Gönderen Konu: İnsan Nimettir, Saygılı Olalım.  (Okunma sayısı 1116 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
İnsan Nimettir, Saygılı Olalım.
« : Haziran 08, 2013, 19:52:43 »
"Yere düşen ekmeğin üstüne basan insan görmedim ama yere düşen insanı tekmeleyen çok kişi gördüm" diyor...

Saygılı olmaktaki kusurlarımızı söyle anlatıyor:

Birbirimize saygılı olma konusunda 3 tip temel hatamız var...

- Avrupa'da yaşayan vatandaşımız orada yerlere çöp atmıyor ama Kapıkule'den girer girmez yerlere tükürmeye, çöp atmaya başlıyor.
Niye burada böyle yapıyorsun diye sorulduğunda, herkes böyle yapıyor diyor. Kendi fikri olmayan insanın duruma göre hareket etmesidir bu.

- İkinci hatamız, adama göre davranmamız. Karşımızdaki adam iri yarıysa, 'Buyur Abi', diyoruz, ufak tefekse, 'Ne var lan!' diyoruz. Oysa ki, insanların onuru birbirine eşittir.

- Üçüncü hata, keyfimize göre davranmak. Keyfimiz yerindeyse eve girerken 'Merhaba millet' diyoruz, değilse surat asıyoruz. Oysa keyfimiz yerinde olsun olmasın insanlara saygılı davranmak zorundayız.

Diyorum ki, yerdeki ekmeğe saygılı olma konusunda ülkemde mutabakat var, kimse basamaz, ayağıyla dürtüklemez ya da öper, koyar bir kenara.

Ekmek nimettir kabul, peki insan nimet değil mi?

Profesör Üstün Dökmen

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

İnsan Nimettir, Saygılı Olalım.
« : Haziran 08, 2013, 19:52:43 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Ynt: İnsan Nimettir, Saygılı Olalım.
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2013, 20:13:43 »
Tekin abi paylasim icin tesekkurler. Bence 3 tip degil tip tip insanlarimiz var ama Saygili insanlarimizin sayisida az degil cok sukur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sakarya - Artık ANKARA
  • Model Yılı: -
  • 70 kere teşekkür etti
  • 87 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 08, 2013, 20:17:22 »
Üstün hoca çok "küçük" ama önemli bir konuya değinmiş.
İnsana insan olduğu için görüp değer vermediğimizden maalesef böyle olduğunu düşünüyorum.
Hem neredeyse kültürümüze girmiş ya da genel uygulama öyle "insanlar kıyafetleriyle karşılanır, karakterleriyle uğurlanır" cümlesi ne kadar da hakimdir değil mi?
Eğitim diyoruz ama sadece işimize geldiği gibi. Biz önce bunu aşmalıyız galiba
2012 Avensis Elegant Extra   "Türkü dinlemeyen Türk'ü anlamaz"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Haziran 08, 2013, 20:18:47 »
Bence 3 tip degil tip tip insanlarimiz var....

3 tip insanımız var demiyor zaten  :)  3 tip temel hatamız var diyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 08, 2013, 20:27:04 »
İnsan nimettir tabi ki, hatta yaşam tarzına göre meleklerden üstün olabilen bir varlıktır ama yine  yaptıkları ve hayata yanlış yönden bakışı ile hayvan mertebesinde bir varlığı da dönüşebilmektedir.

Doğal olarak Üstün Dökmen hocanın hayata bakış açısı bize insanın iyi yüzünden bakmamızı söylüyor. Düşünebilen varlığın değersiz olması söz konusu olmamalı maalesef düşünemeyenler yüzünden kavgalar çıkıyor, hayatın düzeni bozuluyor.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Haziran 08, 2013, 21:08:58 »
Bir insanın psikolojik sorunları yoksa o kişiye düşünemeyen gözüyle bakmamalıyız, bir programda izlemiştim, insanların öğrenebilme yetenekleri şu şekilde ayrılıyormuş;

Sözel, Görsel, Dokunarak ve kombinasyonları,

Düşünebilmek için öncelikle o konuyu öğrenmek gerekiyormuş, forumumuzu örnek alırsak, tartışmaların çoğu farklı öğrenme yetenekleri olan kişilerin bir olayı tartışırlarken eksik bilgilerinden dolayı konuyu şahsileştirmeleri nedeniyle olmaktadır. Biri dokunmadan ve görmeden öğrenemezken, diğeri görsel ve sözel ile olayı hemen çözebilmektedir.

Diğer taraftan, kesinlikle doğru bilgiye sahip olduğumuza emin olmadan iddialarda bulunmamalıyız, doğrular dahi zaman içinde yanlışlara dönüşebileceği olasılığınıda işin içine katarak, bir konu hakkında tartışırken karşımızdaki insanın kişiliği ile ilgili kelimeler yerine tartışılan konuyla ilgili tezlerimizi savunmalıyız. Buna güncel bir örnek olarak, Başbakanımızın %50'ye  :)  karşı yaptığı konuşmaları verebiliriz, güçlü taraf iken yanlış taraf konumuna düşmektedir. Aynı şey forumumuz içinde geçerlidir. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 08, 2013, 21:28:54 »
Böyle güzel bir konuyu açtığınız için teşekkür ederim özelliklede böyle bir dönemde.Ne yazıkki kendimize duyulmasını istediğimiz saygıyı başkasına duymuyoruz ve bir çok sorunda bundan kaynaklanıyor.Mesela yaklaşık 2 hafta önce evin önünde korna çalan bir araca camdan bağırıp "evde hastam var,sen ne hakla rahatsız ediyorsun" diye azarlayıp kavga çıkaran bir insan ondan 1 hafta sonra kapının önünde arabayı son ses müzik açarak yıkama girişiminde olabiliyor.İşin komik tarafı geçen sen böyle böyle yapmıştım dediğimde ise o başka bu başka cevabı gelmişti.İşte yine bir sorunun başlangıcı,kendini diğerlerinden üstün görme noktası.Bence bu durum biraz aile eğitiminden geliyor.Aile içerisindeki büyüklerinin davranışları büyük oranda etkiliyor bu durumu.Mesela ben 7-8 yaşındayken yere çöp attığım için babamın kulağımı çektiğini hatırlarım   :-[

Sizinde dediğiniz gibi kendi yaşadığı yerde çöp atmayan insanlar burada hiç çekinmeden rahatça çöp atabiliyorlar.Yada bir başka örnek evdeki koltuğa sandalyeye zarar vermeyen birisi bindiği bir otobüsün koltuğuna şiirler bile yazabiliyor.Hatta bırakın bu davranışları yapmayı birisinin yaptığı bir şey düzeltirken daha çok ilgi yada tepki çekiyorsunuz.Mesela yerden bir çöpü alıp çöp bidonuna atın etraftakilerin bakışları anında size döner.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Haziran 08, 2013, 21:56:55 »
birisinin yaptığı bir şey düzeltirken daha çok ilgi yada tepki çekiyorsunuz.Mesela yerden bir çöpü alıp çöp bidonuna atın etraftakilerin bakışları anında size döner.

Farklı bir davranışta bulunarak insanların farkındalıklarını uyandırıyorsunuz. Herkes her konuda bu tarz doğru davranışlar yaparak doğru örnek olmalı ki insanlar doğru davranışlarda bulunabilsinler.

Toplumda sosyal yaşam, diğerlerini taklit etmekle oluşuyor, bu taklit etme bilinçli olarak yapılmamaktadır, insanlar bunu görerek öğrenme şeklinde zihinlerine yazmaktalar.

Elimizden geldiğince doğru şeyleri göstererek yaşadığımız toplumu düzeltebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sakarya - Artık ANKARA
  • 70 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 08, 2013, 22:59:50 »

Elimizden geldiğince doğru şeyleri göstererek yaşadığımız toplumu düzeltebiliriz.

Tekin bey bu konuda size katılmıyorum. Yani düzeltebileceğimiz hususu düşük bir ihtimal. Kısmen etkileyebiliriz tahminimce.

Hani bir slogan vardı. " Trafikte önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz".

Pek de bir değişiklik olmadığını herhalde hepimiz gözlemlemişizdir. Bunun için devlet destekli,amacına uygun,kararlı ve istikrarlı bir toplumsal kalkınma politikası izlenmesi gerektiğini, bunların örf-adet ve dini motiflerle de güçlendirildiği taktirde daha etkili olacağını düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 45800
  • Model Yılı: '11
  • 19 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 08, 2013, 23:19:28 »
Ama herşeyden önce KENDİMİZE SAYGIMIZI kaybetmeyelim.
kendisine saygısı olmayan kimseye saygı göstermez,gösteremez.
Hayatın km'sini hergün sıfırla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Haziran 09, 2013, 07:57:12 »
Tekin bey bu konuda size katılmıyorum. Yani düzeltebileceğimiz hususu düşük bir ihtimal. Kısmen etkileyebiliriz tahminimce.

Hani bir slogan vardı. " Trafikte önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz".

Pek de bir değişiklik olmadığını herhalde hepimiz gözlemlemişizdir. Bunun için devlet destekli,amacına uygun,kararlı ve istikrarlı bir toplumsal kalkınma politikası izlenmesi gerektiğini, bunların örf-adet ve dini motiflerle de güçlendirildiği taktirde daha etkili olacağını düşünüyorum.

Elbette otorite elinden geleni yapmalıdır, sizinde belirttiğiniz gibi diğer insanların bir kısmını etkilersek onlarda başkalarını etkiler ve sonunda herkes etkilenmiş olur. Yan etkisi olmayan faydalı tedaviler her zaman uzun süreli olmuşlardır.

Güzel ve faydalı davranışlar yapmaya hep beraber devam edip her zaman güzel örnek oluşturalım ve ülkemizi daha güzel yapalım, her konuda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sakarya - Artık ANKARA
  • 70 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Haziran 09, 2013, 10:57:59 »

Güzel ve faydalı davranışlar yapmaya hep beraber devam edip her zaman güzel örnek oluşturalım ve ülkemizi daha güzel yapalım, her konuda.

Bu düşüncelerinize de sonuna kadar katılıyorum. Herşeye rağmen doğru olan yapılmalı.