"Bu motor bu aracı kaldırmıyor." muhabbeti Türkler tarafından uydurulmuş bir saçmalıktır. 11 saniyede 0-100 hızlanması olan D sınıfı bir araç sonuçta. Jetta 1.6, focus 1.6, megane 1.6, Audi A4-A3 1.6, BMW 3.16, golf-bora 1.6, Citroen C4 1.6, Peugeot 307 1.6, Volvo S40 1.6 gibi araçlar sanki 8-9 saniyede mi 100 km hıza çıkıyor sanıyor bu millet ben anlamıyorum!
3.5 motor chrysler 300M le onbinlerce km yol yaptım. Yakıtına dayanabilirseniz süper performanslı, şehir içi yakıtı 15 litreden aşağı düşmeyen araçlarla 0-100 hızlanmanızı 9 saniyede tamamlayabilirsiniz. Ama Avensis ortalama 7-8 litre yakıtla sizi 10-11 saniyede 100 km hıza çıkarabiliyor.
Gelelim yokuş performansına. Turbo dizel bir araç kullanmadıktan sonra rampalarda kimseyle yarışa girilmez zaten. Benzinli araçların torku bellidir. Honda Civic bile rampalarda tam performans sergileyemiyor.
Ben rampa yukarı 180 km hıza çıkmak istiyorum derseniz sizi 2.0-2.5 TDI grubuna yönlendirmek gerekir.
Toyota mühendisleri avensisin 1.6 motoruyla mükemmel uyumlu çalışan bir mekanizma yapmış. Vites oranları, motor gücünün tekerleklere minimum kayıpla aktarılması sonucu bu arabayla rahat rahat gezebilirsiniz.
Bu motor bu arabayı kaldırır mı diye soru sorulacaksa bence sadece BMW 3.16 ve Volkswagen-Audi grubundaki tüm 1.6 motorlar dikkate alınmalıdır.
Bu sabah sıkışık trafikte 2 saat boyunca klima açık dur-kalk yaparak Avensis 1.6 ile harcadığım yakıt ortalama 7.8 litre oldu. Daha ne olsun...