(öncelikle bu yöntem bozuk yollarda ön taraftan gelen kaliper sesini kesiyor. bozuk yolda giderken frene dokunduğunuzda tkırtılar kesiliyorsa kaliper sesidir.)
evet arkadaşlar uzun süredir ön kaliperlerden gelen tıkırtılar hakkında araştırma yapıyordum. opel formunda bir ustanın bu teknikle kaliper sesini kestiğini öğrendim.
teknik kısaca ısıya dayanıklı silikon ile balataların kaliperlere yapıştırılması.
youtube de izlediğim bir videoda da gördüm. galiba teflonlu silikon ile yapıştırıyor. videoyu bulursam eklerim.
bu 1500 c ye dayanıklı silikon 20 tl ye netten buldum. çok az kullanılıyor zaten.

bunlarda uygulama resimlerim.
bunlar ilk söktüğümde karşılaştığım manzara ince ve kalın zımpara ile sırayla temizledim metal parlayıncaya kadar temizledim.
ve balata spreyi ile yıkadım.

bunlarda silikon sürdükten sonra
fazla slikon sürmenize gerek yok takarken fazlası sıyrılıp geliyor fazlasını temizleyin bulaşmasın etrafa. slikon hızlı donuyor ve kemik gibi sert oluyor.

kaliperi yerine taktıktan sonra arabayı çalıştırdım. frene sıkıca bastım ve arabayı stop ettim. 10 dk sı basılı sonra yavaşça freni bırakarak 30 dk yakın bekledim. uygulama yaptığım yer yakındı 5 dk dikkatli bir şekilde eve gittim freni fazla kullanmadan. 2 saat evde bekledim sonra arabayı kullandım.
sonuç bana göre mükemmel 1 haftadır girmediğim bozuk yol kalmadı sesten eser yok yolda giderken bilerek çukurlara düşüyorum ses yok araba kullanmak çok zevkli bir hal aldı.
peki nasıl kaliper sesi kesildi bana göre;
slikon kaliperle balatayı birleştirince, balatalar kaliper pimlerindeki boşluğu altında ve üstündeki metal yaylara iletiyor kaliperlerin aşağı ve yukarı yöndeki hareketi kısıtlanmış oluyor.
aynı zamanda balataların diske gereksiz çarpması da engelleniyor.
fren balatanız azalmış ise yeni balata alın
bu silikonlu balata nasıl sökülecek diye soranları duyar gibiyim youtube deki videoda kaliperi işkence ile sıkıştırarak söküyordu.
inşallah sizdede işe yarar.