Gönderen Konu: Lastik yük endeksi hakkında  (Okunma sayısı 12338 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Lastik yük endeksi hakkında
« : Aralık 14, 2012, 23:05:35 »
Merhabalar, yeni bir soruyla karşınızdayım :) Bu aralar aracıma yaz lastiği arayışına girdim. Şuanda kullandığım lastik ebatım  205 55 R16 91V. 2 gün önce babama Nokian H marka bir lastik aldık, lastikler bugün geldi ve çok beğendim. Gayette uygun fiyata geldi, aynı lastikten kendi aracımada almak istiyorum fakat bu lastiğin benim ebatta sadece 205 55 R16 94H modeli mevcut.  Bu 91 ve 94 bildiğim kadarı ile lastiğin yük endeksi ve 91 = 610 kg, 94 = 670 kg yük endeksine sahip. Bu lastiği kullanmam aracımda ne gibi farklılıklara neden olur? Yorumlarınızı bekliyorum.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Toyota Club Türkiye

Lastik yük endeksi hakkında
« : Aralık 14, 2012, 23:05:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: Lastik yük endeksi hakkında
« Yanıtla #1 : Aralık 14, 2012, 23:15:19 »
94 olanlar XL (extra yük) lastiktir. Yani taşıma kapasitesi daha fazla. Lastiğin yanakları ekstra güçlendirmeye sahip.
Avantajı balon riski daha az çünkü daha sağlam. Dezavantajı ise daha güçlü yanak olduğu için doğal olarak daha sert, yani konfor bakımından daha kötü. Ancak bunu bence pek hissedemezsiniz.
Nokian'da aynı ebatta 91V alabilirsiniz.
2004 Toyota Avensis 1.6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 14, 2012, 23:19:08 »
Artısı: daha sağlam, balon yapmaz, viraj kabiliyeti daha iyi olur.

eksisi: biraz daha konforsuz olur, yolda zıplatır.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Aralık 14, 2012, 23:23:46 »
Yorumlarınız için teşekkürler, şuan ki dunloplarda zaten konforsuzluk hatsafhada. Biraz yumuşak bir lastik olsun yol sesinide azaltsın diye uğraşıyorum. Nokianın V sınıfı lastiği H sınıfına göre ne kadar farklıdır acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 14, 2012, 23:32:22 »
ben olsam nokian V alırdım. H sınıfı tabii daha yumuşak ama 94 olduğu zaman yine sertleşiyor. 91V bence 94H'dan daha konforlu olur.
Fakat ne olursa olsun nokian her türlü dunlup'tan daha konforludur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 14, 2012, 23:34:52 »
ben olsam nokian V alırdım. H sınıfı tabii daha yumuşak ama 94 olduğu zaman yine sertleşiyor. 91V bence 94H'dan daha konforlu olur.
Fakat ne olursa olsun nokian her türlü dunlup'tan daha konforludur.

Fakat şöyle bir baktım da Nokian V ninde 91 i yok. O da 94H XL. Bu adamlar sadece kışlıkta mı 91 çıkartıyorlar :S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 14, 2012, 23:42:55 »
Fakat şöyle bir baktım da Nokian V ninde 91 i yok. O da 94H XL. Bu adamlar sadece kışlıkta mı 91 çıkartıyorlar :S
hmm evet yokmuş, ben var diye biliyordum. O zaman 94H alınabilir, fiyatı da uygun.

http://www.lastikjantdunyasi.com/Nokian-Lastik-2055516-94H-XL-Nokian-H,PR-396.html

bu arada yeni michelin primacy 3 çok iyi yorumlar almış, ve çok da sessiz. bence bunu da değerlendirin.
fiyatı 200 tl.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 14, 2012, 23:47:37 »
hmm evet yokmuş, ben var diye biliyordum. O zaman 94H alınabilir, fiyatı da uygun.

http://www.lastikjantdunyasi.com/Nokian-Lastik-2055516-94H-XL-Nokian-H,PR-396.html

bu arada yeni michelin primacy 3 çok iyi yorumlar almış, ve çok da sessiz. bence bunu da değerlendirin.
fiyatı 200 tl.

Evet testlerde Primacy 3 de çok iyi bir lastik ama henüz çok yeni olduğu için güvenemiyorum. Özellikle Michelin Energy Saver için duyduğum olumsuz yorumlardan sonra. Birde bu lastik piyasaya yeni girdiği için her lastikçide yok. Ama galiba yaza kadar bekliyeceğim. İyi bir kampanya olursa hemen alırım. Hepsiburada da Nokianlar çok uygun fiyata ondan dolayı şimdiden yazlık lastiğe bakmaya başladım diyebilirim :) Yorumlarınız için tekrar teşekkürler.

http://www.hepsiburada.com/liste/nokian-205-55-r-16-94-h-xl-nokian-h-lastik/productDetails.aspx?productId=otkmt441945&categoryId=259720&SKU=OTKMT441945&navq=fh_sort_by%3d-_match_rate%252c-item_sale_count_pl%26fh_secondid%3dotkmt441945%26fh_lister_pos%3d1%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252f%2524s%253d205%255cu002055%255cu002016%26fh_eds%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dsearch

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 14, 2012, 23:54:12 »
Merhabalar, yeni bir soruyla karşınızdayım :) Bu aralar aracıma yaz lastiği arayışına girdim. Şuanda kullandığım lastik ebatım  205 55 R16 91V. 2 gün önce babama Nokian H marka bir lastik aldık, lastikler bugün geldi ve çok beğendim. Gayette uygun fiyata geldi, aynı lastikten kendi aracımada almak istiyorum fakat bu lastiğin benim ebatta sadece 205 55 R16 94H modeli mevcut.  Bu 91 ve 94 bildiğim kadarı ile lastiğin yük endeksi ve 91 = 610 kg, 94 = 670 kg yük endeksine sahip. Bu lastiği kullanmam aracımda ne gibi farklılıklara neden olur? Yorumlarınızı bekliyorum.
     91 yerine 94 alabilirsiniz sorun olmaz ancak H ve V farkını biliyorsunuz hızlara karşı dayanılıkları farklıdır.İnternetten bakın hız indeksleri diye aratırsanız çıkar oradaki hız sınırları(Yanılmıyorsam H 200 km V 240 km sınırı vardı) kullandığınız aralığa uyanı alın.Ancak eğer 200 km hızı geçmiyorsanız H öneririm çünkü indeks arttıkça sertiği artıyor ve daha çok ses yapıyor.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 14, 2012, 23:57:05 »
Bu işin bir de yol tutuşu işi var V daha iyi yol tutuyor ve de yüksek hızların lastiği fakat ömrü H ye göre daha erken bitiyor.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 14, 2012, 23:57:54 »
yazın almak daha iyi bence, sıkça kampanya yapıyorlar. ben yazın alacam. büyük ihtimalle michelin primacy 3 alacam. energy saver kötü bir lastik zaten çok çabuk balon yapıyor. primacy 3 henüz yeni olduğu için Türkiye'deki yollarda ne kadar iyi daha tam belli değil. Beklemekte fayda var aslında acele yoksa.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 14, 2012, 23:58:07 »
     91 yerine 94 alabilirsiniz sorun olmaz ancak H ve V farkını biliyorsunuz hızlara karşı dayanılıkları farklıdır.İnternetten bakın hız indeksleri diye aratırsanız çıkar oradaki hız sınırları(Yanılmıyorsam H 200 km V 240 km sınırı vardı) kullandığınız aralığa uyanı alın.Ancak eğer 200 km hızı geçmiyorsanız H öneririm çünkü indeks arttıkça sertiği artıyor ve daha çok ses yapıyor.

Evet şuanda kullandığım lastikte V sınıfı ve konfor çok kötü. Ondan dolayı H sınıfı lastiğe yoğunlaştım fakat şöylede bir durum var lastik V sınıfı olsa dahi her markanın lastik hamurları aynı olmuyor. Örneğin bir michelinin V sınıfı ile dunlopun V sını çok farklı. Michelin bariz daha yumuşak hamurlu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 15, 2012, 00:01:01 »
Bu işin bir de yol tutuşu işi var V daha iyi yol tutuyor ve de yüksek hızların lastiği fakat ömrü H ye göre daha erken bitiyor.

Kanka öylede şuanda araç 53 bin km de yazlığı sadece yazın kullanıldığını varsayarsak bu lastik en fazla 30 bin km kullanıldı. H sınıfı lastik alsam zaten en az bu kadar kullanırım. Birde şöyle bir durum var V sınıfı lastik daha uzun ömürlü gibi duruyor, lastik dişleri aynen duruyor fakat lastik sertleştiği için artık özelliğini yitiriyor. Sende sanıyorsun ki dişler duruyor lastik çok iyi durumda, halbuki alakası yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 15, 2012, 00:02:57 »
yazın almak daha iyi bence, sıkça kampanya yapıyorlar. ben yazın alacam. büyük ihtimalle michelin primacy 3 alacam. energy saver kötü bir lastik zaten çok çabuk balon yapıyor. primacy 3 henüz yeni olduğu için Türkiye'deki yollarda ne kadar iyi daha tam belli değil. Beklemekte fayda var aslında acele yoksa.

Doğru söylüyorsunuz beklemekte fayda var. Hem kullanan insanlarında yorumlarını görmüş oluruz. Gerçi bizim millette aldığı mala kolay kolay kötü demiyor, sanki namusuymuş gibi savunuyor :) Allahtan aklı başında insanlar varda onların yorumları faydalı oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 15, 2012, 00:09:25 »
Kanka öylede şuanda araç 53 bin km de yazlığı sadece yazın kullanıldığını varsayarsak bu lastik en fazla 30 bin km kullanıldı. H sınıfı lastik alsam zaten en az bu kadar kullanırım. Birde şöyle bir durum var V sınıfı lastik daha uzun ömürlü gibi duruyor, lastik dişleri aynen duruyor fakat lastik sertleştiği için artık özelliğini yitiriyor. Sende sanıyorsun ki dişler duruyor lastik çok iyi durumda, halbuki alakası yok.

Olm sertleştiğinde olumsuz durumları biliyorum en basiti fren mesafesi, yol tutuşu dik rampalarda kalkış falan ama demek istediğim V'nin ömrü daha kısa.
Gerçi aralarında çokda fark olmaz en ama en fazla 10.000km o da zor.
Bu iş birazda lastik markasında bitiyor yani senin dediğin gibi Hamurun sertleşmesi kullanılan malzeme kabaca.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 15, 2012, 00:27:19 »
Abi konforlu , yol tutuşu iyi , sessiz , ve en önemlisi bunları 1. yıldan sonra yitirmeyen lastik istiyorsan sana michelin primeyhp modelini öneririm .

Her lastik ilk senesinde çok iyidir önemli olan 1. seneden sonraki performans .

Benim aracında şu an lastikler dunlop yol tutuş ve ıslak zemin performansı iyi olsada konfor yönünden berbat bir lastik daha önceki 2009 corollamda dediğim michelin vardı çok memnundum özellikle sessizlik bakımından dunlopa göre bariz farklı idi yol tutuş ve fren mesafesi de çok başarılıydı .