0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bugün evin önünde tesadüfen benim aracın aynısı 2006 model benzinli bir toyota sahibiyle tanıştım. bu rolanti sorunundan bahsettim, kendisi de aracı çalıştırdı ve rolantiyi kontrol ettik. ilk çalıştırmada 1800-1900 gibi değerlere ulaştı ve ortalama 10 saniye sonra 800 devire kadar hemen düştü. bende ise 1900-2000 devre çıkıyor 5-6 saniye sonra 1800 e düşüyor sonra tekrar 2100 oluyor ve yaklaşık 2 dakikaya kadar bu şekilde çalışıyor sonra 900-1000 civarına düşüyor. bu rolanti sorununu çözebilecek bir usta tanıyormusunuz avrupa yakasında.
Öncelikle şunu söyleyeyim size akü durumunuz nasıl? Yani eğer akü ömrünü tamamladıysa ilk çalıştırmadada aküyü şarj edeceğinden devrin yüksek olması normal.Kaldıki motorda kullanılan yağdan tutun motorun sıcaklığı bile etkiler rölantiyi.Bir arıza yok bence.Maf sensöründe arıza olsa arıza ışığı yanar,rölanti dengesiz olur stop eder falan.Bence aküyü ve alternatöre bir baktırın tedbir amaçlı yeterli.
ertan bey akü ışığını kontrol ettiğimde yeşil olduğunu gördüm. yağ olarak 10 gün önce 5-40 castrol edge tam sentetik yağ konuldu. herhangi bir arıza ışığı yanmıyor. ilk çalıştırmada beklemeden kalkışlarda hafif gazda istop ettiği oluyor. ama ısınınca rolantide dengesizlik veya istop etme yok. yakın zamanda da kelebek boğazı temizliği yapıldı. ilk kalkışlarda istop etmemesi için gaza çok fazla yüklenmem gerekiyor bu durumu görenlerde acemi şöför zannediyor bizi resmen.
Şimdi size şöyle diyeyim benimde ne zaman baksam akünün üstündeki durum yeşil idi ancak birgün ayarları sıfırlanmıştı ve yine tek marşda çalıştı.Ben şüphelendim ve aküyü değiştirdim.Şöyle bir durum var akü şarj durumunu gösteriyor o ve hassas değil.Yani o an şarjlı ancak atıyorum 5 dk aküden voltaj çektiğinde küt diye gidiyor.Eğer hiç akü değişmedi ise mutlaka değiştirin.Birde sizin araçta tüp var ve bu da sistemi etkiliyor.Yani aracınızdaki akü standart sisteme göre ayarlanıyor,sizin sonradan eklediğiniz her şey ekstra yük olarak geliyor.Atıyorum standart araç ilk marşta 12v akım çekiyorsa,tüplü araç 15 v çeker.Yani o değer daha yüksek olur.Birde benzinli hemen çalışırken tüplüde 2 marş yaparsanız iyice fazla voltaj sonra araç çalışırkende harcananın şarj olması lazım.Normalde 1200 devir ilk marşta çalışan aracın aküsüne ve o anki kullanıma yetiyorken sizde belki 2000 devir yetecek.Tabi sürekli şarj-deşarj oranı fazla olacağından tüplü araçta akü daha çabuk iflas eder.Şuanda özetle sıkıntınız akü gibi görünüyor.
ertan bey araç tüplü değil. bugün güngören deki toyotatronik servisine gittim, mithat ustayla tanıştım. gerçekten donanımlı bir yer. bundan sonra bakımları da burada yaptırmaya karar verdim. yalnız yeri bulması bir hayli zor. velhasıl bunların rolantisi böyle dendi ama yine de bilgisayarla bağlanıp t1 t2 diye değerleri yeniden düzenlendi. bir süre kullanıp kontrol etmem istendi. bir süre kullanıp sonucu tekrar buraya yazarım.
Üzülerek söylüyorum ama bir süre sonra yapılan ayarı araç sıfırlıyor.
( LPG'li araçta benzin deponuzu çeyrekten aşağı düşürmeyin yoksa yakıt sistemi zarar görür )