0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Dedikodu en güçlü soguk savaş takdiğidir.Özellikle tasavvuf ilmine kısmen de olsa sahip olmayan ve araştırmayıp körü körüne bir yola girenler üzerinde etkisi inanılmaz hızlı ve etkin olur.Bu konu bir çok yeşilçam filmine de konu olmuştur.Yıllanarın öcü,vurun kahpeye ve bir tane yabancı sinemadan meşhur casus arapistanlı lawrens....Arapistanda sorun yaşadığınız birine Yaradana küfür etti demeniz idam ile yargılanmasına yeter şarttır.Etmedi ise ve bunu ispat edebilirse yediği dayak ve çektikleri ile kalır.İftira eden ise sadece 50 sopa ceza alır.Geri kalmış diğer ülkeleri saymıyorum bile. Arapistanda bir erkeğe vereceğiniz en büyük zarar onun gay olduğu dedikodusunu yaymaktır.Kadınların zaten adı yok....... Dedikodu bazen de iyi yönde kullanılabilir.Buna modern çağda reklam diyorlar Dedikodu ve reklam iki ucu keskin bıcak.Kimin elinde olduğu herşeyi değiştirir.
Dedikodu insanoğlunun en büyük zaafı ve bütün kötülüklerin anasıdır
Dedikodu dişi yani. Şaka bir yana erkekler bayanlara göre daha çok dedikodu yapıyormuş bir araştırmaya göre. Ama bu araştırmayı kim, nasıl yaptı bilmiyorum.
Ben de eskiden kadınların daha dedikoducu olduğunu düşünürdüm Fakat sonradan anladım ki her iki cins kendi zaafları doğrultusunda dedikodu kazanını kaynatıyor. Fakat şu var Hakan, kadınların yaptığı dedikodular daha yıkıcı oluyor Bu bizi yanıltıyor ve kadınların daha dedikoducu olduğunu düşünmemize neden oluyor.
Konu biraz iftiraya kaymis gibi oldu. Konuyu ikiye ayirmakta fayda var. Giybet: X kisinin arkasindan konusma ( X kisinin ozelinin yada kusurunu basklarin dillendirmesi ama soylenenlerin hepsi dogru) Iftira: X kisinin arkasindan konusma ( X kisiyle alakali kismen yada tamamen yalan konusma) ikisinide dinimiz kesin ve net olarak yasaklamistir.
Bu yazdıklarına katılıyorum ama olaya sosyal psikoloji ve bunun insanlar üzerindeki yansımalarına bakarsak konu bir kaç dala daha ayrılır.Dedikodu iyi amaçla da kullanılabilir.Şöyleki:Dedikodu olmayanı var göstermek yada olanı yok götermektir. Ve yahut olanı abartmak şeklinde olur.Abartı her iki yönde de olur. O halde buradan yola çıkarsak karşılaşacağımız durak REKLAM olur.Sokak dilinde biri kendini yada birini övmeye başlarsa hemen -reklam yapma kardeşim- derler.
erkeklerden ziyade bayanlardaki birbirini çekememe hırsı daha çok olduğu için dolayısıyla bayanlarda rutin iş halinde dedikodu devam ediyor, denk geleniniz varsa erkeğinde var tabiii...bayanlarda birbirine laf sokuşturma iki ozanın atışması gibi tatlı sert oynanırken, erkeklerde bu durum serte gittiği noktada sıkıntı başlıyor... hele birde yakın temas varsa karakucak gidilir...bayanda ise bunun büyüğü yada küçüğü şeklinde bir kavramı yoktur sadece "sosyal eleştiri" vardır.
Hmmm, ilginç bir noktaya gelindi şimdi. O zaman Görücü Usulüne bir çeşit reklam ya da iyi, faydalı dedikodu diyebilir miyiz? Bu açıdan bakmamıştım hiç.