Gönderen Konu: radyatör suyu  (Okunma sayısı 12050 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
radyatör suyu
« : Temmuz 14, 2008, 08:19:53 »
Arkadaşlar radyatördeki su azalıyor. Borularda veya ek yerlerinde kaçak bir yer yok motor yağında da bir değişiklik ve bozulma yok. Ama su azalıyor acaba neden bilen arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

radyatör suyu
« : Temmuz 14, 2008, 08:19:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: radyatör suyu
« Yanıtla #1 : Temmuz 14, 2008, 08:41:25 »
  Selam.
 Azalma radyatör ekleme kabında mı luyor? Ayrıca bu azalma belli bir orana kadar olup sonra duruyormu yoksa kab tamamen boşalıyor mu? Radyatörden ya da devirdaim pompası ve borulardan kaçak olmadığına eminmisiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Temmuz 14, 2008, 08:58:39 »
radyatörden oluyor ekleme kabında bir sorun yok ve radyatördeki su azalınca ekleme kabından radyatöre su alması lazımmı ? birde motor içerisinde sızıntı olduğuna dair herhangi bir iz veya ıslaklık yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 14, 2008, 09:06:09 »
Arkadaşlar radyötör ve soğutma sıvısı ile konu açılmışken sorayım dedim. Benim AE101 in soğutma suyu yani antifirizi 10 senedir hiç değişmedi. Ben bu sıvıyı değiştirmek için benzin istasyonundan 3 kg antifiriz aldım da motorun içerisindeki eski antifirizi nasıl boşaltıcam . Bir de yeni antifirizi koyarken kaç kg koyucam ne kadar su ilave edicem bilen arkadaşlar var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Temmuz 14, 2008, 09:49:28 »
 :) ÖnceBekir arkadaşımıza bilgim ölçüsünde yardımcı olmaya çalışayım.
 Eğer radyatör içindeki sıvı miktarı azalrısa bunu radayatör eklem kabından kendisinin çekerek tamamlaması lazım eğer sistemde bir sorun yoksa. Peki radyatör kapağı kapalı olduğu halde eksilmeyi nasıl anlıyorsun? Sıcakken kesinlikle radyatör kapağını açmaya kalkışmayın. Radyatör ekleme kabının sıvı seviyesi maksimum veminimum çizgileri arasında mı? Son zamanlarda radyatör sıvı değişimi yapıldı mı? Bence öncelikle sorunu çok iyi teşhis etmek lazım. Sorun olmayabilir de.

Tolga bey. öncelikle aracınızı uygun bir yerde mazgal üzerine ya da yakınına alın. (radyatör mazgala gelecek şekilde) Motor kaputunu açtığınızda radyatörün iç kısmında ve en altında kelebek şekilli bir vana olması lazım. Onu gevşetmeniz gerekmektedir radyatör sıvısını boşaltmak için. Ancak kesinlikle bu vanayı mazgala düşürmeyin. Bu ihtimal için önlem alın.
 Sonra radyatör kapağından bir miktar su dökerek radyatör içini nispeten temizleyin. Hatta çok pis olduğunu düşünüyorsanız radyatöre sadece su ilave edip bir kaç dakika aracı çalıştırın ve bu su devirdaim yapsın ve sonra tekrar tahliye vanasını açıp suyu tamamen boşaltın. Tabi tüm bunlardan önce aracınıza uygun Radyatör Antifirizi alın. :) Daha sonra bu vanayı iyice sıkıp radyatör üst kapağından antifiriz ilavesi yapın. Bu antifirizin çok olmasının zararı olmaz. İklim koşuluna göre kabın üzerinde uygun karışım miktarları vardır ama ben her zaman antifirizi daha yüksek oranlarda eklerim. Çünkü ne zaman nereye gideceğim belli olmuyor. Ayrıca bu antifiriz yazın da motor için iyidir. Sonra bir miktar uygun su ekleyin (saf su kesinlikle daha iyi olur) ve radyatörü ve ekleme kabını (ekleme kabı maksimum-minimum çizgisi arasına kadar)karışımla dolrudun ve aracı çalıştırın. Birkaç dakika sonra eklem kabı sıvı seviyesini kontrol edin. Büyük ihtimalle sistem içindeki hava dışarı çıkmış olur ve gerekli miktarda eklemeyi yaptıktan sonra işiniz bitmiştir. Yanlız bu işlemden sonra ertesi sabah ya da akşam seviyeyi tekrar kontrol etmenizi öneririm her ihtimale karşı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Temmuz 14, 2008, 10:07:35 »
hakan bey öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Ama şöyle bir durum var. Hararet göstergesi araç normal seyir halinde iken ortayı geçmiyor. ve motor aşırı sıcakken radyatör kapağını açmadım ama normal az bir sıcakken açıyoruz. ve ekleme bidonundan suyu çekmiyor herhalde nerden anladının diye sorarsan ekleme bidanunda su azalmıyor. radyötördeki su azalında motora giden su borularını sıkıyorum ve radyötördeki su yükseliyor. Hakan bey siz nerde ikamet ediyorsunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Temmuz 14, 2008, 10:21:01 »
  Ben teşekkür ederim. İstanbul'da İkamet ediyorum şu sıralar.
 Sistem düzgünse kısaca şu şekilde çalışır; radyatör de su azalır ise ekleme kabındaki kapağa bağlı boru yarımıyla buradan radyatöre sıvıyı çeker. Eğer radyatördeki sıvı ısınır ve genişler ise fazlalığı bu kaba aktarır. Bu yüzden ekleme kabında maksimum çizgisinde sıvı bulunmaz. Çünkü ısınan sıvı geniler ve fazlalığı tahliye borusundan dışarı atılır. Radyatördeki sıvının ısı durumuna göre azalıp çoğalması doğaldır ancak bu durumlarda ekleme kabına fazla sıvıyı aktarır ya da oradan çeker. Eğer kaçak yoksa ve radyatörde sıvı azalması belli oranlarda oluyorsa sorun değil bu bir durum olabilir. Yine de radyatöre ekleme kabından giden boruyu dikkatlice sökerek bu boruda tıkanıklık olmadığından emin olun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 14, 2008, 10:58:10 »
Peki Hakan abi radyatörün içerisindeki suyu nasıl boşaltacağımı anladım da motorun içerisindeki su ceketlerinde ve devir daim pompasının içerisindeki kalan soğutma sıvısını nasıl boşaltabilirim. Aklımda şöyle bir düşünce var ama motora zarar verir mi acaba.(Motor soğutma sıvısını değiştirirken motorun soğuk olması gerekecek zaten radyatörün içerisindeki sıvıyı senin bahsettiğin gibi boşalttıktan sonra kısa bir süre 1 veya 2 dk aracı rölentide çalıştırsam radyatörün altındaki tahliye yerinden motorun içerisinde kalan sıvıyı boşaltabilirmiyim.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Temmuz 14, 2008, 13:41:25 »
hakan bey msn den görüşmek isterim. Eğer sizde kabul ederseniz benim msn hakanbal19@hotmail.com eklerseniz sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #9 : Temmuz 14, 2008, 13:54:42 »
devir daim pompası yada radyatör veya borulara  (dikkatlice bakmanız) önemli emin olun onlardan değil ise arabanızın içersinde şöför mahallinde nemli bir yeri varsa ve soğuk havalarda arabanızın camları buharlaşip gitmiyorsa kesinlikle kalörfer radyatörüdür buda şu anlama gelir torpidonun çıkması ve k.radyatörünün değişmesi...   :carwash:
<<<>>>

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Temmuz 14, 2008, 18:33:35 »
  Bekir bey size özel mesaj attım forumda. :)
 Tolga; daha önce de dediğim gibi eğer sitemin çok pis olduğunu düşünüyorsan radyatöre antifiriz koymadan sadece su koy ve sonra aracı çalıştır bir kaç dakika. Sonra radyatör vanasını tekrar aç ve bu suyu boşalt. Duruma göre bunu bir kaç kez tekrarlayabilirsin. Ancak bence sistemde sıvı olmadan çalıştırma. Çünkü bu durumda devirdaim pompası boşta çalışır ve çok küçük bir ihtimallle de olsa zarar görebilir. Anlattığım şekilde bir kaç kez tekrarlama yap ve sonunda antifiriz ve saf su koy. Belli bir süre sonra da (ertesi gün mesela) sistemdeki sıvının miktarını kontrol et. Yine bir soru olursa çekinmeden sorabilirsin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #11 : Temmuz 14, 2008, 19:19:12 »
Bir de radyatör kapağını kontrol et. Eskimiş, contaları yıpranmış olabilir. Başıma geldi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2008, 08:22:05 »
suyu eksozdan atma imkanı olabilirmi ?
motor soğukken aracın suyunu tamamlıyorum. aracı açlıştırıp 1-2 dakika bekledikten sonra  gaza basıyorum ve eksozdan su atıyor böyle bir durum olabilirmi olursa ne yapmam lazım ve kaç paraya malolur  :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2008, 08:32:29 »
 :) hayır. O egzozdan atılan su egzoz sisteminde nemlenme ile biriken sudur ve bu malesef belli süre sonra egzoz sisteminin içten paslanmasına sebep olur ve radyatör suyu ile bağlantısı yoktur. Eğer ekleme kabının boruları tıkalı ya da delik değilse ve radyatöre bağlantılarında sorun yok ise radyatörde su belli oranda azaldığında kendisi zaten bu ekleme kabından ihtiyacı olan sıvıyı çeker. Yani sorun olmaz. Yukarıda saydıklarım ile beraber bence sistemi sırasıyla kontrol et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Temmuz 15, 2008, 08:51:42 »
hakan bey hakan abi hepsini kontrol ettim ama su yinede azalıyor anlamadım kafayı yiyeceğim
bizim burdaki ustalar conto yakmıştır felan diyorlar
benim kafayı iyice karıştırıyorlar. ama toyota ustası değilller

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Temmuz 15, 2008, 09:02:09 »
  Peki ekleme kabından çekmiyormu su? Ekleme kabındaki de azalıyor mu? Eğer ekleme kabında dediğim giib sorun yoksa ve radyatör buradan su çekmiyorsa zaten sorun yoktur. Her ustanın dediğine bence hemen inanma. Belki doğru da söylüyor olabilirler ama malesef piyasada güvenilmeyecek ustalarda var. Beni arkadaşımın başına gelmiş ve basit bir radyatördeki tıkanıklık yüzünden ne masraflar açmışlar. Ya işi bilmiyorlar ya da bilerek yanlış yere yönlendiriyorlar. Bu arada sıkılcak bir durum yok, eminim bir çözmü bulunur. :)
 Not: Hararet gösterge sisteminin de iyi çalıştığından eminmisin?
 Bu arada radyatörde ki eksilmenin boyutunu tam olarak hesaplayabilirmisin?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 15, 2008, 09:49:53 »
Teşkkür ederim Hakan abi. Bu gün uygulamaya geçicem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #17 : Temmuz 15, 2008, 10:24:15 »
selam  Devirdaim pompana baktır sızıntı var mı yok mu diye benim ordan kaçırıyordu
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Temmuz 15, 2008, 13:19:21 »
  Duyduğum kadarıyla AE101 lerde diğer parçalara nazaran en çok satılan parça zaten devirdaimmiş. Bunlarında yerli ve Japon gibi üretimleri var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #19 : Temmuz 15, 2008, 14:15:16 »
Haklısın Hakan benim aracımında değişen yada arıza veren tek parçası devirdaim pompası 155.000 de olmasına rağmen
96 corolla xei