Merhaba Toyotacılar,
Başıma gelen arızayı ve çözümünü sizlerle paylaşıyorum. Gün gelir başka arkadaşların başına gelirse, onların da çözümlerinde fikir oluştursun diye.
Aracı çalıştırmak için marşa bastığımda (araç 2000 model Avensis (T22 )) hiç ses yok, kontağa kapat aç, hiç tık yok. Acaba sigortamı attı diye düşünürken aracın viteste olup omadığını kontrol ediyorum. ( Otomatik vites, olduğu için N ve P konumları hariç diğer vites konumlarında araç çalışmıyor.) Araç P konumunda olması gerektiği yerde ama çalışmıyor, N konuna alıyorum gene çalışmıyor. (Mekan olarakta trabzona tatile gelmişim, burada da usta tanımıyorum).
Vitesi P den N ye N den P ye alıyorum. vites konumunu değiştirirken vitesi olması gerektiğinden daha yumuşak olduğunu farkettim...
Vites-kolçak konsolunu (birşeymi kırıldı - bir şey gözükürmü diye) sökmeye karar verdim. ( daha önce ışıklandırma için sökmüştüm, birazda cesaret oradan geliyor.)

Vites-kolçak konsolunu söktüğümde, şanzımandan vites koluna gelen şanzıman kontrol kablosunun bağlantı yerinden çıktığını gördüm.
Vites D konumunda P ye alırken yerinden çıktığı için, bana göre P de olsada araca göre vites konumu hala D deydi.Bu yüzden araç çalışmıyordu.

(şanzıman kontrol kablosunun Yerinden çıkmasının nedeni contanın aşırı yıpranmış olması...

örnekle beraber önce trabzon toyota servisi olmak üzere bütün değirmendere sanayi dolaştım parçadan bulamadım.
Yakın olarak (hortumdan kesilmiş olduğunu düşündüğüm resimdeki parçayı buldum.) İç çapları birebir tutuyordu, geri kalanını (kırmızı noktalarla belirttiğim alanlar) ise falçatanın hünerleri sayesinde orjinaline çok yakın hale getirdim.

Yeni contayı eskisinin yerine yerleştiriyoruz. contanın içini gresledikten sonra şanzıman kontrol kablosunuda vites koluna takıyoruz.

Sonuç sıfır gibi olmasada, sıfırına yakın işlevsellik ve sağlamlık.
Umarım başınıza gelmez, gelirsede bu yazının sizlere yardımcı olmasını umuyorum.
Not: Bu durum yolda başınıza gelirse ve conta çok yıpranmamışsa contayı sökmeden, şanzıman kontrol kablosunu tekrar yerine takarsanız evinize kadar sizi idare edecektir.