Gönderen Konu: Hortum kaç metre?  (Okunma sayısı 4121 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Hortum kaç metre?
« : Eylül 24, 2012, 20:46:52 »
Hortum kaç metre?" Suudi Arabistan' da benzinin litre fiyatının bizim paramızla sadece ve sadece 23 kuruş (Yirmi üç kuruş) olduğu malumlarımızdır. Bir başka ifadeyle 0.23 TL. Bizde ise bugün itibariyle yaklaşık 4.80 TL. civarında. Yani neredeyse tam 22 kat daha pahalı. 2 kat değil, 3 kat değil, 4,6,8 değil, .....tam 22 kat daha pahalı. (Başka hangi ithal ürün acaba 22 kat pahalı satılıyor?) Bu yetmiyormuş gibi benzin alırken de ayrıca bir kazıkdaha yemekteyiz.

Nasıl mı?
Dikkat edin, benzin istasyonlarında arabamızın deposuna uzanan hortumlar (Adı üstünde hortum!) çok uzundur. Tezgah öyle bir kurulmuş ki, hortumlama tabiri de herhalde burdan kaynaklanıyor olsa gerek.. Tezgah şu! Bütün alavere-dalavere; "Özellikle uzun tutulmuş", hortumlar üzerinde dönüyor. Hatta bazı benzin istasyonlarında hortumlar, dikkat edin, özellikle gösterge tablosunun üstünebile monte edilmiş durumda.
Benzin alma işlemi bitince, hortum ne kadar uzun olursa o hortumun içinde kalan benzin miktarıda benzinciye aynen geri iade oluyor ve yerin altındaki ana depoya boşaltılıyor, ama siz, o hortumun içinde kalan benzinin parasını da ödüyorsunuz. Bu da en aşağı 1-2 litre benzin parası demek. Diyeceksiniz ki benzin dolum ibreleri hortumun ucundan itibaren dönmüyor mu? Hayır, ibreler benzin istasyonundaki pompanın altına yerleştirilen sayaçtan itibaren dönüyor. Hatta bazılarında sayacın yer altındaki depoda olduğu bile söyleniyor.
Mesela; siz 50, 75 veya 100 TL.lik benzin alıyorsunuz diyelim. (Güya aldığınızı zannediyorsunuz ve öyle varsayalım.) Her benzin alışta hortumun içersinde kalan ve parasını ödediğimiz benzinden yediğimiz kazık nereden bakarsanızbakın, en aşağı 5-10 TL. arasında. Peki, ne yapmalıyız? Yapılacak birşey yok ama, yediğimiz kazığı en aza indirmekpekala mümkün. Benzin alırken 50, 75 veya 100 TL.lik değil, depoyu tamamen doldurmak en iyisi. Bunun için de mutlaka; aracımızın "Benzin bitiyor" anlamındaki ikaz ışığı var ya, işte o ışık yandığı zaman benzin almamız ve depoyu tam doldurmamız lazım.
Böyle yaparsak hiç olmazsa bir tam depo benzin alışta bir defa kazık yemiş olacağız. Aksi takdirde; yani hep 50, 75 veya 100 TL.lik benzin alma gibi lüks bir alışkanlığımız varsa; işte o zaman böyle her münferit benzin alışımızda bir bir kazık yiyeceğiz. Tercih sizin. (Benzincilerin en büyük kazancı da bu yoldandır.) Devamlı benzin aldığınız tanıdık bir benzinciniz varsa lütfen bir sorun bakalım! "Hortum kaç metre?" diye! Muhtemelen kaçamak bir cevap verecektir.

Ama pişkince!

Babamın bir arkadaşının yazdığı bir makale
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Toyota Club Türkiye

Hortum kaç metre?
« : Eylül 24, 2012, 20:46:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: Hortum kaç metre?
« Yanıtla #1 : Eylül 24, 2012, 21:00:22 »
dediğin gibi oldugunu düşünmüyorum. Hortumdakı benzin depoya geri inmiyor hortumun agzında kalıyor. bi kere kendın doldurmayı dene anlarsın. pompa tuşuna dokunur dokunmaz benzin fırlıyor. dediğin gibi hortumdaki benzin depoya inse yaklasık 3 metrelik hortumdan benzin gelene kadar uzun bir süre alır ama pompaya basar basmaz anında benzin çıkıyor. Bence dediğin gibi kazıklanmıyoruz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 24, 2012, 21:02:29 »
Böyle bir ihtimal olabilir mi bilmiyorum. Ancak ben de Gökhan arkadaş gibi benzinin pompanın ucunda kaldığını yani geri gitmediğini düşünüyorum/Düşünmek istiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Eylül 24, 2012, 21:04:34 »
Olabilir gökhan abi sadece paylaşmak istedim benim düşüncemde şu var pompa sayacı tabancada olmuyor hortumun gösterge ile birleşmiş yerinde oluyorsa hortum yukarı asılı kaldığında eğer çek valf yoksa geri gider.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Eylül 24, 2012, 21:07:56 »
Böyle bir ihtimal olabilir mi bilmiyorum. Ancak ben de Gökhan arkadaş gibi benzinin pompanın ucunda kaldığını yani geri gitmediğini düşünüyorum/Düşünmek istiyorum.

osman abi ya çok güçlü bir pompa varsa zaten olmasıda gerekiyor ozaman acaba  hemen basabilirmi.

arkadaşlar bir de şu var sürekli 50-20 tl alanlarda şu yönden zarar edeiyorlar mesela bugün 20tl aldık yarın bitti şimdi normal yolumuzdan çıkıp benzinciye gidiyoruz. Bu sürekli benzinciye gitmek yıllık en az 20-30tl zarar ettirir.Yani artık ekonomimiz o kadar kötü olduki yıllık 20-30tl gibi bir şeyi hesaplıyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 24, 2012, 21:10:18 »
ben yakıt almak için ekstra istasyona gitmiyorum yol üzerinden alıyorum. Tabiki en iyisi depoyu fulleyip ikide bir uğraşmamak. Mesela zamdan önce depoyu fullesek 15 20 lira kazanclı cıkardık heralde  :D
osman abi ya çok güçlü bir pompa varsa zaten olmasıda gerekiyor ozaman acaba  hemen basabilirmi.

arkadaşlar bir de şu var sürekli 50-20 tl alanlarda şu yönden zarar edeiyorlar mesela bugün 20tl aldık yarın bitti şimdi normal yolumuzdan çıkıp benzinciye gidiyoruz. Bu sürekli benzinciye gitmek yıllık en az 20-30tl zarar ettirir.Yani artık ekonomimiz o kadar kötü olduki yıllık 20-30tl gibi bir şeyi hesaplıyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • 148 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 24, 2012, 21:11:10 »

Bunu en iyi şu şekilde öğrenebiliriz ki yapanlar varsa söyler zaten ;  5 litrelik bidonu alıp istasyona gideceksin. Bidonu doldurduğumuzda ekranda da 5 lt yazıyorsa her şey netleşir. Fakat artık bidona benzin pek koymuyorlar sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Eylül 24, 2012, 21:13:04 »
Bunu en iyi şu şekilde öğrenebiliriz ki yapanlar varsa söyler zaten ;  5 litrelik bidonu alıp istasyona gideceksin. Bidonu doldurduğumuzda ekranda da 5 lt yazıyorsa her şey netleşir. Fakat artık bidona benzin pek koymuyorlar sanırım.
koyuyorlar osman abi ama emniyetten izin kağıdı alman gerekiyor.

ben yakıt almak için ekstra istasyona gitmiyorum yol üzerinden alıyorum. Tabiki en iyisi depoyu fulleyip ikide bir uğraşmamak. Mesela zamdan önce depoyu fullesek 15 20 lira kazanclı cıkardık heralde  :D

Aynen gökhan abi :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 24, 2012, 21:13:37 »
biraz samimi olunca koyuyor. evet mantıklı 5.lt lık bidona 5lt yakıt parası verip doldurcan. ilkenin dediği gibiyse zaten Bidon dolmaz .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Eylül 24, 2012, 21:15:28 »
biraz samimi olunca koyuyor. evet mantıklı 5.lt lık bidona 5lt yakıt parası verip doldurcan. ilkenin dediği gibiyse zaten Bidon dolmaz .

benzine indirim geldiği an deneyeceğim gidip benzinciye  lpg alırken şunada bir benzin koyarmsın depo kurududa araç çalışmadığı zaman depoya koyarım :) emniyet le uğraşmaktansa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 24, 2012, 21:18:59 »

İlke bey,

Arkadaşlarında belirttiği gibi hortumdaki yakıt tabancadan itibaren sabit yerinde durmaktadır. Eğer böyle olmaz ise, benzincinin deposu  içindeki yakıt seviyesine kadar yakıt geri iner ki, ne kadar güçlü pompa koyarsanız koyun anında yakıtı akıtamazsınız.

Diğer taraftan az yakıt almak için her seferinde benzinciye giderek aslında fazladan yakıt tüketildiği ve farklı riskler alındığını bende düşünüyorum.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 24, 2012, 21:23:07 »
arkadaşlar o olay dediğiniz gibi değil korkmayın.sayaçtan çıkan yakıt depoya ne şekilde olursa olsun iner.pompanın ağzından depoya düştüğünde sayaçta yazar.depo dolunca sayaçla depo arasındaki yakıt doluma yansımaz hortumda kalır.o teknolojik bir olaydır.ben 4-5 sene önce tanıdık istasyonda iddaa üzerine denemiştim.depom bom boşken tam 55 litre yakıt aldığımda pompa durmuştu.çünkü depom 55 litrelik. öyle olsa yandık desenize.hileler yakıt tanklarında yapılır.diyelim ki 5 ton yakıta 100-200 litre başka bir kimyasal katılır ve saf yakıt yerine değişik kimyasal karıştırılmış yakıt kullanmış oluruz.hatta bu oran bazı istasyonlarda abartılırsa kullandığınız arabada hemen farkedilir.ucuz yakıt yerine en pahalısını tercih etmekte fayda var.çünkü arıza çok pahalıya mal oluyor biliyorsunuz.selamlar..
hayat 3 ile 4 arasındadır.ya 3,5 atarsın ya da 4 4 lük yaşarsın......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Eylül 24, 2012, 22:58:31 »
hortum kaç metre deyince aklıma geldi :)
siyasi bir amaç taşımamaktadır...

Bunlar Kendilerine Bagladilar

ayrıca hortumu uzun yapmaları erişilebilirliği çok arttırıyor, 2 ayda bir benzin aldığım için, genellikle pompaya ters yamaşıyorum mesela ;)
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Eylül 24, 2012, 23:10:25 »

ayrıca hortumu uzun yapmaları erişilebilirliği çok arttırıyor, 2 ayda bir benzin aldığım için, genellikle pompaya ters yamaşıyorum mesela ;)
Dip not :

Genellikle benzin göstergesinde sağa veya sola doğru küçük bir ok işareti olur . O işaret netarafı gösteriyor ise depo kapağı otaraftadır . Eğer o işaret yoksa benzin göstergesinin yeri gösterge panelinde netarafa yerleştirilmişse depo kapağı otarafta olur .

Bu güne kadar çok farklı araçlar kullandım yukarda yazdıklarım sayesinde hiç birinde pompaya ters yanaşmadım . :)

Mesela şu anki aracımda hem o dediğim ok işareti var hemde yakıt göstergesi deponun olduğu tarafa yerleştirilmiş . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 24, 2012, 23:18:26 »
Dip not :

Genellikle benzin göstergesinde sağa veya sola doğru küçük bir ok işareti olur . O işaret netarafı gösteriyor ise depo kapağı otaraftadır . Eğer o işaret yoksa benzin göstergesinin yeri gösterge panelinde netarafa yerleştirilmişse depo kapağı otarafta olur .

Bu güne kadar çok farklı araçlar kullandım yukarda yazdıklarım sayesinde hiç birinde pompaya ters yanaşmadım . :)

Mesela şu anki aracımda hem o dediğim ok işareti var hemde yakıt göstergesi deponun olduğu tarafa yerleştirilmiş . :)

iyi fikir aslında denemek lazım...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • 148 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Eylül 24, 2012, 23:20:31 »

Doğru bir yöntem bence. Benim aracın bu şekilde fotoğrafı vardı baktım az önce. Ok işaretinin gösterdiği yerde depo, solda. Güzel ayrıntıymış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Eylül 24, 2012, 23:30:33 »
Konu neredeeen nereye mahmut eğer dediğin gibiyse baya sevaba gürersin kardeşim :lol:

Bu arada bu makalede yazan olmaz ama pompayı yerine takmadan içinde kalan yakıtı çeken çok üçlağıtçılar takıldı kameralara...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Eylül 24, 2012, 23:31:56 »

Bir diğer püf nokta ise japon araçlarının hemen hemen hepsinde depo kapağı solda egzoz sağ taraftadır avrupa araçlarda ise bu tam tersidir . Mesela bmw 3 serisinin (muhtemelen tüm bmw modellerinde durum aynıdır ) göstergesine bakarak deponun yerini bulamazsınız . Hem ok işareti yok hemde gösterge depo sağ tarafta olmasına rağmen sol tarafa yerleştirilmiş . :)

Yani istisnalarda var .

Konu neredeeen nereye mahmut eğer dediğin gibiyse baya sevaba gürersin kardeşim :lol:

Bu arada bu makalede yazan olmaz ama pompayı yerine takmadan içinde kalan yakıtı çeken çok üçlağıtçılar takıldı kameralara...

Abi istisnalar elbette var ama bir çok araçta durum böyle .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ekim 07, 2012, 21:57:19 »
vallahi ben hep depo tamamen boşalıdıktan sonra ful depo alıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ekim 07, 2012, 22:09:35 »
vallahi ben hep depo tamamen boşalıdıktan sonra ful depo alıyorum
iyi yapıyorsun kemal abi