Gönderen Konu: Klima kullanmanın yakıt&performansa olan etkisi.  (Okunma sayısı 1963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
Klima kullanmanın yakıt&performansa olan etkisi.
« : Temmuz 21, 2008, 00:08:35 »
arkadaşlar klima kullanmanın yakıta ve performansa olan etkisi hakkında bilgisi ve tecrübesi olan varmı? Varsa düşüncelerenizi öğrenebilirmiyim. Teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

Klima kullanmanın yakıt&performansa olan etkisi.
« : Temmuz 21, 2008, 00:08:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima kullanmanın yakıt&performansa olan etkisi.
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2008, 04:32:38 »
Benim arabada  (1994, 1.8) yokus cikarken klima acik oldugunda bir zorlanma hissediyorum. Ayrica eski model oldugu icin olsa gerek klimanin acik oldugu zamanlarda daha fazla benzin sarfiyati oldugunu goruyorum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 21, 2008, 08:02:53 »
  Selam.
 Ahmet'e katılıyorum. Ancak ben çok belirgin bir yakıt tüketim artışı hissetmiyorum klima kullanımına bağlı olarak. Zaten eski tip klimalara sahip araçalrda sollama ve motorun zorlandığı gibi durumlarda klimayı kısa süreliğine kapatmak en mantıklısı. Ayrıca şunu da hesaba katmak lazım bence; eğer klimayı açmayıp camları açarsak tamamen aerodinamik etkilerden dolayı aracın yakıt tüketimi yine belli oranlarda artmaktadır. Ayrıca yola aktardığı güçde azalmaktadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 21, 2008, 19:05:54 »
Haklisin Hakan. Cami actigimizda da giren havanin direnci var..o da yakit tuketimini arttiriyor. Cok gerekmedikce klimayi acmiyorum. Klima acikken arabanin zorlanacagi durumlarda da kisa sureligine kapatiyorum dedigin gibi.

Yakit sarfiyati konusu gerci ayri ama yeri gelmisken soyleyeyim: Arabaya yolcu aldigimda tasinan agirlik arttigindan yakit tuketimi de artiyor.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #4 : Temmuz 21, 2008, 20:34:22 »
bendeki araç yaris en son şehirdışı uzun yolda bu durumu denedim. klima kapalı iken yol bilgisayarı 5.7 yazarken aynı yolda aynı hızda açıkken 5.8 yazdı. performansta hiçbir düşüş hissetmedim açıkcası.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Temmuz 22, 2008, 01:44:10 »
açıkçası bende yol bilgisayarı verilerine göre pek bi değişim görmedim. performans konusunda ise hisedilir derecede azalma oluyor bence. ancak yapmış olduğum bir denemede araç 2. viteste sabit ivmeli bir haraket yaparken açık olan klimayı kapatma ve kapalı olan klimayı açma gibi 2 farklı deneme yaptım. aracın birden atağa kalkması yada ataktan kesilmesi gibi bir sonuçla karşılaşmadım. bu konuyu açmamın sebebide buydu zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 22, 2008, 08:30:50 »
  Bu belirtiler biraz da klima tipi ile ilgili bence. Sonuçda kimi klimalar direk motordan kayış yardımıyla güç alırken kimileri elektirik motorundan alabiliyor ya da kimileri termostatlı olurken kimileri açma düymesine basınca sürekli devrede kalıyor vb.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 25, 2008, 09:01:18 »
Klimanın, özellikle düşük devirlerde performanı biraz etkilediğini düşünüyorum. Daha doğrusu bu durumlarda klimanın performansa etkisi daha fazla hissediliyor gibi. Çünkü klima motorun belli bir miktar gücünü (atıyorum 5 beygir) çalıyor. Motorun ürettiği güç devirle birlikte belli bir parabolik oranda arttığı için klimanın çaldığı bu güç düşük devirde daha fazla hissediliyor. Tüketim konusunda ise ben sunduğu konfora oranla etkisinin çok fazla olmadığını düşünüyorum. Geçen hafta sonu yarısı otobanda olmak üzere yaklaşık 100 km'lik bir şehir dışı seyehat gerçekleştirdim. Klima açık olarak çok sakin kullandım. Giderken yol bilgisayarını sıfırladım ve yakıt tüketim ortalamamı 5.1 lt/100 km olarak ölçtüm. O yolda Nisan ayında klima kapalı ve yine çok sakin kullanımla 4.9 lt'lik bir tüketim değeri yakalamıştım. 0,2 lt'lik fark klima için bence gayet makul. Şehir içinde ise klima kullanmadığım Mart, Nisan aylarında 6,1 lt olan ortalama tüketimimin bu aylarda 6,4 lt'ye çıktığını gözlemliyorum. Aracım 1.3 motor eski kasa Yaris.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 176000
  • Model Yılı: '08
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 08, 2008, 13:08:35 »
 2002 1,6 corolla 6000d/d 110 BG: Benim gözlemim rölantide klima açilinca motor devri yaklaşık 300d/d artiyor. 300/6000 =0,05  0,05*110= 5,5 BG (yaklaşık) klima kullaniyor.
  Aracımizi günlük kullanımda 2700 d/d civarinda kullanıyoruz. Aracın devir/ güç diyagrami elimde yok bu nedenle 2700d/d  90 BG verdiğini kabul edersek klimanın kullandığı güç 5,5/90= %0,06 eder.
  Yakıta etkisi:Tüketim değerleri (ortalama 2700 d/d kullanım için yaklaşık) şehir içi 10 lt/100Km, şehir dışı 6,67 lt/100Km ort (10+6,67)/2= 8,33 lt/100km bu tüketimi klima kapalı olduğu durum için kabul edersek, klima açıkken tuketimimiz  1,06*8,33=8,83 lt /100 Km olur.
  Sonuç olarak klimayı açmak yakıt tuketimini % 0,6 artırdiğını kabul edebiliriz.
  Klima yerine cam açma konusunda düşüncem; Eğer 60-70 Km/sa hizlarda araç kullanıyorsam cam açarım. Üst hızlarda klimayı kullanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 08, 2008, 14:00:46 »
şehir içinde 0.8 , şehir dışında 0.2-0.4 l/100km farkediyor benim aracımda.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy