Gönderen Konu: LPG GERÇEKTEN MANTIKLI MI?  (Okunma sayısı 7822 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
LPG GERÇEKTEN MANTIKLI MI?
« : Eylül 10, 2012, 21:34:18 »
Arkadaşlar bu konuyu başka bir forumda da açtım burada da sizlerle tartışmak istedim.
Aracım Auris 1.6Com.Ext. ve 1 aylık 800Km.de
Şuan ki yakıt değerlerim 100Km için Ş.içi : 6,6Lt - Ş.dışı : 5,0Lt (gayet sakin kullanırım)

Teorik bir hesap yaptım, yanlışım var ise düzeltin lütfen,

Şehir dışı yılda 2.500km yapıyorum ve 100km.de 5,2Lt yaktığımı varsayarsak : Yıllık 130 Lt benzin demek
Şehir içi yılda 6.000km yapıyorum ve 100km.de 6,6Lt yaktığımı varsayarsak : Yıllık 396 Lt benzin demek

Şimdi benim yıllık Benzin tüketimim : 526 Lt
Bu arabaya 5 yıl binmeyi düşündüğüme göre Toplamda : 2630 Lt benzin harcayacağım.

Gelelim Lpg.ye :

Teorik olarak benzinden %20 fazla yaktığını varsayıyorum bu durumda : 2.630 x 1.2 : 3156Lt Lpg harcayacağım.
Yine teorik olarak %5 civarıda ilk çalıştırma benzini harcayacağım yani : 3.156 x 0,05 : 158 Lt benzin

Şimdi sıra hesaplamalarda :

Adana totalde benzin şuanda 4,59Tl, bu durumda toplam benzin sarfiyatım : 2630Lt x 4,59Tl : 12.255 Tl.

1. Lpg nin litresi en iyi hesapla 2,40Tl desek onun da sarfiyatı : 3156 x 2.4 : 7.575 Tl.
2. Aurisim için verdikleri montaj fiyatı : 1.700Tl.
3. Muayeneye halihazırda 3 yıl varken yapacağım masraf : 250Tl(kaba hesap)
4. Her 10.000km.de bir bakıma getireceksiniz diyor lpg bayileri ve 40 Tl diyorlar : 40 x 5 : 200Tl
5. Artık lpg'li bir aracımız olduğuna göre buji ve hava filtreleride 10.000km.de bir değiştirilmeli 40lira buji ve 40 lira hava filtresi : 80 x 5 : 400Tl
6. Birde %5 ilk çalıştırma benzininden bahsetmiştik 158Lt : 158 x 4.59 : 725Tl.
Not : Benzinli auris için havafiltresi değişim periyodu 40.000km ve buji değişim süresi 100.000km.dir. Bu durumda 5 yılda sadece 1 kere hava filtresi değişmesi gerekir. 5. maddeden 40Tl düşülecektir.

Gelelim son duruma :

Benzinin maliyeti : 12.255Tl.
Lpg.nin maliyeti ise: 10.810Tl.

Sonuç olarak aracına yıllık olarak 8.500km binecek birinin toplamda karı 1.445 Tl.dir.

Araca yıllık 8.500km.den fazla ve daha uzun yıllar binecek veya aracı çok yakan biri için Lpg avantajlıdır. Benim durumumdakiler için ise olmasa da olur. Hatta gerek bile yok.

Gelelim dizel hesabına onuda oturdum hesapladım ve 5 yılda bana kazancı tam olarak 3.000 Türk lirası. Bundan da dizelin bakım masraflarının benzinliye oranla daha yüksek olduğunu ve aynı modelin benzinlisi ile dizeli arasındaki fiyat farkını hesaplarsak ve hatta parçalarının fiyat farkınıda gözönüne alırsak(benzinli araç yakıt pompası 450Tl ama dizelin pompası 3.000Tl diye okumuştum bir yerde) dizelde ekonomik olmaktan fazlasıyla çıkıyor.

Hatta dizeli çalıştırırken turbo yağlansın diye bekle, durdururken bekle masraflarını da hesaba katın.

Lütfen hesaplamam da bir yanlışlık varsa düzeltin, karım daha yüksek ise hemen yarın taktıracağım.

Toyota Club Türkiye

LPG GERÇEKTEN MANTIKLI MI?
« : Eylül 10, 2012, 21:34:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG GERÇEKTEN MANTIKLI MI?
« Yanıtla #1 : Eylül 10, 2012, 21:55:09 »
mehmet ali bey çalışmanızı ayakta alkışlıyorum. zaten sakin kullanılan ve fazla km yapmayan benzinli ve 6 vitesli şanzımana sahip bir araca lpg takmaya gerek yoktur. benzinin litresi 10 lira da olsa lpg'ye karşıyım şahsen. gerekirse bisiklete binerim. alkışınızı gönderdim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Eğri cetvelden düzgün çizgi çıkmaz
  • Kan Grubu: B+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 10, 2012, 22:13:47 »
ben yılda en az 15bin km yapan birisi olarak tartarini marka lpg taktırdım gayette memnunum.sizin hesabınıza göre bi kazancınız olmayacak.5-6lt arası şehir dışı yakıtını bir çok zaman tutturuyorum ama fabrika verisi şehir içi 8.9 olan bi araç nasıl oluyor 6.6 yakıyor bunu pek anlamadım.defalarca denemiş olmama rağmen 8.5 lt altına şehir içi yakıtım hiç düşmedi 100 km kullandım depoyu doldurdum 5-6 kere bu şekilde ölçüm yaptım.kış aylarında 10-12 lt buluyor servise bakıma gittiğimde yakıtı falan ölçtüler bi sıkıntı olmadığını söylediler.5 yılda 25.000 km yapan bi aracta lpg gereksiz olur.aracı alalı bir buçuk yıl oldu 26.000 km oldu .1500 liraya taktırmıştım lpg sistemini sizin hesabınıza göre amorti ettim.şunu söyleyebilirim önceki aracım hondaydı komşumun şu an mazda3 var şimdiki aracım auris japon arabaları lpgyle müthiş uyumlu.
Adam olmak cinsiyet meselesi değil, şahsiyet meselesidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Eylül 10, 2012, 22:16:21 »
mehmet ali bey çalışmanızı ayakta alkışlıyorum. zaten sakin kullanılan ve fazla km yapmayan benzinli ve 6 vitesli şanzımana sahip bir araca lpg takmaya gerek yoktur. benzinin litresi 10 lira da olsa lpg'ye karşıyım şahsen. gerekirse bisiklete binerim. alkışınızı gönderdim.

Bu forumda alkış sistemi olduğunu bilmiyordum, teşekkür ederim. Benzinin litresi 10lira olursa gazın litreside en az 5.5 lira olacaktır. Buradaki düşüncelerim yaklaşık 1500 liralık tasarruf karşılığında :

- Aracın motor garantisinden olacağım,
- 40-50.000km sonra subap arızası vs. bekler durumuna geçeceğim,
- Adana'da sıkça optimuma gidiyorum ve kapalı otoparkından mahrum kalacağım(gerçekten almıyorlar),
- Garantiyi uzattıracağım ama lpg'den dolayı bu olaydan mahrum kalacağım,
- Pompacının arabanın altına oflaya puflaya eğilmesine katlanacağım,
- vs.vs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Eylül 10, 2012, 22:22:58 »
ben yılda en az 15bin km yapan birisi olarak tartarini marka lpg taktırdım gayette memnunum.sizin hesabınıza göre bir kazancınız olmayacak.5-6lt arası şehir dışı yakıtını bir çok zaman tutturuyorum ama fabrika verisi şehir içi 8.9 olan bir araç nasıl oluyor 6.6 yakıyor bunu pek anlamadım.defalarca denemiş olmama rağmen 8.5 lt altına şehir içi yakıtım hiç düşmedi 100 km kullandım depoyu doldurdum 5-6 kere bu şekilde ölçüm yaptım.kış aylarında 10-12 lt buluyor servise bakıma gittiğimde yakıtı falan ölçtüler bir sıkıntı olmadığını söylediler.5 yılda 25.000 km yapan bir aracta lpg gereksiz olur.aracı alalı bir buçuk yıl oldu 26.000 km oldu .1500 liraya taktırmıştım lpg sistemini sizin hesabınıza göre amorti ettim.şunu söyleyebilirim önceki aracım hondaydı komşumun şu an mazda3 var şimdiki aracım auris japon arabaları lpgyle müthiş uyumlu.

Ben Yüreğir'de oturuyorum ve işyerim İncirlik'te giderken 3 ışık dönerken 2 ışık var(dönüşte ışığın birinde sağa döndüğünüzden ışıksız geçiliyor), 6.viteste ve 70-80(hız limiti 70) arası hızla rahatça gidebiliyorum. Ayda 2-3 kere de avm ye gidiyorum yine kozan yolundan sadece 2 ışık var. Ortalama 6,6 Lt veya daha altına da düşebiliyor.

Bu akşam 2 ayrı kişi aurislerde alaşım subap var dedi, doğruluk payı var mıdır?

Kış aylarında yakıtım artar ise hesabımı tekrar gözden geçiririm zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 11, 2012, 16:10:02 »
Yılda şehir içi ve şehir dışı ortalama 10 000 km yol giden kullanıcılar için LPG bence de şart değil. Fakat benim gibi 20 000 ve üzeri kullanıcılar için avantaj olduğunu düşünüyorum. Yalnız bujileri ve filitreler zaten her 10 000 km de bir değişir araçların sağlığı, yakıtı ve konforu için. Beş yıllık süre ve 50 000 km durumu bana biraz uzun bir süre gibi geldi. Fakat sizin verdiğiniz kullanım değerleri için LPG şart değil söylediniz üzere.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 33000
  • Model Yılı: '11
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 11, 2012, 17:49:59 »
Bilimsel bir çalışma gibi olmuş eline sağlık tamda benim yıllık kullanımım kadar teşekkürler arkadaşım eline sağlık......
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 11, 2012, 18:09:36 »
Evet
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 11, 2012, 18:17:02 »
şehir içi 6.6 litre benzin gercekten dogru mu ?
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Ne Mutlu Türküm Diyene
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: '13
  • 5 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 11, 2012, 18:19:10 »
Yaptığınız hesap çok mantıklı LPG sizin için gereksiz masraf ve ilerde karşınıza çıkabilecek sorunlarla can sıkıcı olabilir.LPG de önemli olan ustanın doğru iş yapması.En iyi kiti en doğru şekilde yaptırsak bile araçtan "benzin" verimini alamıyoruz.Yeni nesil bir çok otomobil gibi toyotaların motorlarıda hafif alaşım malzemeden üretiliyor.İlerleyen kmlerde üst kapakta yüksek motor içi hararetten sorun çıkmasıda olası bir durum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 11, 2012, 18:37:06 »
güzel bir karsılastırma olmus ama ölçümlerinizde bence hata var.şehir dısı bu araclarda fabrıka verisi 5.5 litre.şehir içi ise 8.5.bu kanun degıldır ama bu adamlar ticari maksatlı zaten en dusuk verılerı yazıyorlar.bence sizin sehir içi konumunuz yogunlugu olmayan düz bir yol.şerhirler arası muamma biz ınanın sizin dedıklerinizi 1.4 tsı golf hız sabıtleyıcı ıle 85 km hızla yakalayamadık (sivrihisar eskışehir arası düz yolda deneme ı).hesaplar şaşsa bile en fazla bin  lira şasar sizin için yine lpg ye gerek yok bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 11, 2012, 19:24:49 »
fabrika verisi bile 1,6 valvematic motorun 8,6 ltr.1,6 araba şehir içinde 6,6 ltre şehir içi yogun trafikte çok zor.sizin gittiginiz güzergah dur kalkı çok az bir güzergah galiba.fabrika verisi bile 1,6 valvematic motorun 8,6 ltr.aynı şekilde benımde aracım 6,6 ltr yaksa şehir içi bende benzin ile binmeyi düşünürüm.senede 10 bin altı yapanlar için bencede sart değil.ama lpg ortalama kaba bir hesapla %40 civarı daha uygun.410 km verso gibi bir araba 70 tl tüp yakıyor sehirler arası.sizin verilerinize görede auris 100 tl yakacak.servis bujileri 40 bin kmde  bir değişiyor.lpg li aracta 20 bin öneriyorlar.siz 100 bine kadar extradan  3 defa fazla buji değişirsiniz.oda 40*3 120 eder
  hava filtresi benzinli veya lpg farketmiyor 10 bin 15 bin civarı  değişiyor.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Eylül 11, 2012, 19:27:53 »
Ölçümlerde kesinlikle bir hata yok, Focus-2 dizelim vardı, 1.6 motor 109 hp, ondada fabrika değerlerinin altında tuttururdum hep,

Hem değerleri sadece yol bilgisayarından değil, aldığım yakıtla gittiğim yolu karşılaştırarak da doğruluyorum, arabasını tanıyan, frenlemeyi, boşta gitmeyi, vites takılı gitmeyi, ışıklara yaklaşmayı şeridi doğru kullanmayı, uygun vites ve devri kullanabilmeyi ve en önemlisi sakin kullanmayı becerdiğiniz zaman, kendinize soruyorsunuz, "Fabrikada bu arabaya nasıl bu kadar çok yaktırmayı becermişler diye. Bugün kalabalık ve bol ışıklı bir trafikte bile, sıfırlanmış yol bilgisayarıyla 7.4Lt değerini yakaladım. Ha ben bu kullanımla lpg'de rekor kıracağıma inanıyorum.

Tek sıkıntım, genelde 1800 devirde gitmek bu araçlara zarar verir mi? Çoğunlukla 6.vites ve 65-70km hızla şehir içi sakin yerlerden gidiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Eylül 11, 2012, 19:36:00 »
Kilis'ten Adana'ya yol 63 liralık benzinle geldim, yol bilgisayarı Adana'ya kadar 4.9 gösteriyordu, Otobandan çıkınca eve kadar 5.0Lt oldu. Aracın eksilen deposu 63.xx liralık benzin aldı. Bahsettiğim yol 284Km ve ben 22 kuruş yakmışım.

Yine giderken araçta 2 aile (5 küçük çocuk) ve tıkabasa valizle, klima açık 5.8 ortalama ile Adana-Kilis yolunu sonlandırdık. Ama aracı alır almaz yola koyulduk ve bu değer bile bu kriterler göz önüne alındığında iyi bir değer.

Bana inanmayanlar düz bir yola çıksınlar ve 6.vites 1800 devir çevirerek şehir içinde ilerlesinler yol bilgisayarının 2.5Lt - 4.0Lt arasında gidip geldiğini göreceksiniz.

Edit : hesap hatası

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '12
  • 24 kere teşekkür etti
  • 46 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 11, 2012, 19:44:51 »
Muhtesem hesap kitap.. Bu veriler doğrultusunda LPG'ye gecmeniz bence hic mantıklı degil.
Yaris III Style CVT 1.33 VVT-i + Görüş paketi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Eylül 11, 2012, 19:52:43 »
şehirler arası 14.2 kuruş ne lpg ile ne de dizel ile duydum bence güzel ve ilginç bi ortalama hiç lpg düşünmeyin biraz daha zorlarsanız arac yakmayı bırakıp size hediye benzin verecektir :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Eylül 11, 2012, 20:04:15 »
şehirler arası 14.2 kuruş ne lpg ile ne de dizel ile duydum bence güzel ve ilginç bir ortalama hiç lpg düşünmeyin biraz daha zorlarsanız arac yakmayı bırakıp size hediye benzin verecektir :)

siz yazmadan düzeltmiştim. 22 kuruş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Eylül 11, 2012, 20:13:04 »
bende diyorum 22 kurusu nasıl 14.2 gördüm ayıp oldu mehmet ali bey e  :)şehiriçi yoğun  tarfiğe fazla girmiyosanız hiç gerek yok lpg taktırsanız bin kilometrede en fazla 60 tl farkeder sizin hesabınızla 50 binde  3 bin tl farkeder lpg taktır ruhsata işlet karı nerde bunun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Eylül 11, 2012, 20:20:48 »
şehirler arası 14.2 kuruş ne lpg ile ne de dizel ile duydum bence güzel ve ilginç bir ortalama hiç lpg düşünmeyin biraz daha zorlarsanız arac yakmayı bırakıp size hediye benzin verecektir :)
kilis adana arası kaç km 63 tl yaktınız.22 kurus yakıyorsa hiç taktırmayın.lpg fiyatları 2,39 iken tüplü 1,6 lar 210-220 yakıyor ş.arası ..sizinki benzınde benzın 4,59 iken  220 kurus yakıyorsa hiç taktırmayın..Akıl işi değil.Ya sizin aracınızın motorruna benzin içmez bişeyler eklemişler.Yada piyasada tüplü 1,6 ların çogunda birşey var.Zeki beyın dediği gibi belki bir süre sonra yakmaz hediye eder ....lütfen yanlış anlamayın ama inanması çok zor.
Hesaplamanızda sorun var diye düşünüyorum.benzinli bu fiyatlarla ş.arası en iyi ihtimalle 300 350 arası yakar.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Eylül 11, 2012, 20:29:11 »
bende diyorum 22 kurusu nasıl 14.2 gördüm ayıp oldu mehmet ali bey e  :)şehiriçi yoğun  tarfiğe fazla girmiyosanız hiç gerek yok lpg taktırsanız bin kilometrede en fazla 60 tl farkeder sizin hesabınızla 50 binde  3 bin tl farkeder lpg taktır ruhsata işlet karı nerde bunun.

Aslında toplamda 14.2 litre benzin yaktı yazacaktım (5 x 2.84 : 14.2lt) dalgınlıkla kuruş yazmışım.