Gönderen Konu: araba sağa kaçıyor:(  (Okunma sayısı 15132 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sağlıklı Yaşayalım
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
araba sağa kaçıyor:(
« : Eylül 03, 2008, 11:49:35 »
selam  arkadaşlar.. bugün fark ettim benim arac  düz yolda (şehir içi yol)direksiyon tam düz pozisyonda iken elimi bıraktıgımda  araç sağa kacıyor..lakin 5-10 derecelık açıyla sola dönük hale getirip ,elimi direksiyondan çektigimde tam düz olarak ilerliyor..ayrıca 2500 km önce bilgisayarlı rot balans ayarına girdim..bunun dışında aracı sürekli asvalt yolda kullandım.peki bu sorun neden acaba.??bir arkadaş şehir içi yollar hafif sağa egimli yapılıyor dedi.?konuyla bilgisi olan arkadaşlar yazarlarsa sevinirim..herkese iyi günler.. :wacko:
2001 corolla vvt-i 1.4

Toyota Club Türkiye

araba sağa kaçıyor:(
« : Eylül 03, 2008, 11:49:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • Araç: ---
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
Ynt: araba sağa kaçıyor:(
« Yanıtla #1 : Eylül 03, 2008, 11:53:35 »
Rot ayarınız bozulmuş olabilir. Lastikler genişse yol eğimini göre yön alabilir.
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 03, 2008, 12:25:54 »
bir arkadaş şehir içi yollar hafif sağa egimli yapılıyor dedi.
bunu doğrulayabilirim, benim de aracım genelde çok hafif sağ kayar.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 03, 2008, 13:35:21 »
  Selam.
 Her iki sebepde olabilir. Yani aracın rot ayarlarının bozukluğuda, yol eğimide. Hatta lastik basınçlarıda bunda etkendir. Rot ayarının bozulmasını yapılan Km. ile tam bir bağlantısı yoktur malesef. Yani yeni ayar yapılan bir sistemde bile eğer çukura ters düşerseniz, ya da kaldırım gibi yüksek yerlere çıkar iseniz rot ayarlarınızın bozulması kaçınılmaz olur. Ayrıca kimi araçlar arka rot ayarlarınada ihtiyaç duyar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #4 : Eylül 03, 2008, 13:54:19 »
Konuyu açan arkadaş 2500 km önce rot balansa girdiğini ve asvaltta seyrettiğini  söylüyor.. bu durumda  ayarların bozulması pek akla yakın gelmiyor... yolların eğimli yapıldığını zaten biliyoruz..eğimdendir.. bunu anlamak için farklı bir yoldada deneyin ... rotbalans  eğer iyi yapıldı ise bukadar çabuk bozulmaz..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • en iyi otomobil kendi otomobilindir
    • www.erginboy.8m.com
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 03, 2008, 17:16:27 »
lastik veya yol eğimiylen olsa direksiyonuda sağ çeker, senin durumunda sorun kesin olarak rot ayarlarından kaynaklanıyor, dediğine göre direksiyonu 5-10 derecelik açıyla sol yapıp bıraktığında düz gittiğini söylemişin.
kesin rot ayarlarından kaynaklanıyor
2008 Corolla 1,4 d4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Eylül 17, 2008, 19:43:03 »
selam  arkadaşlar bende 2005 corolla hb var
benim arabamdada sağa çekme vardı.rot-balans ayarı yapıldı tekerlek havaları kontrol edildi
bir hata bulunamadı.usta ön tekerleklerin yerlerini değiştirdi .Arabam artık sağa çekmiyo ama şimdide sola çekiyo :))ustanın dediğine göre bazı lastiklerde fabrika çıkışı hata olabiliyormuş bunun önceden tespiti yokmuş çözüm lastik almam zaten lastikler 42 bin yaptığı için değiştirmem gerekiyodu yeni lastikleri alıncada olacakmı bakalım.
Sende istersen ön tekerlekleri yer değiştir bakalım ne olacak eğer seninkide sola çekerse demekki ustanın dediği doğrudur deriz

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Eylül 17, 2008, 19:52:24 »
rot ayarını yaptırdıysan,rotillerde boşluk yoksa,çukura girmediysen ya da kaldırıma çıkmadıysan (sacma olacak belki ama) direksiyon dönük olmasın? :)) ne bileyim belki bişey için söktürmüşsündür ve yerine takarlarken hafif dönük takmış olabilirler.
çünkü bilgisayarlı rot ayar makinesinde yaptırmışsın lastiklerin her iki eksende de açı kontrolünü yapmışlardır. normal şartlarda direksiyonu 5-10 derece bi tarafa çevirip bıraktığında kendini toplayıp ilk konuma gelmesi lazım. anladığım kadarıyla olduğu yerde kalıyo. o direksiyonu çevirme işlemini yavaş çevirerek değilde avuç içiyle direksiyona hafif vurarak yapmayı dene bakalım noolacak..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Eylül 22, 2008, 00:02:45 »
arkadaşlar yukarıya mesaj atmıştım benimde aracım sağa çekiyo diye ön lastikleri sağ-sol yapmışlardı ondan sonra sola çekmeye başlamıştı sorun lastiğin birinde hata var demişlerdi
aracıma yeni 4 lastik aldım artık aracım düz gidiyo:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 22, 2008, 09:22:38 »
  O zaman sorun var demek ki. Türkiye yollarında aracın düz gitmemesi lazım. Çünkü yolda kesin bir engebe vardır. :) Tabi şaka bu. :) Yolun yağmur suyunu kolay tahliye etmesi için belli bir eğimde yapılması gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 22, 2008, 10:50:23 »
%99 Rot ayarı bozulmuş.
%1 ise lastiklerden kaynaklı olabilir.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '12
  • 12 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Eylül 28, 2008, 18:51:37 »
Bir inşaat mühendisi olarak şehir için yollarda bu işi yapmanızı tavsiye etmem zira yollar balıksırtı gibi eğimli (drenaj için) olduğunda çekmeler olabilir, daha geniş ( Devlet Karayolu, otoban vs ) yolları tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Eylül 28, 2008, 22:44:48 »
Meraba Selçuk Bey. Aracınızın direksiyon hidrolik sisteminde de arıza olabilir. Eğer rot bozuk olsa, düzelttikten sonra tekrar sağa çekmesi gerekir. Bir arkadaşımda 2006 Grande Punto vardı, onda da araç rölantide hareketsiz dururken bile direksiyon kendi kendine sola dönüyordu. Bence hidrolik sistemi bir kontrol ettirin. Ayrıca şunu da söyleyebilirim ki; geçen sene Afyon'da babam bir benzincide durmuş, pompacı gelmiş, silecek suyunu koyayım diyerek babamın onayını almış, babam aracı 2 hafta sonra servise götürdü ve servis elemanı direksiyonun hidrolik sıvısı haznesinin içinde bir miktar suyun kaçmış olduğunu haber etti telefon ile. Tabi durum da anlaşıldı, pompacı silecek suyunun haznesi yerine, yanlışlıkla hidroliğin içine su koymuş :))) Böyle durumlar da olabiliyor, yine de hidrolik sisteme baktırın derim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Eylül 29, 2008, 02:33:22 »
Allah Allah nasil karistirmis silecek suyu haznesiyle hidrolik haznesini acaba :)
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 29, 2008, 16:09:21 »
Sormayın, ben de ilk duyduğumda çok şaşırdım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Carina
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 02, 2008, 12:33:31 »
bence tekrar bir rot ayarı yaptır, yine çekme devam ederse lastiklerin yerini değiştir. lastikleri değiştirince diğer tarafa çekmeye başlarsa sorun lastiklerdendir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • yarisss
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #16 : Ekim 08, 2008, 12:03:17 »
evet dostum senin aracın %99 değil %100 rot ayarı bozuk yol şartları tabi etkende yolun heryerimi bozuk az da olsa düzgün yerleri var yaptırdığın rot balanscı yerine daha iyi bir rot balancıya gidip bi baktır ayardan çıkacak ben ne rot balanscılar tanıyorum cihaz kullanmadan cihaza hikayeden bakarak ayar yapan he yine senin rot balanscını kötülemiyorum başka bir yere baktır.Arızan düzelecek.
saygılar...