Gönderen Konu: Anne sütüne en yakın süt olan Keçi Sütü  (Okunma sayısı 3823 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 5 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
Anne sütüne en yakın süt olan Keçi Sütü
« : Şubat 27, 2013, 17:14:24 »
Bir yakınımın bir sağlık problemi üzerine doktorun keçi sütünü tavsiye etmesi üzerine ben de araştırmaya başladım ve meğerse bu saanen keçilerinin, koyunlara ve büyükbaşlara göre çok üstün özellikteki hayvanlar olduğunu öğrendim..

Bildiğimiz üzere ülkemizde keçi, hayvancılık yapanlar tarafından da halk tarafından da pek sevilen ve tercih edilen bir hayvan değil.. En azından doktor tavsiyesi üzerine internette araştırma yaparken aşağıdaki Toprak TV'nin röportajına denk gelene kadar ben öyle sanıyordum.. Mesela keçi sütü kokar, eti yenirse ishal yapar vs vs gibi halk arasında bazı yanlış bilgiler var.. Ayrıca kurbanlık olarak kesilmez.. Meğerse ne faydalı hayvanmış.. Sütü, anne sütüne en yakın sütmüş..

Yeni aydınlanmış bulunduğum bir konu üzerine sohbet kısmına bir başlık açayım da sizlerinde görüşlerini alayım dedim.. Siz acaba ailenizde keçi mi inek mi yoksa koyun ürünlerini mi tercih ediyorsunuz ?? ve keçi ürünlerinin diğerlerine göre kat kat faydalı olduğunu biliyor muydunuz ?

Toprak TV röportajı

saanen

bir de şöyle bir videoya denk geldim fakat bu pek profesyonel gözükmedi..

Palivor Ciftligi Saanen Kecisi Uretim Merkezi

2012 Auris 1.33 Comfort Beyaz

Toyota Club Türkiye

Anne sütüne en yakın süt olan Keçi Sütü
« : Şubat 27, 2013, 17:14:24 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Anne sütüne en yakın süt olan Keçi Sütü
« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2013, 17:28:03 »
Keçi sütünden yapılan ürünler koktuğu için herkes tercih etmiyor.
Ben AOÇ den keçi sütü alıyorum biraz kokuyor ama beni pek etkilemiyor.Eşime de AOÇ den inek sütü alıyoruz .Aralarında yaklaşık 1tl gibi bir rakam var.
Fakat geçen Migros da farklı bir markanın Şişe Keçi sütünü gördüm ve AOÇ nin Keçi Şişe sütünden 2 tl daha pahalıydı aklım karıştı.
Arasında ki bu fark daha doğal olmasından mıdır bilemedim.
Mazda 3 1.5G Skyactiv Power

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Şubat 27, 2013, 17:53:34 »
Keçi sütünden yapılan ürünler koktuğu için herkes tercih etmiyor.
Ben AOÇ den keçi sütü alıyorum biraz kokuyor ama beni pek etkilemiyor.Eşime de AOÇ den inek sütü alıyoruz .Aralarında yaklaşık 1tl gibi bir rakam var.
Fakat geçen Migros da farklı bir markanın Şişe Keçi sütünü gördüm ve AOÇ nin Keçi Şişe sütünden 2 tl daha pahalıydı aklım karıştı.
Arasında ki bu fark daha doğal olmasından mıdır bilemedim.

piyasada keçi sütü yada keçi peyniri diye eskiden beri dolaşan ürünlerin (inek ve koyun ürünlerinin fiyatına yakın olanların) hepsi karışım.. keçi sütü normalde inek sütüyle aynı maliyet ve kalitede değil çünkü.. %100 keçi peyniri yiyebilmek için bence inek peyniri ile arasında nispeten fazla fiyat farkı olanlar tercih edilmeli.. çünkü diğerleri karışım.. ben saf keçi ürünü aradığım için market ve şarküterilere güvenmek yerine kendim internet üzerinden türkiyede bu işi yapan tüm çiftlikleri aradım taradım.. içlerinde en profesyonel ve bilinçli olanı Kırklareli-İnece'deki bu çiftlik idi.. telefonda bir süre sohbette ettik, beni epey bilgilendirdiler sağolsunlar.. türkiyede profesyonel anlamda keçi besiciliği yapan ilk çiftlik onlarmış.. diğerleri kendilerinde gelip fikir danıştıktan sonra bu işe girmiş.. sadece keçi sütünden %100 keçi peyniri yapan ilk firma onlarmış vs vs..  İlk olarak telefonla yeğenim için peynir sipariş ettim ve kendimde hakikaten beğendim (bizim ailenin peynir gurmesiyimdir).. Koku moku kesinlikle yok Zaten üstteki videoyu izlerseniz onların peynirlerinde neden koku olmadığını anlarsınız(diğerleri el ile sağım yapıyorsa koku olur tabi).. Daha sonra sitelerinde İstanbulda bazı şarküterilere peynir verdiklerini gördüm ve bundan sonra o marketlerden alışveriş yapacağım..

Reklam olmasın diye site linki paylaşmamıştım ama sağlıkta reklam olmaz bence site linki vermekte bir sakınca yok..

çiftliğin websitesi
www.longossaanen.com

bu da istanbuldaki satış noktaları
http://www.longossaanen.com/?page_id=401

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '16
  • 62 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 27, 2013, 18:06:44 »
zaten  böyle birşey almayı düşünürsen bu işi birebir yapan çiftliklerden falan almak lazım..kutulara konupta üstüne son kullanma tarihi yazıldımı bence bir manası kalmıyor...tabii her zaman imkan olmayabilir ama şansı zorlamak lazım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Şubat 27, 2013, 19:21:14 »
zaten  böyle birşey almayı düşünürsen bu işi birebir yapan çiftliklerden falan almak lazım..kutulara konupta üstüne son kullanma tarihi yazıldımı bence bir manası kalmıyor...tabii her zaman imkan olmayabilir ama şansı zorlamak lazım...

kesinlikle haklısınız.. konu sağlık olunca ince eleyip sık dokumalı.. zaten saf keçi peyniri sürekli kullanım için biraz pahalı bir peynir gerçi ama bütçesi yetenler için en ideal tercih..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 28, 2013, 13:48:10 »
  Kuvvetli olduğunu duymuştum keçi sütünün. Ama laktoz alerjisi kötü bir şey. :)
 Süt direk tüketilmese de(çoğu sudur zaten) süt ürünlerini doğru şekilde tüketmek iyidir bence.
 Hele ki şöyle bir şey varsa;

böyle bir şey ile kahve içmek ayrı zevk. Dondurma üstüne de süper oluyor.  :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 28, 2013, 14:09:32 »
ben hiç süt içmem (aslanınki hariç)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Şubat 28, 2013, 14:28:20 »

ama aslan sütünün yanında az yağlı bir beyaz peynir de gider ama :)

ek bilgi: inek sütünde %7-8 civarı olan yağ, peynir yapılırken kimyasal bir aşama ile sütten alındıktan sonra peynir yapılıyor...  keçi sütündeki yağ oranı %2,5 civarı olduğundan hiç yağ alma işlemi yapmadan direk peynir yapılmaya elverişli..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Şubat 28, 2013, 14:45:23 »

aslan sütüde besleyici abi :):):)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mart 01, 2013, 16:17:38 »
aslan sütüde besleyici abi :):):)

hele zaten aslan sütünün yanında meze niyetine yenilen herşey alfabe gibi bütün vitaminler mevcut :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • serdar_tanitmis@hotmail.com
  • Kan Grubu: 0+
  • 6 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 01, 2013, 17:51:49 »
ben bir kere keçi sütünden yapılmış bir sütlaç yedim :) bidaha ole bi tat bulamadım.
Her zaman doğruyu söyle hiçbir zaman ne dediğini hatırlamak zorunda kalmazsın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mart 01, 2013, 18:01:24 »
hele zaten aslan sütünün yanında meze niyetine yenilen herşey alfabe gibi bütün vitaminler mevcut :)

bak canım çekti şimdi :):)

ben bir kere keçi sütünden yapılmış bir sütlaç yedim :) bidaha ole bir tat bulamadım.

ankarada a.o.ç de keçi sütü ile yapılmış ürünler mevcutmuş öle duydum bu yaz bir hafta sonuna ayırıyorum keçi sütünü. hayvanat bahçesi falanda varmış orada :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 24, 2013, 17:03:21 »
ankarada a.o.ç de keçi sütü ile yapılmış ürünler mevcutmuş öle duydum bu yaz bir hafta sonuna ayırıyorum keçi sütünü. hayvanat bahçesi falanda varmış orada :)

el ile sağılmış sütte koku olur yalnız..  keçi sütünü bu işi profesyonelce makinalı sağım ile yapan bir çiftlikte denemek lazım bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 24, 2013, 18:11:17 »
keçi sütü çok yağlı.Yararlı olduğu kadar fazlasıda abartıya kaçılması durumundada zararlı.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 24, 2013, 19:43:28 »
bende keçi sütünün de eti gibi yağsız olduğunu bu yüzden sağlıklı olduğunu ve tercih edildiğini sanıyordum
amma safmışım haa....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Camry
  • Model Yılı: '98
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 24, 2013, 21:02:16 »
keçi sütü çok yağlı.Yararlı olduğu kadar fazlasıda abartıya kaçılması durumundada zararlı.

ek bilgi: inek sütünde %7-8 civarı olan yağ, peynir yapılırken kimyasal bir aşama ile sütten alındıktan sonra peynir yapılıyor...  keçi sütündeki yağ oranı %2,5 civarı olduğundan hiç yağ alma işlemi yapmadan direk peynir yapılmaya elverişli..

Yağ konusunda görüşler farklı olunca, bir sitede gördüğüm metni buraya ekledim..

İnek sütünün kurumaddesi %10.5 - %14.5, yağ oranı %2.5 - %6, laktoz oranı %3,6 -%5,5, protein oranı %2,9 - %5 ve mineral madde oranı %0,6 - %0,9 arasında; bileşimine bağlı olarak asitliği 6,2 - 8,9 SH ve yoğunluğu 1,028 - 1,039g/ml arasında değişmektedir. İnek sütü bileşimindeki protein, laktoz ve yağ dışındaki maddeler miktar açısından önemli değildir.Ancak fonksiyonları açısından büyük önemi vardır.

Koyun sütü; protein ,yağ ve mineral maddeler açısından zengindir. Bileşimindeki protein ve yağ oranının fazlalığı ile diğer sütlerden ayırt edilmektedir. Kurumadde oranı inek sütünden %50oranında daha fazla olup , yaklaşık %19 civarındadır. Bunun %6 - %8 'i süt yağı, %4 -%5'i kazein. %4,5 -%5'i laktoz, %0,5 -%1!i albumin ve %0,9 -%1'i tuzlardan meydana gelmektedir. Koyun sütünün titrasyon asitliği 8-12 SH ve yoğunluğu 1,030-1,045g/ml arasında değişmektedir.

Keçi Sütü; bileşimindeki proteinli maddelerin yaklaşık %75'i kainden oluştuğu için, kazeinli sütler gurubuna dahildir. Karoten miktarı düşük olduğu için inek sütüne göre daha beyazdır. Keçi sütünün titrasyon asitliği 6,4 -10 SH ve yoğunluğu 1,028 -1,41 g/ml arasındadır. Keçi sütünün kurumaddesi %13 -%14 arasında değişir. Bunun %4,5'i yağ, %3,2'si protein, %4,1'i laktoz, %0,8'i mineral madde olarak bulunmaktadır. Keçi sütleri A vitamini bakımından diğer sütlere oranla 2-3 kat daha zengindir. Keçi sütünün yağ globül çapı küçük olduğundan yağının ayrılması zordur ve bu nedenle geç kaymak bağlamaktadır. Yağ globüllerinin küçük olması, yağ ve proteinin daha homojen bir dağılım göstermesi kolay sindirilmesine neden olur. Keçi sütü fazla miktarda fosfat içermektedir. Et ve balık yeme alışkanlığı olmayan kimselerde fosfat eksiğinin giderilmesinde keçi sütü iyi bir kaynaktır. Mide asitliğini kontrol altında tutması nedeniyle mide rahatsızlığı olan kimselerin keçi sütü içmeleri önerilmektedir. Keçi sütü başta B12 vitamini olmak üzere bazı vitaminler ile mangan ve demir bakımından fakirdir.