Gönderen Konu: İyi Bir Sürücü Freni En Az Kullanandır*  (Okunma sayısı 2768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
İyi Bir Sürücü Freni En Az Kullanandır*
« : Nisan 17, 2013, 15:46:02 »
*Bilenler bilir araç yavaşlatırken motor devrine uygun vites düşürme (kompresyon/motor freni) balatalara olan baskıyı azaltmaktadır. Sözüm ona bazıları ya vitesi boşa alıp durmaya çalışıyor yada oldukları viteste kalıp durunca yada yavaşlayınca uygun vitese geçiyorlar. Sonuç fren balataları erken bitiyor ve fren diskleri zamanla aşınıyor.

Mesela yolda gidiyorum önümde bir araç var. Hafif bayır aşağıya bir yol ve öndekinin ayağı frende, arka fren lambaları yanıyor. Ben ise hiç frene dokunmuyorum hızıma göre viteste hareket ediyorum yada aracın akmasını istiyorsam yüksek viteste kalıyorum.

Bir diğer örnek uzaktan frene basacağımı anlıyorsam yavaştan vites küçültüyorumki frene basma ihtiyacı hissetmeyeyim.

Büyüklerimden biri "iyi bir sürücü freni en az kullanandır" demişti; haksızda sayılmaz.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Toyota Club Türkiye

İyi Bir Sürücü Freni En Az Kullanandır*
« : Nisan 17, 2013, 15:46:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
Ynt: İyi Bir Sürücü Freni En Az Kullanandır*
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2013, 15:53:13 »
Gerektiği yerde frene basmayana da "İyi bir sürücüydü" derler :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 17, 2013, 15:55:06 »
benim  için  iyi bir  sürücü " Karşısındakinin hatasını  telafi edendir."
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Nisan 17, 2013, 15:55:22 »
Gerektiği yerde frene basmayana da "İyi bir sürücüydü" derler :)

:)
Böyle bir cevaba maruz kalacağımı düşündüğüm için başlığın sonuna " * " koydum ve açıklamasını yaptım.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 17, 2013, 15:56:11 »
iyi sürücü bir kez kaza yapan derler.İyi hoş söylüyorsunda otomatik arabada ne yapacağız bu durumu.
yine toyota inadına corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2013, 15:59:54 »

+1

:)
Böyle bir cevaba maruz kalacağımı düşündüğüm için başlığın sonuna " * " koydum ve açıklamasını yaptım.

Açıklama tamam da, göreceli bir kavram, dayı kompresyon freni yapayım derken öndeki arabaya kompresyon olabiliyor :)

iyi sürücü bir kez kaza yapan derler.İyi hoş söylüyorsunda otomatik arabada ne yapacağız bu durumu.

Vitesi "3-2-1" konumlarına çekebilirsin Mustafa bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 17, 2013, 16:00:37 »

Daha yeni oldu; iki şeritli bir yolda ortalama 100 km hızla giderken karşıdan araç geldiğini göre göre arkamdaki araç (doğan yada şahindi) beni geçti. Tabi ben geçmesi için frene basmak zorunda kalmıştım.   Sanırım hatasını telefi ettim.  Tabi söylene söylene...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Nisan 17, 2013, 16:08:51 »
+1

Açıklama tamam da, göreceli bir kavram, dayı kompresyon freni yapayım derken öndeki arabaya kompresyon olabiliyor :)

Takip mesafesini utanmasalar sıfıra indirenlerin hazin sonu...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 17, 2013, 16:09:12 »
  Güzel bir konu.
 Aslında büyük oranda buna katılmak ile beraber farklı yaklaşımlarda(izninizle) sergilemek isterim.
 Gereğinden çok fren pedalı kullanmak, büyük oranda, gereğinden çok, aşırı şekilde gaz pedalını da kullanmak anlamına gelebilir.  Yani gereksiz tüketim iki yönlü de olmuş olur. Aslında binek otomobil dünyasının dışına çıkar ve ağır vasıtalar ile Lokomotif, Tramvay gibi taşıtlara teknik olarak girersek onlarda genelde Retarder denen, frenajı(balata-disk frenlemesi, keza kimi araçlarda çok çeşitli frenleme teknolojileri mevcuttur) enerjiye dönüştüren, hatta konvansiyonel sistemlerin aksine, çok acil durum ya da frenlemenin son bölümleri dışında balata-disk frenleme sistemini kullanmayan sistemler mevcuttur. Aslında bunların yakın zaman içinde binek otomobillerde de yaygınlaşması görülebilir bir gerçektir.

Diğer yandan, frenleme ile frenaj arasında önemli bir tanım farkı vardır. Frenleme; ayak fren pedalına basınç uyguladıktan sonra uygun hıza düşene kadar geçen süre-yoldur. Frenlemede amaç aracı yavaşlatmak, hızını düşürmektir. Frenaj ise; yavaşlamayı gerektirecek olayı farketmek, algılamak ve ayağın fren pedalına, doğru basınç uygulayacak şekilde tepki vermesini ve üstüne frenlemeyi de içine alan bir tanımdır bence. Frenlemede gelişmiş sistemler kullanılarak(ABS, EBD, AFU, gelişmiş lastikler, süspansiyon sistemleri vs.) frenleme mesafeleri son yıllarda önemli oranda kısaltılabilmiştir. Yakın zaman önce spro araçların fren mesafelerine bugün yeni nesil binek araçlar ile ulaşmak fazlası ile mümkündür. Ancvak sürücüler hala aynı özelliklere sahiptir ve Frenajda önemli bir yer elde eden(zaman-mesafe) algılama ve fren uygulamaya başlama, araç frenajın en üst hız noktasında olduğundan önemli mesafe kayıplarına yol açmakta ve kazalara neden olmaktadır. Örneğin 120Km/s. ile giderken fren uygulamada 1 sn. lik gecikme aracın 33,3m. yol almasına neden olur.
 Tüm bu sebeplerden dolayı tehlike olasılığı algılandığında hafif frenleme ile de olsa(fren lambalarının yanması için) arka taraftaki sürücüye tehlike bildirilmeldiri. Zaten bazı güncel araçlarda, sert frenlemelerde tehlike bildiren 4'lü ikaz lambaları otomatik olarak yanmaktadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 402 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 17, 2013, 16:09:22 »
+1
Vitesi "3-2-1" konumlarına çekebilirsin Mustafa bey.

m/m şanzımanda ne yapabiliriz? manuele alıp vites mi küçültmek gereklidir? ben direk boşa alıyorum..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 17, 2013, 16:15:36 »
  Güzel bir konu.
 Aslında büyük oranda buna katılmak ile beraber farklı yaklaşımlarda(izninizle) sergilemek isterim.
 Gereğinden çok fren pedalı kullanmak, büyük oranda, gereğinden çok, aşırı şekilde gaz pedalını da kullanmak anlamına gelebilir.  Yani gereksiz tüketim iki yönlü de olmuş olur. Aslında binek otomobil dünyasının dışına çıkar ve ağır vasıtalar ile Lokomotif, Tramvay gibi taşıtlara teknik olarak girersek onlarda genelde Retarder denen, frenajı(balata-disk frenlemesi, keza kimi araçlarda çok çeşitli frenleme teknolojileri mevcuttur) enerjiye dönüştüren, hatta konvansiyonel sistemlerin aksine, çok acil durum ya da frenlemenin son bölümleri dışında balata-disk frenleme sistemini kullanmayan sistemler mevcuttur. Aslında bunların yakın zaman içinde binek otomobillerde de yaygınlaşması görülebilir bir gerçektir.

Diğer yandan, frenleme ile frenaj arasında önemli bir tanım farkı vardır. Frenleme; ayak fren pedalına basınç uyguladıktan sonra uygun hıza düşene kadar geçen süre-yoldur. Frenlemede amaç aracı yavaşlatmak, hızını düşürmektir. Frenaj ise; yavaşlamayı gerektirecek olayı farketmek, algılamak ve ayağın fren pedalına, doğru basınç uygulayacak şekilde tepki vermesini ve üstüne frenlemeyi de içine alan bir tanımdır bence. Frenlemede gelişmiş sistemler kullanılarak(ABS, EBD, AFU, gelişmiş lastikler, süspansiyon sistemleri vs.) frenleme mesafeleri son yıllarda önemli oranda kısaltılabilmiştir. Yakın zaman önce spro araçların fren mesafelerine bugün yeni nesil binek araçlar ile ulaşmak fazlası ile mümkündür. Ancvak sürücüler hala aynı özelliklere sahiptir ve Frenajda önemli bir yer elde eden(zaman-mesafe) algılama ve fren uygulamaya başlama, araç frenajın en üst hız noktasında olduğundan önemli mesafe kayıplarına yol açmakta ve kazalara neden olmaktadır. Örneğin 120Km/s. ile giderken fren uygulamada 1 sn. lik gecikme aracın 33,3m. yol almasına neden olur.
 Tüm bu sebeplerden dolayı tehlike olasılığı algılandığında hafif frenleme ile de olsa(fren lambalarının yanması için) arka taraftaki sürücüye tehlike bildirilmeldiri. Zaten bazı güncel araçlarda, sert frenlemelerde tehlike bildiren 4'lü ikaz lambaları otomatik olarak yanmaktadır.

Hakan bey konuyu teknik olarak harika değerlendirmişsiniz. Teşekkürü hak ediyorsunuz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 17, 2013, 16:27:49 »
Gereksiz gazlamassak eger gereksiz frende yapmamis oluruz. Aslinda gereksiz arac kullanmamak en iyi cozum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #12 : Nisan 17, 2013, 17:01:55 »
Takip mesafesini utanmasalar sıfıra indirenlerin hazin sonu...

Ülkemiz sınırları içerisinde uyanı hiç göremiyorum ki zaten, he birde üreticilere mail atmak lazım bizim ülkemize gelen araçlardan sinyal kolunu ve sinyalizasyon tertibatını kaldırın, aracın fiyatından da düşün diye, sinyal vereni ayakta alkışlayacak hale geldik resmen.

m/m şanzımanda ne yapabiliriz? manuele alıp vites mi küçültmek gereklidir? ben direk boşa alıyorum..

Evet manuele alıp vites küçültebilirsiniz, MM şanzıman manuel mod da otomatik olarak vites küçültür (stop etmeyi önlemek için) ancak büyütmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 17, 2013, 17:05:04 »
İyi bir sürücü başkalarının hakkına tecavüz etmeyen, trafikte arka tamponumuza yapışmayan, deli gibi selektör yapmayan şöfördür.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 17, 2013, 18:01:41 »
İyi bir sürücü başkalarının hakkına tecavüz etmeyen, trafikte arka tamponumuza yapışmayan, deli gibi selektör yapmayan şöfördür.
Bu dediklerini yapanlar sürücü değil maganda oğlu magandalar >:( :DUR:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Nisan 17, 2013, 18:03:15 »
*Bilenler bilir araç yavaşlatırken motor devrine uygun vites düşürme (kompresyon/motor freni) balatalara olan baskıyı azaltmaktadır. Sözüm ona bazıları ya vitesi boşa alıp durmaya çalışıyor yada oldukları viteste kalıp durunca yada yavaşlayınca uygun vitese geçiyorlar. Sonuç fren balataları erken bitiyor ve fren diskleri zamanla aşınıyor.

Mesela yolda gidiyorum önümde bir araç var. Hafif bayır aşağıya bir yol ve öndekinin ayağı frende, arka fren lambaları yanıyor. Ben ise hiç frene dokunmuyorum hızıma göre viteste hareket ediyorum yada aracın akmasını istiyorsam yüksek viteste kalıyorum.

Bir diğer örnek uzaktan frene basacağımı anlıyorsam yavaştan vites küçültüyorumki frene basma ihtiyacı hissetmeyeyim.

Büyüklerimden biri "iyi bir sürücü freni en az kullanandır" demişti; haksızda sayılmaz.
acil durum dışında neredeyse hiç frene basmıyorum

EN İYİ SÜRÜCÜ BENİM

Y A S A SI I I N N N

HHHOOOLLLEEEEYYY

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 17, 2013, 18:16:51 »
var oyle vitesi boşa alıp yada almayıpta debriyaja basan bütün yükü frenlere bindiren acemiler .
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Nisan 17, 2013, 18:19:21 »
acemi öküzleerrrr :rofl: :rofl: :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • Araç: Auris
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Nisan 17, 2013, 18:40:12 »
İyi sürücü frenlerine ve lastiklerine iyi bakar, freni iyi tutandır yani :-)
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Nisan 17, 2013, 18:41:03 »
bence en iyisi ayarlamayı gaz pedalı ile uzun mesafeden yapmak. frene basmamak için sürekli vites küçültmeye kalkışınca bu sefer de debriyajın ömründen gidiyor. ne kadar az vites değişirse o kadar iyi.