Gönderen Konu: Kalorifer yakıt tüketimini etkiler mi?  (Okunma sayısı 45579 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Kalorifer yakıt tüketimini etkiler mi?
« : Ocak 07, 2013, 09:52:39 »
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 1 aydır farkettiğim bir durumla ilgili bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Biliyoruz ki klima açıldığı zaman yakıtta 0,2 litre civarında bir artma meydana geliyor. Araç az da olsa çekişten düşüyor. Benim yaşadığım olay şu, ben kaloriferi açtığım zaman aracın rolatisi düşüyor ve boşta giderken örn. 5,2 litre yakıt harcıyorsam kaloriferi açtığımda yakıt tüketimim 5,4 litreye çıkıyor. Klima açık değil fakat aynı klima açık gibi bir durum söz konusu oluyor. Bunu daha önceden ya yaşamadım yada bugüne kadar farketmedim. Öncelikle araç kalorifer açıkken yakıtı daha fazla tüketir mi? Ben tüketmez diye biliyorum. Ama şöyle bir durum var, bildiğim kadarı ile klima ile aracın içerisini ısıtmak normal motor ısısı ile ısıtmaktan daha kısa sürede oluyor. Benim araç önceki yıllarda soğuk kış günlerinde en az 10 km civarında ısınırken şimdi 3-4 km de ısınmaya başlıyor. Benim araçta klima ışığı sönük olduğu halde klimanın devamlı çalışması gibi bir durum olabilir mi? Sizin aracınızda da aynı durumu yaşıyormusunuz? Teşekkürler...
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Toyota Club Türkiye

Kalorifer yakıt tüketimini etkiler mi?
« : Ocak 07, 2013, 09:52:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
Ynt: Kalorifer yakıt tüketimini etkiler mi?
« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2013, 10:27:10 »
kalorifer açıkken yakıt tüketimi olacağını net bilmemekle birlkte pek olacağını sanmıyorum...

yalnız klimanın yakıtı etkilemesindeki en büyük nedenlerden biri aracın motorundan güç alıyor olması diye biliyorum...

kalorifer motorunun aynı mantıkla çalışıp yakıtı etkilemeyeceğini düşünüyorum...

hava ne kadar soğuk olursa olsun benim aracım 3-4 km içerisinde ısınıyor... genelde motor sıcalığını takip ederim...

bana göre 10 km içerisinde ancak ısınması sıkıntı...

son dediğinizi ışık yanmama olayına olmaz demiyorum, kontrol ettirmekte fayda var...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2013, 10:30:09 »
Serkan sanırım yeni araçlarda durum böyle yakıtı etkiliyor, aynı şeyi bende farkettim Yeni yariste, bende aracı alalı 6000KM oldu daha önce dikkat etmemiştim ama son 2 3 haftadır hep dikkat ediyorum kaloriferi açınca devir saatim biraz yükseliyor çabuk ısıtmak için sanırım, dediğin gibi ısıtmaya daha erken başlıyor,  ışıklarda beklerdek kaloriferi açınca farkettim rolantinin yükseldiğini ve birkaç defa denedim hepsinde aynı olay başıma geldi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 07, 2013, 11:03:55 »
Araç ısınana kadar etkiler ama araç ısındıktan sonra kesmesi lazım.Kafama takıldı bugün ben de deneyeceğim.Hava da baya soğuk bugün.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 07, 2013, 11:45:16 »
 Güzel ve faydalı bir soru, tespit olmuş bence.
 Kaloriferi yanında araçta güç çeken, enerji harcayan tüm donanım ve cihazlar(koltuk ısıtma, hatta cam rezistansı bile) yakıt tüketimine etki eder. Eski tip araçlarda motor ısısı ile araç içini ısıtan sistemler vardı. Bunların araç içini ısıtmaya başlaması için motorun normal çalışma ısılarına gelmesi gerektiğinden araç içi geç ısınırdı. Ayrıca motorun zengin karışımı bırakıp normal çalışma karışımına(benzin için 1/14 gibi yakıt/hava karışımı gibi bir orandı) geçmesi uzayacağından tüketim ve zararlı emisyonlar daha da artardı. Günümüzde ayrı ısıtma sistemleri ile araç içi ısıtılıyor, bu hem konfor hem de nispeten daha az tüketim sağlıyor, hem de daha çevreci oluyor.
 Konvansiyonel klimalarda değişik tiplerde(normal, termostatlı vs.) olabiliyordu ve bunlar motordan kayışla güç alan sistemlerdi. Klima kompresörü aktif hale gelince belirgin şekilde daha çok olmak üzere motordan direk güç çeken sistemlerdi. Günümüzde ise ayrı bir elektrik motoru ile klima kompresörleri güç alır ve bu da motordan çekilen gücü nispeten azaltır ve elektronik sistem kontrolleriyle daha stabil hale getirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 07, 2013, 11:59:59 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim, benim kafama takılan daha önce geç ısınan araç şimdi daha çabuk ısınıyor ve bu rolanti düşme durumunu bugüne kadar nasıl hiç farketmemiş olmam :) Hemen aklıma klimanın araç çalışır çalışmaz acaba devamlı devrede mi olmaıs oldu. Yol bilgisayarındaki anlık tüketime göre yakıt tüketimini aynı klima gibi etkiliyor çünkü. Muhammet abi sizin araç benzinliydi galiba dizellerde araç benzinlilere göre daha geç ısınıyor.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2013, 12:39:11 »
Aslında yerine göre etkiler yerine göre etkilemez.

Bizzat yaptığım, aracın başına geliyorsunuz camlar buz, kapılar zor açılıyor neyse marşa basıp çalıştırıp uzunca bir süre beklerim. Klima veyahut kalorüfer kullanmam ısınana kadar, motor sıcaklığı yükselince klimayı açarım camlardaki buhu buz vs. gidermek için biraz çalıştıktan sonra klimayı kapatırım sıcak hava yani motor sıcaklığı devam eder bu durum yakıtı yakmaktadır. Araç rolantide çalıştığı için ve efor sarfediyor haliyle ama bi zaman sonra motor sıcaklığı daha da yükselince araçtan güç çekmeyi kesiyor.

Sürüş esnasında motor sıcaklığını araç içine veriyorum bu sayede motor sıcaklığı çok yükselmemiş oluyor, ne az fan açarsa o kadar iyidir yakıt açısından. Hareket halinde kalorifer açıksa araç zorlanma yaşamaz ama her zamanda geçerli değildir, çünkü fan açabilir ya da rezistans vs. gibi diğer faktörler araya girdiğinde sistem yakıttan yer.

Bu arada klima düğmesi off modundayken asla klima çalışmaz ama tam tersi geçerlidir, klima on modundayken araca fazla yüklendiğinde klima belli bir süreliğine kapanır ama on mode ışığı yanmaya devam eder. Yani bizler fark etmeyiz.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kendi Halinde Bir Mecnunum :)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 135500
  • Model Yılı: '05
  • 234 kere teşekkür etti
  • 174 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2013, 20:35:59 »
paylaşım için teşekkür ederim aynı durum 2012 corollam da da vardı ve hep merak ediyordum rolanti yükseliyordu. bilgi edinmiş oldum :)
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Ex '12 Corolla D-4D (0-31.000)
'05 Laguna 1.6 16V (133.700-...)