Gönderen Konu: tekleme ve arıza lambası  (Okunma sayısı 12821 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '07
  • 1 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
tekleme ve arıza lambası
« : Nisan 12, 2013, 20:20:16 »
İyi akşamlar.Aracım 2007 corolla comfort.Aracım bazen yolda giderken aniden tekliyor ve arıza lambası yanıyor.Sonraki çalıştırmalarda sönüyor ama yine teklemeyi yapıyor.Rölanti düzensizleşiyor ve eksozdan pat pat ses geliyor.Aynı durumu benzindede yapıyor.3 dört defa arıza tespit cihazına bağladık,hepsinde de bobin arızası verdi.Yeni kasa corollalarda bobin tek değişirmi yoksa dördü birden mi değişir.Birde hangi bobin arızalı nasıl belli olur.Çünkü usta arıza lambası yanarken bobinlere baktı ve tıkır tıkır çalışyor dedi.Birde usta bujilerden olabilir dedi.Aracım 70.000km de ve 30,000 km tüplü kullanııldı.Faket servis 100.000 diyor iridyum olduğundan.Peki bujilerden olsada arıza tespit cihazı buji göstermezmiydi?Anlayamadım.Deneme yanılma yapsak 4 buji 200 tl.4 bobin 600tl
2oo7 CoRollA  CoMFoRT 1.6 124 HP Gümüş Gri
2003 Wolkswagen GoLf 1.6  102 hp HighLiNe Atlantik mAvi

Toyota Club Türkiye

tekleme ve arıza lambası
« : Nisan 12, 2013, 20:20:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
Ynt: tekleme ve arıza lambası
« Yanıtla #1 : Nisan 14, 2013, 13:25:03 »
İyi akşamlar.Aracım 2007 corolla comfort.Aracım bazen yolda giderken aniden tekliyor ve arıza lambası yanıyor.Sonraki çalıştırmalarda sönüyor ama yine teklemeyi yapıyor.Rölanti düzensizleşiyor ve eksozdan pat pat ses geliyor.Aynı durumu benzindede yapıyor.3 dört defa arıza tespit cihazına bağladık,hepsinde de bobin arızası verdi.Yeni kasa corollalarda bobin tek değişirmi yoksa dördü birden mi değişir.Birde hangi bobin arızalı nasıl belli olur.Çünkü usta arıza lambası yanarken bobinlere baktı ve tıkır tıkır çalışyor dedi.Birde usta bujilerden olabilir dedi.Aracım 70.000km de ve 30,000 km tüplü kullanııldı.Faket servis 100.000 diyor iridyum olduğundan.Peki bujilerden olsada arıza tespit cihazı buji göstermezmiydi?Anlayamadım.Deneme yanılma yapsak 4 buji 200 tl.4 bobin 600tl
Bence ikisindede değil sorun,tüp ayarınıza baktırın.Fakir karışım oluyorsa araç dediğiniz gibi tekler ve arıza ışığı yakar.Birde ayarı yaptırırken maf sensörünüzüde yağsız kontak spreyle temizletirseniz düzelecektir bence.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Nisan 16, 2013, 14:43:09 »
Önce tüp ayarına götürdüm.Orada da bobin arızası çıktı.Usta bobinlere ve bujilere bakalım dedi.Elletmek istemedim.Bende tahmin etmiyorum bobin ve bujilerden olduğunu.Ayrıca maf sensörünü temizletmeyi deneyeceğim.Teşekkürler Ertan Bey.Pek karşılaşılan bir sorun değil galiba benimkisi.Çok fikri olan yok galiba.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Eylül 23, 2013, 10:09:00 »
aracın motoronu yıkattınız mı hiç

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 23, 2013, 10:52:53 »
LPG sisteminin motor devrini görmesi için genelde bobin kablolarından sinyal alınır.

Hatalı alınması durumunda sürekli bobin arızası alınması ile karşılaşmıştım.

Hatalı alındıgı için benzindede aynı sorun devam ediyordu.

Bu kabloyu düz baglatın. Sonra bi süre benzinde kullanın sorun bundan ise bir daha yapmaz. Sizde sinyali farklı bir yerden alırsınız.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Eylül 23, 2013, 23:05:13 »
aracın motoronu yıkattınız mı hiç
Mustafa bey hiç motor yıkanmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 23, 2013, 23:12:14 »
LPG sisteminin motor devrini görmesi için genelde bobin kablolarından sinyal alınır.

Hatalı alınması durumunda sürekli bobin arızası alınması ile karşılaşmıştım.

Hatalı alındıgı için benzindede aynı sorun devam ediyordu.

Bu kabloyu düz baglatın. Sonra bir süre benzinde kullanın sorun bundan ise bir daha yapmaz. Sizde sinyali farklı bir yerden alırsınız.
Ahmet bey düz bağlatın derken eski haline getirin mi demek istiyorsunuz?Yani tüpü geçici bir süre iptal edeceğiz.Lamba yanmaz ise arıza bağlantıdadır diyorsunuz yani.Bulunduğum ilçedeki lpg servisine bu devir sinyalini başka yerden alma imkanını sordum.Ecuden de alınır ama arıza durumunda pahalıya patlar dedi.Hep bobinden alıyorlarmış.Şaştım valla.Aynı durum devam ediyor.Siz nerden aldınız acaba?Nasıl çözdünüz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #7 : Eylül 24, 2013, 07:18:33 »
Ahmet bey düz bağlatın derken eski haline getirin mi demek istiyorsunuz?Yani tüpü geçici bir süre iptal edeceğiz.Lamba yanmaz ise arıza bağlantıdadır diyorsunuz yani.Bulunduğum ilçedeki lpg servisine bu devir sinyalini başka yerden alma imkanını sordum.Ecuden de alınır ama arıza durumunda pahalıya patlar dedi.Hep bobinden alıyorlarmış.Şaştım valla.Aynı durum devam ediyor.Siz nerden aldınız acaba?Nasıl çözdünüz?

Sadece devir sinyalini düz baglatım LPGyi iptal edin.

Bu olayı geçmişte Atikerde görmüştüm. Eger sorun olursa ECUden degilde devir saatine giden kablodan alırsan çok saglıklı oluyor.

Corollama LPG takarken bizim ürettigimiz araç oldugundan tüm kablolarını biliyordum.

Ama Avensise takarken hiç zamanım yoktu saat 20:00 da işe girdi 24:00 da montaj bitti. 05:00dada tatile gitmiştim.

Zamanım olmadıgı için bende bobinden almıştım hiç sorun çıkmadı.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 20, 2013, 13:18:59 »

Sadece devir sinyalini düz baglatım LPGyi iptal edin.

Bu olayı geçmişte Atikerde görmüştüm. Eger sorun olursa ECUden degilde devir saatine giden kablodan alırsan çok saglıklı oluyor.

Corollama LPG takarken bizim ürettigimiz araç oldugundan tüm kablolarını biliyordum.

Ama Avensise takarken hiç zamanım yoktu saat 20:00 da işe girdi 24:00 da montaj bitti. 05:00dada tatile gitmiştim.

Zamanım olmadıgı için bende bobinden almıştım hiç sorun çıkmadı.
Ahmet bey bobinden alınan kabloyu buldum.Lpg beynine gidiyor.Ben bunu bobinden ayırsamda izole bantla kapatsam iptal etsem arabayı benzinde kullansam sağlıklı deneme olur mu?Peki devir saatine giden kabloya nasıl bağlıyacağız?Yardımcı olursanız sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #9 : Ekim 20, 2013, 16:08:04 »
Ahmet bey bobinden alınan kabloyu buldum.Lpg beynine gidiyor.Ben bunu bobinden ayırsamda izole bantla kapatsam iptal etsem arabayı benzinde kullansam sağlıklı deneme olur mu?Peki devir saatine giden kabloya nasıl bağlıyacağız?Yardımcı olursanız sevinirim.

Bu şekilde kabloyu ayırarak sadece benzinde kullanabilirsiniz.
Böylece sorunun bundan olup olmadıgınıda anlarsınız.
Ancak öncesinde bobin arızalı ise değiştirilmesi lazım.

Direkt olarak devir bilgisine baglanmak isterseniz bir oto elektrikçi yardımcı olur.
Kabloyu bulmasının yöntemi var ancak KM göstergesi yerinden çıkartılmalı.
Bu çıkartma işlemi gözünüzü korkutmasın 2 dakikalık bir işlem.
Sonrasında yapılancak olanda basit ama yanlış ellerde riskli oldugu için paylaşmak istemiyorum.

AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 20, 2013, 22:01:55 »
Ahmet bey konun pek yeri değil ama bir sorum olucak lpg sistemlerinde bobin bağlantılarından neden sinyal alınıyor benzin enjektörlerinden zaten her silindir için gaz enjektörlerine bağlantı alınıyor böylece her silindir için zamanında yakıt püskürtülüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #11 : Ekim 20, 2013, 22:12:19 »
Ahmet bey konun pek yeri değil ama bir sorum olucak lpg sistemlerinde bobin bağlantılarından neden sinyal alınıyor benzin enjektörlerinden zaten her silindir için gaz enjektörlerine bağlantı alınıyor böylece her silindir için zamanında yakıt püskürtülüyor.

Dediginiz şekilde motor devrini ölçen LPG sistemleride var.

Örnegin; NLP ve Ramses gibi.
Bu sistemler 2 enjeksiyon aralıgını ölçerek motor devrini buluyor.
Bunların 2 problemi var.
1. Ani gaza yüklenmelerde motor devrinini yanlış okunması.
2. Cutoff devreye girdiginde enjektörler çalışmadıgı için motor devrinin görülememesi.

Motor devri neden görülmeli? İse sizin sorunuz;

LPG ECUsunda benzin enjektörlerinden gelen sinyalin uzunlugu ve motor devirine göre bir harita vardır.
Burada benzin sinyalinin LPG CUsu tarafında %? uzatılması isteniyorsa devir ve yüke göre ayar yapılır.

Kısaca devir elzemdir.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 20, 2014, 23:46:52 »
Dediginiz şekilde motor devrini ölçen LPG sistemleride var.

Örnegin; NLP ve Ramses gibi.
Bu sistemler 2 enjeksiyon aralıgını ölçerek motor devrini buluyor.
Bunların 2 problemi var.
1. Ani gaza yüklenmelerde motor devrinini yanlış okunması.
2. Cutoff devreye girdiginde enjektörler çalışmadıgı için motor devrinin görülememesi.

Motor devri neden görülmeli? İse sizin sorunuz;

LPG ECUsunda benzin enjektörlerinden gelen sinyalin uzunlugu ve motor devirine göre bir harita vardır.
Burada benzin sinyalinin LPG CUsu tarafında %? uzatılması isteniyorsa devir ve yüke göre ayar yapılır.

Kısaca devir elzemdir.
konu baya eskimiş ama bende de lpg de bir sorun var yardımcı olursanız sevinirim.
1.5 yıl önce brc tüplü 150 bin km de 2009 corolla comfort aracımı aldım. Tüp araç ilk alındığında takılmış baya eski yani.

benim sorunum tüpde ani gaz vermelerde motorda teklemeler oluyor. Motor 2000 deviri geçince sorun yok.
Arabayı normal hızlanmalarda kullanırsam hiçbir sorun yok.
tüp sistemini komple brc yetkili servisinde elden geçti. enjektörler bile denendi bir arıza tespit edilmedi.
Bujilerden dendi. Bujiler iridyum buji ile değişti. Sorun hala devam ediyor. sonuç olarak bobine kabahat bulundu.
Yetkili servise gittim. Benzinde sorun yapmadığı için bobinler sağlamdır dendi. Bir çözüm bulunamadı.

Ahmet beyin söylediği sorun bana uymaktadır. Ahmet bey konuyu biraz daha açarmısınız.
Sinyali km den almak aracımda riskli olabilir mi?

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 13, 2014, 16:18:49 »
peki sadece lpg sistemine ait olan  sigortayı söksek sorunu çözermiyiz. LPG yi kullanmayacak olanlar için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 13, 2014, 18:35:26 »
4 buji 200 lira mı? Biraz pahalı değil mi? Denso ya da NGK'nın uygun aralık ve ölçüdeki bujileri olur, iridyum, platin şart değil. Bence buji meselesi.
Fe... :-)