Aracı uzun zamandır pek sık kullanmıyorum ve malum kış döneminden dolayı aküde zayıflıklar olabiliyor. Bugün akünün açık devre gerilimini ölçmek ve gerekirse şarj etmek için hazırlıkları yapıp aracın yanına indim. Bir de vakum pompasının ne olduğuna bakacaktım, neyse o ayrı bir konu..
Şimdi daha önce bir yazıda okumuştum ama sonra o yazıda bir baskı hatası olduğunu gördüm ve internette araştırmak istedim ama doğru dürüst istediğim gibi bir tablo bulamadım. Aradığım şu : Akım çekilmeyen ve yeni şarj edilmemiş bir akünün açık devre gerilimine bakarak şarj durumu hakkında bilgimiz oluyor. Yalnız bu okunan gerilim akünün o andaki ısısına yani çevre sıcaklığına bağlı olarak bir miktar değişiyor. Bu derece başına veya 10 derece başına okunan gerilimdeki farkın ne kadar olduğu hakkında bilgi lazım . İnternette , şarj esnasında ısıya göre tablolar var ama benim aradığım bu değil. Böyle bir tablosu olan ve bilgi olan site varsa bildirmenizi rica ediyorum.
İkincisi , bu tam şarj edilmeyip bir miktar sülfatlaşan akülerin sülfatını çözüp eski hale getirmek için bazı pratik desulfator devreler var, aramızda bunları kullanan ve deneyen var mı acaba?
Bu arada benim akü iyi sinyaller vermedi gibi düşünüyorum. Dışarıdan 1A ile şarj edeyim dedim 30 dakikada gerilim 12.2 V dan 14.5V lara çıktı ki bunu pek beklemiyordum. Gerçi 5-6 sn kzıdırma zamanından sonra bile marş basmasında hiç sorun yok ama başlangıç gerilimi 12.2 V az geldi bana.