Gönderen Konu: Kaizen.  (Okunma sayısı 1510 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Kaizen.
« : Aralık 05, 2012, 16:53:28 »
  Selam,
 burada olup ta Kaizen'den bahsetmemek çok doğru olmaz. Bu felsefe hakkında yüzeysel de olsa bazı bilgileri sizlerle paylaşmayı uygun gördüm, umarım hoşunuza gider.

''Kaizen nedir?
Daha iyiyi yapabilme kavramı Kaizen felsefesini en iyi açıklayan sözlerden biridir. Felsefe diyoruz çünkü Kaizen'i sadece iş hayatında değil hayatınızın her alanında uygulamaya geçirebilirsiniz. Kaizen nedir diyecek olursanız Kaizen, daha iyisini yapabilmek için sürekli çalışmak ve mükemmele ulaşma arzusudur diye tanımlayabiliriz. Kaizen Japonca kökenli bir kelimedir. Kelimenin Japonca da anlamı “daha iyisi için değişmek”, “gelişme” dir. Japoncada kai "değişim", zen ise "daha iyi" anlamına gelmektedir
Kaizen çoğunlukla iş hayatında uygulanmaya çalışılsa da aslında hayatın her alanında insanları başarıya ve dahası mutluluğa götürebilecek önemli bir felsefi yaklaşımdır. Kaizen ile aile yaşantınızı, iş hayatınızı ve daha pek çok sosyal ilişkilerinizi daha iyi duruma getirebilirsiniz. İş yaşantısında Kaizen ile TKY (Toplam Kalite Yönetimi) Kuramı arasında da büyük bir ilişki kurulabilir. Özellikle Japonlar iş hayatında Kaizen'i kullanarak TKY çalışmalarıyla önemli başarılara imza atmışlardır.
Kayzen az ama sürekli adımlarla ilerlemek demektir. İsteklerimizin, hedeflerimizin gerçekleşmesinde çoğu zaman acele ederiz. Bir anda tepeye çıkacağımızı sanırız. Ama, başarının sırrı ağır ağır acele etmemekte, sabırla ve kesinlikle vazgeçmeden devam etmekte yatar. Kaizen Felsefesi'nde iş geliştirme, iyileştirme ve başarının hemen ve hızlı bir şekilde ortaya çıkması gerekmez. Yavaş yavaş emin adımlarla ortaya çıkarılan başarı daha önemlidir.''

Kaynak: http://kaizen.nedir.com/#ixzz2EBXwGMmI

Toyota Club Türkiye

Kaizen.
« : Aralık 05, 2012, 16:53:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: -
  • 44 kere teşekkür etti
  • 145 kere teşekkür edildi
Ynt: Kaizen.
« Yanıtla #1 : Aralık 05, 2012, 17:26:13 »
konu için teşekkürler, konuya yakın biri olarak ilgi gösterilip açılmasına mutlu oldum.
kaizen felsefesi bilmek ile sürekli uygulaya bilemek çook farklı şeylerdir. hatta biraz insanın içinden gelmeli demek daha doğru olur :D
insan etrafına sürekli sanki birseyler eksik tam olmamış diyerek bakıp ve birazda tembellik hissi ile bu işi daha kolay daha rahat nasıl yaparım demesi ve geliştirmek için üstünden uğraşmaktan zevk alması gerekmektedir. sıkılmadan, bırakmadan.
maddi manevi insan hayatını çok kolaylaştıracak şeyler çıkacaktır. ama kaizen diyerek sürekli hayata negatif yönlerine bakmakta mutsuzluk vermesin dikkat  :)
kaizen i merak edip tanımını okuduk ama nasıl uygularız diye düşünenler için bir adım ileri olan bir adres vereyim http://www.erasys.com.tr/doc_22.pdf
2007 Toyota Corolla 1.6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 05, 2012, 17:48:06 »
Elimdeki kaynaktan bende bir bölüm sunmak isterim.

Kaizen, Japonların geliştirdiği ve bütün Japon Yönetim Tekniklerini kavrayan bir yönetim sistemidir. Kaizen esas itibariyle "sürekli iyileştirme anamına gelir. Kai (değişim) Zen (daha iyi) sözcüklerinden üretilen Kaizen ifadesi, Japon kültüründen kaynaklanan bir yaşam felsefesini ifade eder.

Kaizenin önemi, yönetimin müşterilerini tatmin etmek için çaba göstermek zorunda olduğunu ve iş hayatında kalıcı olmak, kar etmek istiyorsa, müşterilerinin isteklerinin yerine getirilmesi gerektiriğini kavramasıdır. Kaizen'de kalite,maliyet ve termin (miktar ve teslim taleplerinin karşılanması) konularındaki iyileştirmeler esastır. Kaizen'de er geç bütün faaliyetlerin müşteri tatmininin artıracağı düşünülür. Japon şirketler devamlı bir biçimde şirket içi sistem ve prosedürlerin iyileştirilmesi için çaba gösterirler. Bu çabalar, tedarikçi-ana işletme ilişkileri, pazarlama ve üretim faaliyetleri, çalışanlar ile yönetim arasındaki ilişkiler başta olmak üzere işletmenin bütün faaliyet alanlarına yayılır. İşçiler,mühendisler,orta ve üst kademe yöneticileri olmak üzere bütün işletme çalışanları Kaizen'e katkıda bulunurlar. Kaizen işletmede çalışan herkesin görevidir.

Kaizen kavramı Japonların ve Batılıların yönetim tarzlarının farklılıklarını ortaya koyar. Bu fark hiç tereddütsüz " Batının yenilik ve sonuç öncelikli yönetim anlayışına karşı, Japonların Kaizen'i, yani prosese öncelik veren yönetim anlayışıdır" Kaizen prosese öncelik veren düşünce biçimini ve iyileştirme için çalışanların proses öncelikli çabalarını destekleyen bir yönetim tarzını geliştirmiştir. Böylece Kaizen'in batılı yönetim anlayışına taban tabana ters bir yönetim anlayışı olduğu görülmektedir.

Kaizen üretim süreçlerinde ve kalitede sürekli bir iyileştirme sağlar. Kaizen'de iyileştirmenin sonu yoktur. Mükemmeliyet yolunda gösterine sürekli çabalar söz konusudur.

Kaynak: Prof. Dr. Mümin Ertürk - İşletme Biliminin Temel İlkeleri s.104

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 05, 2012, 20:04:04 »
Biz genelde daha kolay nasil yapariz yoluna giriyoruz. :)