Merhabalar,
Aracım 2011 model dizel manuel vites Corolla. 55.000 km.de.
50.000 km.deyken yağ eksiltmesinden dolayı motor serviste işlem gördü. Bu işlem sonrası 5.000 km yaptım, yağ eksiltme eskisine göre azalmış durumda ama halen var, şu anda yağ çubuğunda min. ve max.ın ortasında max'a daha yakın.
Geçen hafta 1 haftalığına Kayseri'ye gittim ve aracı binanın kapalı otoparkına koydum, 1 hafta yattı yani araç. Tokat'a döndüğümde ilk marşta çalıştı fakat 5 saniye kadar çalışıp stop etti. Sonrasında tekrar marşa bastım, 10 saniye kadar basmama rağmen çalışmadı. Kontağı kapattım, tekrar bastım yine bir 10 sn. kadar, yine çalışmadı. Anahtarı çıkardım, kaputu açtım, yağ seviyesine baktım, uzun süre beklediğinden sanırım minimum çizgisine daha yakın ama halen min max arasında. Tekrar bindim, bir kaç defa daha marş denemesi sonunda biraz zor da olsa çalıştı. Otoparktan çıkardım, akşam vakti geldiğim için yol yapmadım, biraz gaz verip binanın dış tarafına park ettim. Ertesi sabah yine ilk marşta almadı, 2. marşı biraz uzun bastım çalıştı, sorunsuz devam ettim. Akşam tekrar eve dönecekken ilk marşta aldı ama 3 sn. kadar basmam gerekti (normalde 1 sn.den kısa sürmesi gerekir). Bu sabah gelirken normale dönmüştü, ilk marşta, uzun süre marşa basmaya gerek kalmadan sorunsuz çalıştı.
Geçenlerde yine binanın otoparkına 4 gün kadar bırakmıştım, onda da ilk marşta çalışıp kısa süre sonra (5-10 sn.) stop etmişti, ikinci marşta çalıştığı için çok önemsememiştim. Ama 1 haftalık otoparka koyma sonrasında da aynı şey olunca anladım, araç uzun süre bekleyince çalışması sıkıntı oluyor, ama günlük kullanılırsa yani her gün çalışırsa bir sıkıntı olmuyor. Serviste işlem görmeden önce, yani 50.000 km. öncesinde böyle bir sorun yoktu, geçen sene ya da kışın aracın 1 hafta çalışmadan beklediği zamanlar olmuştu ama her defasında ilk marşta problemsiz çalışmıştı.
Bayram sonrasında 2 haftalık bisiklet turuna gideceğim ve araç 2 hafta boyunca yatacak. Bu sefer daha uzun bir süre olacağından aynı sorunu belki daha büyük şekilde yaşayacağımı tahmin ediyorum.
Sorunun aküden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum, çünkü marş basıyor, hatta uzun uzun basmama rağmen aküde bir azalma olmadı. Aküden olsa idi uzun marşlar sonrasında akü iyice zayıflardı. Ayrıca ilk marşta çalışıp bir süre (yaklaşık 5-10 saniye) sonrasında stop etmesi yakıtla alakalı olduğunu düşündürüyor. Eski aracımda da (Peugeot 206 dizel) benzer bir sorun yaşamıştım. Araç stop ettikten sonra motordaki yakıt tekrar depoya gidiyordu, araç ilk marşta çalışıyor, sonra stop ediyor, sonra bir daha çalışmıyordu. Motora yakıt getiren borunun içinde yakıt olmadığı görünüyordu. Motorun yanında ufak bir pompa ile depodan motora yakıt çekerek araç çalışıyor ve bir dahaki durdurmaya kadar sıkıntısız devam ediyordum. Yakıt borusunun bir yerinden hava alıyordu sanırım. Ancak onda kısa süreli duruşlar sonrasında bile (örneğin araba 2 saat beklese bile) yeniden çalıştırma da aynı şey oluyordu. Bunda da benzer bir durum varmış gibime geliyor, sadece bu durumun yaşanması için aracın uzun süre yatması gerekiyor. Hele bir de aracın işlem görmesinden sonra olması, aracın motor bölümünün komple inip yeniden takıldığını gördüğüm için, bu ihtimali güçlendiriyor, yakıt borularının bir yerinden hava alıyor olabilir belki. Benim tahminim bu şekilde.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama buraya kadar okuma zahmeti gösterdiyseniz bir de sizin fikirlerinizi alayım.