Arkadaşlar öncelikle teşekkür ederim.
Öncelikle şunu belirtmek isterimki teknik anlamda araçlar için yeterli bilgiye sahip değilim ama yinede tecrübelerimi paylaşabilirim.
Corolla 2008 comfort benzinli aracı 23 000 km de almıştım ve 31 000 km de prins marka lpg taktırdım.58 000 km gibi bir değerde satışını yaptım.
Malesef az yaksın diye taktığım lpg bir süre sonra bende korku haline geldi ve bir türlü üstümden atamadım. Dizel arayışına geçtim önceliğim Corolla idi ama dizel hakkında çok fazla kötü yorum vardı.
Uzun süre Mazda 3 sıfır araç baktım , bir ara Bp kampanyası vardı ve dizel araçlara 5000 tl indirim yapılıyordu , o durumda bile impressive 57 000 gibi bir rakama geliyordu. Bende biraz beklemeye karar verdim.
Bayram öncesinde Sahibinden.com da İzmir de bir adet Mazda 3 touring dizel satılık vardı gidip denedim aracı , kazasız kusursuz bir araçtı.Nasıl olsa mazda nın 2nci eli zayıf , satamaz fiyatı düşer diye bekledim ama satıcı o hafta içi aracı sattı.Nerdeyse gözlerim doldu

. Bu benim mazda ya karşı olan satılamaz araç ön yargımıda değiştirdi.
Bende ciddi anlamda aracımı satıp Mazda 3 almaya karar verdim. Hızlı olmalıydım çünkü bayram üstü araçsız kalabilirdim.Aracımın ilanını sahibinden.com a verdim. İşte o zaman Corolla nın ne kadar değerli bir araç olduğunu anladım.Telefonlarım hiç susmadı,resmen bezdim telefonlardan. Ertesi gün bir aile dostumun kardeşine sattım aracı. Aldığım fiyattan daha pahalıya sattım Corollayı.O sırada 2011 model 20 800 km de touring dizel mazda 3 buldum ve aldım.Yaklaşık bir haftadır araç bende.Daha öncede 3 test sürüşü yapmıştım.
- İç hacim olarak Corolla daha geniş bir araç.
- Bagaj hacmi ve bagaj ağzının genişliği olarak Corolla daha iyi.
- Corolla da arka koltukların oturma kısmı geriye doğru daha geniş.
- Corollanın göstergeleri daha sade ve anlaşılır ( ya da bunu bana alışkanlıklarım söyletiyor. ), Yol bilgisayarı daha kullanışlı .
- Dış görüntü olarak ben Mazda 3 ü daha çok seviyorum ama çevremdekiler hep Corolla daha mı iyiydi diyorlar
- Şu an ki hesaplarıma göre tabiki burda ben daha Mazda 3 ün sürüş stiline alışamadım , yaklaşık 500 km karışık yol yaptım ve Mazda 3 dizel olarak 6.1 gösteriyor.Corolla da ise Benzin+lpg ile 8.5 gibi bir rakam yakalıyordum.
- Sorunsuzlukda Corolla bana hiç bir masraf çıkarmadı sadece bakımlarda servise uğradım, umarım aynı durumu Mazda3 de de yaşarım.
- Motor gürültüsü olarak benzinli Corolla düşük viteslerde sessizdi ama malesef 120 ve üstünde inanılmaz şekilde bağırıyordu ve uzun yolda rahatsız ediciydi. Dizel Mazda3 ise düşük viteslerde Corolla dan daha gürültülü ama hız ve vites artıkça farkını bariz ortaya koyuyor ve sessizlleşiyor.Bu arada Mazda 3 6 ileri vites Corolla ise 5 ileri vites.
- Yol ve rüzgar sesinde Mazda3 ün yalıtımını daha iyi buluyorum.
- Yol tutuş a gelince ben Mazda 3 ün içinde kendimi kesinlikle daha güvende hissediyorum.Virajlarda araç kendisini topluyor ve daha az savuruyor.
- Corolla nın en beğenmediğim yanı İzmir çevre yolundaki rüzgardan çok fazla etkilenmesi , bazen araçı şeritten savurucakmış gibi güvensizlik hissi veriyor ve rüzgar aracı tutuyor gibiydi.Fakat Mazda3 de kesinlikle böyle bir durum yok ,Mazda3 kesinlikle hızlandıkça daha çok güven veriyor.Benim burdaki görüşüm Mazda3 sanki yarı alman yarı japon gibi.
-Corolla da aynaların ayarını yapmak için L/R ve yön düğmelerini bulmak için uğraşıyordum , Mazda3 de daha ulaşılabilir ve kolay bir yerde.
-Mazda3 ün anahtar girişinde ışık var ve rahatça bulunuyor.
-Corolla nın yedek anahtarının orjinalinde farkı yok bu çok iyi ama eski sitil bir anahtar , Mazda3'ün ilk anahtarı daha iyi sustalı ,bagaj ı açabiliyor fakat yedek anahtarı tarih öncesi çok kötü bir düz anahtar.
-Mazda3 ün karartılmış aynası benim için vazgeçilmez şu an
-Mazda3 ün Abs si Corolla gibi çabuk devreye girmiyor.
-Mazda3 Touring donanımın Çelik jant , Otomatik yanan farlar , Yağmur sensörü ,Acil frenlerde 4 lü yakma , şerit değiştirmede kısa sinyal ,Otomatik klima,Hız kontrol sistemi,Elektrikli açılıp kapanan yan aynalar,Dinamik Stabilite Kontrolü (DSC) ve Çekiş Kontrol Sistemi (TCS) gibi artı özellikleri var.
Aklıma gelenler şu an için bunlar.