Gönderen Konu: dizel triptonik araçlarda vites geçisi  (Okunma sayısı 3476 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
dizel triptonik araçlarda vites geçisi
« : Aralık 05, 2012, 22:59:51 »
Arkaraşlar 2008 model dizel aracım var aracımla kaza yaptım ufak bir şekilde motor veya şanzumana bir zarar olmadı kaza yapmadan önce birinci vitesten 2. vitese geçerken hariç 18-19 binde geçiyordu,şimdi ise 22-23 binde geçiyor bu da yakıtı artırır bunda bir sorun varmıdır. Adana da 2 yetkili servise götürdüm normal dediler ama bence bu araçta bir sorun var bunu nasıl giderebilirim bilgi verirseniz sevinirim
Hayat her şeye gebe

Toyota Club Türkiye

dizel triptonik araçlarda vites geçisi
« : Aralık 05, 2012, 22:59:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
Ynt: dizel triptonik araçlarda vites geçisi
« Yanıtla #1 : Aralık 05, 2012, 23:12:32 »
dizel araçlar triptonik değil MMT dir.

devir saati onbinlerle değil, binlerle ifade edilir 19 bin değil 1900 devir gibi. 10 binli devirleri super sport motorlar, super sport otomobiller , F1 araçları gibi özel araçlar yapabilirler sadece.

sorununuza gelirsek servise gidip aracı bi cihaza bağlatıp hata kodu varmı diye baktırın derim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #2 : Aralık 06, 2012, 00:09:53 »
Bu dizel MMT şanzımanlarda gaz pedalına bastığınızda sizin ne kadar hızla bastığınızı algılayan veya istelenen ivmelenmeye göre vites değişim aralığını ayarlayan bir sistem mevcut... yani vites değişim aralığı sabit bir değer değildir... çok kez denemişimdir gaz pedalına az bastığınızda düşük devirlerde örneğin 1800-2200 rpm arası değişim olur bunun her zaman aynı olmaması da çok değişik etkenlere bağlıdır, örneğin ECU 10larca sensörden bilgi alır hava sıcaklığı, basınç, kullanılan yolun eğimi vs vs... u sebeple bu hesaplmalar sonucunda vites değişim aralığını değiştirir, hele ki gaza yüklendiğinizde bunu hisseden sensörler kullanıcının performans ihtiyacı olduğunu anlar ve bu aralığı 3000 - 4000 rpm arasına çeker... Hatta şu da vardır ki kendi tespitim kullanıcının kullanım karakterine göre ve tarfik sıkışıklığına göre vites değişim aralıkları değişiyor, bazen gaza çok az yüklenseniz bile 3000 devirlerde değiştirmeye karar verdiği oluyor bu mmt şansızman... çünkü daha önceki kullanımda örneğin 40 dk öncesine kadar çok performanslı kullanım yaptıysanız ECU sizin sürüş karakterinizi resmen algılıyor ve kendini ona göre düzenliyor... tabi bu düzenleme kalıcı değil... kontak kapatılıp tekrar açılınca bilgiler resetleniyor ve default değerlere dönüyor... yani anlayacağınız sizin değerler gayet normal hiçbir anormallik yok... tek tespit etmeniz gereken 1800-19000 rpm deki ortam kullanım koşulları ve kullanım karakteriğiniz ile 2200-2300 rpm deki değerler arasındaki fark...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '12
  • 24 kere teşekkür etti
  • 46 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 06, 2012, 11:49:29 »
dizel araçlar triptonik değil MMT dir.

devir saati onbinlerle değil, binlerle ifade edilir 19 bin değil 1900 devir gibi. 10 binli devirleri super sport motorlar, super sport otomobiller , F1 araçları gibi özel araçlar yapabilirler sadece.

sorununuza gelirsek servise gidip aracı bir cihaza bağlatıp hata kodu varmı diye baktırın derim

MMT ( Multimode ) ve triptonic ayni şey degil mi yahu . :) Ben mi yanlış biliyorum. İkiside yarı otomatik. Debriyaj baskı balatalı.
Yaris III Style CVT 1.33 VVT-i + Görüş paketi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '14
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 06, 2012, 12:39:21 »
Triptronik aslında tam otomatik olan ama manuel müdahaleye de izin veren şanzıman türüne deniyor. Yarı otomatikler de manuel müdahaleye izin veriyorlar ama bu ekstra bir özellik değil, yarı otomatik denilen zaten manuelin debriyaj pedalı olmayan hali.
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ''İTİBAR'',İleti veya alkış ile kazanılmaz !!!
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #5 : Aralık 06, 2012, 18:42:24 »
ARkadaşlar şu triptonik olayını düzeltmek istedim..TRİPTONİK değil, TİPTRONİK(TipTronic)olucak..Saygılar..
“Suskunluğum asaletimdendir
Her lafa verilecek bir cevabım var.
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye.
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye?”

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Aralık 07, 2012, 15:01:41 »
ARkadaşlar şu triptonik olayını düzeltmek istedim..TRİPTONİK değil, TİPTRONİK(TipTronic)olucak..Saygılar..
Düzeltme için teşekkür ler Cemil bey,

Tam otomatik olup olmadigi hakkında da bilgi verirseniz çok seviniriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Aralık 07, 2012, 20:22:17 »
Düzeltme için teşekkür ler Cemil bey,

Tam otomatik olup olmadigi hakkında da bilgi verirseniz çok seviniriz.
Türkçe'ye "Tiptronik (tiptronic) vites" olarak giren otomobil terimi, düz vites ile otomatik vites arasında yer alan yarı otomatik bir vites sistemini ifade eder.Sözcüğün İngilizce orjinal karşılığı "Tiptronic"tir ancak zaman zaman "Triptronic" olarak da kullanıldığından, Türkçe'ye de her iki terim de girmiştir ve sistem bazen Tiptronik olarak adlandırılmaktayken, bazen Triptronik olarak kullanıldığı da görülür. Terimin orjinali ünlü Alman otomobil firması Porsche tarafından marka tescili yapılan "Tiptronic" olduğundan, doğru kullanımın da aslında Triptronik değil, Tiptronik olduğu söylenmelidir.Tiptronik şanzımana sahip bir arama, aslında otomatik vitese sahiptir ve otomatik vitesli diğer arabalar gibi, sürücünün vites değiştirmesini gerektirmeden kullanılabilir.

Ancak tiptronik şanzımana sahip arabalarda, sürücü dilerse otomatik vitesi devre dışı bırakıp, aracı düz (manuel) vitesliymiş gibi de kullabilmektedir. Tiptronik şanzıman esas olarak bu sistemi ifade etmekteyse de, markanın yaratıcısı Porsche firması, sistemin kullanımı için değişik araba firmalarına (Volkswagen, Skoda, Audi gibi), lisans vermekte ve bu firmalar da tiptronik sistem adı altında kendi değişik vites standartlarını üretebilmektedir, bu nedenle tiptronik vites her araba markasında tam olarak aynı kullanım şekline sahip değildir.

Ayrıca bu sistemin lisansını Porchse firmasından satın almak yerine kendi terimlerini kullanmayı seçen değişik araba markaları da mevcuttur, o nedenle aynı ya da benzer şanzıman/vites sistemlerinin farklı araba markalarında farklı isimlerle kullanımı yaygındır. Örneğin BMV ve Rover çok benzer bir şanzıman sistemi için "Steptronic", Mercedes "TouchShift", Hyundai "Shiftronic", Volvo "Geartronic" isimleri kullanmaktadır.
Not:Alıntıdır..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Aralık 07, 2012, 21:34:38 »
Türkçe'ye "Tiptronik (tiptronic) vites" olarak giren otomobil terimi, düz vites ile otomatik vites arasında yer alan yarı otomatik bir vites sistemini ifade eder.Sözcüğün İngilizce orjinal karşılığı "Tiptronic"tir ancak zaman zaman "Triptronic" olarak da kullanıldığından, Türkçe'ye de her iki terim de girmiştir ve sistem bazen Tiptronik olarak adlandırılmaktayken, bazen Triptronik olarak kullanıldığı da görülür. Terimin orjinali ünlü Alman otomobil firması Porsche tarafından marka tescili yapılan "Tiptronic" olduğundan, doğru kullanımın da aslında Triptronik değil, Tiptronik olduğu söylenmelidir.Tiptronik şanzımana sahip bir arama, aslında otomatik vitese sahiptir ve otomatik vitesli diğer arabalar gibi, sürücünün vites değiştirmesini gerektirmeden kullanılabilir.

Ancak tiptronik şanzımana sahip arabalarda, sürücü dilerse otomatik vitesi devre dışı bırakıp, aracı düz (manuel) vitesliymiş gibi de kullabilmektedir. Tiptronik şanzıman esas olarak bu sistemi ifade etmekteyse de, markanın yaratıcısı Porsche firması, sistemin kullanımı için değişik araba firmalarına (Volkswagen, Skoda, Audi gibi), lisans vermekte ve bu firmalar da tiptronik sistem adı altında kendi değişik vites standartlarını üretebilmektedir, bu nedenle tiptronik vites her araba markasında tam olarak aynı kullanım şekline sahip değildir.

Ayrıca bu sistemin lisansını Porchse firmasından satın almak yerine kendi terimlerini kullanmayı seçen değişik araba markaları da mevcuttur, o nedenle aynı ya da benzer şanzıman/vites sistemlerinin farklı araba markalarında farklı isimlerle kullanımı yaygındır. Örneğin BMV ve Rover çok benzer bir şanzıman sistemi için "Steptronic", Mercedes "TouchShift", Hyundai "Shiftronic", Volvo "Geartronic" isimleri kullanmaktadır.
Not:Alıntıdır..

Bu bilgi google da bir sürü yerde var. Bu bilgilere bende ulaştım.  Benim öğrenmek istedigim debriyaj baskı balata olup olmadığı. Opel yıllarca Easytronic adı altında yarı otomatik sattı bildigim kadarıyla.. Satmaya da devam ediyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Ex Toyota User --Auris Pert--
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2012, 19:12:24 »
Toyota'nın kullandığı yarı otomatik şanzımanlı araçlarda manuel vitesli araçlardaki gibi tek bir baskı balata var diye biliyorum. Zaten şanzıman manuel üzerine elektronik desteklerle kurulmuş bir yarı otomatik sistem. Çakma yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2012, 19:16:20 »
Toyota'nın kullandığı yarı otomatik şanzımanlı araçlarda manuel vitesli araçlardaki gibi tek bir baskı balata var diye biliyorum. Zaten şanzıman manuel üzerine elektronik desteklerle kurulmuş bir yarı otomatik sistem. Çakma yani.

Murat ben tiptronic olayına takıldım.. Ronic olanlarin hepsini yari otomatik biliyordum.. Ama şimdi farklı bilgiler var. Herhalde yanlış biliyormuşum.. Cemil beyin yaptigi acıklamadan farklı bir bilgiyede ulaşamadım internette..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Aralık 10, 2012, 12:52:15 »
Benim bildiğim Tiptronik, tork konvektörlü, Easytronicte, bildiğimiz baskı balatalı sistem..Şimdi tork konvektörü nedir diye sorucaksınız tahmin ediyorum..Buyrun siz uğraşmadan ben ekliyim.. http://www.otobil.net/blog/genel/tork-konvertoru-video/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Ex Toyota User --Auris Pert--
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 10, 2012, 18:36:47 »
Murat ben tiptronic olayına takıldım.. Ronic olanlarin hepsini yari otomatik biliyordum.. Ama şimdi farklı bilgiler var. Herhalde yanlış biliyormuşum.. Cemil beyin yaptigi acıklamadan farklı bir bilgiyede ulaşamadım internette..

Hocam gerçekten benim de kafam karıştı. Tek bildiğim yokuş kalkış desteği olamayan tiptronik araçlarda geriye kaçma olunca anlıyorum ki baskı balata var ve şanzıman manuel üstüne kurulu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 11, 2012, 13:41:19 »
Hocam gerçekten benim de kafam karıştı. Tek bildiğim yokuş kalkış desteği olamayan tiptronik araçlarda geriye kaçma olunca anlıyorum ki baskı balata var ve şanzıman manuel üstüne kurulu.

Murat ben biraz daha karıştırayım kafanı :)

CVT aracim. Depriyaj baskı balata yok ama kaydırıyor. Gerci bu kaydırma digerleri gibi arac boştaymış gibi degil sanki frenleri cok zor tutan bir aracın kayması gibi kaydırıyor eğim %10'u gecince.  Ama kaydırıyor işte :) Yokuş kalkış desteğide yok..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Today Tomorrow Toyota
  • Araç: Auris
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 11, 2012, 14:18:09 »
Sabit değil ki vites değişimi aracın gidişatına ve gaza basış şekline göre değişir. !!!
R1 3 5 
╚╬╬╬      2012 Auris 1.33 Comfort.
  2 4 6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Aralık 11, 2012, 15:46:25 »
Sabit değil ki vites değişimi aracın gidişatına ve gaza basış şekline göre değişir. !!!

Anlamadım üstad. Hangi ibare icin bu cümleyi yazdiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Aralık 12, 2012, 09:32:48 »
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=48108.0

Bu sayfadaki paylaşılar video lar sorularimiza yanit verecek cinsten.. İzlemenizde fayda var.