Elimdeki kaynaktan bende bir bölüm sunmak isterim.
Kaizen, Japonların geliştirdiği ve bütün Japon Yönetim Tekniklerini kavrayan bir yönetim sistemidir. Kaizen esas itibariyle "sürekli iyileştirme anamına gelir. Kai (değişim) Zen (daha iyi) sözcüklerinden üretilen Kaizen ifadesi, Japon kültüründen kaynaklanan bir yaşam felsefesini ifade eder.
Kaizenin önemi, yönetimin müşterilerini tatmin etmek için çaba göstermek zorunda olduğunu ve iş hayatında kalıcı olmak, kar etmek istiyorsa, müşterilerinin isteklerinin yerine getirilmesi gerektiriğini kavramasıdır. Kaizen'de kalite,maliyet ve termin (miktar ve teslim taleplerinin karşılanması) konularındaki iyileştirmeler esastır. Kaizen'de er geç bütün faaliyetlerin müşteri tatmininin artıracağı düşünülür. Japon şirketler devamlı bir biçimde şirket içi sistem ve prosedürlerin iyileştirilmesi için çaba gösterirler. Bu çabalar, tedarikçi-ana işletme ilişkileri, pazarlama ve üretim faaliyetleri, çalışanlar ile yönetim arasındaki ilişkiler başta olmak üzere işletmenin bütün faaliyet alanlarına yayılır. İşçiler,mühendisler,orta ve üst kademe yöneticileri olmak üzere bütün işletme çalışanları Kaizen'e katkıda bulunurlar. Kaizen işletmede çalışan herkesin görevidir.
Kaizen kavramı Japonların ve Batılıların yönetim tarzlarının farklılıklarını ortaya koyar. Bu fark hiç tereddütsüz " Batının yenilik ve sonuç öncelikli yönetim anlayışına karşı, Japonların Kaizen'i, yani prosese öncelik veren yönetim anlayışıdır" Kaizen prosese öncelik veren düşünce biçimini ve iyileştirme için çalışanların proses öncelikli çabalarını destekleyen bir yönetim tarzını geliştirmiştir. Böylece Kaizen'in batılı yönetim anlayışına taban tabana ters bir yönetim anlayışı olduğu görülmektedir.
Kaizen üretim süreçlerinde ve kalitede sürekli bir iyileştirme sağlar. Kaizen'de iyileştirmenin sonu yoktur. Mükemmeliyet yolunda gösterine sürekli çabalar söz konusudur.
Kaynak: Prof. Dr. Mümin Ertürk - İşletme Biliminin Temel İlkeleri s.104