Gönderen Konu: ‎80 'li- 90 lı yıllarda mı çocuktun? nasıl oldu da hayatta kalmayı başardın? :)  (Okunma sayısı 2261 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
‎80 'li- 90 lı yıllarda mı çocuktun? nasıl oldu da hayatta kalmayı başardın? :)
1.- Arabaların emniyet kemeri, kafalıkları, ve kesinlikle hava yastıkları yoktu.
2.- Arka koltuk tehlikeli değil de eğlenceliydi.
3.- Bebek yatakları ve oyuncaklar renkliydi. Ya da en azından kurşunlu, muhtelif zehirli maddeler ile boyanmıştı.
4.- Prizlerin, araba kapılarının, ilaç şişelerin ve kimyasal ev temizliyicilerinin üzerinde çocuk kilitleri yoktu...
5.- Kasksız bisiklete biniliyordu.
6.- Steril su şişelerinden değil de bahçe hortumundan yada muhtelif başka kaynaklardan su içiliniyordu...
7.- Oyun oynamaya çıkmanın tek şartı hava kararmadan önce eve dönmekti.
8,- Cep telefonu yoktu ve hiç kimse nerelerde gezdiğimizi bilmiyordu. İnanılmaz ...
9.- Okul öğlen bitiyordu... Ve öğlen yemeği için evimize geliyorduk.
10.- Bir sürü yaramız, kırılmış kemiğimiz ve kırılmış dişimiz vardı, fakat hiçbir zaman birileri bu yüzden mahkemeye verilmiyordu.Kendimizden başka kimse sorumlu değildi.
11.- Bolca tatlılar ve tereyağlı ekmekler yiyorduk, ve gerçek şekerli içecekler içiyorduk ve hiç kilo sorunumuz olmazdı - çünkü hep dışarda oynardık , aktif olarak ...
12.- Dört çocuk bir limonatayı paylaşabiliyorduk... aynı bardaktan içebiliyorduk, ve kimse bu yüzden ölmüyordu.
13.- Playstation, Nintendo 64, X boxes, Vídeo oyunlarımız, 99 kablolu kanalımız , Dolby surround, Cep telefonumuz, Bilgisayarımız, Internet de Chat odalarımız YOKTU. onun yerine ARKADAŞLARIMIZ vardı bolca!!!
14.- Yürüyerek veya bisiklet ile uzakta oturan arkadaşlarımızı ziyaret edebiliyorduk, kapılarını çalıp hatta çalmıyarak içeri girip onları oyun oynamaya çağırabiliyorduk!!!
15.- Evet dışarda, o acımasız korkunç dünyada! Korumamız olmadan! nasıl mümkün oluyordu bu? Tek kale üzerine maç yapardık ve birisi takıma alınmadığında psikolojik travma oluşmuyordu ya da dünyanın sonu gelmiyordu.
16.- Bazı öğrenciler diğer öğrenciler gibi başarılı değildi ve sınıfta kalabiliyordu. Fakat bu yüzden kimse Psikoloğa ya da Pedagoğa gönderilmiyordu. Kimsede Dislexia, konsantrasyon sorunu veya hiperaktivite yoktu, basitçe o okul yılını tekrarlıyordu.
17.- Özgürlüğümüz , üzüntülerimiz , başarılarımız , görevlerimiz vardı ...ve bunlar ile yaşamayı öğreniyorduk. Soru: nasıl oldu da bütün bunlara rağmen hayatta kalmayı başardık??? Ve daha da önemlisi kendi kişiliğimizi bu şartlar altında nasıl oldu da geliştirebildik??? Sen de bu jenerasyondan mısın? Şimdiki çocuklar büyük bir olasılık ile bizim yaşama şeklimizi sıkıcı bulacaklar - fakat- bizler çok güzel ve mutlu yaşadık!!!!!! değil mi????

Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
o yıllarda bu kadar çok araba yoktu ki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '09
  • 6 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
yaşasın 80'lerde ve 90'larda çocuk olmak. son şanslı nesil bizdik diyebilirim bu konuda. biz büyüdük ve kirlendi dünya :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Aynen en şanslı nesiliz :)
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Ercu sen bizim cocuklugumuzu anlatmissin, senin cocuklugun nasildi? Buarada atari salonlari es gecilmis :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
milenyumdan sonra doğum olayı yasaklanmalıydı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
 :) 80 ve 90'lı yıllar misket oynadığımız ayağımız suyun içinde akşama kadar kızakla kaydığımız hafta sonu gelipte köye gidipte bisiklete binmek büyüklerimizle çayırda maç yapamasakta dışarı giden topu getirmek için kıyasıya yarıştığımız günlerdi zaman maalesef hızla giden bir yarış atı gibi kimin sözü hatırlamıyorum ama ömür dediğin bir kaç güzel anıdan ibaret

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
Ercu sen bizim cocuklugumuzu anlatmissin, senin cocuklugun nasildi? Buarada atari salonlari es gecilmis :)

Abi benimde böyleydi sürekli dışarıdaydım çamur toprak top özellikle bisiklet o zamanlardan başladı sürekli eve kolumdan bacağımdan her gün parçalar gelirdim gün içinde bir yerim yaralanır o şekilde kalırdır bisiklete kuma çamura topa devamdı eve gidince komple 10.000 bakım gibi herşey tamamlanır sarılır edilir falan gayet güzeldi abicim. Birde ben askeri lojmandaydım oraya dışarıdan girişler olmadığıı ve bizimde aile dışında çıkışımız olmadığı için çocukluğumuz aynen sizin gibiydi hoş bir kaç artıları vardı ama şu anda ki gibi değildi. Mesela en büyük eğlecemiz askeri otobüslere binmekti :D Saat 5te mesai biter otobüsler gelmeye başlar biz hemen lojmanın içindeki okulun önüne geçerdik binerdik lojmanı dolaşırdı 2. nizamiyeden dışarı çıkıp yukarı tırmanır 3. nizamiyeden girer yukarıları dolaşır bizim evin önündeki durakta inerdik yardıra yardıra tekrar aşağıya aynı şey sürekli tekrarlanırdı :D Bisiklet çetem bile vardı ayıptır söylemesi :D
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
Ben bunları çoğu zaman düşünüyorum desem inanırmısınız, çok kez de tartışmışımdır arkadaşlarla bu tür konuları, nasıl üstesinden geliyorduk diye.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '16
  • 62 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
station torosda bagaj dahil çoluk çocuk halamlarla 12 kişi 1 saatlik mesafeye gezmeye gittiğimizi hiç unutmuyorum...kimsede klima yokmu demez di üst üste arabada:) klimanın varlığını bilmiyorduk camlar açık püfür püfür doğalk klima :) şimdilerde klimasız araca binmiyoruz...o zamanlar hayatta kalmak daha kolaydı aslında dünya bu kadar kirlenmemişti...şimdi elimizi neye atsak altından birşey çıkıyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Abi benimde böyleydi sürekli dışarıdaydım çamur toprak top özellikle bisiklet o zamanlardan başladı sürekli eve kolumdan bacağımdan her gün parçalar gelirdim gün içinde bir yerim yaralanır o şekilde kalırdır bisiklete kuma çamura topa devamdı eve gidince komple 10.000 bakım gibi herşey tamamlanır sarılır edilir falan gayet güzeldi abicim. Birde ben askeri lojmandaydım oraya dışarıdan girişler olmadığıı ve bizimde aile dışında çıkışımız olmadığı için çocukluğumuz aynen sizin gibiydi hoş bir kaç artıları vardı ama şu anda ki gibi değildi. Mesela en büyük eğlecemiz askeri otobüslere binmekti :D Saat 5te mesai biter otobüsler gelmeye başlar biz hemen lojmanın içindeki okulun önüne geçerdik binerdik lojmanı dolaşırdı 2. nizamiyeden dışarı çıkıp yukarı tırmanır 3. nizamiyeden girer yukarıları dolaşır bizim evin önündeki durakta inerdik yardıra yardıra tekrar aşağıya aynı şey sürekli tekrarlanırdı :D Bisiklet çetem bile vardı ayıptır söylemesi :D

Zaten uslu uslu evde oturuyordum deseydin inanmazdim.  :asikadam:
Ben bunları çoğu zaman düşünüyorum desem inanırmısınız, çok kez de tartışmışımdır arkadaşlarla bu tür konuları, nasıl üstesinden geliyorduk diye.
Bizim neslin bunyesi guclu, hala bile basimiza bisi geldigi zaman kendi kendine gecmesini bekliyoruz en son care doktor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Sabah Annem ve ablam erken kalkar inekleri sağar ve kahvatımı 5 dakika önce sağılmış süt ile yapardım.Okul dönüşü dedeme yardım olarak meraya gider sözde hayvanlara gözkulak olmasına yardım ederdim.Oysa yaşıtım çocuklarla derede yüzer,taşın üstünden yaptığımız ilke havuza atlar ve bazen kafamızı kırardık.
Bizim pazar günlermiz yoktu.Harçlık limitlerimizde yoktu çünkü harçlık kavramı yoktu.Evin büyüklerinden o gün kimin canı isterse okula giderken cebimize 1 yada 2 lira atardı.Bazen bir günde 10 lira harçlık olur bazen hiç olmazdı.Olmaz dı ama bu hiç dert olmazdı çünkü elimzdeki para ile öğretmenin çok kızmasına rağmen gider kola yada gazoz alır,evi yakın olan biri ise bir koşu ekmek içinde evine gider peynirler döner ve ganimetleri paylaşırdık:) Ezgi teyze ve Nazır amca affetsin bahçelerinde ne çeşit varsa yerdik.Kimse bize hırsız demezdi ama biz de sadece birer tane koparırdık.Tamam peki bazen aramızda iki tane alan oluyordu.
Ağaça çıkmayı çok severdik.Hatta Yusuf un ağaçtan evi vardı.Yerden 15 metre yüksekte ve merdiven olmadığı gibi korkuluğuda yoktu.
Yağmur yağarken bizler çamurlu sahada yalın ayak futfol oynardık.İlgiç aramızda grip olan filanda pekolmazdı.
Çok garip ama okul bahçesinde dürüm kebap satılırdı;evet bildiğiniz dürüm kebap.Yanında ise vazgeçilmez içecek ayran
hemde 50kuruş :)))))
İlkokul 5 sınıf,dersimiz osmanlı tarihi (hayat bilgisi idi galiba dersin adı) Kızlar eğemen güçtüler.Her sabah kızlar önde erkekler arkada sıra olurduk.Ama o hafta Beyazıt ankara savaşında Timura  yenilmişti.O pazartesi okula tahta kılıçlarla gelindi. Kılıç yapmayı ise feb bilgisi öğretmeni Nebil öğretmen öğretmişti. Mevya kasalarını parçalayıp tahtalarını kullanarak herkes kendi kılıcını yapmış.Kimi osmanlı kılıcı,kimi samuray,kimi de benim yaptığım gibi zülfikar kılıcı yapmıştık.Kızlar püskürtüldü ama kimse yaralanmadı.O hafta hep erkekler önde  sıra oldu.
Kimse disipline gitmedi.Kimse devrimci diye okuldan atılmadı,dayak yemedi.Ama öğretmenimiz sevgili Emel Öğretmenim,Annemiz,Ablamız Müdür'ün sorusuna dahi izin vermeden tarihte osmanlı dönemini işlediğimizi ve Osmanlının(kızlar) savaşı kayıp ettiğini ve de bu tarihsel gerçeği kabullenip ders almak gerektiğini söylemiş ve müdür beyi 1 hafta kuralları çiğnememize müsaade etmesini sağlamıştı.5A sınıfı osmanlı tarihini ezbere bilirdi çünkü biz yaşayarak öğreniyorduk.Ne hürremin aşkı umurumuzdaydı ne muhteşem süleymanın şalvar davası.Atamızı anlamaya çalışırdık hatasıyla sevabıyla....İşin oyun kısmındaydık :) o kısmı çok karıştırmayın ama izleri kensinlikle kalmıştır.
...................

Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti

Zaten uslu uslu evde oturuyordum deseydin inanmazdim.  :asikadam: 

Abi aslaaaaa kanımda yok öyle uslu çocuğu oynamak yapamıyorum malesef :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • CARİNAe 2.0 GLİ
  • Araç: Carina
  • Model Yılı: -
  • 21 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Mehmet abi o zamanlar hasta da olmazdık ya hafta sonları tatilde kalkıp ekmege salça sürüp yallah dışarı top oynamaya akşam ezanına kadar o zamanlar öğretmenden çok korkulan dönemlerdi gizli gizli oltalarımızı alıp balığa giderdim daha 8-9 yaşlarında tututuğumuz balıklarıda eve getiremezdim yolda herkese dağıtırdım  :) eve getirsem su kenarına gittim diye bi kat anneden sopa akşamda babadan 3 kat sopa öyle özledimki abi ya.Oyuncagımız yoktu telden arabalar yapar sürerdik tahta alır kılıç veya savaşcılık (o zamanların tabiriyle söylüyorum)saklambaç uzun eşek kayış saklama bilya harika zamanlardı eskiye götürdünüz beni ağzınıza sağlık hepinizin
Yiğitler kan döker Bayrak solmaya.Anadolu başlar Vatan olmaya.Kızılelma'ya heyy Kızılelma'ya.Engüzel marşını vurmadan mehter.Ya AllahBismillahAllahuekber.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '05
  • 31 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
ah ah :(( yaş 23. şimdiki çocuklara bakıyorum da gerçekten çok şanssızlar.
  O zamanlar telefon yoktu, harçlık yoktu, playstationlar, halı sahalar vs yoktu, go-kartmış, yok efendim paintbalmış yoktu. Cafelerde,barlarda buluşulmazdı.Büyüklere saygı küçüklere sevgi üst düzeydeydi.

Herkes sokağında buluşurdu, şimdiki gibi sms'lerle,maillerel buluşulmazdı. Saat belirlenir o saatte herkes dışarıda olurdu gelmeyenlerin zillerine basılırdı. Herkes cebindeki kuruşları toplayıp, 1 plastik top almaya gidilirdi. Ohoooo yazsam 10 sayfa yazarım en az.
  Veee gerçekten şuan ki çocuklara acıyorum. Böyle bier dayanışma vs yok. Herkeste bir gösteriş macerası, oyun bağımlılığı vs vs.. 90'lar bir başkaydı başka..
Hayat bize hiç yeşil ışık yakmadı. Biz de kırmızıda hiç durmadık.
Benim yollarım patikadır, çamurdur, rampadır, pusludur.
Çıkarım senle her yola TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '11
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
74 model Anadol vardı babamda. 1978 de almıştı. (Ben de 74 lüyüm). Arabanın ön koltuğu arka koltuk gibi tekti. Sağ dikiz aynası da yoktu.
Auris'11 A/T
Passat B8'15 TSI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
çocukluğum aklıma geldi.20li yaşlarda da olsak o mutlu çocukluk döneminin son örneklerinden birileriyiz.benden 10 yaş küçük kardeşim var adam ödevlerini yaptıktan sonra sürekli bilgisayar xbox oynayıp duruyor.şimdilerde annem babam tepki göstermeye başladılar ama ben demiştim, bu böyle olmaz şu çocuğu kaldırın şu bilgisayardan çok oynamasın diye.dinlemediler ama nasıl olsa küçüğüm ya onlardan.şimdi kardeşimi çağırıyorum gel takılalım falan diye gelmiyor 5dakka önce babamla takıldık diyor.(aslında takıldık değilde o tarz yani)allahtan bi iki arkadaşı var mahalledende yazın zorlada olsa gönderiyoruz dışarıya.iyice yabanileşti yakından tanımadığı kişiler sevmeye kalkınca tersliyor falan.kendi çocukluğumu hatırladım da mahalleden abiler teyzeler yiyecek bişeyler verirlerdi çok yakından tanımasamda alırdım öyle eskiden çocuk kandırıp kaçırma olayları yoktu.ya da ne bileyim eskiden insanlarımız daha yakındı birbirlerine komşuluk vardı.şu an çocukluğumun geçtiği ankaraya gidince mahalledeki insanlar dışarı çıkmıyor.çok değil 10 sene önce çocuklar top oynayan gençlerle dolu olan parklar bomboş.belki eskisi kadar insanlar ölmüyor ama eskisi kadar komşuluk yok.herkes kabuğuna çekilmiş bilgisayar başında....

daha da uzatır giderim bu listeyi de fazla baymak istemem :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 69000
  • Model Yılı: '11
  • 6 kere teşekkür edildi
Güzel günlerdi Avrupada falan akrabası olan arkadaşlar vardı. Onlara vidalı krampon futbol topu ve forma gelirdi. Top kendisinin olduğu için takımı o kurardı, oyunu istediği anda bitirebilirdi çünkü onun meşin futbol topu vardı. Bizim ise bakkalın sattığı naylon top aykata ise soğukkuyu Ankara lastiği
mehmet hocam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
çocukluğum aklıma geldi.20li yaşlarda da olsak o mutlu çocukluk döneminin son örneklerinden birileriyiz.benden 10 yaş küçük kardeşim var adam ödevlerini yaptıktan sonra sürekli bilgisayar xbox oynayıp duruyor.şimdilerde annem babam tepki göstermeye başladılar ama ben demiştim, bu böyle olmaz şu çocuğu kaldırın şu bilgisayardan çok oynamasın diye.dinlemediler ama nasıl olsa küçüğüm ya onlardan.şimdi kardeşimi çağırıyorum gel takılalım falan diye gelmiyor 5dakka önce babamla takıldık diyor.(aslında takıldık değilde o tarz yani)allahtan bir iki arkadaşı var mahalledende yazın zorlada olsa gönderiyoruz dışarıya.iyice yabanileşti yakından tanımadığı kişiler sevmeye kalkınca tersliyor falan.kendi çocukluğumu hatırladım da mahalleden abiler teyzeler yiyecek bişeyler verirlerdi çok yakından tanımasamda alırdım öyle eskiden çocuk kandırıp kaçırma olayları yoktu.ya da ne bileyim eskiden insanlarımız daha yakındı birbirlerine komşuluk vardı.şu an çocukluğumun geçtiği ankaraya gidince mahalledeki insanlar dışarı çıkmıyor.çok değil 10 sene önce çocuklar top oynayan gençlerle dolu olan parklar bomboş.belki eskisi kadar insanlar ölmüyor ama eskisi kadar komşuluk yok.herkes kabuğuna çekilmiş bilgisayar başında....

daha da uzatır giderim bu listeyi de fazla baymak istemem :)

bir gazetede okumuştum herkesin evinde iki yabancı var bunlar bilgisayar ve televizyon o yabancıları evinizden uzaklaştırın yada sürekli sizinle kalmasına müsade etmeyin diye...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
Güzel günlerdi Avrupada falan akrabası olan arkadaşlar vardı. Onlara vidalı krampon futbol topu ve forma gelirdi. Top kendisinin olduğu için takımı o kurardı, oyunu istediği anda bitirebilirdi çünkü onun meşin futbol topu vardı. Bizim ise bakkalın sattığı naylon top aykata ise soğukkuyu Ankara lastiği

karalastikle top oynadıkdan sonra ayakalrdan vıcık vıcık ses çıkardı ama güzeldi :):):) şimdi ayakalrı terletmeyen koku yapmayan ayakkabılar var :)