Tüm gece bu konuyu araştırdım durdum ve bir sonuca varamadım. Aurisim ilk 1.000km.yi doldurmak üzere ve kitapçığına ve vites değişim göstergesine uyarak kullandım. Sadece arada sırada arabanın performansını merak edenler 1-2 km.lik kullanımla aracı zorladılar. Satın aldığım bayi artık rodaj falan olmadığını fabrikadan rodajlı geldiğini falan filan söyledi.
Bazı kaynaklar aracı ilk 1.000km zorlamamam, sabit hızlarda gitmemem, ani frenleme yapmamam gerektiğini(kitabındaki gibi)
Bazı kaynaklar ise sekmanların ancak yüksek basınç altında birbirine tam uyum sağlayacağını, bunun içinde motor ısınınca devri sonuna kadar zorlayıp vitesleri yükseltmemi ve vitesi boşa almadan aynı şekilde motor freniyle tekrar tersi yönde yavaşlamam gerektiğinden bahsediyor.
Ben şimdi ilk 1.000km zorlamayarak iyimi yaptım? Kötü mü?
Şimdi bu ilk 1.000km.yi doğru veya yanlış tamamladık, e bu motor açma denilen olay doğru mudur? Motoru yavaş yavaş zorlamak gerekir mi artık?
Yine ilk yağ değişiminin İlk 1.000km içerisinde 2 defa yapılması gerektiğinden bahsedilmiş bazı kaynaklarda, ben ne yapayım daha hiç yağ falan değiştirtmedim, farklı kaynaklarda ise fabrikadan gelen yağın ilk birkaç bin kilometre de ellenmemesi gerektiği, bu yağın yeni araçtaki parçaların birbirine alışması için özel olarak konulmuş yağ olduğu yazıyor.
Yani her kafadan bir ses çıkıyor. Ben de herkes gibi performanslı, uzun ömürlü, yağ yakmayan, az yakıt tüketen bir araca sahip olmak istiyorum. Her ne kadar 50-60.000km.de satacakta olsam, o kadar para verdik milli servetimiz uzun yıllar ülkemizde hizmet etsin, alacak kişi de hayrını görsün istiyorum.
Bu işin doğrusu nedir üstadlar, rodaj olmasa heralde kitabında şu kadar km şunu yapmayın, bunu yapmayın yazmazdı. Artık rodaj aşamasını geçtiğime göre motorun sağır kalması vs. durumları şehir efsanesi midir? Var mıdır aslı astarı?
Daha önce 102.000km.de aldığım 97 accent aracıma aldığım gibilpg taktırmıştım ve 148.000km.de tamamen bitik duruma gelmişti neredeyse ve aşırı üfleme ve yağ yakma sorunu vardı. Yine 160.000km.de(km.si düşürülmüş araç itelemişlerdi) aldığım dizel focus II araç 10.000km sonra motor ister duruma gelmişti. 2'si de hor kullanılmış araçlardı(focus filo kiralamadan çıkmıştı zaten), demek ki araç kullanmanın, rodajın, motor açmanın bir dayanağı var ve doğru yolu nedir? Çok uzattım özür...