0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
selamlar 2007 model yaris d4d aracimin yag degisimini kendim yapayim diye dusunuyorum ama filtre icin kullanilan söküm aparatini nereden tedarik edebilirim yada altarnatif bir sökme aparati ne olabilir.
tüm benzinliklerde bu işlem ücretsiz olarak yapılmaktadır, yorulmanıza gerek yok.
yagla birlikte filtreyide degistimek lazim zaten para tutmuyor. Ben her 10.000kmde filtreyide degistiyorum.
Serviste bile 20 lira civarıydı en son aldığımda.20 lira tasarruf etmek için motoru tamamen riske etmek çok daha masraflı bir iş bence.Olası bir tıkanmada 100 filtre parası cebinizden çıkar sonuçta ve yine eskisi gibi olmaz.Sürekli huzursuz dolaşırsınız.
Yagi 20lira pahaliya aldigini dusunup hemen degistirecen.
elinizle sağlam bir döndürseniz gelecektir aslında.. kavanoz açarak biraz pratik yapabilirsiniz .. ya da basitçe belinize taktığınız ama iç yüzeyinin sürtünmesi yüksek olan bir kemeri filtrenin etrafına dolayıp iyice filtreyi sıkıştırdıktan sonra ucundan çekip çevirerek te elinizle üretemediğiniz döndürme kuvvetini kemerle sağlayabilirsiniz.. tabi bir elinizle de filtreyi tutup eğilip bükülmeden dönmesini sağlamanız lazım.. yada elinizde sızan yağ (penetre yağı) yada traş makinalarında kullanılan ince bir yağ varsa önce bir bezle o yağı emdirebilirseniz filtrenin el ile açılması kolaylaşacaktır.. o da olmadı kendinizde devamlı kullanacağınız bir aparat da üretebilirsiniz.. örneğin 15-20 cm lik serçe parmak kalınlığındaki bir silindirik demir parçası (mesela 15 cm lik metrik 16 yada metrik 20 civata) ve filtreyi çevrelemeye yetecek uzunluktan 5-10 cm daha uzun bir zincir (bisiklet zinciri) alıp zincirin iki ucunu da demirin aynı ucuna kaynak yaparak kement biçiminde olan aparatınızı oluşturabilirsiniz (zincirin bir ucunu civatanın tam uç yüzeyine, diğer ucunu ise ucuna çok yakın yan yüzeyine kaynaklarsanız ideal olacaktır).. sonra zinciri filtrenin etrafında geçirip açma yönüne doğru civatayı çevirdiğinizde aynı bir boru anahtarı gibi zincirler filtreyi sıkıca sarıp sonra dönderecektir.. böylelikle sürekli kullanabileceğiniz bir filtre anahtarınız olmuş olur.. eğer zincirler filtre üzerinde kayarsa zincirle filtre arasına bir bez ya da yumuşak bir plastik koyabilirsiniz..umarım açıklayıcı bir şekilde anlatabilmişimdir..
Bu kadar yorulmaya gerek yok Hasan, universal yağ filtre sökme aparatları satılıyor sentetik kemer şeklinde maksimum 25-30TL civarlarında, 90915-YZZJ3 (D4-D yağ filtresi) için orjinal SST fiyatı'da 60TL civarlarında, hem zincirli filtre sökme aparatının filtreyi takarken sıkma esnasında filtreyi yırtma gibi önemli bir riskide var.
şahsen ben yeni filtreyi sıkarken el ile sıkıyorum kesinlikle anahtar kullanmıyorum, bence fazla sıkmak contanın sızdırmazlığını tehlikeye atabilir.... bazı hormonu bol ustaların taktığı filtreyi sökerken bazen anahtar lazım oluyor tabi