Gönderen Konu: araba nasıl ideal ve ekonomik kullanılır?  (Okunma sayısı 2700 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
araba nasıl ideal ve ekonomik kullanılır?
« : Kasım 08, 2012, 22:18:41 »
Yaklaşık 1 aydır araba kullanıyorum trafikte ama hala sürüşümü çok beğenmiyorum.Bu konuda internette çok farklı cevaplar var.Sizin gibi uzman sürücülerin fikri nedir?

Toyota Club Türkiye

araba nasıl ideal ve ekonomik kullanılır?
« : Kasım 08, 2012, 22:18:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
Ynt: araba nasıl ideal ve ekonomik kullanılır?
« Yanıtla #1 : Kasım 08, 2012, 22:22:58 »
gaziantepte günlük 35 km yol yapıyorum.9,2 den aşagı yaktıramadım versoya.1,6 lpg li 100 yl lik tü
ple şehir içi 350 km yapıyorum.ama yaklasık ,35 km lik yolda gidiş dönüş 36 ya yakın ışık bekleyip geçiyorum.Ortalama 2500 -3000 devirleri  arasında vites değiştiriyorum.60 km hız ile 4 vitesete gidiyorum.2200 rpm.ışıklara  yaklasırken  hızımı kesip  o şekilde yaklaşmaya çalısıyorum.hep mümkün olmuyor.veya ani hızlanıp durmalardan kaçıyorum.genede 9,2 den aşagı düşmedi.ani gaza basıp ani fren yapmazsanız 2500 civarı vites değiştirirseniz en uygun tüketi molur diye düşünüyorum.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 08, 2012, 22:36:29 »
Ben de toyota corolla 2006 benzinli 1.4 terra var.Şehir içi yakıt ortalaması (yol bilgisayarına göre) 7,4 ile 7,8 arası değişiyor.Bu ideal  midir yoksa hala arabayı devrinde kullanamıyor muyum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 720 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 08, 2012, 22:42:09 »
bence düşük devirde sürmesini öğrenin, gaza çok az basarak gidebilmeniz lazım. bu yüzden ben çok çabuk vites yükseltmeye bakıyorum. 2500 gibi kesin değiştiririm ama bazen gazı kestiğimde daha az devirde bile üst vitese geçerim.   1500 de yolda gidilmez ama bazen hızlanmak gerekmiyosa idare edebilir.

1 2 ve 3 . vites de fazla beklemeden değiştirin.. motoru dinleyin... kolay gelsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 08, 2012, 22:43:08 »
çok düşük devirlerde tüketiminizi azaltmaz hatta artırabilir.1,4 motor için şehir içi dur kalka çok yoksa 7-7,5 iyi gibi.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 08, 2012, 22:51:30 »
 60 km hızla 3. viteste mi gitmek yoksa 4. viteste mi gitmek daha ekonomiktir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 08, 2012, 23:01:29 »
Bence kalkış ve ara hızlanmalarda, bizim vvti motorlar için 2500 devir ideal. Bahsettiğiniz konuda çok fazla unsur var, bence en önemlisi, gaz pedalına verdiğiniz tepkime, malum enjektörler basıncını buna göre karşılıyor. Ayrıca değişken subap zamanlaması olan motorlar özellikle belli devir mantığının altında oldukça cimridir, bence 3000-3500 bandını geçmemek en doğrusu.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 08, 2012, 23:30:42 »
60 km hızda hangi vitesde kaç devirde gidileceğini kimse söyleyemez. modele arabaya göre değişir. siz belirleyeceksiniz..

bence sabit hızda gidecekseniz düşük devirde sürün. hızlanmak gerekiyorsa vites küçültün. yada hızla hızlanmayın bırakın araba yavaşça hızlansın kendisi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '17
  • 69 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 08, 2012, 23:37:32 »
Ani kalkış ve duruşlardan mümkün olduğunca kaçınıyorum. Bugüne kadar 90 km hızı geçmiş biri değilim. Passat CC bile kullandım yine 90 km'yi geçmedim. Aracım 2012 Corolla Elegant 1.6 otomatik henüz 4600 km'de. Bu dördüncü Corollam. Şehir içinde inanın km başına 70 kuruş yaktığı oluyor. Yakıt ortalamasını 9-10 litreden aşağı düşüremedim. Ancak..... Şehirler arası yolda yine inanın diyorum 22 kuruş yakıyor. Uzun yolda Bozüyük - İzmit arası  4.7 yi gördüm. 2200 devri hiç geçmiyorum.  Ortalama 85-90 km arası gidiyorum. Ekonomik kullanım bu sanırım.Ama motora zarar veriyor muyum orası tartışılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 08, 2012, 23:45:58 »
7.4 7.8 yakıt tüketmi değerleri oldukça makul bence.
Vitesiniz hiç bir zaman boşa almayın aksine yakıt sarfiyatınızı artırır.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Kasım 09, 2012, 00:02:19 »
sürekli düşük devirde gitmek iyi değil, arada uçmak kaçmak lazım. gerçi sizin araç daha çok yeni.. onun yakıtı düşer daha...

şehir içindeki yakıtta normal, sorun yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 279 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 09, 2012, 10:01:52 »
Yaklaşık 1 aydır araba kullanıyorum trafikte ama hala sürüşümü çok beğenmiyorum.Bu konuda internette çok farklı cevaplar var.Sizin gibi uzman sürücülerin fikri nedir?
bu iş internetten okumakla olacak iş değil M.Akif Bey. Aracınızın motoruna kulak verin zamanla siz ona o size alışacaktır. Aracı kullandığınız her km size başka bir deneyim katacaktır.

Not:Eğer aşırı derecede bir acemilik varsa diğer sürücüler tarafından görülebilecek şekilde aracın herhangi bir yerine uyarı niteliğinde bir yazı yazarsanız trafikte hem size saygı duyulur hemde siz başkasına sıkıntı vermek endişesinden kurtulur ve daha sakin araç kullanarak acemiliğinizi daha çabuk atarsınız. Kazasız keyifli sürüşler. :)
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • GrandePunto dan Terfi
  • Araç: Yaris
  • 31 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 09, 2012, 12:38:11 »
1 aydır kulanıyorum demişsiniz ve buna dayanarak,Geçen gün acemi kuzenimle yola çıktım ve ona göre tavsiyede bulunayım..Kusura bakmayın sizin hangi düzeyde kulandıgınızı bilmiyorum...Öncelikle yola çok fazla konsantre olmayın,Direksiyonu fazla sıkmayın..Hemen önünüzdeki araca bakın ama onun önündeki aracı kontrol edin..Gaza bastığınızda motor bağırmaya başlayıcağını anladıgınızda vites atın(yokuşlarda biraz bağırttıktan sonra atmak gereke bilir :) )..sollama yaparken mutlaka yan aynalar ve dikiz aynasına bakın,sinyal vermeyi unutmayın..Koltuk ayarınızı mutlaka iyi yapmanız gerekiyor bu sürüşü çok etkiliyor..Ne fazla ilerde nede fazla geride olmasın..Vites geçişlerinde mutlaka debriyaj pedalını sonun kadar basın..kalkıştan hemen sonra ayağınız debriyajda tutmayın..Dururken ani fren yapmaktan kaçının..Takip mesafesini koruyun..Taksi ve minibüslere fazla yaklaşmayın :):) EN ÖNEMLİSİ RAHAT OLUN..Nekadar stres okadar hata...
NOT: Mutlaka Emniyet kemeriniz takılı olsun ve kurallara uyun..Çok fazla basite indiğim için kusura bakmayın..
''ÇİNGENEYE BEYLİK VERMİŞLER ÖNCE BABASINI ASMIŞ''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 09, 2012, 13:51:30 »
Cevaplar için çok teşekkürler.Herkese kazasız,belasız sürüşler dilerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Rav 4
  • 8 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 12, 2012, 00:03:27 »
bencede eğer aracınızda herhangi bir problem yoksa kullanım şartları yakıtı direk etkiliyor.örneğin benim aracım benim kullanımımla şehiriçi 300 kr yakarken aynı araç eşimin kullanımıyla 400-450 kr arasında yakıyor.en ideaili 3000-3500 devir aralığını geçmemek

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 20, 2012, 20:07:47 »
gaziantepte günlük 35 km yol yapıyorum.9,2 den aşagı yaktıramadım versoya.1,6 lpg li 100 yl lik tü
ple şehir içi 350 km yapıyorum.ama yaklasık ,35 km lik yolda gidiş dönüş 36 ya yakın ışık bekleyip geçiyorum.Ortalama 2500 -3000 devirleri  arasında vites değiştiriyorum.60 km hız ile 4 vitesete gidiyorum.2200 rpm.ışıklara  yaklasırken  hızımı kesip  o şekilde yaklaşmaya çalısıyorum.hep mümkün olmuyor.veya ani hızlanıp durmalardan kaçıyorum.genede 9,2 den aşagı düşmedi.ani gaza basıp ani fren yapmazsanız 2500 civarı vites değiştirirseniz en uygun tüketi molur diye düşünüyorum.
Verso 1.6  tüplü mü?
Benim şehir içi yakıt tüketimim 8.9 benzinli 2.0 Avensis E.E ile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Kasım 21, 2012, 13:35:21 »
Vitesiniz hiç bir zaman boşa almayın aksine yakıt sarfiyatınızı artırır.

Bu her zaman geçerli değil. Boşta gidilecek yerler var viteste gidilecek yerler var. Bu karar doğru verildiğinde tasarruf daha da arttırılabilir.

Aracı zorlamadan düşük devirlerde kullanmak tasarruf sağlar. Diğer arkadaşların da dediği gibi ani hızlanmalardan ve yüksek devirlerden kaçınmak gerekir. İvmeniz düşük olmalı. Bir de araç ilk çalıştırıldığında yani motor soğukken, motor ısınana kadar mümkün olduğunca gaza az basılmalı. Özellikle kalkışlarda gaza, arabayı kaldırmaya yetecek kadar basılmalıdır. Trafikte çok görüyorum insanlar arabalarını bağırta çağırta kaldırıyorlar. Halbuki verdikleri gazın yarısını verseler araba yine aynı hızda kalkacak.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Kasım 21, 2012, 15:22:34 »
ben durmak haricinde fren kullanmıyorum, baya ekonomik oluyor öyle olunca...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...