Gönderen Konu: 300.000 km Tecrubeleri  (Okunma sayısı 4867 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '24
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
300.000 km Tecrubeleri
« : Haziran 30, 2008, 20:39:14 »
Merhaba Arkadaşlar.
Aracım '93 Model Corolla 1.6 GL/AT
Forumu 6 aydan beri takip ediyorum ama kayıt olmak bugüneymiş.
Siteden daha çok faydalanmayı umuyordum ama bazı konuların üzeri ayrıntısız geçilmiş.
Mesela 4A-F motorda subap ayarı yaptıran hiç mi yok?!

Aracım 310.000 km oldu.Henüz yaptırmadım.Özel servisim gerek olmadığını söylüyor.Aksine kullanıcı el kitabında Subap Boşluklarının her 20.000 km'de kontrol edilmesini öngörülüyor.

Gelelim bu güne kadar aracım ile yaşadığım tecrubelerime.

Aks körükleri 200.000 km dayandı.Yan sanayi ile değiştiklerim hemen yırtıldı.NTN marka aksın içinden çıkan körükle değiştirdim.Problem yok.(NTN Toyota ve Honda marka araçlarda kullanılan aksların markasıdır (http://www.ntn.co.jp/english )
Akslarım hala orijinal.

Aynı km'lerde 4 amortisör değiştim.Aracın orijinalinde Tokico marka amortisörler vardı.Yerine "en az" Tokico kadar kaliteli olan KYB Excell (Kayaba) marka amortisör taktım.

Bu arada 220.000 km civarı motoruma Motor Silk (http://www.motorsilkturkiye.com/) (https://www.evergreenamerica.com/ProductsMotorSilk.cfm) uygulaması yaptım.Uygulamadan önce karteri söküp haznenin içinde tortulaşmış yağ çamurunu temizledim.Açıkçası böyle bir görüntü beklemiyordum.

Motorum 4A-F (karbüratörlü) olmasına rağmen ilk günden bu yana 10W-40 yarı sentetik yağ kullanıyorum.

250.000 km'de sözüne itibar ettiğim profesyonellerin aşırı baskısı üzerine BRC marka LPG dönüşümü yaptırdım.
Neden daha önce yaptırmadığıma pişman oldum.

280.000 km civarlarında  1'er yıl arayla ön tekerlek bilyalarımdan ses gelmeye başladı.Orijinal bilyasının Koyo (http://www.koyo.co.uk/)  olduğunu bildiğim halde Aksaray'da dolaşmadık dükkan bırakmamama rağmen NSK 'dan daha kaliteli rulman bulamadım.(http://www.nsk.com/)
NSK çok kaliteli olmamakla birlikte mevcut seçeneklerin en iyisiydi.Kalite sıralaması yapmak gerekirse Koyo>NTN>Nachi>NSK diye biliyorum.

Özel servisimin işgüzarlığı nedeniyle 250.000 km civarında rutin bakımlardan birinde soğutma suyumun kirlendiğini farkettim.Soğutma suyunu ve antifrizi değiştik.Fakat servis saf su yerine musluk suyu koydu!
Kullandığımız antifriz de piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz yeşil renkli antifrizdi. (Ör. BP,Mobil,Castrol)

Aradan 60.000 km geçtikten sonra radyatörümün üst plastik kısmında çatlak farkettim.Buradan araç ısındığında kaçak oluyordu.Radyatörümü değiştirmeye karar verip araştırmaya koyuldum.Fazla seçeneğin olmadığı bu alanda Nissens Danimarka (http://www.nissens.dk/) ve Kale Radyatör (uzak doğu imalat) , Radisen (uzakdoğu) ve Koyorad (uzakdoğu) markaların ürünlerini bulabildim.
Tatmin olmadım.Uzun uğraşlarım sonucu bulduğum Japon malı Koyo radyatörü diğerlerinin net 2 katı fiyatına satın aldım.

Bu arada su hortumlarının kenarlarında kireç kalıntıları fark ettim.Radyatörü satan arkadaş saf su kullanmadığımı anladı ve kırmızı antifrizden bahsetti.
Peki nedir kırmızı antifriz?
Otomobilin kullanıcı el kitabını detaylı okuyunca anlaşılıyor.Toyota her iki senede bir soğutma suyunun ve antifrizin değişmesini öngörüyor.Talimatlarda saf su kullanılmasını ve kullanılacak antifrizin Etillen-Glikol karışımı (Long Life Coolant) uzun ömrülü antifriz olması gerektiği belirtilmiş.İşte kırmızı antifriz denilen bu kırmızı sıvı etilen-glikol karışımı uzun ömürlü antifriz.Haliyle bu nitelikli sıvının fiyatı yeşil antifrizle kıyaslanamayacak kadar yüksek.Özellikle aramadıkça da kolay kolay bulamıyorsunuz.
Peki kullanmazsanız ne olur.Ben ucuz atlattım.Kaybım sadece devir daim tulumbası oldu.Ama konu hakkında bilgili profesyonellerin anlattığına göre motor içindeki su kanalları sanki ağaç kurdu yemiş hale geliyormuş.Ayrıca motorunuzdaki aliminyum alaşım parçalar korunmasız kalıyor.

Gelelim frenlere.Kitapçıkta her iki senede bir fren hidrolik sıvısının değişimi öngörülmüş.Sıvı olarak DOT3 veya DOT4 önerilmiş.Özel servisler bu konuda dikkatli değiller.Kaliteli marka hidrolik sıvısı bulmakta zorlanan arkadaşlar yetkili servislerden Toyota marka DOT4 hidrolik sıvısını temin edebilirler.
Bu arada fren diski için verilen minimum kalınlık değerini aşmış olduğumu fark ettim.4A-F motorlu AE101 modeli için (AE92 diskleri ile aynı)  min. kalınlık değeri 17mm belirtilmiş.
310.000 km'deki aracımın üzerindeki orijinal disklerin ömrünü doldurduğunu tespit ettik.
Her zaman olduğu gibi aracımın üzerindeki diski orijinali ile (Sumitomo veya Tokico) değiştirmek istedim.Fakat tabii ki bulamadım.Çin ve Tayvan üretimi vasat ürünleri saymazsak piyasadaki mevcut markalar TRW-Lucas (Çek Cumhuriyeti) ve Bendix (Danimarka) arasından seçim yapmam gerekiyordu.
Yine tatmin olmadım.Yurtdışından disk getirtmeyi düşünüyorum.

Sonuç olarak aracımdan çok memnunum.Bu sorunsuz tablonun devam etmesi için elimden geleni yapıyorum.Şuna inanıyorum ki aracımdaki ömrü dolan parçaları orijinalleri ile eşit kalitede parçalarla değiştirmek kaydı ile aracım bana daha yıllar boyu hizmet edecektir.
Zaten yeni otomobillerden kalitesi ve tasarımı ile beni heyecanlandıran bir model yok.
Subaru Impreza 1.5R hariç : )

Toyota Club Türkiye

300.000 km Tecrubeleri
« : Haziran 30, 2008, 20:39:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: 300.000 km Tecrubeleri
« Yanıtla #1 : Haziran 30, 2008, 21:07:20 »
Selam İlhan bey,
hoş geldiniz.
    Eskiden 100 bin km.de segman attırılır, eğer kurtarmazsa komple motor yapılırdı. 200-300 bin km.yapmak hayaldi.Teknik,işçilik,parça kalitesi,rekabet
bizi bu km.lere getirdi.
     Aracınızı uzun yıllar kullanmanız dileğiyle..
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 30, 2008, 23:53:28 »
Öncelikle üyeliğiniz hayırlı olsun İlhan bey, Bizler genellikle araçlarımız arıza vermeden bakım / onarım yapmayı düşünmüyoruz. Bence toyotaların bu kadar çok satmasının en büyük nedenlerinden biriside budur.Ancak sizinde bahsettiğiniz gibi orjinal parça bulmak zor, hatta imkansız gibi.Bende geçtiğimiz günlerde amortisör değiştirdim, KYB'nin iyi olduğunu söylediler ama açıkcası hiç içime sinmedi...Servisdeki parçaların fiyatının yüksek olması kişileri yan sanayi almaya zorluyor malesef.Kazasız,belasız iyi günlerde kullanmanız dileğiyle...
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 01, 2008, 02:31:03 »
Toyota'nin Jidoka dedikleri bir ilkeleri var :kusurun bir makinadan digerine gecmesine izin vermeme ilkesi. Bu, kabul edilemez kaliteyi sonuna kadar bekleyip kusurun kendini gizlemesini beklemektense uretim surecinde tespit etmeyi ongoruyor. Jidoka, hem maliyeti azaltiyor hem de guvenilirligi arttiriyor.
Ayrica Toyota, calisanlarini tembel ve maliyet arttirici olarak gormuyor. Onlari kalite surecinin ayrilmaz parcalari olarak algiliyor. Herhalde bu yuzden bir tek grev yasanmis Toyota tarihinde, o da 1950'de.

http://www.toyoland.com/toyota/production-system.html
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 01, 2008, 08:14:05 »
  Selam.
 Hoş geldiniz İlhan bey. Kendinizi Tanışma bölümünde bizlere tanıtabilirmisiniz?
 Aktardığınız bilgiler eminim çok faydalı olacaktır. Ancak böyle bir konuda burada herkesin aynı bigi düzeyinde olabilmesini bekleyemeyiz. Yedek parça sektörü gerçekten çok büyük bir pazar ve burada dünyada en çok satan araçlardan birinden bahsediyoruz. :) Mesela bahsettiğiniz Dış AKs Körüğü'nün bile Japon üretimlerinin dışında Türk, İtalyan ve Alman üretimleri olduğunu da biliyorum ve eminim başka ülke üretimleride mevcuttur. Bu ürünlerde ise çok değişik kaliteler olduğu konusunda size kesinlikle katılıyorum. Arada ödenecek %50 fazla fiyat ise bence değer. Yine ön fren diskleri için yerli üretim olmasına rağmen ALman üretimlerde bildiğim kadarıyla mevcut ve kimi Türk üretimleri de oldukça kaliteli. Ancak bu fren disk ve balata konusu kimi Corolla kullanıcısı arkadaşların fren memnuyetsizliğini açıklayacak düzeydedir eğer lastikler uygun ve kaliteli ise. :)
 Şunu da belirtmekte yarar var sanırım; her Japon üretimi parça orjinal değildir ancak örneğin bir amortisörde Japon üretim kalitesi açıkça kendini belli etmektedir.
 Yine şuna da değiniyim; örneğin fren hidrolik sıvısının belli sürelerde bir değişmesi araç özelliğinden ziyade hidroliğin nem tutma ve zaman içinde fren performansını düşürme etkisinden dolayıdır ve bence de uyulması gereken bir uygulamadır. Ayrıca bu sayede fren sisteminin kimi parçalarınında ömrü uzar. Tabi en başta her zaman bizim, sevdiklerimizin ve karşımızdakilerin güvenliğini sağlar.
 Aktardığınız tecrübe ve bilgilerinizden dolayı tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Temmuz 01, 2008, 10:41:21 »
ilhan bey  tekrar hoş geldiniz. benim aracım şu an yeni 200.000 bakımı yapıldı ben de uzun zamandır lpg takdırmayı düşünüyorum fakat aracım otomatik vites ciddi tereddütlerim var tecrübleriniizi aktarırsanız sevinirim . bende gönül rahatlığı ile lpg takdırabileyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 01, 2008, 17:05:57 »
  Lpg sistemi ile otomatik vitesin bağlantısını kuramadım. Kusura bakmayın. Bence sorun olacaksa aracınızın kilometresinden kaynaklanan sorunlar olur. Eğer motor yıpranmış ise belirtilerin daha önce ortaya çıkmasına sebebp olabilir Lpg bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 01, 2008, 20:16:12 »
Merhaba Gülahmet bey, belirttiğim gibi  benim  arabamda  1993 1.6 GL   otomatik  . LPG dönüşüm  sistemini  bende  aracıma  çok  geç  taktırdım. önceden  aracıma  çok  zarar  verecek  diye  korkardım  fakat  güvendiğim  motor  rektifiye  işi yapan  bir  arkadaşım  beni  ikna  etti. Burada  önemli  olan  ayda  kaç  kilometre  yol  yaptığınız. benim  hesabıma  göre  100km  de  ortalama  9litre benzin sarfiyatı nı  kabul edersek  LPG  100bin km de  en az  12bin ytl  kar  ettirir.  Bu  da  benim  arabamın  satış  değerine  eşit.  LPG nin motoru  hepten  bitirdiğini  kabul  etsek  bile ,  motor  yaptırmak  2bin ytl  civarı    yada  çıkma  enjeksiyonlu  Toyota  motoru  çalışır  durumda  1500-2500 ytl  ye  almak  mümkün.  zaten  discovery  kanalda  ingilteredeki  LPG  uygulamalarını  seyrettikten  sonra   yarın  sıfır  araba  alsam  toyota  yada  subaru    hemen  LPG ye  dönüştürürüm.  performans  kaybı  varmı  diye  sormuşsun   yok  desem  abartmış  olurum. Ama  attığın  taş  ürküttüğün  kurbağaya  kesinlikle  değiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 01, 2008, 20:33:29 »
  Birde   bizim  araçlarımız  3 vitesli  konvansiyonel  otomatik  olduğu  için  sende  bilirsin ki  araç  düz yolda  iyi  olmasına  rağmen  yokuş  yukarı  performansı  zaten  benzindede  tatmin  etmiyor .  Bunun  için  LPG  randıman verirmi  diye  dert  etme  bence  pek  fark  yok.    Ama  bizim  şanzumanlarımız  sorunsuz  olmalarıyla  ünlüler . Yeni  nesil  araçlardaki  MMT  şanzumanların  60 bin km  sonra  balata  değiştirdiğini  duyunca  kendi  aracımı  satmaya  kıyamıyorum .  birde  otomatik  şanzıman  yağı  ve  diferansiyel yağını  değiştirtmeyi  ihmal  etme  çünkü   değişecek  zaman  aralığı  özel  servislerin  gözünden  kaçabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 01, 2008, 20:41:59 »
Arkadaşlar  birşeyde  ben  sorayım ,  310 bin km  hala   orjinal  distribütör  kapağı  ve  buji  kablolarıyla  gidiyorum  bunların  bir  ömrü  varmı  bilen  anlatsın  lütfen. teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 02, 2008, 00:02:29 »
benim aracımda 93 model 4a-f motor corolla.bende gecen sene aracın supap ayarına baktırmaya gıttıgımde gereklı olmadıgını ve mevcut ayarın cok guzel oldugunu soyledıler.Benım aracımda 292.000 de.Benımde akslarımda bı problem olmadı.Benım aks koruklerım 290.000 dayaındı.Sadece zamanla aks kafaları bosluk yaptıgında degıstı.Gelelım frenlere benım balatalarım yıne orjınallerı takıldı bıraz yumusak bır balata fakat dısk e baktırdıgımda hıcbır sorun gozukmedı.Gelelım radyator e ustunde orjınal radyator u duruyo ve hıc bır problem yok.her kışa gırerken sanayıde olctururum antıfırız oranını eksıkse tamamlarlar ve sımdıye kadar komple degısmedım.Ve 2 ay once hortumlara baktıgımda bı sorun goremedım.Amörtisörler e gelıcek olursak cok memnunum.Hıc en ufak bır sorun yasamadım.Bilyalar a gelırsek ondada hıc bır sorunum yok ne ses gelıyor nede bı asınma soz konusu.benım aracım hala benzınlı lpg yok ama taktıracagım.
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Temmuz 02, 2008, 10:40:44 »
ilhan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşk ederim . en yakın zamanda lpg geçiş yapacağım .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #12 : Temmuz 02, 2008, 16:18:13 »
ilhan bey 200.000km de motor silk uyguladığınızı yazmışsınız. benim 99 corolla 203.000 de motor sikl ile ilgili deneyimlerinizi yazarmısınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Temmuz 02, 2008, 17:01:33 »
ilhan bey 200.000km de motor silk uyguladığınızı yazmışsınız. benim 99 corolla 203.000 de motor sikl ile ilgili deneyimlerinizi yazarmısınız.

Merhaba Ibrahim Bey,

Motorsilk kullanmadim hic ama Lucas marka yakit katkisi kullaniyorum.Enjektorleri ve ust silindiri temizliyor, yagliyor. Depoya (benzin veya dizel) doldurmadan once, ya da doldurduktan sonra-farketmez- ekliyorum. Tam dolu depo icin 90 ml yetiyor. Hem vuruntu varsa onu azaltiyor, hem yakit tasarrufu sagliyor, hem de motorun saglikli calismasini sagliyor. Temizleyerek/yaglayarak.

Solvent icermeyen herhangi bir yakit katki maddesi kullanabilirsiniz.

Motor yagi katki maddeleri de var ama ben kullanmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 02, 2008, 18:14:33 »
 ibrahim bey  motorsilk  katkısını  ilk  defa  NTV  kanalında  ürünü  bulan  NASA da çalışan  adını  hatırlamadığım  TÜRK bilim  adamının  röpörtajında  öğrendim. kulandıktan sonra  çekişte ve  yakıtta  bir  farklılık  tespit  edemedim ama  mutlaka  birşeyler  yapmıştır  diye  düşünüyorum . galiba  üzerinde  150 bin mil  etkili olur gibi  birşey  yazıyordu. ben aldığım da  çok pahalı  gelmişti  şimdi  dolar kuru  düşük  fiyatı  uygun oldu  zamanı  gelsin gene  uygularım  galiba.  bir  yerde  toyota da dahil  olmak  üzere  birkaç büyük  otomobil  markasından  onay  aldığını  okumuştum  bence  deneyin

Aşağıdaki linklerde ünlü bilim adamımız Ali Erdemir ve MotorSilk hakkında bilgiler var.
http://www.ntvmsnbc.com/news/417581.asp
http://arsiv.sabah.com.tr/2007/08/18/haber,94F120396BDC46B79B42F0A17989C481.html
http://arsiv.sabah.com.tr/2007/08/18/haber,68500F677127463B81A940CFF1B20960.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ali_Erdemir
Yabancı Referanslardan Bazıları:
http://www.motorsilkturkey.com/newdesign/referanslarimiz.htm
Basında MotorSilk:
http://www.motorsilkturkey.com/newdesign/gazeteler.htm

MotorSilk Hakkında Sık Sorulan Sorular
http://www.motorsilkturkey.com/sss.htm

Not:Bu ürünü alıp kullanmış olmaktan başka alakam bulunmamaktadır :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Temmuz 03, 2008, 05:42:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #16 : Temmuz 05, 2008, 13:02:24 »
Sn. İlhan Akman,

Sizi tebrik ederim. Araçlarımız gerçekten çok güzel araçlar. Zevkle kullanıyoruz.
Buji kablosu ile ilgili, eğer kablo aşınmışsa yakıt sarfiyatını artırabilir, özellikle LPG de, çekişi düşürebilir.
Birde aracınıza lazım olan parçaların çıkmasını araştırsanız bence hem orjinal kullanmış olursunuz, hemde daha ucuza mal edebilirsiniz. Selamlar.
Corolla 98 GLİ Special