Gönderen Konu: Yangın Haftası  (Okunma sayısı 1353 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2551 kere teşekkür edildi
Yangın Haftası
« : Eylül 25, 2013, 13:13:31 »
Bu yıl 24 - 30 Eylülde düzenlenen, insanlarımıza yangın esnasında neler yapılmalı/yapılmamalı bilgilerini veren, broşürlerle ve gerçek ekipmanlarla desteklenen showları yakınlarınızda varsa incelemeniz faydalı olacaktır. Hatta hazırlanan broşürde okuma yazma bilmeyen çocukların, yangın esnasında neler yapması gerektiği, çizgi kahramanlarla açıklanmış.

Euro5 normlu, merdivenli, Yangın Söndürme kamyonun her daim içinde bulunan 2 tanktan büyük olanında su,  300L'lik küçük tankında da köpük yapıcı kimyasalın hazır bulunduğunu öğrendim.

Bu arada İtfaiyenin bile küçük yangın tüpleri taşıdığını görünce, bu durumu sizlerle paylaşmak istedim.

Yangın, başladığı anda en sert ve hızlı bir şekilde söndürülmelidir aksi halde çoğunlukla yanan şeyleri söndürmek imkansız oluyor.

Araçlarımızda bulundurulması zorunlu Yangın Tüplerinin üzerlerindeki basınç saatlerini yılda bir kaç defa üzerine tıklatarak kontrol etmemiz gerekiyor zaten her 2 yılda bir dolum istasyonundan da onaylı kullanım süresi uzatılmış etikete sahip olması gerekiyor.

Ben evimde de aracımda bulundurduğum tüpün bir boy büyüğünü bulundurmaktayım, duvarda montajlı olan tüpü nasıl kullanmamız gerektiğini yılda bir iki defa tatbikat şeklinde ev ahalisine uygulamaktayım. Bundaki amacım ne yapmamız gerektiğini öğrenmek değil, karar ve komut mekanizmamıza hatırlatma yapmaktır.

Yaşadığımız müstakil evlerin veya apartmanların, yangın esnasında kullanacağımız çıkışlarının çalışıyor ve sağlam olduğunu kontrol etmeliyiz, eğer siz sağlam olduğunu düşünmüyorsanız mutlaka bunu diğerleriyle paylaşınız ve düzeltilmesini sağlayınız. 

Güvenli ve sağlıklı günler dilerim.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Yangın Haftası
« : Eylül 25, 2013, 13:13:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
Ynt: Yangın Haftası
« Yanıtla #1 : Eylül 25, 2013, 13:17:09 »
Çok önemli bir konu yangın.Böyle bir konuyu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.Gerçekten sürekli aklımızda olması gerekiyor.Her yıl yüzlerce insan sadece yangın nedeniyle hayatını kaybetmekte.Alınabilecek çok basit önlemlerce çok daha az zararla sonuçlanabilecek bir durum.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2013, 13:40:47 »
  Gerçekten çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu, çok teşekkür ederim.
 İzninizle, yangın söndürme tüpleri ile ilgili, küçük bir video paylaşayım;

http://www.uzmantv.com/yangin-sondurme-cihazi-nasil-kullanilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 25, 2013, 13:44:35 »
Yangın türleri,hangi yangın türünde nasıl müdahale yapılması gerektiği gibi birçok bilgi içeren bir dökümanı paylaşmak istiyorum.

Kaynak: www.itu.edu.tr
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Eylül 25, 2013, 14:57:48 »
Harika Yorum ve Videolarla konu desteklenmekte, bu arada bendeki söndürücülerin ABC sınıfı olduğunun farkına vardım ama evdeki söndürücümün yeterli kiloda olmadığıda ortaya çıktı! Müsait bir ara gecikmeden ilave bir tüp daha almalıyım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
  • 136 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 25, 2013, 17:43:04 »
Bir itfaiyeci olarak Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası konusundaki hassasiyetiniz için kendi adıma teşekkür ederim... İtfaiyecilik Haftası ile ilgili olarak Ekşi sözlükten okuduğum ve birebir katıldığım bir alıntıyı paylaşmak isterim...
    ''300 senelik bir teşkilatı yakından ilgilendirmektedir. Fakat ne yazık ki; itfaiyenin gerekli ilgiyi göstermemesine paralel olarak vatandaşın da umrunda değildir bu hafta. Tabi ki suçu sadece itfaiyeye de kesmemek lazım, keza RESMİYETTE İTFAİYECİLİK DİYE BİR MESLEĞİN OLMADIĞI, İTFAİYELERİN ŞEHİR BELEDİYELERİNE BAĞLI OLDUĞU, İTFAİYECİLİĞE STATÜ VERİLMEDİĞİ BİR ÜLKEDE bütün suçu itfaiye haftasını gerektiği gibi kutlamayan, kendini tanıtmayan, tanıtamayan itfaiyeye kesmek ağır olur. Ayrıca vatandaşı da suçtan ayıklamamak lazım. İtfaiyeyi; belediye bahçelerini sulamakla görevli, akşama kadar yatan, genel ve mesleği hakkında eğitimsiz kişiler olarak kabullenecek kadar bilinçsiz ve umursuz vatandaşın olduğu ülkede itfaiyenin gerekli değeri almaması gayet normal. Öyle ki; bazen bu vatandaş, yangına giden itfaiye aracına selektör yapacak kadar sevgisini göstermekten çekinmez. Sonuç olarak, MESLEĞİ HAYAT KURTARMAK OLAN bir teşkilat ve onun görevleri için topyekün umursamaz bir tavır takınılan bir ülkede kutlanmaya çalışılan, dostların birbirini alışverişte gördüğü bir haftadır.''
     Görevi dışında angarya işlerle uğraşmayan, sadece her türlü canlının hayatını, yeri gelince malını kurtarmakla uğraşan, kısaca itfaiyenin sadece itfaiyeciliği yaptığı bir itfaiye teşkilatında çalıştığım için kendimi şanslı hissediyorum. Malesef Anadolu'da bir çok ilimizdeki itfaiye teşkilatları için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Her zaman derim, keşke bu kutsal görevi Amerika ya da Avrupa'da yapabilseydim. Ufak bir not olarak; tüm arkadaşlara John Travolta'nın ''Ekip 49'' isimli filmini izlemesini tavsiye ederim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Eylül 25, 2013, 19:57:50 »
Faruk bey, paylaştığınız yazı çok anlamlı. Malesef ülkemizde ne sosyal yangın eğitimlerine, ne yangın algılama/söndürme ekipmanlarına ve nede itfaiye sistemine gerekli düzeyde ciddiyetle eğiliniyor.
Dünki showda, yöremizdeki itfaiye teşkilatımızda yüksek dereceli ısıya dayanıklı elbiselerin olmadığını ve her birimde en az 3 takım olması gerektiğini öğrendiğimde hemen belediyemize mail atarak durumu bildirdim.

Bugün gelen cevap, yangına dayanıklı gerekli ekipmanların olduğu yönündeydi, o ekipmanlar zaten sergilenmişti, giydiğimiz kışlık montların bir üst kalitesiydi, oysa belediyeler bu 3 takım elbise parasını sadece basit bir parkta tek bir fışkiyeye ödeyebiliyorlar..

Sanırım olması gereken ise aşağıda resimdeki gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 25, 2013, 20:18:11 »
İş yerimde 2 yıldır iş güvenliği window person görevi yapıyorum.
Health & Safety bölümü ile kendi bölümüm arasında kordinasyon ve kendi bölümümün kontrolünü yapıyorum.

Her bölümde bu bahsettiginiz elbilerden tüpleri ile beraber 3 takım var.
Birde boyahanede oldugum için bizim yangın riskimiz çok daha fazlaki bu riski en çok tetikleyen faktör statik elektrik.

Belirli dönemlerde sürekli eğitimler organize ediyorum.
Bunlar teorik ve pratik yangın söndürme, statik elektrikten korunma şeklinde devam ediyor.

Geçende sanayide boya hazırlanırken izledim adam boya ile tineri ucuna mixer takılmış bleyz ile karıştırıyor ağzındada sigara vardı.

Korkumdan oradan kaçtım.
Geçenlerde duydum benzer şekilde çalışırken aynı adam yanmış.

Güleyimmi ağlayımmı karar veremedim.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Eylül 25, 2013, 23:38:22 »
Faruk bey, paylaştığınız yazı çok anlamlı. Malesef ülkemizde ne sosyal yangın eğitimlerine, ne yangın algılama/söndürme ekipmanlarına ve nede itfaiye sistemine gerekli düzeyde ciddiyetle eğiliniyor.
Dünki showda, yöremizdeki itfaiye teşkilatımızda yüksek dereceli ısıya dayanıklı elbiselerin olmadığını ve her birimde en az 3 takım olması gerektiğini öğrendiğimde hemen belediyemize mail atarak durumu bildirdim.

Bugün gelen cevap, yangına dayanıklı gerekli ekipmanların olduğu yönündeydi, o ekipmanlar zaten sergilenmişti, giydiğimiz kışlık montların bir üst kalitesiydi, oysa belediyeler bu 3 takım elbise parasını sadece basit bir parkta tek bir fışkiyeye ödeyebiliyorlar..

Sanırım olması gereken ise aşağıda resimdeki gibi.

Evet bahsettiğiniz ekipman bunlar. Bunlar Amerikan tipi oluyor. Türkiye'de kullandıklarımız lacivert genelde. Yalnız her birimde 3 takım değil, her personelin buna sahip olması gerekir. Çünkü üzerinde kişisel koruyucu ekipmanı olmayan bir itfaiyeci yangına giremez. 3 kişiyle de büyük bir yangın söndürülemez... Kendi teşkilatımda her personelin üzerine zimmetli kişisel koruyucu ekipmanı var... 4 yıl öncesine kadar biz de ortak kullanıyorduk. Gün geçtikçe Anadoludaki itfaiye teşkilatlarımızın da standartları yükseliyor... Gerek kişisel koruyucu ekipmanlar gerek hidrolik kesici ayırıcı aletler yaygınlaşıyor. Bunlar pahalı malzemeler... İtfaiyeye para harcamak belediyelerimizin pek işine gelmiyor. (birkaç büyükşehir hariç) Sonuçta geliri olan bir kurum değil itfaiye. Sürekli gider. Önümüzdeki yıllarda yasalarda yapılacak düzenlemelerle ülke genelinde belli bir standardın yakalanacağına inanıyorum, inanmak istiyorum. Tabi ilk olarak itfaiyeciliğin bir meslek sınıfı olarak yasalarımızda yer almasıyla. Bir genel müdürlük ya da bakanlığın çatısı altında olmasıyla. Emniyet teşkilatı gibi... Bütün itfaiyecilerimizin ortak dileği bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 26, 2013, 07:21:20 »
Kanunen belli bir ölçüden sonra şirketlerde itfaiye birimi olmaz zorunda bu birimin elbiseleri kişiye özel.

Fakat üretim grupları için her grupta 3 adet olmalı bu 3 kişininde dış destekli yangın egitimi alması zorunlu.
Tekin abinin anlatmaya çalıştıgı sanırım bu idi.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 26, 2013, 14:43:23 »
Kanunen belli bir ölçüden sonra şirketlerde itfaiye birimi olmaz zorunda bu birimin elbiseleri kişiye özel.

Fakat üretim grupları için her grupta 3 adet olmalı bu 3 kişininde dış destekli yangın egitimi alması zorunlu.
Tekin abinin anlatmaya çalıştıgı sanırım bu idi.
Ahmet Bey konumuz şirketler değil ;) Tekin Bey kendi bulunduğu il-ilçedeki itfaiye teşkilatında olmadığından bahsetmiş, şirketlerden bahsetmemiş. İtfaiyecilik haftasıyla ilgili yapılan etkinlikte gözlemlemiş bunu sanırım. Şirketlerde yönetmelikler kurallar nasıl bilmiyorum. Ama bildiğim, herhangi bir il-ilçede itfaiyeci olarak müdahalede çalışan herkesin bu ekipmanlara sahip olması gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 26, 2013, 17:36:39 »
İyi ki varsınız.
Belki bazen hatırlamıyoruz falan ama işin özünde vatandaş olarak sizlere güvenimiz yüksek,başımız sıkıştığında canla başla işini yapan kişiler olarak gözümüzde zihnimizde yer ettiniz.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Eylül 26, 2013, 23:14:25 »
İyi ki varsınız.
Belki bazen hatırlamıyoruz falan ama işin özünde vatandaş olarak sizlere güvenimiz yüksek,başımız sıkıştığında canla başla işini yapan kişiler olarak gözümüzde zihnimizde yer ettiniz.

Teşekkür ederim güzel düşüncen için... Biz itfaiyecileri en çok mutlu eden kurtarılan bir can (bir kedi ya da bir insan hiç farketmez) ve de duyduğumuz bir güzel söz, bir teşekkür...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Eylül 27, 2013, 00:28:24 »
Teşekkür ederim güzel düşüncen için... Biz itfaiyecileri en çok mutlu eden kurtarılan bir can (bir kedi ya da bir insan hiç farketmez) ve de duyduğumuz bir güzel söz, bir teşekkür...

Valla gonlumden daha fazlasi geciyor ama elden bu geliyor.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Eylül 27, 2013, 01:25:41 »
Valla gonlumden daha fazlasi geciyor ama elden bu geliyor.

Gönüllü itfaiyeci olabilirsin :D Bizim Kocaeli İtfaiyesinde yüzlerce gönüllü itfaiyecimiz var. Eğitimleri başarıyla bitirenler gönüllü itfaiyecilik sertifikasını alıyorlar. Vakitleri oldukça bizimle nöbet tutuyorlar, olaylara geliyorlar, bize yardım ediyorlar yani...Hiç bir çıkarları olmadan. İstanbul İtfaiyesinde de var bu olay.