0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
4 lastikte 4 motorda olmamış bence. motorlardan biri bozulsa yada motor rulmanı dağılsa diyer motorlara göre zorlanacaktır ve aşırı akım çekecektir, ayrıca o motor yavaşlayacak ve direksiyon o motorun olduğu tarafa çekecektir.
4 motorlu uçaklarda uçak tek motorla uçabiliyor. ESP tarzı sistemler 4 motorlu yapıda çok daha rahat uygulanabilir diye düşünüyorum.
Murat bey uçak ve helikopter konusunda iyiyimdir model helikopter ve uçaklarım var gerçeklerinin ufaltılmış halleri , 4 motorlu uçaklarda motorlar gövdeye ortaya olabildiğince yakın konumlandırılır motorlardan arıza yapan olursa uçak uçmaya devam edebilsin diye ancak bu tek başına mümkün değildir. uçağın kuyruğunda bulunan RUDDER (teknelerdeki dümen gibi) vardır ve uçağın bir motoru yada daha fazlası ağrızalandığı taktirde RUDDER ile uçak düz rotaya sokulur çalışan taraftaki motor uçağın yönünü değiştirdiği için.alttaki şemada motorların 3 nün durduğunu var sayarsak uçak motorun ittiği yöne dönmeye çalışacaktır ve RUDDER (Mavi ile çizdiğim şekilde) ile aksi istikamete dümen verilerek uçak düz çizgide gitmesi sağlanacaktır
c130 c160 ve cn235 uçaklarının bakımlarında bulundum. dediklerini ben de biliyorum. otomobildeki motorlardan herhangi birinde arıza olması durumunda çapraz motoru devre dışı bırakarak dengeleme yapılabilir. elektrikli motor olduğundan da devir kontrolü daha kolay olacaktır diye düşündüğümden uçak örneğini vermek istedim.