Gönderen Konu: sorun arka frenler neden zayıf tutuyo  (Okunma sayısı 18531 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ankara
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
sorun arka frenler neden zayıf tutuyo
« : Ağustos 19, 2008, 13:40:13 »
geçenlerde trafikte kazma bir şöför yüzünden ani fren yapmak zorunda kaldım ama dikkatimi bişey çekti önler arkalardan daha önceve daha sert tutuyor bu yüzden önler direk kızaklıyor (önler kayyor) bbunun sebebi yada sizde de oluyor mu arka frenin ayarınıda açtık ama yine aynı şeyler oluyo ama arkalar birazda ha iyi tutuyo ama acil çare lazım
yaklaşma toz olursun geçme pişiman olursun

Toyota Club Türkiye

sorun arka frenler neden zayıf tutuyo
« : Ağustos 19, 2008, 13:40:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
Ynt: sorun arka frenler neden zayıf tutuyo
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2008, 14:13:41 »
Arka tarafın kavraması daha uzun sürer. Bu, frenin ön ve arka takarleklere olan uzaklığıyla alakalı bir şey. Çok ani fren yapmanız gereken bir durumda el frenini de çekerseniz, dört tekerlek de aynı anda duracaktır. Gerçi benim dediğim eski modeller için geçerli, yenilerde belki halletmişlerdir bunu.

Bu dediğimi geri geri giderken ani bir fren yaptığınızda da anlayabilirsiniz. İleri giderkenki durumdan çok daha geç kavrayacaktır fren.

Ayrıca ön frenler disk, arkalar kampana da olabilir. Aracınızın modeli nedir? Bu da bir etkendir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2008, 14:15:10 »
on frenler normalde arkadan daha iyi tutar bu gayet normal bişey aksı taktırde anı frenajda arkadan savrulma yaşarsınız. arakaların cok hissiz oldugnu düşünüyorsanız bı baktırın balataların durumuna

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2008, 17:17:44 »
  Selam.
 Sinan'a aynen katılıyorum. Eğer arka fren sisteminin parçaları iyi durumda ve kaliteli ise, ayrıca sistemde hava yok ise zaten fiziğin mantığı gereği önler daha iyi tutmak zorunda. Unutmayın hiç bir otomobilde asıl olarak arka frenler aracı durdurmaz. Önler durduru ve arkalar stabiliteyi sağlar. Eğer arkalar gereğinden az tutarsa frenajda savrulma hissedilir, ve eğer gereğinden çok tutarsa da hem fren mesafesi uzar, hemde yine frenajda savrulma olur. Frenaj anında aracın ağırlığının birkaç katı ön aksa biner ve bu da ön aksın stabilitesini arttırır. Bu da fren mesafesini kısaltır. Hafifleyen arka askın stabilitesinin bozulmasını önlemek içinde arka frenler belli bir dozda tutar. Eğer arka frenler gereğinden çok tutar ise ağırlık yeterince ön aksa binemez ve frenaj bozulur. Sonuçta sistem içinde bu bir dengededir. Bu dengeyi de fren limitörü denen bir merkez sağlar. Bu merkez araç ağırlığı ve yol eğimine göre ugun dağılımı gerçekleştirir. Arkalar kampana ise temizlik ve ayar yapılmalı, balatası kontrol edilmeli ve kampana aşınmışlığına bakılmalıdır. Diğer bir nokta da frenajda fren sistemi kadar önemli değer unsuru, yani lastiklerin durumunu asla göz ardı etmeyin. Lastik kalitesi, yıpranmışlığı ve hava basınçlarının durumu da frenajda çok fazla önem arzeder.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ankara
« Yanıtla #4 : Ağustos 21, 2008, 21:16:28 »
arkadaşlar arabanın modelini sormuşunuz araba 98 corrolla station wogon familli turning

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ankara
« Yanıtla #5 : Ağustos 21, 2008, 21:19:32 »
ama bence böyle olmamalı çünkü arabanın duruş mesafesi uzuyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ağustos 21, 2008, 21:51:39 »
dağhan beyin söylediklerine katılıyorum öndekiler disk arkadakiler kampana ise olabilir
2007 corolla 1,6 sol sedan granit gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Ağustos 22, 2008, 18:23:28 »
  Bilinki eğer araç fren anında öne yığılmaz ise (ağırlık dağılımının oğu ön aksa binmez ise) aracın fren mesafesi uzar. Siz fren yaptığınızda ön lastikler yükün büyük kısmını çeker ve ön lastiklere binen ağırlık ne kadar fazla olursa ön lastiklerin yola basışı, stabilitesi o kadar artar ve frenaj etkili hale gelir. Arka frenlerde bu arada aracın arkasının yoldan çıkmasını önler, aracı durdurmaz. Zaten arka frenler gereğinden çok tutar ise fren mesafesi uzar özellikle panik frenlerde. Aracın ön arka fren basınç miktarınıda fren limütörü ayarlar. Arka aksı disk olan fren sistemlerinde de el freni yine kampanaya müdahale eder diske değil.

Bir Örnek: Geri geri gider iken normal fren yaptığınızda daha çabuk kızaklama olur frenlerde, özellikle önlerde. Çünkü önler fren tutmasına rağmen ağırlık dağılımı arka aksın lehine artmıştır ve ön lastiklerin stabilitesi kaybolmuştur. Bu da fren mesafesini uzatmıştır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 23, 2008, 13:32:10 »
Bilinki eğer araç fren anında öne yığılmaz ise (ağırlık dağılımının oğu ön aksa binmez ise) aracın fren mesafesi uzar. Siz fren yaptığınızda ön lastikler yükün büyük kısmını çeker ve ön lastiklere binen ağırlık ne kadar fazla olursa ön lastiklerin yola basışı, stabilitesi o kadar artar ve frenaj etkili hale gelir. Arka frenlerde bu arada aracın arkasının yoldan çıkmasını önler, aracı durdurmaz. Zaten arka frenler gereğinden çok tutar ise fren mesafesi uzar özellikle panik frenlerde. Aracın ön arka fren basınç miktarınıda fren limütörü ayarlar. Arka aksı disk olan fren sistemlerinde de el freni yine kampanaya müdahale eder diske değil.

Bir Örnek: Geri geri gider iken normal fren yaptığınızda daha çabuk kızaklama olur frenlerde, özellikle önlerde. Çünkü önler fren tutmasına rağmen ağırlık dağılımı arka aksın lehine artmıştır ve ön lastiklerin stabilitesi kaybolmuştur. Bu da fren mesafesini uzatmıştır.
Kelimesi kelimesine katılıyorum. Çok genel olarak otomobillerdeki fren gücünün %70' i ön tekerleklerde, %30' u arka tekerleklerdedir. Zaten arkaların da önler kadar sağlam frenlemesi gerekseydi, ön disklerle arka disklerin çapları hep aynı olurdu.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
  • Araç: Hilux
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2008, 01:45:44 »
3/2 ön 3/1 arka fren tutar bunun nedeni ise fren yapıldığında aracın savsurlmasını engellemektir her araçta bu oran hemen hemen aynıdır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Şubat 22, 2010, 13:16:49 »
arkadaşların yazdıklarınının hepsine katılıyorum aynı sorunu bende yaşadım bende 97 gli var ani frenlemelerde araba savruluyor ön ler kızaklama yapıyordu aracımı tamirciye getirdim fren balataların bitmiş olabilir dedi bende hiç bakmadan ön ve arka fren balatası aldım yedek parçacıdan ön frenlerim boshh arka balatalar ise bendix marka tamirci balataları değiştirirken bir şeye şahit oldum ön balatalar yarım arka balatalar ise bitme aşamasına gelmişti. önler kalsın arkaları değiştirelim dedi ama ben hepsi bir olsun dedim balataları değiştirdim inanın bana selam durduruyor fren deyip geçmeyin hayati önem taşıyor
TOYOTA MERAKLISI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 22, 2010, 22:10:00 »
ae101ler zaten frene bastığında abs yoksa önler kilitler arkalar hafif tutar.arkaya ağırlık koyduğunuzda arkalar daha çok tutar.amörtisörün orta pim var.karasörde dil var araç yere yaklaştıkca pime basar arkalar daha çok tutar.ben ayağımın ucu ile frene bastığımda arkadan ğğğğğğ die ses geliyor ilk frene basınca.belirli bir yol yaptıktan sonra ses gidiyor.Frene ilk basınca önlerin erken tutması yada kilitlemesi,merkez e yakın olduğu için.Yani yağ önlere daha çabuk gidiyor diye düşünüyorum.Fakat ben ayağımın ucuylada bassam sertte bassam,O ses geliyor.sabah arabayı her yeni çalıştırdığımda yapıyorum.arkalarda hemen kumanda alıyor merak etmeyin.
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #12 : Şubat 22, 2010, 22:14:42 »
bizim kasalarda önce ön frenler eğer ön frenler yetmezse arka frenlerin o zaman devreye girdiğini biliyorum ben...
hesap iptal :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 23, 2010, 10:21:15 »
bizim kasalarda önce ön frenler eğer ön frenler yetmezse arka frenlerin o zaman devreye girdiğini biliyorum ben...
Tam olarak böyle değil... Eğer böyle olsa bu da sorun yaratır çünkü...
 Düz yolda ilerlerken fren yapıldığında fren basıncının %60'lık kısmı öne, %40'lık kısmı da arka tekerlere aktarılıyor demek daha doğru olur... Rakamlar markadan markaya, modelden modele değişiklik gösterebilir ancak bu sistem üzerine çalışır.
 Tabi virajlarda bu basınç değerleri daha ciddi değişkenlikler de gösterebiliyor...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Şubat 23, 2010, 20:55:45 »
aynen katılıyorum ve zaten sert frenlerde agırlık ön tarafta olgugu icin arkalar tam tutsada pek bir ise yaramaz diye dusunuyorum cunku kayar cok az agırlık kalıyor ön tarafa gore zaten motor ön tarafta vee cok ani durumlarda ben hep el frenini kullanırım arkalarda tutsun diye ve cok ise yarar yaniii...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Şubat 24, 2010, 08:31:28 »
  :) Tam tersine. Aracı durduran ön frenlerdir, arkaların gereğinden fazla tutması fren mesafesini uzatır, arkaların gereğinden az tutması frenajda savrulmaya neden olur.