Gönderen Konu: Koltuk döşemelerinin içindeki tozu nasıl çıkartabilirim?  (Okunma sayısı 10743 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 114000
  • Model Yılı: '07
  • 195 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
2005 corolla 1.6 terra koltuk döşemelerinde zamanla biriken tozun nasıl çıkarabilirim-temizleyebilirim arkadaşlar. düzenli olarak arabanın içini ev tipi elektrikli süpürge ile temizlemekteyim. temizledikten sonra birkaç güne kalmadan arabanın içi(ön konsol-torpido) toz olamakta. ve bu tozun tamamı koltuğa otururken ki uyguladığımız basınçtan dolayı koltuğun içerisinden çıkmaktadır. tozun dışarıdan hava yolu ile girmemesine elimden geldiğince dikkat ediyorum. forumlarda araştırırken adamın biri 93 model astra sında aynı sıkıntıyı yaşamış. çözüm olarak da bütün koltukları yerinden söküp evde küvette bir güzel yıkamış. buda illaki çözüm ama baya zahmetli. hani istiyorum ki böyle bir şey en son alternatif olsun. bu sıkıntım için oto bakım ürünlerinden tavsiye edeceğiniz bir ürün var mıdır? veya farklı bir yöntem önerebilir misiniz? döşemelerden bu tozu nasıl çıkartacağım? yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
Ynt: Koltuk döşemelerinin içindeki tozu nasıl çıkartabilirim?
« Yanıtla #1 : Eylül 28, 2013, 12:58:39 »
Size önerim;
Hafif rüzgarlı bir havada, aracınızın tüm kapılarını açınız ve koltuklarınıza hafif şiddetli vurarak tozlardan bir miktar arındırmak olur.
Sonra ıslak halı yıkama makinası ve uygun ve kaliteli bir koltuk deterjanı (Amway tavsiyemdir) ile koltukları ve yer döşemesini güzelce temizleyin ve bir sure kurumaya bırakın. Güneşin altında camlar hafif açık ve ya toz gelmeyen bir alanda kapılar açık.
Bu temizlikten sonra tatmin olmazsanız, özel yıkama işlemleri yapan firmalara başvurunuz. Ozonla yıkama gibi işlemler var ve ya özel koltuk yıkama sıvıları ile temizlemeler. Tüm bunlara paralel, klima kanalları temizligi ve polen filtresi değişimini yapmanızda fayda vardır.
Devamında içeri yine kirli hava gelememsi için  de aracınız park halindeyken, tüm havalandırma kanallarını kapalı tutmanız ve dışarıdan havalandırma düğmesini İÇ konumuna almanızda fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 28, 2013, 13:46:05 »
Size önerim;
Hafif rüzgarlı bir havada, aracınızın tüm kapılarını açınız ve koltuklarınıza hafif şiddetli vurarak tozlardan bir miktar arındırmak olur.
Sonra ıslak halı yıkama makinası ve uygun ve kaliteli bir koltuk deterjanı (Amway tavsiyemdir) ile koltukları ve yer döşemesini güzelce temizleyin ve bir sure kurumaya bırakın. Güneşin altında camlar hafif açık ve ya toz gelmeyen bir alanda kapılar açık.
Bu temizlikten sonra tatmin olmazsanız, özel yıkama işlemleri yapan firmalara başvurunuz. Ozonla yıkama gibi işlemler var ve ya özel koltuk yıkama sıvıları ile temizlemeler. Tüm bunlara paralel, klima kanalları temizligi ve polen filtresi değişimini yapmanızda fayda vardır.
Devamında içeri yine kirli hava gelememsi için  de aracınız park halindeyken, tüm havalandırma kanallarını kapalı tutmanız ve dışarıdan havalandırma düğmesini İÇ konumuna almanızda fayda var.

Parkta iken dış sirkülasyonda tutar isek ne olur bende merak ettim.
Sonuçta polen filitresinde geçmeden hava gelemez.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Eylül 28, 2013, 14:03:58 »
Parkta iken dış sirkülasyonda tutar isek ne olur bende merak ettim.
Sonuçta polen filitresinde geçmeden hava gelemez.
Açık durumda olması halinde, az da olsa bir hava sirkülasyonu olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 2 yıldır park halindeyken kapalı tutmaya özen gösteriyorum. Fark ettiğim şudur ki, sanki daha az toz oluyor arabanın içinde. Başka arkadaşlardan da aynı yorumu duymuşumdur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 28, 2013, 14:31:08 »
Sonuçta polen filitresinden geçmeden, hava gelemez.

Bende aynı şekilde düşünüyorum, polen filtresi her yıl 1 defa değiştiği sürece havalandırma kanalları bile tozlanmaz.

Ayrıca, tozun polen fitresini geçtiğini düşünsek dahi, iç sirkülasyonun oluşmasını sağlayan kapak elektrik motorlu dişli takviyelimidir yoksa vakumlumudur? eğer vakum sistemi uygulanmaktaysa, iç sirkülasyon modunda park yapılsa dahi motor stop ettiğinde kapak açılacaktır.

Toz, iniş-binişlerde kapılardan veya azıcık aralansa dahi camlardan gelmektedir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 28, 2013, 14:48:20 »
Bende aynı şekilde düşünüyorum, polen filtresi her yıl 1 defa değiştiği sürece havalandırma kanalları bile tozlanmaz.

Ayrıca, tozun polen fitresini geçtiğini düşünsek dahi, iç sirkülasyonun oluşmasını sağlayan kapak elektrik motorlu dişli takviyelimidir yoksa vakumlumudur? eğer vakum sistemi uygulanmaktaysa, iç sirkülasyon modunda park yapılsa dahi motor stop ettiğinde kapak açılacaktır.

Toz, iniş-binişlerde kapılardan veya azıcık aralansa dahi camlardan gelmektedir.

Tekin abi ile düşüncelerimiz aynı.
İç sirkülasyon sistemi elektrik motorlu ve dişli sistemli kontak kapandıgında en son pozisyonda sabit kalır.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • 195 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 28, 2013, 19:07:26 »
verilen tüm cevaplar için teşekkür ederim. özellikle levent bey e. sıradan deneyeceğim. sonuçları bildiririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Model Yılı: '15
  • 47 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 28, 2013, 19:45:54 »
Ben bu hafta temizledim arkadaşlar. Geçen yıldan beri Vinet i kullanıyorum, kesinlikle tavsiye ederim. Koltuğa fısfıs yapıp 2-3 mikrofiber bezle siliyorum, bayağı temiz oluyor. İşin garip yanı şu, bikaç saat sonra kuruduğunda çok daha temiz oluyor. Evde de kullandığımdan bariz gördüğüm bir şey var ki, ilk temizleme işinden sonra da temizlik kendi kendine devam ediyor, artık nasıl yapmışlarsa... Koltuktaki lekeye sıkıyorum, yarısını hemen çıkartıyor, diğer yarısı da kuruyunca gitmiş oluyor.
Ben şurdan almıştım, satan kişiyle alakam yok. aldığımda anında kargolamışlardı. güvenilir.
http://www.sanalpazar.com/Atas-Vinetcok-Amacli-Temizleyici750-Ml__isp6893483

torpido parlatmak için yine aynı firmadan Plak2R kullanıyorum, o da iyi. bunun benzerlerini kullandım ama temizlikte vinet in benzerini görmedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • 195 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Eylül 28, 2013, 20:21:27 »
Ben bu hafta temizledim arkadaşlar. Geçen yıldan beri Vinet i kullanıyorum, kesinlikle tavsiye ederim. Koltuğa fısfıs yapıp 2-3 mikrofiber bezle siliyorum, bayağı temiz oluyor. İşin garip yanı şu, bikaç saat sonra kuruduğunda çok daha temiz oluyor. Evde de kullandığımdan bariz gördüğüm bir şey var ki, ilk temizleme işinden sonra da temizlik kendi kendine devam ediyor, artık nasıl yapmışlarsa... Koltuktaki lekeye sıkıyorum, yarısını hemen çıkartıyor, diğer yarısı da kuruyunca gitmiş oluyor.
Ben şurdan almıştım, satan kişiyle alakam yok. aldığımda anında kargolamışlardı. güvenilir.
http://www.sanalpazar.com/Atas-Vinetcok-Amacli-Temizleyici750-Ml__isp6893483

torpido parlatmak için yine aynı firmadan Plak2R kullanıyorum, o da iyi. bunun benzerlerini kullandım ama temizlikte vinet in benzerini görmedim.

hocam bizim sıkıntımız leke, kir vs. değil. koltuklarımız gayet temizdir fakat içersinde biriken toz bizim sıkıntımız. her oturmada havalara uçuşan tozlar. arabanın içini silmeye gelmiyor, bir oturmada her yere toz konuyor. koltuğa nüfus etmiş tozu çıkartmak ile alakalı bir tecrübeniz var ise beyanınız çok makbule geçer. yine de vakit ayırmışsınız çok saolun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 28, 2013, 20:32:55 »
Bu tozların nedeni koltuk döşemelerinin aşınıp, aşınan parçacıkların toz halini almasıdır. Bizim evdeki eski çek yatlarda da aynı sorun var.

Tavsiyem ıslak olarak temizlemeniz çünkü kuru süpürge ile daha fazla aşınma meydana geliyor. Halı yıkama makinası gibi bir cihaz daha iyi bu konuda.

Sonrasında da Nasiol Cabincare diye bir ürün var. Kumaşlara yapışıp uzun süreli koruma ve su iticiliği sağlıyor. Ondan deneyebilirsiniz.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 22000
  • 13 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 28, 2013, 22:12:27 »
daha basit ve kimyasal kullanmayacağınız bir yöntemde havlu gibi su tutma özelliği olan bir bezi ıslak -ama su damlayacak kadar olmasın-  koltuklara yayın sonra oklava yada arabada taşıyorsanız beyzbol sopası ile bezin üzerinden koltukları hafifçe toz çıkaracak kadar dövün, çıkan tozlar ıslak beze yapışacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Eylül 28, 2013, 23:02:07 »
daha basit ve kimyasal kullanmayacağınız bir yöntemde havlu gibi su tutma özelliği olan bir bezi ıslak -ama su damlayacak kadar olmasın-  koltuklara yayın sonra oklava yada arabada taşıyorsanız beyzbol sopası ile bezin üzerinden koltukları hafifçe toz çıkaracak kadar dövün, çıkan tozlar ıslak beze yapışacaktır.
Hiç duymadım daha önce. Bu yöntem kullanılan bir yöntem midir peki? Mantık kurarak mı önerdiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Eylül 28, 2013, 23:34:07 »
Bu çok eski bir yöntemdir, Evlerdeki en büyük kirleticide insanlar çünkü sürekli deri değiştiriyoruz bu nedenle en büyük toz kaynağı derimiz ve giysilerimiz, daha elektrikli süpürge halı yıkama ve benzeri ürünler çıkmadan evlerdeki koltuk-kanepeler bu yöntemle toz zerrelerinden arındırılırmış. Çünkü koltukları dövünce toz kalkar sonra yine koltuğu yapışır ama ıslak bez tozu aldığından tekrar koltuğa yapışmıyor. Denemekten zarar gelmez. Sıfır maliyet, artı sporatif :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Eylül 28, 2013, 23:43:56 »
Bu çok eski bir yöntemdir, Evlerdeki en büyük kirleticide insanlar çünkü sürekli deri değiştiriyoruz bu nedenle en büyük toz kaynağı derimiz ve giysilerimiz, daha elektrikli süpürge halı yıkama ve benzeri ürünler çıkmadan evlerdeki koltuk-kanepeler bu yöntemle toz zerrelerinden arındırılırmış. Çünkü koltukları dövünce toz kalkar sonra yine koltuğu yapışır ama ıslak bez tozu aldığından tekrar koltuğa yapışmıyor. Denemekten zarar gelmez. Sıfır maliyet, artı sporatif :)
Hmmmm...güzel bir yöntem.
Ancak ben kafamda şöyle bir mantık kurdum. Darbeyle çıkan tozlar ıslak beze yapıştıktan sonra suyla karışır ve kumaşa dıştan yapışır ve leke bırakır. (çamur oluşur misali)
Bilmem yanıldım mı....!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • 195 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Eylül 28, 2013, 23:56:49 »
bence de mantıklı olur. deneyeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Eylül 28, 2013, 23:58:37 »
sanırım onları da silmek gerecek :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Eylül 29, 2013, 01:09:32 »
Deri koltukta aynı toz zerrecikleri oluşur mu acaba?
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • 195 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Eylül 29, 2013, 01:37:04 »
Deri koltukta aynı toz zerrecikleri oluşur mu acaba?

zannetmiyorum. tozun deriyi geçip döşemenin içine ulaşması çok zor. olsa bile çok uzun zaman gerektirir. veyahut derinin kalitesizliğinden de olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Eylül 29, 2013, 19:12:43 »
Levent bey islak bezin uzerinden dovulmuyormus o zaman sizin dediginiz gibi koltuk islanirmis bezler arasinda bosluk birakarak bos bulunan yerlerden vurulup sonra bez kaydirilarak acilan bosluktan devam ediliyormus uygulamaya