Gönderen Konu: akü oturması ile ilgili  (Okunma sayısı 4442 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Starlet
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 149500
  • Model Yılı: '98
  • 8 kere teşekkür etti
  • 53 kere teşekkür edildi
akü oturması ile ilgili
« : Ekim 21, 2013, 12:28:10 »
arkadaşlar merhaba
98 model starlet sahibiyim. Aracımın son 2 haftadır akü sorunu olmaya başladı. 1,5 yıl önce başıma gelen aküm patlamıştı oto elektrikçim baktı arabamın elektrik kaçırma gibi bir sorunu olmadığını söylemişti ama dinamo ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda sık sık akünün oturması beni endişelendirmeye başladı. Neden yapıyor olabilir? Benzer durumla karşılaşan olduysa bilgi verebilir misiniz? Bu arada akünün oturması için hiç bir etken yoktu farların kapıların vs açık unutulması gibi.
Saygılar
...varsa yoksa Toyota...
''trafikde saygı yaşla değil kurallara uymayla doğru orantılıdır'' y.M

KKTC!

Toyota Club Türkiye

akü oturması ile ilgili
« : Ekim 21, 2013, 12:28:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: akü oturması ile ilgili
« Yanıtla #1 : Ekim 21, 2013, 14:33:03 »
  Selam, ''akü oturması'' ndan neyi kastettiğinizi tam anlayamadım, açabilir misiniz?
 Sorun akünün boşalması ve aracı çalıştıramaması ise; bunun bir çok sebebi olabilir. Dediğiniz gibi dinamo işini iyi göremiyor ve aküyü yeterince şarj edemiyor ya da gereğinden fazla şarj ediyor olabilir(akü patlaması durumuna göre). Eğer diğer sistemlerde sorun yok ise aküye yoğunlaşmak lazım ama dediğim gibi öncelikle durumu tam olarak anlatırsanız daha kolay analiz yapılabilir.

Bu arada Kıbrıs'a da selamlar, Gelibolu İlkokulu duruyor mu hala?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 22 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 21, 2013, 14:37:21 »
Akü oturması = Akü bitmesi  :D :D :D :D

NOT : Kıbrıs'ta 2 sene görev yaptım.... ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ekim 21, 2013, 15:00:38 »
  Selam, ''akü oturması'' ndan neyi kastettiğinizi tam anlayamadım, açabilir misiniz?
 Sorun akünün boşalması ve aracı çalıştıramaması ise; bunun bir çok sebebi olabilir. Dediğiniz gibi dinamo işini iyi göremiyor ve aküyü yeterince şarj edemiyor ya da gereğinden fazla şarj ediyor olabilir(akü patlaması durumuna göre). Eğer diğer sistemlerde sorun yok ise aküye yoğunlaşmak lazım ama dediğim gibi öncelikle durumu tam olarak anlatırsanız daha kolay analiz yapılabilir.

Bu arada Kıbrıs'a da selamlar, Gelibolu İlkokulu duruyor mu hala?

evet akü oturması derken akünün aracı çalıştırmamasından bahsetmek isdemiştim  :)
Ben de fazla şarj ediyor olabileceği düşüncesindeyim açıkçası. Motorunda falan hiç bir sıkıntı yok arabanın. arabanın saatinde dikkatimi çekdi 4 senedir ben dakikası dakikasına ayarlıyorum telefonumla aynı giderken 1 ay sonra arabanın saatinin 10 dakika önde gittiğini görüyorum.

Evet Gelibolu İlkokulu duruyor ders zili çalmaya devam ediyor. Sanırım bi geçmişiniz var :)

Akü oturması = Akü bitmesi  :D :D :D :D

NOT : Kıbrıs'ta 2 sene görev yaptım.... ;)

Açıklamanız için teşekkür ederim  :D

...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Ekim 21, 2013, 15:21:36 »

evet akü oturması derken akünün aracı çalıştırmamasından bahsetmek isdemiştim  :)
Ben de fazla şarj ediyor olabileceği düşüncesindeyim açıkçası. Motorunda falan hiç bir sıkıntı yok arabanın. arabanın saatinde dikkatimi çekdi 4 senedir ben dakikası dakikasına ayarlıyorum telefonumla aynı giderken 1 ay sonra arabanın saatinin 10 dakika önde gittiğini görüyorum.

Evet Gelibolu İlkokulu duruyor ders zili çalmaya devam ediyor. Sanırım bi geçmişiniz var :)

Şarj dinamosunun çıkış değerlerini iyi bir elektrikçi okuyup, dinamonun sağlığı konusunda bilgi verebilir bence. (6 gözeli sistem için hesaplandığında 14,8V. şarj gerilimi aşılmamalı). Aracınızda dinamonun ürettiği elektriği aküye gitmeden ayarlayan Regülatör var ise bu da problemli olabilir, bu duurmda dinamonun değişmeden sadece regülaröre müdahale de sorununuzu muhtemelen çözebilir.
 Ayrıca akünüze(su ilave vb.) ya da aracınızın elektrik sistemine herhangi bir müdahale oldu mu(orjinaline göre)?
 Akü'nün sağlığı açısından ideal bulunma sıcaklıkları vardır, 20-25C derece gibi. Bunun üzeri ve altında, akünün içindeki kimyasalların tepkimeleri değişebilir.
 Umarım bilgiler size biraz olsun yol gösterebilir. Çözümü de burada paylaşır iseniz bence çok faydalı olur.

Evet, orada okumuştum bir süre, o okulun özel bir yeri vardır bende. Keza karşısındaki meşhur(zamanının) otelinin de, Salamis Bay'ın da. Acapulco ya da Mare Monte'nin de, Girne limanının da... :)

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 278 kere teşekkür etti
  • 278 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 21, 2013, 15:35:01 »
Şarj dinamosunun çıkış değerlerini iyi bir elektrikçi okuyup, dinamonun sağlığı konusunda bilgi verebilir bence. (6 gözeli sistem için hesaplandığında 14,8V. şarj gerilimi aşılmamalı). Aracınızda dinamonun ürettiği elektriği aküye gitmeden ayarlayan Regülatör var ise bu da problemli olabilir, bu duurmda dinamonun değişmeden sadece regülaröre müdahale de sorununuzu muhtemelen çözebilir.
Ayrıca akünüze(su ilave vb.) ya da aracınızın elektrik sistemine herhangi bir müdahale oldu mu(orjinaline göre)?
Akü'nün sağlığı açısından ideal bulunma sıcaklıkları vardır, 20-25C derece gibi. Bunun üzeri ve altında, akünün içindeki kimyasalların tepkimeleri değişebilir.
Umarım bilgiler size biraz olsun yol gösterebilir. Çözümü de burada paylaşır iseniz bence çok faydalı olur.
Hakancım benim komşuma da aynı durum oldu. 2000 Corolla, cihaz 1,6.  Çok ilginçtir, kontaktan çıktı. Kontak bozukmuş,anahtarı tam çevirmeden
çıkarıyormuş bizim komşu fakat bozuk olduğundan onun da haberi yok :(:(
İşi çözünce elektrikçi ustası, akü olayı da çözüldü.:(:(     Adam 2 ayda 3 tane akü değiştirdi. Sürekli akü bitiyordu :)
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 21, 2013, 15:35:49 »

Evet, orada okumuştum bir süre, o okulun özel bir yeri vardır bende. Keza karşısındaki meşhur(zamanının) otelinin de, Salamis Bay'ın da. Acapulco ya da Mare Monte'nin de, Girne limanının da... :)

farklı bi oto elektrikçi bulmanın zamanı geldi kısacası. Ama akü sulu akü değil akıllı akü dedikleri cinsten göstergeli. Bahsettiğiniz ideal sıcaklık değeri de bizim memlekette normal değil az çok bilirsiniz :) çok teşekkür ederim yardımlarınız için de. tekrar bir akü patlatma ile sonuçlandırmadan oto elektrikçinin yolunu tutmam lazım  :) 
Ayrıca Gelibolu ilkokulunun karşısındaki otel hariç diğerleri yerli yerindeler :)
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 21, 2013, 15:43:27 »
Hakancım benim komşuma da aynı durum oldu. 2000 Corolla, cihaz 1,6.  Çok ilginçtir, kontaktan çıktı. Kontak bozukmuş,anahtarı tam çevirmeden
çıkarıyormuş bizim komşu fakat bozuk olduğundan onun da haberi yok :(:(
İşi çözünce elektrikçi ustası, akü olayı da çözüldü.:(:(     Adam 2 ayda 3 tane akü değiştirdi. Sürekli akü bitiyordu :)

Bülent bey kontakda bi sorun olduğunu zannetmiyorum. sonuna kadar çevirmeden anahtarı zaten bırakmıyor yuvadan. kendi arabam dışında gün içerisinde de çeşitli arabalar kullanıyorum onlarda da anahtarı aynı şekilde takıp çıkarıyorum ama böyle bir ihtimal de olabilir.
Teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 21, 2013, 15:54:28 »
Akünün full şarzda 14,8 voltun üstüne asla çıkmaması lazım.

Öncelikle peak voltaj takip edilebilir.

Sonrasındada ampermetre seri olarak aküye baglanabilir şarz işleminin peak degeri bulunabilir.

Ancsk anlamadıgım akıllı akülerde kurşun degilmi?
Dibe oturma dediginiz akünün uzun süre bekleyerek derin deşarz olması ve sülfatlaşmasıdır. Bunun sonucunda plakalar arasında kısa devre olarak şarz tutmama başlar. Çözümüde yüksek voltaj ile şarzdır ama akünün ömrüden biraz yersiniz.

1 veya 2 gün beklemelerde marşınız nasıl?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ekim 21, 2013, 15:59:13 »
Sorun su ki arabayi her gun kullaniyorum. Sabah ogle aksam fix isler araba ve buna ragmen geceden sabaha arabayi isletmeye yetmez oldu son 2 hafdadir
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #10 : Ekim 21, 2013, 16:04:08 »
Sorun su ki arabayi her gun kullaniyorum. Sabah ogle aksam fix isler araba ve buna ragmen geceden sabaha arabayi isletmeye yetmez oldu son 2 hafdadir

Aracı çalıştırdıgınızda kaç km yol yapıyoraunuz ve elektrikli aletler kullanıyormusunuz?
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ekim 21, 2013, 16:12:10 »
Sabah trafiginde 40-45 dakikada 10 km oglen cok kisa oluyor genelde aksam da 20 dakikada 10 km. Onun haricinde extra calisir durumda birakiyorum arabayi farlar radyo falan kapali konumda. Ayrica son gunlerde 2 3 gunde bir ozellikle 40 50 km yol gidip geliyorum ki aku sarj etsin kendi kendini diye. Tabi bunlari yaparken gece degilse hic bir elektrik aksamini kullanmadan yapiyorum
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #12 : Ekim 21, 2013, 16:34:38 »
Bizi aşıyor.
Siz elektikçiye gidin.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ekim 21, 2013, 16:39:34 »
Bizi aşıyor.
Siz elektikçiye gidin.
Yardimlariniz icin tesekkur ederim
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #14 : Ekim 21, 2013, 17:04:16 »

Ancak anlamadığım akıllı akülerde kurşun degil mi?

Kurşun-Asit olması lazım. Akıllı akü olarak kastedilen muhtemelen Vrla özelliği olabilir. Ama bunlar tabi ki de hep tahmin.

Uygun olmayan çalışma sıcaklıkları akünün ömrünün kısalmasına denen olabilir ama bu kadar erken problem olacağını da düşünmüyorum eğer akü kalitesinden eminseniz.
 Bu arada aracı çalıştırma sırasında tüm elektrik çeken aksamların kapalı olduğundan emin olun. Yani sadece marş motoru elektrik çeksin aküden ilk çalıştırma esnasında.

Akünüzün garantisi devam ediyorsa bunu firmaya bildirin bence.

Ne oldu şimdi Sabri Orient Hotel'in orası? Havuz başı partileri meşhurdu oranın. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ekim 21, 2013, 17:33:07 »
Kurşun-Asit olması lazım. Akıllı akü olarak kastedilen muhtemelen Vrla özelliği olabilir. Ama bunlar tabi ki de hep tahmin.

Uygun olmayan çalışma sıcaklıkları akünün ömrünün kısalmasına denen olabilir ama bu kadar erken problem olacağını da düşünmüyorum eğer akü kalitesinden eminseniz.
 Bu arada aracı çalıştırma sırasında tüm elektrik çeken aksamların kapalı olduğundan emin olun. Yani sadece marş motoru elektrik çeksin aküden ilk çalıştırma esnasında.

Akünüzün garantisi devam ediyorsa bunu firmaya bildirin bence.

Ne oldu şimdi Sabri Orient Hotel'in orası? Havuz başı partileri meşhurdu oranın. :)

akünün garantisi patlayan aküyü kapsadı 5-6 ay önce de doldu garanti süresi. Çalıştırırken radyo far iç lamba camlar falan hiçbirşeye dokunmadan çalıştırıyorum özenle kısacası ama bilemiyorum. kalitesinden de eminim mutlu akü 1.5 senelik. Ki akülerin ömrü minimum 7-8 sene.

Sabri Orient viran bi şekilde kullanılmaz halde duruyor. Hemen arkasına Golden Tulip Otel yapıldı dereboyu ışıklarından taraf. yine o ışıklardan merkeze doğru giderken bir de Merit dikdiler :D
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #16 : Ekim 21, 2013, 17:48:23 »
akünün garantisi patlayan aküyü kapsadı 5-6 ay önce de doldu garanti süresi. Çalıştırırken radyo far iç lamba camlar falan hiçbirşeye dokunmadan çalıştırıyorum özenle kısacası ama bilemiyorum. kalitesinden de eminim mutlu akü 1.5 senelik. Ki akülerin ömrü minimum 7-8 sene.

Sabri Orient viran bi şekilde kullanılmaz halde duruyor. Hemen arkasına Golden Tulip Otel yapıldı dereboyu ışıklarından taraf. yine o ışıklardan merkeze doğru giderken bir de Merit dikdiler :D
İyi bir elektrikçide gerekli ölçümlerin yapılması faydalı olacak gibi. Bu arada aküye de dikkat edin, içindeki asit gerçekten tehlikeli olabilir.

Otel doldu demek oralar. Oralardaki ağaçların meyvelerini az yememiştim. :) 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ekim 21, 2013, 19:59:43 »
Asidin ne derece tehlikeli olabildigi konusunda hicbir endisem yok gecen defa biraz zarar gordum patlayan akuden.
Memleket cok deismedi ama tabii uzun bi aradan sonra siz gorurseniz size nasil gelir bilemen :)
...varsa yoksa Toyota...

KKTC!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 22 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ekim 21, 2013, 21:26:36 »