Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Ocak 30, 2026, 21:29:55
Lütfen yeni üyeler
Tanışma
bölümünde kendilerini tanıtsınlar.
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sosyal
»
Sohbet - Otomobil
»
Konu:
Klima mı? ABS mi? Yardım!
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: Klima mı? ABS mi? Yardım! (Okunma sayısı 2753 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Rol yapma, düşün!
Araç: ---
Kan Grubu: 0+
Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
:
Eylül 03, 2008, 23:40:49 »
Merhaba arkadaşlar,
Bütçeme uygun, fiyat ve model yılı olarak birbirinin tıpatıp aynı iki Corolla buldum, ikisi de 98 XEI. Kağıt üzerinde ikisi de değişiksiz, tertemiz görünümde. Araçlara binip incelemiş veya servise götürmüş değilim henüz. Teorik olarak eşit görünmekteler. Aralarındaki farklara gelince;
A aracında diğerinden fazla olarak park sensörü ve klima var, 135.000 km'de,
B aracında diğerinden fazla olarak alarm, sis farı ve ABS var, 90.000 km'de.
Yani birinde olan fazlalıklar diğerinde yok doğal olarak. Her iki aracı da ilk fırsatta gidip göreceğim, satıcı ve arabayı gözüm tutarsa, aracı bir ustaya ya da direk servise göstereceğim. Benim merak ettiğim, salt yukarıdaki parametreler doğrultusunda hangi araç akla yatkın? Ekonomi ve uygulanabilirlik açısından sonradan klima, park sensörü taktırmak mı daha yıpratıcı olur yoksa ABS, alarm, sis farı taktırmak mı?
Sevgiler, kazasız günler.
Kayıtlı
Murat Ünal, 38, İzmir.
Toyota Club Türkiye
Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
:
Eylül 03, 2008, 23:40:49 »
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Araç: Corolla
Kan Grubu: 0-
Kilometre: 317000
Model Yılı: '94
14 kere teşekkür etti
33 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #1 :
Eylül 04, 2008, 00:29:00 »
Merhaba Murat Bey. Herhalde yenisiniz.Daha once demediysem, simdi soyleyeyim: hosgeldiniz.
Arabaya sonradan ABS takildigini duymadim. Sonradan klima takiliyor.
Once arabayi nasil bir iklimde, hangi cevre sartlarinda kullanacaginizi dusunun.Kar-kis bir yerde yasiyorsaniz ABS faydali olabilir. Ama eger ben usta bir surucuyum, ABS'nin yaptigini kendim yaparim, zaten su ana kadar kullandigim araba/lar ABS'siz diyorsaniz gerek yok ABS'ye. Alarm, park sensoru, sis fari ikinci/ucuncu derecede onemli aksesuarlar bence. ABS ve klima daha onemli.
90binle 135bin km arasi cok fazla bir fark degil Toyota icin.Dikkat etmeniz gereken araba mekanik olarak bakimli mi, degil mi.Duzenli olarak yagi degistirilmis mi, bakimlari yapilmis mi ona bakin.
Insallah en dogru karari verirsiniz. Simdiden hayirli olsun arabaniz.
Kayıtlı
Fe... :-)
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Rol yapma, düşün!
Araç: ---
Kan Grubu: 0+
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #2 :
Eylül 04, 2008, 00:48:16 »
Hoşbulduk Ahmet bey. İnternette şöyle bir araştırdım kaliperlerde yeri hazırsa 1500-2000 YTL'Ye ABS takılabiliyor şeklinde görüşler var. Klima taktırmaktan kesinlikle ucuz değil yani. İklim ve çevre konusunda İzmir'de yaşadığımı ifade edeyim. Kar kış fazla olmaz ama yazın iki-üç ay içinde klima gerçekten efektif bir fayda sağlayabilir. ABS'li araç kullanmadım ve gerek ben gerek eşim temkinli sürücüler sayılırız, sonuçta trafik tabi bu, herkesin başına herşey gelebilir. Sanırım belirttiğiniz diğer parametreler doğrultusunda, araçların kaporta, motor, servis bakımı kayıtları gibi değişkenleri üzerinden bir karar vermek doğrusu olacak. Katkı için teşekkür ediyorum.
Kayıtlı
Murat Ünal, 38, İzmir.
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Kan Grubu: A+
Model Yılı: -
2908 kere teşekkür etti
3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #3 :
Eylül 04, 2008, 08:07:28 »
Selam.
Eğer her iki araçda aynı model ve yaşta ise ikisinde de ABS olması ya da olmaması lazım değil mi?
ABS aslında bilinenin aksine fren mesafesini özellikle kuru zeminde uzatan bir sistemdir. İyi frenaj demek lastikleri kilitlemeden (kızaklamaya geçmeden) en yüksek derecede frenn basıncını zemine uygun olarak pedala uygulayabilmekten geçer ve kimi durumlarda iyi bir pompalama hareketi gerektirir. Oysa ABS bu işi sürücünün yerine yapar ama hiçbir zaman çok iyi bir fren yapabilen ayağın yerini tutmaz. Ancak burada işin içine aracın bakımları girer. Yani lastiklerin kalitesi ve modeli, fren sisteminin bakımları ve bu bakımlarda kullanılan parçaların kalitesi, ön ve arka düzen ayarları vs. Ancak yinede kesinlikle ABS fren sistemi ile özellikle kaygan zeminlerde ve panik frenajın gerektiği durumlarda çok daha iyi ve güvenli sonuçlar alırsınız. Tabi yine üstte saydığım sistemlerin bakımları önem arzeder.
ABS duyduğunuz şekilde uygun alt yapıya sahip araçlara sonradan takılabiliyor. Tabi Klimada öyle. Yanlız 98 model bir araçta klima var ise özellikle kompresörünün kontrolünde fayda var bence çünkü klima sisteminin en pahalı parçası odur. Ayrıca hortumlarının kaçak testide yapılmalı ki hortumlarıda ucuz değildir.
Ahmet bencede kesinlikle doğru söylemiş; bu araçalarda Km. durumundan ziyade bu süreçteki yağ, filtre vs. bakımlarının durumu daha önemli ve bu Km. ler bu araçlar için hiçbirşey. Yani henüz gençliklerine yeni girmişler diyebiliriz.
Bu yüzden ikinci el araç alırken bence aracın yanında sahibinede bakın derim titizmi diye.
Eğer ister iseniz aracı belli bir ücret karşılığında (araç sahibi ilede anlaşarak ki şayet aracına güveniyorsa bence anlaşırda) serviste checkup yaptırmanız en sağlıklısı olur. Ufak tefek sorunlar olabilir ve bunlar halledilir ancak önemli olan olabilecek büyük sorunların önceden farkedilmesidir. Şimdiden kolay gelsin.
Kayıtlı
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Rol yapma, düşün!
Araç: ---
Kan Grubu: 0+
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #4 :
Eylül 04, 2008, 12:50:50 »
Hakan bey her iki topik altındaki sağlıklı bilgiler için ve topiğin birini ait olduğu kategori altına taşıdığınız için size çok teşekkür ederim. Her iki araç da Touring Wagon ve internet satış sayfalarındaki standart donanım ve aksesuar listesi kısmındaki tik atmalar sırasında ABS, klima, alarm, park sensörü şeklinde farklar beliriyor aralarında. Belki de yüz yüze görüşmemde, "pardon ABS'yi tiklemeyi unutmuşum, benim araba hem klimalı hem ABS'li" şeklinde bir sürprizle bile karşılaşabilirim. Touring Wagon tarzı araçları alan adamlar da genellikle biraz "nevi şahsına münhasır" insanlar oldukları için bahsettiğiniz titiz kullanımın iyi birer örneği ile karşılaşacağımı sanıyorum. Zaten araçların internete konan birer düzine fotoğrafı da firma broşürü(biraz abartıyorum) izlenimi yaratıyor. Kimi satıcı vardır hani size bir dosya verir, aracın A'dan Z'ye bütün belgeleri ve tarihçesi oradadır. Benim edindiğim izlenim karşımda bir değil iki adet bu tipte satıcı olduğu. İnşallah en azından birinde yanılmıyorumdur. Araçların km'sine dair söyledikleriniz yüreğime gerçekten su serpti. Bazı ön yargıları kırmak kolay olmuyor belki önceki arabamın kuş serisinden olmasının yansımaları. Neyse başınızı ağrıtmayayım daha fazla. Tekrardan sağolun diyorum. Araçlara dair izlenimlerimi ve usta görüşlerini bilahare forumdaşlarımla paylaşacağım.
Kayıtlı
Murat Ünal, 38, İzmir.
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Sağlıklı Yaşayalım
Araç: Corolla
Kan Grubu: A+
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #5 :
Eylül 04, 2008, 12:52:24 »
B aracında diğerinden fazla olarak alarm, sis farı ve ABS var, 90.000 km'de diyorsunuz..ben olsam kesinlikle ABS derdim..tabiki karar sizin:)
Kayıtlı
2001 corolla vvt-i 1.4
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
en iyi otomobil kendi otomobilindir
Araç: Corolla
Kan Grubu: A+
1 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #6 :
Eylül 04, 2008, 13:10:21 »
izmir de yaşayan birinin bence kesinlikle klimalı aracı tercih etmesi gerekir
Kayıtlı
2008 Corolla 1,4 d4d
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
2014 1.4 S/D4D Advance
Araç: Corolla
Kan Grubu: B+
Model Yılı: -
7 kere teşekkür etti
2 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #7 :
Eylül 04, 2008, 14:32:30 »
Valla arkadaşım ben kendim antalyadayım, 97 model klimalı bir aracım var. daha önce çok araç kullandım hepsi bir yerde ihtiyacı görür, bu araçların özelliği kuş serisine benzemez bağımlılık yapar. nasip olurda kullanırsan dediğimi daha iyi anlayacaksın, elin oğlu yapmış şanzumanı bence bu arabaların her şeyi şanzıman, gücüde, hızıda buradan geliyo bence asıl konu bir arkadaşın yorumuna katılıyorum frenden çok fren pedalına doğru zamanlamayla basmak, ben çok absli yamulmuş araçlar gördüm. ama Antalyada klimasız araba mı ! isterse ferrari olsun kliması yoksa benim için bir şey ifade etmiyor. %90 nemle 45 derecede kırmızı ışıkta camdan kafayı dışarı çıkarıp nefes almaya çalışacağıma, dikkatli kullanmaya çalışırım olur biter. ayrıca iyi şöför Trafik kurallarına uyan aynı zamanda önünde arkasında seyreden Şöförlerin yapacağı hatayı sezebilendir. Herkese Hayırlı Ramazanlar
Kayıtlı
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Kan Grubu: A+
Model Yılı: -
2908 kere teşekkür etti
3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #8 :
Eylül 04, 2008, 17:14:59 »
Sorularınıza nacizane cevap oluşturabiliyorsak ne mutlu bize Murat bey.
Ayrıca Klima'da kaza riskini azaltan bir faktördür. Tabi gerekli zamanlarda kullanılır ise
Kayıtlı
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
(Gizli Üye)
Fanatik Toyotacı
Araç: ---
Kan Grubu: A+
6 kere teşekkür etti
36 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #9 :
Eylül 04, 2008, 18:58:42 »
Ben ABS derim. Yaradanına şükürler olsun. ( Ayrıca bahsettiğiniz araçta 1 adet direksiyonda airbag de olması lazım ) Ama izmir e klimasız can dayanırmı ki?
Madem öyle siz gelin 2000 - 2001 Yuvarlak farlı denilen veya 2001 - 2002 VVT-i denilenlerden ABS ve Klima olanını alın. Böylece bizide rahatlatırsınız.
Kayıtlı
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Rol yapma, düşün!
Araç: ---
Kan Grubu: 0+
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #10 :
Eylül 04, 2008, 19:19:52 »
Herkese canı gönülden teşekkür ederim, herkes iyi niyetle düşüncesini ve parayla satın alınamayacak deneyimini aktarıyor, ne mutlu. Şu araçları bizzat görüp, servise sokunca ve satıcı profillerini tanıyınca olay şekillenecek sanırım. Klima ve ABS parametlerine karar aşamasında belki ihtiyaç bile kalmayacak. Mesleğim ve eşimle hobilerimiz bir SW'ye yöneltiyor bizi. Bu iki araçtan biri olsun çok istiyorum ama bakalım gerçekler internet ilanlarıyla örtüşecek mi? Kazasız ve huzurlu günler diliyorum herkese.
Kayıtlı
Murat Ünal, 38, İzmir.
(Gizli Üye)
Ziyaretçi
Ynt: Klima mı? ABS mi? Yardım!
«
Yanıtla #11 :
Eylül 08, 2008, 09:36:35 »
Siz hakan beyi dinleyin. Deneyim tecrübe ve teknik bilgi bakımından forumumuzun en iyilerindenv biridir.
Bu arada Hakan'ım ABS ile ilgili bilgiyi verince neden duramadığımı anladım o kazada. O kadar uzun mesafe fren yapmama rağman duramamış o tıra çarpmışız.
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Toyota Club Türkiye
»
Sosyal
»
Sohbet - Otomobil
»
Konu:
Klima mı? ABS mi? Yardım!