ben eski corollamın anahtarını kopyalamıştım. Belki sizin de işinize yarayabilir şu bilgiler.
-*-
Elektronik motor kilidi (immobilizer) olan Toyota Corolla 2003 aracıma ait anahtarlardan birisini kaybetmiştim. Yeni anahtar alıp aracın beynindeki eskilerini de serviste sildirmiştim. Geçen gün kaybettiğim anahtarı buldum. Ancak ne kumandası çalışıyordu, ne de immobilizer sistemi tanıyordu (kontağa basıyorsunuz ama araç çalışmıyor). Biraz araştırmayla bu anahtarın nasıl immobilizer sistemine eklenebileceğini öğrendim. Kopyala-yapıştır yapmadan anlatıyorum, sürçülü ihsan olursa affola. Tabi bir de uygulamanın bütün riski şahsınıza aittir. Ben başarıyla uyguladım, şu anda bütün anahtarlar çalışıyor ama olaydaki kar da zarar da size aittir, paylaşayım:
Önce “elektronik motor kilidi” (immobiliser) hakkında kısa bir bilgi vereyim.
Anahtar üzerindeki mikroçipte bir kimlik numarası vardır. Aracın beyninde (ECU: Electronic Control Unit) bu kimlik numaraları kayıtlı anahtarlar vardır. Siz kontağa anahtar takınca beyin anahtarın kimliğini kontrol eder, ancak kayıtlı olan bir anahtar varsa bir takım işlemlerin (motora benzin göndermek, fren ve debriyaj pedalını ve direksiyonu serbest bırakmak gibi) yapılmasına izin verir. Aracın anahtarı olmadan “elektronik motor kilidi” (immobiliser) sistemi olan aracı çalıştırmak teknik olarak imkansıza yakındır. (çalmak için ya önce sizden anahtarınızı çalarlar, ya da aracı çekiciyle götürürler mesela)
Toyota araçlarında yeni anahtar tanımlamak için immobilizer modülünde tanımlı esas (master) anahtar elimizde olmalıdır. Eğer bu anahtar yoksa, kilit sistemi tamamıyle değişmelidir. Elinizdeki anahtarın esas mı, yedek mi olduğunu anlamak için şu testi yapabilirsiniz. Anahtarı kontağa taktığınızda güvenlik (security) ışığı hemen sönüyorsa anahtarınız esas anahtardır. Ancak ışık anahtarı takınca bir defa yanıyor sonra sönüyorsa elinizdeki anahtar yedektir, bu anahtarla çoğaltma işlemi yapılamaz. Şimdi esas anahtarınızı ve tanıtmayı istediğiniz yeni anahtarı alarak başlayalım:
1. Aracın fren ve gaz pedalına aynı anda basıp bırak.
2. Aracın esas anahtarını kontağa tak (hiç çevirme)
3. Anahtarı taktıktan 15 saniye içinde gaz pedalına 5 defa bas bırak.
4. yukarıdaki işlemlerden hemen sonra, 20 saniye içinde, fren pedalına 6 defa bas bırak ve anahtarı kontaktan çıkar. (Fren güvenlik sisteminden dolayı sertleşebilir, sorun değil, basıldığı kadar bas bırak)
5. Yeni tanıtılacak anahtarı 10 saniye içinde kontağa tak
6. Yine 10 saniye içinde, gaz pedalına bir defa bas bırak.
7. 80 saniye bekle, araç yeni anahtarını tanımlıyor, bu sürenin sonunda güvenlik (security) ışığı sönecek.
8. Yeni anahtarı kontaktan çıkar, 1 defa frene bas bırak.
İşlem tamamlanmıştır, her iki anahtarınızı da kullanabilirsiniz.