Gönderen Konu: corolla tekerlek rulmanı hakkında yardım lütfen...  (Okunma sayısı 8184 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Take the best seperate the rest
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '03
corolla tekerlek rulmanı hakkında yardım lütfen...
« : Aralık 26, 2012, 17:22:27 »
Tekerlek rulmanının bir ömrü varmıdır?
Kullanılan rulman yağı ne kadar sürede özelliğini yitirir?
Rulman yağı değiştirilebilirmi yoksa , komple rulman mı değiştirilir?
Rulmanın ilk günkü sürtünme katsayısının zamanla arttığını varsayarsak , bunun kontrolü yapılabilirmi?

teşekkürler...

Toyota Club Türkiye

corolla tekerlek rulmanı hakkında yardım lütfen...
« : Aralık 26, 2012, 17:22:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
Ynt: corolla tekerlek rulmanı hakkında yardım lütfen...
« Yanıtla #1 : Aralık 26, 2012, 17:30:09 »
ses falan yapıyormu araç kaç km de?  , benim arkadaş hafif ses yapıordu 205.000 km de değiştirdi
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 26, 2012, 17:32:45 »
Tekerlek rulmanının bir ömrü varmıdır?
Kullanılan rulman yağı ne kadar sürede özelliğini yitirir?
Rulman yağı değiştirilebilirmi yoksa , komple rulman mı değiştirilir?
Rulmanın ilk günkü sürtünme katsayısının zamanla arttığını varsayarsak , bunun kontrolü yapılabilirmi?

teşekkürler...
Süre olarak bir şey söylemek zor.Ancak eğer yolda giderken uğultu veya bir ses duyuyorsanız tekerlerden gelen.O zaman kontrol edilmelidir.Bozuk rulman bilyeleri ses yaparlar genelde ve bu şekilde kontrol edilip değiştirilirler.Zaten çok pahalı bir parça değildir ve genelde tamiride önerilmez.Tornacılar poryadan ayırırlar bilyeyi ve yenisi yine preslenir yerine.Fakat tek taraf değişim yapılmamalı ve orjinal parça kesinlikle.Diğerleri çok çabuk bozulur ve zevk alamaz hale gelirsiniz aracınızdan.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 26, 2012, 17:34:15 »
Bizim arabayı lifte kaldığımızda tamirci tekeri çekti itti falan sağ arka tekerin rulmanı bozuk dedi.Şimdi bir kaç sorum olucak izninizle ? Rulman neden bozulur ? İkincisi neden 1 tanesi bozulurda diğerleri normal olur ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 26, 2012, 17:43:36 »
Bizim arabayı lifte kaldığımızda tamirci tekeri çekti itti falan sağ arka tekerin rulmanı bozuk dedi.Şimdi bir kaç sorum olucak izninizle ? Rulman neden bozulur ? İkincisi neden 1 tanesi bozulurda diğerleri normal olur ?
sert bir çukura yada kaldırıma sert bir çarpma olduğunda iligili bilya zarar görür içi karıncalanır , daha sonradaki zaman da ses yapmaya başlar o yüzden teki sağlam olabilir ikisinin aynı anda bozulması  o yüzden her zaman denk gelmez ;
ayrıca poryadan ayarı gevsek olabilir sizin aracınızda ses falan geliyormu o boşluk olan tekerlekten ??
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Aralık 26, 2012, 17:46:09 »
aracım 80.000 km de bariz bir uğultu duymuyorum , en son yağ değişiminde vites boşta araç liftte iken

4 tekerleğide elimle hızlı bir şekilde dödürdüm ve defalarca yapınca dördününde aynı rahatlıkta dönmediğini fark ettim , belkide 4 tekerlektede farklı sürtünme mevuttur diye düşündüm , o nedenle sordum

birde sürtünmeye giden yakıt enerjisine çok kızıyorum   ;) ondanda hassaslaşmış olabilirim bu konuda

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Aralık 26, 2012, 17:47:23 »
4 tekerlektende bariz bir ses farklılığı almadım , sürerkende - liftteyken elimle çevirdiğimdede

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 26, 2012, 17:56:54 »
sert bir çukura yada kaldırıma sert bir çarpma olduğunda iligili bilya zarar görür içi karıncalanır , daha sonradaki zaman da ses yapmaya başlar o yüzden teki sağlam olabilir ikisinin aynı anda bozulması  o yüzden her zaman denk gelmez ;
ayrıca poryadan ayarı gevsek olabilir sizin aracınızda ses falan geliyormu o boşluk olan tekerlekten ??

Hani arabdan gelen bütün seslere ayar olurum ama göğüsten gelen tıkırtılar dışında pek ses duymuyorum.Uzun yolda ise hiç ses duymuyorum desem yeri var ama tamircim öyle söylediği için kafamda karışmadı değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 26, 2012, 18:10:28 »
aracım 80.000 km de bariz bir uğultu duymuyorum , en son yağ değişiminde vites boşta araç liftte iken

4 tekerleğide elimle hızlı bir şekilde dödürdüm ve defalarca yapınca dördününde aynı rahatlıkta dönmediğini fark ettim , belkide 4 tekerlektede farklı sürtünme mevuttur diye düşündüm , o nedenle sordum

birde sürtünmeye giden yakıt enerjisine çok kızıyorum   ;) ondanda hassaslaşmış olabilirim bu konuda
Eğer aynı rahatlıkta dönmüyorsa işin içine arka tekerlerde el freni ve kaliperler,ön tekerde kaliperdede girer.Yani belki bir taraf temas ediyorsa ondanda ses yapabilir.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 06, 2014, 15:48:17 »
.
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 125000
  • Model Yılı: '06
  • 65 kere teşekkür etti
  • 89 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 06, 2014, 15:53:07 »
bildiğim kadarıyla toyotaların 120+km den sonra sesin azalması normal çümkü hepsinde bu sorun var. Rulman olsa idi hızlandıkça daha da artacaktır . diye düşünüyorum ..

Edıt: yüksek hız bildirimi.
1-Fiat Marea Liberty 1,6  2004
2-Opel Corsa Essentia 1,2 2011
3-Tofaş Şahin 1,6  2000  :)
4-Corolla 1,4 D-4D MMT 2006

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 06, 2014, 17:35:02 »
rulman sesi aslında düşük hızda belli oluyor. özellikle belli hızda sesi bariz duyulur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 301122
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 09, 2014, 22:45:06 »
Tek birşey öneriyorum sadece rulmanı değil poryayıda değiştirin. Aksi takdirde kısa bir süre sonra bilya tekrar bozuluyor. Çünkü yeni eski poryaya yeni bilya uyum sağlamıyor. Eski poryadan bilyayı çıkarırkende porya zarar görüyor haliyle yeni bilyada kısa süre sonra bozuluyor.

Not: bilya bozulması ve disk atmasının temel sebebi fren dislerinin sıcakken suya tutulması diyebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 10, 2014, 01:56:58 »
geçtiğimiz aylarda bilyayı değiştirdim Erzuruma gidip gelirken frene bastığımda kuş sesi gibi ses peyda oldu şimdide. Özellikle sabah işe giderken frene basmadanda ses geliyor. Ustaya götürdüm hiç bakmadan balatalardan dedi ama balatalarım orjinal toyota balataları ve daha kalınlığıda bayağı vardı çok sinir bozucu oluyor gittikçe
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 10, 2014, 02:13:09 »
Böyle bir ses aracı boşa atınca daha net duyulur.Hız artıkça ses artıyorsa kesinlikle tekerlek bilyasıdır.Değişimi herhangi bir tamirci yapmamalıdır.Poryada zarar görebilir.Sorunu kendiniz tespit edin her tamircinin gazına gelmeyin arkadaşlar.. :kötü:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
    • Rulman
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #15 : Mart 22, 2021, 09:40:49 »
Merhaba bir müşterime yazdığım makalemden kısa bir bilgi vermek isterim. Yeni konu mu açmam gerekiyor bilemediğim için makalemin giriş bilgisini paylaşmak istedim. İsterseniz Rulman ile alakalı bilgileri paylaşabilirim.

Bugün piyasada bulunan bilyalı rulmanların çoğu, inç kare başına sekiz ila on beş arasında değişen bir yük kapasitesine sahiptir. Ek olarak, ürünlerin çoğu, olağanüstü kalite, mükemmel dayanıklılık ve ömür boyu çalışma sağlayan yüksek kaliteli işleme süreçleri kullanılarak üretilir. En iyi markaların çoğu bu tür ekipmanı üretmektedir. Yük taşıma kapasiteli ürünlerin üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda üretici de vardır.

Ömür boyu performans ve aşırı yük dayanıklılığı, bilyalı rulmanları seçerken çoğu alıcı tarafından dikkate alınan iki ana faktördür. Özellikle yük kapasitesi, bilyaların yuvarlanabileceği hızı belirlediği için çok önemlidir. Bu ürünlerin çoğunun ömür boyu maksimum yük oranı beş yüz bindir. Yük kapasitesi azaldıkça, bilyalar önceden belirlenen maksimum hızda çalışmayı durdurur. Öte yandan bir aşırı yük derecesinin varlığı, rulmanın kullanım ömrü boyunca yüksek yüklere karşı toleransını gösterir. Çoğu garanti, bir rulmanın aşırı yük dayanıklılığını belirtmez, bu nedenle alıcıların çeşitli yük kapasitelerinin beklenen ömürlerini incelemesi gerekir.