son yıllarda gözlemlenen artışın nedeni almanların benzinli motorlarında yaygın biçimde turbo kullanmaya başlaması olarak yorumlanabilir. turbolu araçlarda gaz pedalı tepkilerinin cömert olması tüketimi aşırı derecede yükseltebiliyor. otomobil satın alırken broşüründe ya da internet sitesinde yakıt tüketim verilerinin nasıl hesaplandığı açıkça yazar (tabii iyi niyetli bir firmaysa). son yıllarda yakım tüketim değerleri hesaplamaları oldukça değişti. eskiden "90 km/h sabit hızla şu kadar" şeklinde yazılırdı şehir dışı için. şimdi 90-120 km/h ayrı olarak şehir içi kullanımından hemen sonra farklı süreler ile ölçülüyor. şehir içi içinse soğuk motor çalıştırılarak çeşitli hızlar ve dur-kalk gibi evreleri mevcut. araştırma yapanlar acaba markanın belirttiği yakıt tüketimi ölçüm kriterlerini göz önüne alarak mı yapmış yoksa kendi uyguladıkları bir yöntem mi var bilemem fakat bu işin bir standartı var. çoğumuz bu standartlar çerçevesinde araç kullanmıyoruz ve yüksek tüketim çıkması normal fakat verilen değerlerin yarım litre üstü seviyelere yaklaşmak hiç de zor değil, sadece biraz dikkat ve sabır gerektiriyor.
bu arada e12'nin broşür değerlerini ben söyleyeyim şehir dışı: 5.9 lt/100 km, şehir içi 9.0 lt/100 km olarak belirtilmiş. ben kullandığımda şehir içi/dışı karışık bir güzergâhta 7.0-7.5 arasını çok rahat yakalayabiliyorum.