Gönderen Konu: Avensisimin birkaç gündür kafası karışıyordu. Bugün yolda kaldım ve yaptırdım.  (Okunma sayısı 1531 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
Aynı sorunu yaşaması muhtemel üye arkadaşların faydalanacaklarını düşündüğüm için tecrübemi paylaşmak istedim.
Aracım Avensis 1.6 2006 model. İki gün önce şehir içinde seyir halindeyken birden direksiyon sertleşti. Direksiyon hidrolik sistemi devre dışı kalmıştı. Lastikmi patladı diye düşündüm, indim lastikleri kontrol ettim herhangi bir sorun yoktu. Stop edip tekrar çalıştırayım dedim, tekrar marşa bastım marş çeviremiyordu. Bu durum aküde bir sorun olduğu mesajını vermişti aslında. Biraz bekledim tekrar marşa bastım, biraz zorlanarak çalıştı. Direksiyon da normale dönmüştü. Birkaç sokak ilerledim tekrar direksiyon ağırlaştı. Hafta içi olması ve işleriminde yoğun olması sebebiyle Cumartesi gününe kadar bu şekilde idare ederim diye düşündüm. Genellikle ilk çalıştırmada herşey normal olarak yola çıkıyordum ancak bazen uzun bazen kısa süre sonra direksiyon ağırlaşıyor (hidrolik devre dışı kalıyor) ve VSC ABS TRC OFF arıza uyarıları bazen yanıyor bazen sönüyordu.
Bu sabah işyerine gitmek üzere yola çıktım. Yolda yine direksiyon ağırlaştı ve arıza uyarı lambaları yanmaya başladı ek olarak akü uyarı lambasının da yandığını görünce direk sanayiye gitmeye karar verdim. Balçova'dan Konak'a sabah trafiğinde yolda ilerliyorum, arabanın radyosu açıktı önce radyo gitti sonra gösterge paneli gitti ve en sonunda araba gaz yememeye başladı. Baktım sanayiye kadar götürmeyecek sağa yanaştım, yanaşıyorken de motor stop etmişti. Tekrar kontağı çevirdim ses seda yok. Korktuğum başıma geldi yolda kalmıştım.
Neyseki sigortacımı aradım beni sigorta (ergo) çağrı merkezine yönlendirdi. Çağrı merkezinden bulunduğum yerin adresini aldılar ve birkaç dakika içinde çekicileri yönlendiren merkezden arandım. 15-20 dk. sonra çekici geldi, "Her gün sen geziyorsun Bugün ben gezecem" diyen avensisimi  yükledik gezdire gezdire Bornova 3. Sanayiye götürdük :)
Daha önceden tanıdığım Oto Elektrik ustam önce aküyü ölçtü sıfır gösteriyordu, akü gitmiş dedi yeni akü taktı. Yeni aküyü bağlayınca herşey normale döndü. Ancak gösterge panelinde akü uyarı lambası hala yanıyordu. Usta şarj yapmıyor alternatörde sorun var dedi. Alternatörü de söktü, konjektörü ayırdı dinamoya elektrik verdi çalışıyordu. Konjektör bozulmuş dedi. Parçacıdan yeni konjektör aldım (115 TL), usta tekrar montajını yapıp kontrol etti. Bu sorunda giderilmiş oldu. Alternatörü tekrar yerine taktı, arabayı çalıştırdık akü uyarı lamlası da söndü. Artık herşey normaldi.
Konjektör dışında, Energizer 60 A akü 150 TL , Ustaya işçilik 100 TL hesap ödedik. Bir sanayi maceramız daha böylece bitmişti.
**Yaşadığım bu sorunla ilgili takıldığım birkaç konu var.
1- Çıkan akü alternatörün sorunlu olması nedeniylemi sıfıra dayanmıştı? yoksa gerçekten ölmüşmüdür?
2- Ben araca sorunu yaşadığım ilk gün baktırsaydım, konjektör arızalanmadan sadece akü değişimi ile sorun giderilirmiydi?
Uzman arkadaşların yorumlarını almak isterim.
Herkese saygılar sevgiler..

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 113
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
murat abi geçmiş olsun bu konuyla ilgili tam bilgi sahibi değilim k.bakma

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1412 kere teşekkür etti
  • 901 kere teşekkür edildi
Murat bey öncelikle geçmiş olsun.
bende bir önceki 2005 1.6 avensiste benzer problemi yaşamıştım.
Soruna yanıt vermeden önce akü kaç yıllık bilmek gerekir.
Ön bilgi olarak aküleri genelde 10.5 Volt altında kullanmamak gerekir akü ölür,ancak bu torik bir bilgi pratikte 9 Volt civarlarına düşüp sonra tekrar şarj edilip çok iyi performans vermesede baya iyi durumlara gelen aküleride çok gördüm.
Aslında direksiyon ağırlaştığı aman akü şarj lambası bir kaç kez yanıp sönmüştür diye düşünüyorum ancak bazen farkedilemiyor.
Eğer akünüz 3-4 yıllık ise değiştirmekle iyi etmişsiniz.1-2 yıllık bir akü her gün çalışan bir araçta sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum.
tekrar geçmiş olsun.
Keyifli sürüşler dilerim.
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • Araç: Corolla
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
sorunu kolayca halletmeniz güzel olmuş.
1) konjektör bozuk olduğu için alternatör aküyü şarj edememiştir o yüzden sıfırlanmıştır akü bence. bu durumda akü henüz ölmemiş olabilir ama o aküyü alalı 1-2 yıl olduysa değiştirmeniz kötü olmamış
2) 1. sorunun cevabı benim verdiğim gibiyse yani çıkan akü sağlamsa aracınızda bozulan tek şey konjektördü. ama ilk gün araca baktırsanız akünüz tam bitmemiş olacaktı ve muhtemelen aküyü değiştirmeyip sadece konjektör değiştirecektiniz
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
sorunu kolayca halletmeniz güzel olmuş.
1) konjektör bozuk olduğu için alternatör aküyü şarj edememiştir o yüzden sıfırlanmıştır akü bence. bu durumda akü henüz ölmemiş olabilir ama o aküyü alalı 1-2 yıl olduysa değiştirmeniz kötü olmamış
2) 1. sorunun cevabı benim verdiğim gibiyse yani çıkan akü sağlamsa aracınızda bozulan tek şey konjektördü. ama ilk gün araca baktırsanız akünüz tam bitmemiş olacaktı ve muhtemelen aküyü değiştirmeyip sadece konjektör değiştirecektiniz

Bende Fatih abim gibi aynı şeyleri yazacaktım :)

Sorununuzun çözülmesine sevindim. En masraflı sorununuz bu olsun abi.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Vay anasını Temmuzda yazılan mesaja cevap verilmiş  :islik:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
Vay anasını Temmuzda yazılan mesaja cevap verilmiş  :islik:
Hahahaha :D :D Kim yaptı bunu :P :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
ben yapmadım :P
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
eee tamam ben yapmış olabilirim acemilik diyelim :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
eee tamam ben yapmış olabilirim acemilik diyelim :D
Onemli degil abi :) Maksat muhabbet olsun :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
öğle gezerken murat abının yorumuna takıldı gozum ogle yorum yaptım :D