Sökerler böyle işi ama artık cidden
Bu gece yarısından geçerli olmak üzere sadece benzinde 25 krş indirim haberleri düştü az önce.

Nasıl bir dalgalanma bu anlayamadık?
Mesaj Birleştirildi: 27 Ekm, 2021 11:49
Sökerler böyle işi ama artık cidden

Az kaldı!
iki gün sonrasını tahmin etmek imkansız artık
Nasıl bir dalgalanma bu anlayamadık?
Bu dalgalanma da en az yüksek kur kadar tehlikeli.. üreticiler maliyetini bilemiyor, alıcılar sipariş fiyatını bilemiyor.. Bu sebeple 10 TL fiyat vereceği mala ya yerine koyamazsam diye 12 TL fiyat veriyor..
Ankara, Eskişehir yolu Kafes Fırın yanında bulunan (Ankara'da bulunanlar bu noktayı bilir) TOTAL 'de Kurşunsuz 8.23 TL, Mazot: 7.91 TL. Belki bir nebze sarar yarayı
Ankara, Eskişehir yolu Kafes Fırın yanında bulunan (Ankara'da bulunanlar bu noktayı bilir) TOTAL 'de Kurşunsuz 8.23 TL, Mazot: 7.91 TL. Belki bir nebze sarar yarayı 
orası senelerdir öyle, total olmadan önce de öyleydi, nasıl oluyor bilmiyorum ama hiç de güvenip almışlığım olmadı, hep geçerim ve yanındaki Opetten alırım.
1 ocak 2022 akaryakıt fiyat tahminlerini alalım

2 gün sonrası tahmin edilemeyen bir ortamda biraz zor soru ama merak ettim arkadaşlar ne kadar kararsarız....
Benzin: 10-11
Motorin: 12-13
Lpg : 9-10
Benzin 10,mazot 11, lpg 9 olabilir, artık ondalıkları sayarız.
LPG:8.40, benzin:10.20, mazot: 9.80
Benzin 10,30
Mazot 9,70
Lpg 8,50
Asıl soru şu? Petrol fiyatları neden sürekli yükseliyor. Aslında sadece ülkemizde değil dünyada da petrol fiyatları sürekli yükseliyor hatta hatırlarsanız yakın bir zamanda İngiltere'de petrol krizi yaşanmıştı. Aslında petrol fiyatları, çip, ham madde krizi ve araçların fiyatının sürekli yükselmesi küresel bir oyunun parçaları. Parçaları toplayıp birleştirdiğinizde resim netleşiyor amaç fosil yakıtları ve buna bağlı araçların fiyatını sürekli yükseltip onların cazibesini kaybettirerek insanları elektirikli araçlara yöneltmek. Küresel güçler bunu istiyor. Tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi Elektirikli araçlar ve batarya sürekli güncellenecek, tüketilecek ve kullan, at mantığıyla insanlar bu güçlerin oyuncağı olacak. Yani yine vahşi kapitalizim kazanacak. Maalesef gidişat bu yönde.
Yazdığınıza kısmen katılıyorum. Birçok firma 2023-2024 itibariyle elektrikli araç üretimine yönelecek. Hatta BMW 2024 yılında içten yanmalı motor üretimini durdurcağını açıkladı. Bir yandan güzel gelişmeler olmakla birlikte karşımıza başka büyük sorunlar çıkacak.
1. Batarya üretiminde kullanılan hammadelerin yetersiz olması ki bu durum başka element ve kimyasallarla enerji depolama yönelecekler. Yeni teknolojiler bulunacaktır kesin. Ancak maliyet yüksekliği genelde uzun vade alacaktır. Ha bu cep telefonları gibi gelecekte bataryalar küçülüp kapasitesi artacaktır.
2. En önemli sorun. Elektrik üretimi şehir, sanayi kullanımına yetmezken birde elektrikli araçlar çıkacak ve bu durumda elektrikli araçlar için ayrı HES, TES, NES, GES ve RES'lerin kurulmasına neden olacak. HES ve TES'ler kıs vadede çevreye en zarar vereni olacak, Nükleer Enerji Santrali (NES) uzun vadede çevreye en zararlı üretim modeli olacaktır. Tabi bu kurulan santraller genelde özel sektör elinde olacağından ve devlet dolara endeksli alım garantisi vereceğinden petrol fiyatı ile yarışan elektrikli araçlara bineceğiz.
3. Buna birde 5 yılda bir batarya değişim maliyeti ve eski bataryaların imhası sorununu eklemek lazım.
Elektrik üretim ve depolama yönünde daha az maliyetli yöntemler bulunursa o zaman elektrikli araçlar binilebilir olacak ama bugün itibariyle ülkemizde yeterli sayıda hızlı şarj istasyonları kurulursa elektrikli araçlar hem vergi yönünden hem de elektrik maliyeti yönünden halk tarafından rağbet görecek olsa da devlet tarafından pek sevileceğini sanmıyorum. Hızlı şarj istasyonlarında ki elektrik maliyetleri ikiye üçe katlayacaktır. Üste Elektrik Tüketim Vergisi konacaktır. Elektrikli araçlar çoğalınca araç üstünde ki ÖTV'ler de içten yanmalılar gibi artırılacaktır.
Dünya belki (AB kesin gibi) 2024 yılında içten yanmalı motorları terkeder. Ancak bizde durum biraz daha uzun süreç alır diye düşünüyorum. Hele hele AB'de eski araçlarda ki vergi yükü yüksek olduğundan eski içten yanmalı araçlar hurdaya verilip yeni nesil araçlar alınırken bizler belki 10-15 sene daha içten yanmalı motorlu araçlarla devam ederiz. Belki AB'nin araç çöplüğü bile olabiliriz.
Tanıtım yapılırken İstanbul -Ankara arası benzinle şu kadar,elektrikli araba ile şu kadar ucuza gidiliyor gibi söyleşiler oldu,ben o zamanda bunun elektrik istasyonlarına yapılacak tüm masrafların biz tüketicilerden çıkarılacağını,şarj istasyonlarına her gidişte olmayacak ötv ler ödeyeceğimizi yazmıştım,pil konusu ise ayrı bir muamma,pilin ham maddesi dünyada Amerika,Çin ve 1-2 ülkede var,şimdi bizde 4 litre atık motor yağı için şu kadar para tahsil ediyorlarsa yarın bir gün atık pil için neler isteyecekler Allah bilir? Diğer taraftan devasa petrol şirketleri bunun gerçekleşmesi halinde yatırımlarından nasıl vazgeçebilecekler? bir diğer soru Orta Doğulu petrol zengini olup,hiç bir şey üretmeden,halkının refahı yerine silahları batı ülkelerinden alan ve bize karşı ebedi düşmanlarımızla işbirliği içine girenlerin ve o halkların durumu ne olacak? Evet, elektrikli otomobil ve araçlar derken dünya değişik bir evreye giriyor biz bu işten hem devlet hem ulus olarak az zararla çıkmaya bakalım.
2030 yılına kadar benzinli, dizel ve hybrid üretmeye devam edeceklerini açıklayan batı, eğer başarabilirlerse o günün sonunda banttan çıkacak olan son aracın 50 yıl hizmette kalabileceğini hesaplamıştır diye düşünüyorum.
Yani bizlerin, panik olacağımız bir durum yok.
Araçlarımızı ne kadar uzun yıllar binerek eskitirsek, o kadar tasarruf etmiş oluruz.
Sonuçta, içten yanmalı motora sahip 1.5 milyar aracın bir anda atıl olabilme durumu yok.
Dünyanın kurtuluşuymuş gibi sürekli pompalanan elektrikli araç reklamlarına aldanmayın.
Elektrikli araç iyi hoşta, acaba onun kullanacağı elektrik üretmek için extra ne yapılacak? Yani elektrik üretmek için doğalgaza yuklenecekse devletler LPG kullanımı neden devre dışı kalacak diye sormak gerekir. Ayrıca birde batarya sorunları yaşanacak, şu an elektrikli bisiklet/motosikletlerde bu durum yaşanıyor batarya ölünce at yenisini al moduna girmiş insanlar çünkü almış olduğu fiyata yakın batarya yenileme maliyeti var. Güçlü dayanıklı uzun ömürlü ( min 30 yıl) bataryalar uretilmeden elektrikli araçların uzun dönemli maliyeti içten yanmalı motorlarda daha fazla olacaktır
Lpg ye 48 kuruş zam
Bu geceden itibaren geçerli.
Sanayi de kullanılan doğal gaza %48 zam gelmiş. Bakalım bu dolaylı yoldan hangi ürünler etkilenecek...
orası senelerdir öyle, total olmadan önce de öyleydi, nasıl oluyor bilmiyorum ama hiç de güvenip almışlığım olmadı, hep geçerim ve yanındaki Opetten alırım.
İşyerime yakın olduğu için ben yaklaşık 1,5 yıldır, keşfettikten sonra hep buradan almaya başladım. 150 TL alınca birde güzel yıkıyorlar (sadece dış) ücretsiz olarak. 10 lira farkla iç-dış yıkama da oluyor. Şimdiye kadar herhangi bir tekleme veya başka bir sorun yaşamadım. BP de %3 indirim var ancak hep bir sonraki depoya sarkıyor. Ama buranın gerisindeki BP de yok malesef.
Lpg ye 48 kuruş zam
Bu geceden itibaren geçerli.
Zamma bile zam geldi

48 kuruşu 49 kuruş olarak güncellemişler...
2030 yılına kadar benzinli, dizel ve hybrid üretmeye devam edeceklerini açıklayan batı, eğer başarabilirlerse o günün sonunda banttan çıkacak olan son aracın 50 yıl hizmette kalabileceğini hesaplamıştır diye düşünüyorum.
Yani bizlerin, panik olacağımız bir durum yok.
Araçlarımızı ne kadar uzun yıllar binerek eskitirsek, o kadar tasarruf etmiş oluruz.
Sonuçta, içten yanmalı motora sahip 1.5 milyar aracın bir anda atıl olabilme durumu yok.
Dünyanın kurtuluşuymuş gibi sürekli pompalanan elektrikli araç reklamlarına aldanmayın.
Batı kendini dışa bağımlılıktan (Petrol, doğalgaz) kurtarmak için bu adımları atıyor, çevre muhabbeti işin kılıfı.
An itibariyle bulunduğum şehirde
Benzin 8.44
lpg 6.38
Aracımın karma yol bilgisayarı verisi 7.5 Litre. Bu fiyatlarda ve yol bilgisayarı verisi baz alınarak yapılan hesaplamada km başına tüketim 63 kuruş benzin için. Yol bilgisayarına %25 katıp lpg hesabı yaparsam ki aracım 10 litre yakıyor 100 km için lpg'de km'de yapılan km başına tüketim yine 63 kuruş oluyor. Lpg'nin benzin ile aynı yaktığı günleride gördük daha ne diyeyim ki