Gönderen Konu: Sivil Polis Kimlik veya Yol Kontrolü-Araç Arama  (Okunma sayısı 2965 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '17
  • 69 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
Sivil Polis Kimlik veya Yol Kontrolü-Araç Arama
« : Şubat 19, 2013, 00:49:03 »
 Değerli arkadaşlar, az önce Sakarya Akyazı'da kendisinden kimlik soran sivil polisler tarafından dövüldüğü iddia edilen bir vatandaşla ilgili haberi okudum. Basında haberler farklı, kısaca taraflı yer alabiliyor. Sivil polis kendi kimliğini göstermeden kimlik sorabilir mi? Sivil ekip aracıyla "DUR" ihtarında bulunup aracı aramak isteyebilir mi?
Sanki bu konuda belirsizlikler var. Ben dürüst vatandaş olarak (kendim de devlet memuruyum) soruyorum. Kötü niyetli davranabilecek kendini sivil polis diye süsleyenlerden nasıl korunabiliriz. Sivil polislerin bu konuda vatandaşın çekincelerini dikkate almaları gerekmiz mi? Silah desen silah; telsiz desen telsiz aynı görüntüde sürüsüne bereket. Forumda hukukçu veya polis memuru olan arkadaşlar da vardır. Bu konuda resmi usul nedir? Geleneksel usulü az açok vatandaşın görüntüsünden anladım.

Toyota Club Türkiye

Sivil Polis Kimlik veya Yol Kontrolü-Araç Arama
« : Şubat 19, 2013, 00:49:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Aşk-ı Derun
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '00
  • 11 kere teşekkür etti
  • 108 kere teşekkür edildi
Ynt: Sivil Polis Kimlik veya Yol Kontrolü-Araç Arama
« Yanıtla #1 : Şubat 19, 2013, 01:07:11 »
kimlik sorabilirsiniz çünkü kimlik göstermek  zorundalar, ayrıca her türlü darp vb hareketleri için şikayette bulunabilirsiniz çünkü artık gerek kamuoyu gerekse emniyet bu konuda çok hassas...
Onlara: Yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, "Biz ancak ıslah edicileriz" derler.
Şunu bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir, lâkin anlamazlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kendi Halinde Bir Mecnunum :)
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 135500
  • Model Yılı: '05
  • 234 kere teşekkür etti
  • 174 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 19, 2013, 08:56:32 »
Değerli arkadaşlar, az önce Sakarya Akyazı'da kendisinden kimlik soran sivil polisler tarafından dövüldüğü iddia edilen bir vatandaşla ilgili haberi okudum. Basında haberler farklı, kısaca taraflı yer alabiliyor. Sivil polis kendi kimliğini göstermeden kimlik sorabilir mi? Sivil ekip aracıyla "DUR" ihtarında bulunup aracı aramak isteyebilir mi?
Sanki bu konuda belirsizlikler var. Ben dürüst vatandaş olarak (kendim de devlet memuruyum) soruyorum. Kötü niyetli davranabilecek kendini sivil polis diye süsleyenlerden nasıl korunabiliriz. Sivil polislerin bu konuda vatandaşın çekincelerini dikkate almaları gerekmiz mi? Silah desen silah; telsiz desen telsiz aynı görüntüde sürüsüne bereket. Forumda hukukçu veya polis memuru olan arkadaşlar da vardır. Bu konuda resmi usul nedir? Geleneksel usulü az açok vatandaşın görüntüsünden anladım.

polis memuru değilim ancak benzer bir görevdeyim ;)

resmi de olsalar kimlik göstermek zorundalar. çünkü dediğiniz gibi ayırt etmek zor. resmi üniforma bulmak ülkemizde ekmek almak kadar basit. kaldı ki sivil olarak gözükmeyi siz düşünün. kendilerini sivil polis vb tanıtanlara muhakkak kimlik sorunuz. sıkıntı çıkarırlarsa taleplerini yerine getirmeyiniz. zaten gerçek polisler sıkıntı çıkarmayacaktır. ne yazık ki piyasada ki bu tür şarlatanlar yüzünden güzide kurumun şerefli personelleri de zan altında kalmakta :(

araç durdurup arama konusuna gelince... kanun da nasıldır pek bilgim yok ancak sivil araçla sizi durdurması (kendilerinin polis vb. olduğunu bilmediğiniz için) doğru olmayacağından bu gibi konularda genelde resmi ekiplerle organize şekilde çalışırlar. yani sizi resmi ekip veya resmi ekibin de bulunduğu bir ekip durdurur. burada bulunan sivil ekipte hangi şubeye bağlı ise o şubenin adının yazılı olduğu veya sadece polis yazılı yelekler giyerler. yol kenarlarında bazen denk geldiğiniz olmuştur. arama konusunda hepimizin de bildiği gibi arama kararı olması ve aranan şahsa gösterilmesi şarttır. şayet durumdan şüphe ediyorsanız arama kararını isteyip içeriğinden sizi aramaya yetkileri olup olmadığını anlayabilirsiniz.

ayrıca değişen ülke düzeninde bu ve benzeri konularda gerçekten iyi yönde gelişmeler sağlanmış durumda. heryerde olabileceği gibi emniyet genel müdürlüğünde de  ( sakın yanlış anlaşılmasın tüm polis camiasını kast etmiyorum kendini bilen ve işini ehilce yapanları tenzih ederim ) kendini bilmezler bulunmakta. çeşitli yollarla şikayet edilip sonucunun size bildirilmesini talep ederseniz şikayetinizin karşılıksız kalmadığını göreceksiniz. mesela başbakanlık tarafından oluşturulan ve kısa adı BİMER ( http://bimerapplication.basbakanlik.gov.tr/Forms/pgApplication.aspx )olan sistem bu konuya verilebilecek en güzel örneklerdendir.

sürçü lisan ettiysem affola. tekrar belirtmekte fayda görüyorum. emniyet genel müdürlüğümüz ülkemizin güzide kurumlarından, onun çalışanları da bir o kadar şerefli memurlarındandır. olumsuz yöndeki görüşlerim tüm polislerimizi değil üzerine alınması gerekenlere yöneliktir. saygılarımla...
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Ex '12 Corolla D-4D (0-31.000)
'05 Laguna 1.6 16V (133.700-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 19, 2013, 09:12:55 »
kimlik sorabilirsiniz çünkü kimlik göstermek  zorundalar, ayrıca her türlü darp vb hareketleri için şikayette bulunabilirsiniz çünkü artık gerek kamuoyu gerekse emniyet bu konuda çok hassas...
Herkese günaydın
İşin içinde darp varsa kuzu kuzu dayak yemenizi,aksi taktirde eliniz es kaza yukarı kalkarsa,sizi komaya sokan polislerin alacağı 1-2 yıllık ceza ertelenir siz ise yediğiniz cezanın KDV'si olarak ayrıca hapis cezası alırsınız.Aman dikkat!!! Devletin diğer görevlilerini,öğretmen,doktor vb. bir memurun ağzını burnunu rahatlıkla kırabilirsiniz.Gözaltına alınır ve savcı tarafından serbest bırakılırsınız.Ama polisle tartışırken bile burnunuzu kaşımak için de olsa elinizi kaldırmayın.Aman dikkat!!!!
Yeni yasaya göre yapılan kontrollerde arama iznini ve kimlik,aranan kişinin sorma hakkı var.Polis memuru da göstermek zorunda.Kanun kısaca bu.
Onur Turan bey benden hızlı davranmış önce yazmış :)
Onur bey 1984 yılının Nisan ayından bu yana emniyetin içinde biri olarak şunu belirtmek isterim ki ne kadar pislik polis memuru gördüysem o kadar da tam tersi iyi polis memurları da gördüm.Örnek vermek gerekirse A.Gaffar Okan.Hakkın rahmetine kavuştuğunda Diyarbakır halkı ayağı kalktı.Her ölüm yıl dönümünde halk anma törenleri düzenliyorlar.İsmi bir caddeye verildi.Hem de Bdp'li Büyükşehir Belediyesi tarafından.Eski İstanbul asayiş şube müdür Asım baba.Adam mükemmel bir polisti.Göreve geldiği ilk altı ayda İstanbul'da suç oranı bıçak gibi kesildi.Onun emrinde ki memur değil halka şiddet uygulamayı yan baksa o yan bakan gözlerini oyardı.Böyle işini layığı ile yapanlar varken bir kaç çürük elma maalesef kasada ki sağlam elmalara da zarar veriyor...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kendi Halinde Bir Mecnunum :)
  • Kilometre: 135500
  • Model Yılı: '05
  • 234 kere teşekkür etti
  • 174 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 19, 2013, 11:39:33 »

Onur Turan bey benden hızlı davranmış önce yazmış :)
Onur bey 1984 yılının Nisan ayından bu yana emniyetin içinde biri olarak şunu belirtmek isterim ki ne kadar pislik polis memuru gördüysem o kadar da tam tersi iyi polis memurları da gördüm.Örnek vermek gerekirse A.Gaffar Okan.Hakkın rahmetine kavuştuğunda Diyarbakır halkı ayağı kalktı.Her ölüm yıl dönümünde halk anma törenleri düzenliyorlar.İsmi bir caddeye verildi.Hem de Bdp'li Büyükşehir Belediyesi tarafından.Eski İstanbul asayiş şube müdür Asım baba.Adam mükemmel bir polisti.Göreve geldiği ilk altı ayda İstanbul'da suç oranı bıçak gibi kesildi.Onun emrinde ki memur değil halka şiddet uygulamayı yan baksa o yan bakan gözlerini oyardı.Böyle işini layığı ile yapanlar varken bir kaç çürük elma maalesef kasada ki sağlam elmalara da zarar veriyor...

kesinlikle çok haklısınız Özcan bey. bende zaten üstüne basa basa söyledim bütün polislerimizin öyle olmadığını ;) çünkü bizde çoğu zaman gereksiz adamlar yüzünden zan altında kalıp mahcup olabiliyoruz. ancak şu da aşikar bir gerçektir ki iyiler her zaman çoğunluktadır. kurumlar da zihniyeti bozuklar için gereğini yapmakta veya yapmak için çalışmaktadır. unutmamak gerekir ki polisi askeri doktoru öğretmeni vatandaşı bu ülke için vardır ve bu amaçla hizmet etmektedir. bazen çürükleri görmemek güzel günler için gerekebilir diye düşünüyorum ;)

saygılarımla...
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Ex '12 Corolla D-4D (0-31.000)
'05 Laguna 1.6 16V (133.700-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 54 ES ?
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 19 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 19, 2013, 19:20:01 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #6 : Şubat 19, 2013, 19:44:25 »
       Arkadaşlar bende bu işin içinde biri olarak birşeyler söylemek istedim. Polis ekipleri sivil veya resmi fark etmez sizi günün her saati durdurabilir ve kimlik sorabilir. Sizde onlara kimlik sorabilirsiniz ve bu yasal bir haktır. Ancak ince üst araması ve araç araması yapamazlar. İnce üst araması ve araç araması mahkemenin verdiği arama kararı ile yapılabilir.
       Bu karar bölgesel olarak farklılık olarak alınabilir. Mesela ben doğuda görev yapıyorum. Burada aylık olarak mahkemeden arama kararı alınıyor ve hakim tarafından kararda saatler belirtiliyor. Bu saatlerde araçlar ve şahıslar üzerinde ince arama yapabiliyoruz.
      Ancak arkadaşlar burada önemli bir nokta var bu işi yaparken kişiye göre muamele etmek gerekiyor. Polislerinde nezaket kurallaına uyması gerekiyor. İstediğinizde polislere kimlik sorabilirsiniz. Sivil polislerinde kendilerini tanıtması ve kararı size göstermeleri gerekir.
     Arkadaşlar polislerle bu gibi durumlarda sıkıntı yaşayanlar genellikle kalabalık içinde polisi rencide etmek isteyenler. Tabiri caizse artistlik yapanlar. Nezaket kurallarına uymayanlar. Sarhoş veya madde bağımlısı olanlar. Bunun haricinde yine polislerin içindede kendini bilmeyenler olabilir bu durumlarda da hakkınızı her türlü arayabilirsiniz. Artık kanunlar eskisi gibi değil. Suç işleyen cezasını çeker. Suçu kimin işlediği önemli değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Şubat 23, 2013, 17:07:24 »
bir pmyo öğrencisi olarak kanunun ilgili maddesini  paylaşıyorum  ;)

pvsk madde 4\a

DURDURMA VE KİMLİK SORMA

Madde 4/A- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./1.mad)

Polis, kişileri ve araçları;

a) Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,

b) Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,

c) Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,

ç) Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek,

amacıyla durdurabilir.

Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz.

Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.

Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz.

Durdurma sebebinin ortadan kalkması halinde kişilerin ve araçların ayrılmalarına izin verilir.

Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik gerekli tedbirleri alabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.

Bu Kanun ve diğer kanunların verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır.

Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.

Belgesinin bulunmaması, açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla ya da sair surette kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usûlü bakımından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.

Kimliğinin tespiti amacıyla tutulan kişiye, kimliği tespit edildikten sonra ve talepte bulunması halinde, bu amaçla tutulduğuna ve tutulma süresine dair bir belge verilir. Kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda, bu nedenle gözaltına alınma veya tutuklanma haline derhal son verilir.

Nüfusa kayıtlı olmadığı için kimliği tespit edilemeyen kişilerin nüfusa kayıtlarının temini için gerekli işlemler yapıldıktan sonra, 5 inci maddeye göre fotoğraf ve parmak izi tespit edilerek kayda alınır.

Kimliği tespit edilemeyen kişinin yabancı olduğunun anlaşılması halinde, 5682 sayılı Pasaport Kanunu ve 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

kanunun tam metni de burda

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/569.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Şubat 23, 2013, 17:09:26 »
kolluğun kimlik gösterme durumuyla ilgili açıklayıcı metin ;)

http://www.hukuki.net/showthread.php?49030-Kollugun-Kimlik-Gosterme-Yukumlulugu