Arama yaptırdım fakat tam karşılığını bulamadığım için bu konuyu açtım.
Trafikte alkol ve uyuşturucu denetimiyle ilgili uzun zamandır yapılan çalışmalar neticelendi ve nitekim 11.06.2013 itibariyle Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bu düzenleme ile önemli konu başlıklarını sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle alkol ölçümlerindeki ceza miktarı arttırılmadı. Uygulama aynen devam. Yalnız "alkolmetreye üflemezseniz" cezası 2000 Tl para cezası ve 2 yıl süre ile sürücü belgesi geri alınıyor.
1,00 promil üzeri alkollü araç kullanırken yakalanırsanız hem trafik idari para cezası hem de TCK 179 maddesinden savcılığa sevk edilerek adli para cezası var.
Alkollü olarak karıştığınız trafik kazalarında da promil değerine bakılmaksızın "ayrıca" TCK 179 maddesinden adli işlem yapılacak.
Sürücü belgesiz veya geri alınma süreleri içinde araç kullanırsanız 1407,00 Tl para cezası, ayrıca ruhsat sahibi farklı ise aynı miktar da ruhsat sahibine idari para cezası uygulanacak ve ruhsat sahibinin yazılı muvaffakatı olmadan araç kimseye teslim edilmeyecek.
Promil değerleri "hususi" ve "otomobil" olarak tescil edilen araçlar için 50 promil / 0,50 mlg. diğer bütün araç için ise 20 promil / 0,20 mlg. olarak güncellendi.
Uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanmanın cezası 3600,00 Tl oldu.
Ayrıca geri alınan sürücü belgelerinin süresi sonunda gerekli şartlar sağlandıktan sonra teslim alabilmeniz için "ödenmemiş" trafik cezanızın bulunmaması gerekiyor ve bunun için vergi dairesinden "borcu yoktur" tarzı bir yazı da istenebilecek (elektronik sistemde görüntülenemediği taktirde)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım kimse karşılaşmaz, keyifli ve kazasız sürüşler.