Gönderen Konu: Araca 4+1 sistem nasıl takılır. Resimli Anlatım.  (Okunma sayısı 23656 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Araca 4+1 sistem nasıl takılır. Resimli Anlatım.
« : Ağustos 14, 2008, 10:02:52 »
Evet arkadaşlar 4+1 sistemimi  1998 model  Toyota Corolla SW aracıma  taktım. Ayrıntılar aşağıdaki  gibi. Benim gibi  düşünen  arkadaşlara  bir  nebze  yardımcı  olur  umarım.

İlk önce aküden  12/220 volt çeviricimiz ( ben ups kullandım)  için kablo  çekiyoruz. ben her ihtimale  karşı  araya bir  15 amperlik sigorta  koydum.

Bu kabloyu direk  çeviriciye (ups)  gönderirsek aracı stop ettiğimizde hala  çalışır  ve  aküyü  bitirir. Bu yüzden teybin arkasından eski  adıyla  otomatik anten çıkışı yeni  teyplerde ise REM olarak bilinen kablonun ucuna  bir  röle  bağlayarak  aküden gelen elektriğin teyp çalıştığı  zamanlarda  ups, dolayısıyla 4+1 sisteme gitmesini  sağladım.

Hattımızı çektik. Bu resimdeki  ise benim evde  kullanmadığım aküsü bittiği için  atıl durumda  olan ups.

Ups deki  kaynaklarda neyin nesi  diyeceksiniz. Ups  normalde 15 cm  daha  uzundu. Ama  içindeki  mevcut  aküsünü  çıkartınca  fazladan  bir  alan  kaldı. Bende boyutları  düşürmek için o  alanı  keserek ups yi  daha  az bir  alan kaplamasını sağlamak için küçülttüm. Boyayacaktım  ama gözükmeyecek yerde  olduğu için vazgeçtim.

Aracımın sağ ve sol  tarafında 2 adet  malzeme gözü var. sağdakinde  kriko ve bijon anahtarı  var ama soldaki  boş. Ups yi  birazda  bu  göze  yerleştirebilmek için kesip biçtim aslında [:D]  Evet  röle  kontakları ucundan gelen + ile aracın kaportasından aldığım şaseyi birleştirip  ilerde  bir  sorun olduğunda  daha kolay çıkartabilmek için  soket ile  bağlantısını  yaptım ups  ye. Ve göze  yerleştirdim.

Ve gözü  kapattık her şey  tertemiz  ortalıkta  kablo  falan yok.

Şu ana  kadar yaptığımız çalışma  ile aracımızda 220 V elde  ettik. Gelelim 4+1 sistemimizi  bağlamaya. Kullanacağımız  sistem  bu

Arka  bağlantılarını  alttaki  resimdeki  gibi  yaptım. Şu an arkadaki 2 haporlor ve  subwoofer besleniyor  bu sistemden.Öndeki haporlorler  direk  teybe  bağlı.

Şimdide subwooferimizi  aracın bagaj döşemesinin aynısı  halıflex ile  kapladık ki hem  görüntü  hoş  olsun  hemde bagaja  öte beri  atarken  ahşap  kaplamaya  zarar  vermeyelim.

Bu da  daha  uzaktan görüntüsü

Malumunuz  önceki resimde  görüldüğü  gibi  4+1 sistem uzaktan kumandalı. Yani bazı  sistemlerde  olduğu gibi  kablulu kumandası  yok. Yani  ben sürücü  koltuğunda yolda  seyrederken bu sistemin  sesini nasıl  açacağım. Bunun için ilk  aşamada sub sistemini  açtım  amacım  ses düğmelerinden  paralel  kablo  alarak  aracın ön  konsoluna  uzatmaktı. Ama  baktımki  karışık  basın  düğmesi  ayrı, ön arka çıkışların ki  ayrı. O zaman  dedimki  uzaktan kumanda  alıcı  gözünü  öne  çekeyim.Ona  3 kablo  geliyor.Elimde de daha  önceki  analog tv  kartımdan  kalma seyyar  bir  alıcı  göz  vardı. Denedim  uydu ikisi  birbirine. Bende sistemdeki alıcı gözün 3 kablosuna  birertane  3 metre uzunluğunda kablo  leğimledim ve ön konsola  uzattım. ucunada bendeki seyyar  alıcı  gözü  taktım.Kısaca  sistemin alıcı gözüne  paralel bir göz  daha  bağlamış  oldum.

Evet  arkadaşlar şu an zahmetsizce  ve keyifle  sistemimi  kullanıyorum. Basslar  harika  ve  temiz. Tamam ses  seviyesi  açısından araç tesisatına  benzemez  belki  ama dışarıya  konser  dinletmem  diyenler  için araç  içinde  mükemmel  derecede ses  seviyesi  var. Ve  basslar  falan hiç  rahatsız  edici  değil.

Saygılar... 
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Araca 4+1 sistem nasıl takılır. Resimli Anlatım.
« : Ağustos 14, 2008, 10:02:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Araca 4+1 sistem nasıl takılır. Resimli Anlatım.
« Yanıtla #1 : Ağustos 14, 2008, 11:59:09 »
hayırlı olsun osman abi, emeğinin karşılığını aldığına sevindim. Sesin seviyesi ve kalitesi yeterliyse çok güzel.
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 14, 2008, 12:36:05 »
Elinize sağlık Osman bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 14, 2008, 12:39:20 »
tebrik ederim osman bey :alkis:.böyle işlerin elinizden gelmesi çok güzel.arabalarda en uzak olduğum konu eletrik tesisatı.bende bir ara evdeki kabinleri arabaya takmıştım.amper uyuşmazlığından olması gerekiyor istediğim verimi alamadım :D kendi elimle yaptığım bir işi en iyi tesisata değişmezdim bende.hayırlı olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Ağustos 14, 2008, 13:02:00 »
Güzel bir düşünce ama bence biraz boşuna uğraşmıssınız. Araca UPS takana kadar 4+1 beslemesini içerisinden verseydiniz muhtemelen 4+1 in trafo çıkışı düşük ve DC beslemedir. UPS çıkışında bir alıcı yokken dahi aküden akım çekiyorlar. Ancak size şu avantaj sağlayabilir pikniğe gittiğinde 37 ekran bir TV yada buna benzer cihazları çalıştırabilirsiniz ayrıca cep telfonu yada benzer cihazları şarj ederken daha sağlıklı olur çakmak soketine takılan sarj cihazlarına nazaran.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ağustos 14, 2008, 13:37:54 »
Ah Metin Bey  ah. Keşke  öyle olsaydı bu kadar uğraşırmıydım.4+1 sistemin beslemesi DC18 volt. 12 volt ile  beslemeyi  düşündüm hatta  denedim de. Ama hafif sesi açınca basslar yırtılmış davul sesi  gibi  çıkıyor. Yani 12 volt  yetmedi. Zaten yukarıda da belirttiğim gibi ups  sadece  teyp açıkken çalışıyor.

Not:Ayrıca arkadaşlar resimlerde  görmüşsünüzdür  kalorifer  havalandırma ızgaraları  çok  tozlu  ve  kirli. Bu paneli  söküp araba yıkamacılardaki basınçlı su ile  yıkatsak  plastik aksama  zarar  verirmi. Çünkü kompresörlü hava  ile  denedim  yapışmış tozlar çıkmıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 16, 2008, 15:29:49 »
osman bey aslında ızgaraları sökmenize luzum yok.uç kısmı uzun bir boya fırçasıyla rahatlıkla tertemiz yapabilirsiniz ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 18, 2008, 09:52:48 »
  Selam.
 Bence de çalışma çok iyi ve özgün olmuş.
 Havalandırma ızgaralarının nasıl söküleceğini daha önce forumda yazmıştım. Ama isterseniz ayrı bir konu açın tekrar anlatmaya çalışayım. Yıkamacıya da hiç gerek yok. Onları söküp evde sadece sabun ve su ile çok iyi ve hijyenik olarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca kanallarını da.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 18, 2008, 10:26:07 »
  Selam.
 Bence de çalışma çok iyi ve özgün olmuş.
 Havalandırma ızgaralarının nasıl söküleceğini daha önce forumda yazmıştım. Ama isterseniz ayrı bir konu açın tekrar anlatmaya çalışayım. Yıkamacıya da hiç gerek yok. Onları söküp evde sadece sabun ve su ile çok iyi ve hijyenik olarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca kanallarını da.

Orta konsoldakileri ve sol taraf tamam onları sökmesini biliyorum da peki  en  sağdaki  nasıl  sökülecek. Ayrıca su ve  sabunla iyi güzel  ama yapışmış tozlar  çıkmıyor.Ben işin kolayına kaçmak istedim açıkçası. Yani o yıkamacıdaki tazyikli su ile daha kolay çıkacağını düşündüm. Ama çok kuvvetli tazyiki  var plastiğe  zarar verirmi işte onu bilemiyorum. Çünkü geçen bir  arkadaşım dikkatsizlik sonucu tazyikli su çenesine  gelmiş. Açıldı  çene  dikiş  attılar.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 18, 2008, 17:55:03 »
  Aslında o basınçlı su makineleri aracın kaportasına da zararlı. Onu belli bir mesafeden ve belli bir açı ile araca tutmaları lazım.
 En sağdakinin iç yapısı zor çıkar. Zorlamaktansa bence o havalandırma ızgarasının bir yanında pim olacak. Düz ağızlı bir tornavida ile o pimi yerinden çıkarıp (dikkatlice ve küçük pimi kanala düşürmeden) ızgarayı sökebilirsiniz. Eğer daha etraflı temizlik isterseniz torpidoyu söküp altından fan motorunu da sökebilir ve sistemi etraflıca temizleyebilirsiniz. Yine takıldığınız yer olursa hiç zorlamayın, burada sorun. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ağustos 19, 2008, 09:13:42 »
Teşekkür ederim arkadaşım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 19, 2008, 11:24:28 »
elinize sağlık hep aklımdan gecen bir projeydi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 19, 2008, 14:56:52 »
osman abi helal olsun ne diim hayırlı kullanımlar  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ağustos 19, 2008, 16:59:14 »
osman abi helal olsun ne diim hayırlı kullanımlar  :D

Teşekkür  ederim Arda bey. Sanada yapalım diyecem ama  bu  ses senin yaşında iken beni tatmin etmiyodu  seni de  etmez. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 23, 2008, 01:21:49 »
Osman abi yine becermissin helal olsun sana  :alkis:
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #15 : Ağustos 25, 2008, 00:31:58 »
ben bu sistemi daha önce sanırım 1 yıl önce bir arkadaşın arabasına uyguladık ama 4+1 değil 5+1 idi sonuç olarak oldukça iyi bir ses aldık daha sonra 12/220 çevirici yandı ve sistemden vazgeçtik

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ağustos 25, 2008, 09:05:49 »
Bizde    yanana  kadar bi  kullanalım. Bakalım ömrü ne kadar sürecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • teknikoto.forumup.com
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #17 : Ağustos 27, 2008, 01:31:25 »
Bizde    yanana  kadar bi  kullanalım. Bakalım ömrü ne kadar sürecek.
:) kolay kolay yanmaz sanırım eğer yükselticinin gücü yüksek ise düşük ise fazla gitmez düşüncesindeyim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 27, 2008, 14:35:01 »
Teşekkür  ederim Arda bey. Sanada yapalım diyecem ama  bu  ses senin yaşında iken beni tatmin etmiyodu  seni de  etmez. :D
valla ne yalan söliim Osman abi doğru dion beni ancak 6000w lık bufferler kesior

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 29, 2008, 18:31:46 »
  Osman arkadaşım sana tavsiyem sakın ola havalandırma ızgaralarını sökmeyesin.Benim eski Corollanın ben ön göğsünün tamamnın söktüm temizledim.Maalesef ızgaralar söküldümü eskisi gibi durmuyorlar.Yapacağın şey şu:
 1 Bir adet kova
 2 İçine sıcak su
 3 Bu sıcak suya yeteri kadar deterjan ve az miktarda çamaşır suyu.Fazla olmamasına dikkat et.
 4 Bir adet ince yapılı uzun ve sert kıllı boya fırçası (iki parmak genişliğinde olanlardan)
 5 Bir adet kaliteli sünger
 6 Hava tabancası
 7 Bolcana temiz ve kuru bez (suyu emen tip)

Sıcak suya deterjanı ve çok az bir miktar çamaşır suyunu ekleyip (fazla koymayın hem ızgaraların rengini soldurur hemde sıcak suyun etkisi ile çarpa bilir) güzelce bir köpürt.Hava tabancası yardımı ile ızgaraları ve göğüste bulunan bütün el girmez kısımların tozunu güzelce al.Süngerle bu köpüklü karışımı bol bol yedir ızgaralar.Daha sonra elimizdeki sert kıllı fırça ile ızgara aralarını fırçala.Akan köpüklere dikkat et hemen kurut.Kirlerin yumuşamasından sonra işlemi yeni baştan tekrarlayıp işi bitiriyoruz.Biraz uğraştırıyor ama kirli yerleri temiz görünce bunca zahmete değiyor.
 Ben arabama Temmuz ayında kuaför yaptım.Ama resim eklemeyide beceremeyince konu açıpta sizlerle paylaşamadım...
  Şimdiden kolay gelsin sana :)   :alkis: :carwash:
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR