0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gerektiği yerde frene basmayana da "İyi bir sürücüydü" derler
benim için iyi bir sürücü " Karşısındakinin hatasını telafi edendir."
Böyle bir cevaba maruz kalacağımı düşündüğüm için başlığın sonuna " * " koydum ve açıklamasını yaptım.
iyi sürücü bir kez kaza yapan derler.İyi hoş söylüyorsunda otomatik arabada ne yapacağız bu durumu.
+1Açıklama tamam da, göreceli bir kavram, dayı kompresyon freni yapayım derken öndeki arabaya kompresyon olabiliyor
+1Vitesi "3-2-1" konumlarına çekebilirsin Mustafa bey.
Güzel bir konu. Aslında büyük oranda buna katılmak ile beraber farklı yaklaşımlarda(izninizle) sergilemek isterim. Gereğinden çok fren pedalı kullanmak, büyük oranda, gereğinden çok, aşırı şekilde gaz pedalını da kullanmak anlamına gelebilir. Yani gereksiz tüketim iki yönlü de olmuş olur. Aslında binek otomobil dünyasının dışına çıkar ve ağır vasıtalar ile Lokomotif, Tramvay gibi taşıtlara teknik olarak girersek onlarda genelde Retarder denen, frenajı(balata-disk frenlemesi, keza kimi araçlarda çok çeşitli frenleme teknolojileri mevcuttur) enerjiye dönüştüren, hatta konvansiyonel sistemlerin aksine, çok acil durum ya da frenlemenin son bölümleri dışında balata-disk frenleme sistemini kullanmayan sistemler mevcuttur. Aslında bunların yakın zaman içinde binek otomobillerde de yaygınlaşması görülebilir bir gerçektir. Diğer yandan, frenleme ile frenaj arasında önemli bir tanım farkı vardır. Frenleme; ayak fren pedalına basınç uyguladıktan sonra uygun hıza düşene kadar geçen süre-yoldur. Frenlemede amaç aracı yavaşlatmak, hızını düşürmektir. Frenaj ise; yavaşlamayı gerektirecek olayı farketmek, algılamak ve ayağın fren pedalına, doğru basınç uygulayacak şekilde tepki vermesini ve üstüne frenlemeyi de içine alan bir tanımdır bence. Frenlemede gelişmiş sistemler kullanılarak(ABS, EBD, AFU, gelişmiş lastikler, süspansiyon sistemleri vs.) frenleme mesafeleri son yıllarda önemli oranda kısaltılabilmiştir. Yakın zaman önce spro araçların fren mesafelerine bugün yeni nesil binek araçlar ile ulaşmak fazlası ile mümkündür. Ancvak sürücüler hala aynı özelliklere sahiptir ve Frenajda önemli bir yer elde eden(zaman-mesafe) algılama ve fren uygulamaya başlama, araç frenajın en üst hız noktasında olduğundan önemli mesafe kayıplarına yol açmakta ve kazalara neden olmaktadır. Örneğin 120Km/s. ile giderken fren uygulamada 1 sn. lik gecikme aracın 33,3m. yol almasına neden olur. Tüm bu sebeplerden dolayı tehlike olasılığı algılandığında hafif frenleme ile de olsa(fren lambalarının yanması için) arka taraftaki sürücüye tehlike bildirilmeldiri. Zaten bazı güncel araçlarda, sert frenlemelerde tehlike bildiren 4'lü ikaz lambaları otomatik olarak yanmaktadır.
Takip mesafesini utanmasalar sıfıra indirenlerin hazin sonu...
m/m şanzımanda ne yapabiliriz? manuele alıp vites mi küçültmek gereklidir? ben direk boşa alıyorum..
İyi bir sürücü başkalarının hakkına tecavüz etmeyen, trafikte arka tamponumuza yapışmayan, deli gibi selektör yapmayan şöfördür.
*Bilenler bilir araç yavaşlatırken motor devrine uygun vites düşürme (kompresyon/motor freni) balatalara olan baskıyı azaltmaktadır. Sözüm ona bazıları ya vitesi boşa alıp durmaya çalışıyor yada oldukları viteste kalıp durunca yada yavaşlayınca uygun vitese geçiyorlar. Sonuç fren balataları erken bitiyor ve fren diskleri zamanla aşınıyor. Mesela yolda gidiyorum önümde bir araç var. Hafif bayır aşağıya bir yol ve öndekinin ayağı frende, arka fren lambaları yanıyor. Ben ise hiç frene dokunmuyorum hızıma göre viteste hareket ediyorum yada aracın akmasını istiyorsam yüksek viteste kalıyorum. Bir diğer örnek uzaktan frene basacağımı anlıyorsam yavaştan vites küçültüyorumki frene basma ihtiyacı hissetmeyeyim.Büyüklerimden biri "iyi bir sürücü freni en az kullanandır" demişti; haksızda sayılmaz.