Gönderen Konu: Sis Lambası Kararması  (Okunma sayısı 2438 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Sis Lambası Kararması
« : Ekim 05, 2012, 12:38:01 »
Merhaba Otomobil severler,

Kışa girerken yine sisli bölgelerdeki yollarda seyahat ederken kullandığım sis lambalarıma yakından dikkatlice baktığımda içinde kararma olduğunun farkına vardım. Hemen yetkili servisi arayarak yedek parça fiyatını sordum, 50TL civarı ise yenileri ile değiştirmeyi göze aldım. Zira farın biri %45 diğeri %35 üst tarafından kararmış ve %60 ışık kaybı var olduğunu sonradan anlamış oldum. Yenilerinin ampullü olarak 300TL (üç yüz TL)! x 2 = 600TL olduğunu öğrenince hemen sakinleşmek için bir kahve içme ihtiyacına düştüm. Demekki kararan sadece farlar değilmiş :)

Yetkili servise gittim, kaza yapmış bir aracın sis farını inceledim ve parçanın bakalit olduğunu gördüm. Oto sanayine giderek bakalit olan bu parçanın elektroliz olarak kaplama yapılamayacağınıda öğrenmiş oldum. Buraya başka bir sis farı uydurma şansımızda kesinlikle yok.

Peki bakalit parçayı firma nasıl nikelajlamıştı? Tek seçenek boyama yoluyla idi. Demek ki nikelaj boya bulmam gerekiyordu, hemen oto boya malzemesi satan boyacıya girdim ve anında istediğim nikelaj boya püskürten hazır sprey boyaya ulaştım, hemde 9.TL

Sis lambasını tutan 2 adet yıldız civatayı sökmek hiç zor değil, asıl zor olan sis lambasını ikiye ayırma ve tekrar birleştirme. İki adet hareketli tırnak aynı zamanda sis farı yükseklik ayarı yaparken menteşe görevini görüyor, buna ilave birde ayarı yapan civata var. İhtiyacınız olan şey geniş ağızlı bir tornavida ve lokma anahtar. İlk önce ampulü yerinden çıkartın, ayar civatasını yıldız olan kafasından değil ucu altıgen olduğundan lokma ile gevşetin sonra tırnakları açarak farı ikiye ayırın. Çıkan contayı ve far camını içten yıkayın, ampulleri nemli bezle temizleyin, kurulayın.

Ampulün takıldığı bölümün içinin nikelajlı bölüm olduğunu göreceksiniz. Burayı bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovalayarak boyaya uygun zemin haline getirin ve toz kalmamasına dikkat edin. Sprey boya ile 5'er dk ara ile uzaktan püskürterek 2 veya 3 kat boyayın. 12 saat sonra tam kuruyan ve hazır hale gelen farı tekrar birleştirin (Tırnakları kırmamaya özen gösterin).

Farı tekrar yerine takın ve far yükseklik ayarı yaptırın (yine lokma ile). Bunları yaparken tamircinizden aracın yükseğe kaldırılması gibi işlemler için yardım isteyebilirsiniz.

Bu arada gerekmedikçe boş yollarda bile olsanız sis farını kullanmayı istemeyi tekrar düşününüz.

Not: Nikelaj boya ısıya dayanıklı. Farın içinde, sağ ve solda görünen karaltı, dış ortamdaki yansımalardır. Tam bir ayna gibi olmasada eskisinden çok çok daha iyidir ve gece görüş testinde hiç bir sorun yoktur.

Not: Model ve yılına göre farklılık gösteren farlarda, reflektör kısmı metal olanlar vardır, bunlar elektroliz yoluyla nikel/krom kaplama yapılabilmektedir.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Sis Lambası Kararması
« : Ekim 05, 2012, 12:38:01 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Ynt: Sis Lambası Kararması
« Yanıtla #1 : Ekim 05, 2012, 13:37:54 »
Ellerinize  sağlıki güzel bir  çalışma  olmuş,  hele hele 600,00 TL yi duyunca insanın  mükemmel ötesi diyesi geliyor :)
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: '13
  • 28 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 05, 2012, 13:45:23 »
Farlarınıza silikon çekseydiniz keşke hazır el atmışken. İçeriye su alması yada uygun olmayan (renkli veya wattı fazla) ampüllerin kullanılması kararmasına sebeplerden bir kaçı. Ellerinize sağlık bu arada.
Toyocuk :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 05, 2012, 13:49:48 »
Ellerinize  sağlıki güzel bir  çalışma  olmuş,  hele hele 600,00 TL yi duyunca insanın  mükemmel ötesi diyesi geliyor :)

Farlarınıza silikon çekseydiniz keşke hazır el atmışken. İçeriye su alması yada uygun olmayan (renkli veya wattı fazla) ampüllerin kullanılması kararmasına sebeplerden bir kaçı. Ellerinize sağlık bu arada.

Teşekkürler..

İçindeki ampuller hala orjinal fabrikanın taktığı ampuller, kararma olmadığından tekrar geri taktım.
Silikon çekmeye hiç gerek yok, kendi contası mükemmel oturuyor, geri toplamada zorlayan unsurlardan biri de oydu.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 05, 2012, 21:59:23 »
Güzel olmuş tekin abi eline sağlık  keşke yaparken foto çekseydin
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...