalı fazlası veya eksigi hataya neden olur.

Buraya kadar sorun yok ise ECU ve sensörün karşılıklı konnektörleri sökülür karşılıklı uçlar bulunarak omajlarında sorun varmı kontrol edilir. Buda zayıf bir ihtimal ama masrafsız.

Sonra sensör sökülür. Uçlarından omaj kontrolü yapılır. 20 C de 120 ila 280 ohm değer ölçülmelidir.
Farklı çıkarsa sensör değişmelidir.

Vuruntu sensörü arızalı olursa tekleme ve titreme benzeri sorunların olması normaldir.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 29, 2013, 19:39:14 »
En azından sekmanlar ve/veya sübaplar bitmiş gibi görünüyor.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 133000
  • Model Yılı: '01
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 29, 2013, 21:42:10 »
uzun süredir yazı yazmamıştım hastası olduğum ve kullandığım bi araç olarak cevap yazmak istedim.Vuruntu sensörüyle ilgili bilgim yok.Devir sallanması bu araçların çoğunda vardır 500-750 arası gezelemesi sorun değil az yakması için yapılmış bir iş, klima ve fan çalışırken bu 1000 devirin altına düşmüyorsa sorun yoktur.Sabah soğukta çalışmadaki aşırı sarsıntı motorun soğuk ve uzun süre lpgde sürmenin sorunları.Ses genelde soğukken çok sıcakken az çıkar.Araç giderken itekleme tekleme gibi sorun varsa lpg enjektörlerinde sorun vardır.
Benden tavsiye olarak aracınızı uzun bi süre benzinde sürmeye çalışın.Lpginizi kaliteli almaya çalışın.Yağ,yağ filtresi,buji,hava filtresi gibi değişmesi gerekenleri değiştirin.Lpg ustanıza benzinde uzun süre sürmeden sonra bi lpg ayarı yaptırın..
Toyotada kolay kolay sorun olmaz lpg den dolayıda motor arıza ışı ğı yanmış olabilir..lpg sisteminiz çok eski bi sistemse ondan dolayı yapabilir...benden bu kadar sorun bildiğim kadar cevaplarım..
2001 1.6 terra sol special corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ekim 30, 2013, 19:40:47 »
Teşekkür Ederim verdiğiniz cevaplar için hepinize:
Geçmişte vuruntu sensörü sökülmüşmü veya siz söktünüzmü?

Vuruntu sensörünün montaj açısı hassastır (gerçi çokta kaçık takılması imkansızda)
Tekrar montajı yapılırken sıkım miktarı çok hassastır 20Nm ile sıkılmalı fazlası veya eksigi hataya neden olur.

Buraya kadar sorun yok ise ECU ve sensörün karşılıklı konnektörleri sökülür karşılıklı uçlar bulunarak omajlarında sorun varmı kontrol edilir. Buda zayıf bir ihtimal ama masrafsız.

Sonra sensör sökülür. Uçlarından omaj kontrolü yapılır. 20 C de 120 ila 280 ohm değer ölçülmelidir.
Farklı çıkarsa sensör değişmelidir.

Vuruntu sensörü arızalı olursa tekleme ve titreme benzeri sorunların olması normaldir.

Geçmişte vuruntu sensörü değişmiş mi bilmiyorum aracı satın alalı 2 ay oldu. Vuruntu sensörünü söktürüp omaj kontrolü yaptırmak istiyorum fakat sanırım çok zor bir yerde imiş sensör söküp takmak için 100TL ücret istediler. biraz fazla geldi bana. bu sebepten ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Parçayı İstanbul'da hiçbir yerde bulamıyorum servis 433TL fiyat verdi 20 gün sonra gelir diyor. Eğer parça arızalı ise ve değiştirirsem sorunlarım sizce çözülürmü. Teşekkür ederim Ahmet Bey.
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 30, 2013, 19:42:43 »
Tekin bey Sizede Teşekkür ederim.
En azından sekmanlar ve/veya sübaplar bitmiş gibi görünüyor.

Sizin verdiğiniz yanıta göre ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum ve bu bana kaç liraya mal olur tahmininizce. Teşekkürler.
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 30, 2013, 20:13:27 »
Tekin bey Sizede Teşekkür ederim.
Sizin verdiğiniz yanıta göre ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum ve bu bana kaç liraya mal olur tahmininizce. Teşekkürler.

Motor kompresörü ölçümü ile başlayabilirsiniz, Eniştenizin bu ölçümü yapabilmesi gerekir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 30, 2013, 20:55:13 »
Motor kompresörü ölçümü ile başlayabilirsiniz, Eniştenizin bu ölçümü yapabilmesi gerekir.
Bu ölçümü yapıyor fakat aracta bu derece ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. dediğiniz gibi ölçümü yaptıracağım. ama eğer bulabilirsem vuruntu sensörünü değiştirince sorunun ortadan kalkacağını ümit ediyorum. teşekkürler.
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #8 : Ekim 30, 2013, 21:07:14 »
Bu ölçümü yapıyor fakat aracta bu derece ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. dediğiniz gibi ölçümü yaptıracağım. ama eğer bulabilirsem vuruntu sensörünü değiştirince sorunun ortadan kalkacağını ümit ediyorum. teşekkürler.

Arıza tespit cihazına takın sensör sinyalini okumayı deneyin.

Omajları ölçmek için sensörün sadece konnektörü çıkarmı?
Çıkarsa ECU ile konnectör arası kısa devre kontrolü yapın 1 omhdan düşük deger çıkmalı sonrada bir ucu takılı iken diger ucu şaseye degdirin şaseye kaçak varmı kontrol edin.
Burada sorun yoksa konnektörü takın.
Hatta sorun olmadıgına emin olduktan sonra ECU tarafındaki konnektörden omaj kontrolünü yapabilirsiniz.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ekim 31, 2013, 12:44:37 »
Hepinize ilginizden ötürü teşekkür ederim.

Vuruntu sensörünü değiştireceğim. Sensörün ürün kodu gerekmekte. Servisi aradım fakat bana ürün kodunu veremeyeceklerini söylediler. Eğer bu parçanın ürün kodunu bana bulabilirseniz çok memnun olurum. Özellikle Ahmet bey sanırım bu işi halledebilir gibi geliyor bana. Şimdiden Teşekkürler.
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #10 : Ekim 31, 2013, 13:08:36 »
Hepinize ilginizden ötürü teşekkür ederim.

Vuruntu sensörünü değiştireceğim. Sensörün ürün kodu gerekmekte. Servisi aradım fakat bana ürün kodunu veremeyeceklerini söylediler. Eğer bu parçanın ürün kodunu bana bulabilirseniz çok memnun olurum. Özellikle Ahmet bey sanırım bu işi halledebilir gibi geliyor bana. Şimdiden Teşekkürler.

Forumda Ufuk Sönmez var.
İstanbulda hem parçayı uygun bulur isterseniz degişiminede yardımcı olur.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ekim 31, 2013, 15:18:13 »
Tesekkur ederim ulasmaya calisacagim
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 26, 2014, 21:40:26 »
Herkese selamlar. Uzun zamandır cevap yazmıyordum fakat yaşadıklarımı yazarak benim sorunlarım ve benzerlerini yaşayan arkadaşlar için bilgi olacağını düşündüğümden cevap yazmak istedim.

Arabamın sorunları gün geçtikçe arttı ve sık sık stop etmeye başladı. Motorda aşırı derecede tekleme vardı ve devir saati hiç bir zaman yerinde durmuyordu.
Bu sıkıntılarımdan dolayı aracımı yaptırdım.

Öncelikle bir enjektörcüye gitmek ile başladım. Enjektörcü bujileri, ateşleme bobinlerini, boğaz kelebeğini ve benzeri şeyleri kontrol etti ve enjektör temizliği yaparak ateşleme bobininin birinin değişmesi gerektiğini ve subapların bittiğini söyleyerek motor ustasına gitmemi söyledi.
Bunun üzerine tamirci olan enişteme giderek enjektörcünün dediklerini anlattım.

İlk olarak bujileri ve ateşleme bobinlerinin dördünü de değiştirerek işe başladık. ( yan sanayi ateşleme bobinleri ve orjinal bujiler 500 TL.)
Bunlar değiştikten sonra aracın çalışması biraz olsun düzene girdi fakat hala sıkıntı vardı. Hazır işe başlamışken bütün filtreleri, yağı ve balataları da değiştirdik (200 TL)

Sonra bizim enişte motorun üzerine bağlı olan kumanda valfi egsantrik milinin arızalı olduğunu fark etti ve değiştirdik. (Orjinal parça 250 TL)
Bu parça motora gidecek yağı ayarlıyormuş ve arızalı olan parça devamlı açık pozisyonda kalmış, motora devamlı yağ pompalamış ve subapların bütün ayarlarını bozmuş. Bunu değiştirip motor açıldı ve Üst kapak contası değiştirilerek gerekli ayarlar yapılıp motor kapatıldı ve motor düzenli bir şekilde çalışmaya başladı.

Tek sıkıntımız motor arıza lambasının söndürülmesi kalmıştı. Vuruntu sensörü arızası veriyordu aracımız. Orjinalini ve yan sanayisini bulamamamız üzerine ikitelliden çıkmasını aldık (120 TL) Onuda değiştirdik. Arızayı sildik fakat arıza lambası kısa süre sonra tekrar yandı. Şuanda 2 tane vuruntu sensörüm var. Bayramdan sonra bunların omaj kontollerini yaptıracağım ve tekrar deneyeceğim.

Bu işlemler işin toplamda 1100 TL para harcadım ve motor şuanda saat gibi çalışıyor. Ne bir tekleme ne de stop etme sorunum kaldı. Tek sıkıntım şuan için vuruntu sensörüm. Umuyorum ki Bayramdan sonra onu da yaptıracağım. İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim. Herkese Hayırlı Bayramlar şimdiden. Allah'a Emanet Olun...
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 27, 2014, 12:05:10 »
Nacizane bir uyari, aracinizda LPG varsa aldiginiz yan sanayi bobinler kisa sure sonra yine arizalanacaktir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 28, 2014, 13:18:26 »
Nacizane bir uyari, aracinizda LPG varsa aldiginiz yan sanayi bobinler kisa sure sonra yine arizalanacaktir.

yanitiniz icin tesekkur ederim ufuk bey. orinal almayi cok isterdim fakat orjinallerin fiyatlari 350 TL civarinda oldugundan gucumuz yetmedi. beni 2-3 sene daha gotursun yeterli. vuruntu sensoru ile ilgili bir dusunceniz varsa ogrenmek isterim. tesekkurler.
KeNaN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 04, 2014, 23:29:53 »
Keske bir de bizden fiyat alsaydiniz :)

Vuruntu sensoru konusunda buradan fikir yurutmek biraz afaki olur, sensorun tesisatini kontrol ettiniz mi?

Bu arada 1533022030 nolu parcayi (VVT-I kumanda valfi) degistirmeniz yerinde bir hareket olmus, VVT-I kumandasini da kontrol ettiyseniz, geriye bir tek sensorun tesisati ihtimali kaliyor.