Gönderen Konu: Yakıt Sarfiyatı (2004 Yaris 1.3 Sol Manual Benzinli)  (Okunma sayısı 8107 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
Yakıt Sarfiyatı (2004 Yaris 1.3 Sol Manual Benzinli)
« : Temmuz 25, 2012, 12:13:56 »
Merhaba arkaşlar! Aracımla sabah 5km, akşam 5 km toplam 10 km şehiriçi yol yapıyorum.Bunun toplamda yarısı durkalk trafikte geçiyor,aracım 100 km yaklaşık 9,5 lt yakıyor,normal midir?Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum! Saygılar!

Toyota Club Türkiye

Yakıt Sarfiyatı (2004 Yaris 1.3 Sol Manual Benzinli)
« : Temmuz 25, 2012, 12:13:56 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Calm down. The king is back
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 132000
  • Model Yılı: '11
  • 6 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt Sarfiyatı (2004 Yaris 1.3 Sol Manual Benzinli)
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2012, 21:14:03 »
Yaris normalde ne yakıyor bilmiyorum ama sonuçta küçük araba ve 1.3 motorla daha da az yakması lazım gibime geliyor. ama tabi trafiğe de bağlı, çok aşırı sıkışıksa, olabiliyor. klima açık mı oluyor? hava filtresini ve aracın yağını en son ne zaman değiştirdiniz? debriyaj balatası ne durumda? bunlar hakkında da bilgi verebilirseniz, Yarisi bilen arkadaşların daha net cevap vereceklerini düşünüyorum :)
Toyota Avensis 2011 Elegant Extra Multidrive-S

Turbonun kesildiği 4.000 devirden sonra bizim atmosferik hayatımız başlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Temmuz 26, 2012, 11:56:53 »
Aracımı alalı 1 seneyi geçti,motor yağı bujiler yeni değişti,debriyaj setide 10.000 km önce değişti,gerçi son bir haftadır tuhaf birşekilde kalkarken hafif silkelemeye başladı ama,9,5 lt benzin sarfiyatı 1 senedir aşağı yukarı aynı.Sanırım az km yapıp,birde trafikte kaldığım için fazla yakıyor,benim gibi şehir içinde fazla km yapmayan arkadaşların 100 kmde kaç lt yaktığını merak ediyorum,saygılar!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • 10 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 26, 2012, 12:05:09 »
Aracımı alalı 1 seneyi geçti,motor yağı bujiler yeni değişti,debriyaj setide 10.000 km önce değişti,gerçi son bir haftadır tuhaf birşekilde kalkarken hafif silkelemeye başladı ama,9,5 lt benzin sarfiyatı 1 senedir aşağı yukarı aynı.Sanırım az km yapıp,birde trafikte kaldığım için fazla yakıyor,benim gibi şehir içinde fazla km yapmayan arkadaşların 100 kmde kaç lt yaktığını merak ediyorum,saygılar!

hüseyin bey araç kalkışlarda silkelemeye başladıysa maalesef baskı balatanız bitmeye yaklaşmıştır.onun için baskı balatanızı değiştirin.yada şu yöntemi bir deneyin.arabayı çalıştırdıktan sonra el freni çekili halde arabayı 1.vitese atın ve  normal arabayı kaldırır gibi gaza basın ve ayağınızı debriyajdan çekin eğer ayağınızı debriyajdan çektikten sonra araba stop ederse baskı balata sağlamdır yok eğer araba gitmek için bağırıyorsa o zaman baskı balata kaçırıyor demektir değişmesi gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Temmuz 26, 2012, 13:20:28 »
Okan bey,bende baskı balatadan şüpheleniyorum,ama 10.000 km de baskı balatamı gider,aklım almıyor,bugüne kadar başıma böyle birşey gelmedi,debriyaj seti değişiminde iş yoğunluğu nedeniyle parçayı kendim alamadım,usta orjinal luk marka taktım dedi,güvendiğimde bir insandır ama yinede insan şüpheleniyor!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 26, 2012, 13:32:06 »
baskı balatası bitiyorsa, yakıt sarfiyatı artmıştır doğal olarak. 10.000 km de biter mi derseniz, 12.000 de bitiren biliyorum. sürekli sıkışık trafik, ışıklarda frene dokundurmak yerine hafifçe debriyajdan çekerek durmak vs. ömrünü çabucak bitirmesine neden oluyor.

peki hiç şehirler arası yolculuk yapmadınız mı? şehirler arası da ölçebilseydiniz keşke. bu arada, araç yüklü olmuyor değil mi? araç boş olarak işe gidip geliyorsunuz? dolu araç dur kalkta daha da fazla arttırıyor yakıtı.

triger seti de değişti mi? trigerin fazla sıkılması yada boş bırakılması gibi etkenlerde yakıt sarfiyatını olumsuz etkiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 26, 2012, 13:34:52 »
Okan bey,bende baskı balatadan şüpheleniyorum,ama 10.000 km de baskı balatamı gider,aklım almıyor,bugüne kadar başıma böyle birşey gelmedi,debriyaj seti değişiminde iş yoğunluğu nedeniyle parçayı kendim alamadım,usta orjinal luk marka taktım dedi,güvendiğimde bir insandır ama yinede insan şüpheleniyor!
haklısınız 10000 km de bitmez ama hasar almışta olabilir.bence benim dediğim yöntemi deneyin sorunun baskı balatadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenelim sonra diğer seçenekleri düşünelim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Temmuz 26, 2012, 13:54:43 »
Eski arabamdam biliyorum(1997 clio 1.4 aynı yolda 12 lt yakıyordu) baskı balata bitince benzini su gibi içer :)Ama yarisi aldığımdan beri ortalaması aynı,bu arada geçen sene debriyaj seti değiştikten sonra uzun yola gittim(İST-GİRESUN),100 km de 5 lt civarı yaktı,oldukça iyi.İşe giderken araç boş,sanırım motor tam verimli çalışacakken yol bitiyor,bide trafik üstüne gelince normalden 2 lt filan fazla yakıyor!Arkadaşlar yorumlar için teşekürler,ayrıca el freni çekiliyeken kaldırma olayını denicem!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 26, 2012, 13:57:05 »
Eski arabamdam biliyorum(1997 clio 1.4 aynı yolda 12 lt yakıyordu) baskı balata bitince benzini su gibi içer :)Ama yarisi aldığımdan beri ortalaması aynı,bu arada geçen sene debriyaj seti değiştikten sonra uzun yola gittim(İST-GİRESUN),100 km de 5 lt civarı yaktı,oldukça iyi.İşe giderken araç boş,sanırım motor tam verimli çalışacakken yol bitiyor,bide trafik üstüne gelince normalden 2 lt filan fazla yakıyor!Arkadaşlar yorumlar için teşekürler,ayrıca el freni çekiliyeken kaldırma olayını denicem!

doğurudur hüseyin bey şehir dışı 5 lt ortalaması gayet iyi.el freni testi baskı balata kontrolü için en iyi yöntemdir :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Temmuz 26, 2012, 15:11:26 »
Sercan bey 2004 yarislerde triger kayışı yerine zincir varmış,oda kayış gibi 50-60.binde değişmiyormuş,diye biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Temmuz 26, 2012, 23:39:39 »

100 km de 5 lt çok iyi :) demek ki sadece trafik sıkışıklığı diyebiliriz. clio da 12 lt yakıyormuş, şimdi ise 9,5 lt. ustam bence sıkıntı yok :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 27, 2012, 00:30:23 »
tüp taktırın en iyisi o..
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 24 kere teşekkür etti
  • 43 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 27, 2012, 12:48:41 »
tamam şehir içi  sıkışık trafikte kullanıyorsunuz ama uzun süredir % 9,5 yakıyor diyorsunuz durum vahim :(
birde müsait bir zamanda uzun yolda sakin bir kullanımla deneyin bence,hatta depoyu tam doldurup yol yapın aynı yolu geri gelip mümkünse aynı benzinlikten aynı pompadan yakıt alın yol bilgisayarının sağlamasını yapmış olursunuz
2007 Manuel 1,3 cc Saten gümüş Yaris Terra
Dalga geçme,Tokatlanırsın

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=32687.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 27, 2012, 12:53:25 »
çok fazla tüketim, satılması gerek

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Temmuz 27, 2012, 13:39:31 »
Uzun bir süre uzun yol yapma ihtimali yok,fakat geçen sene uzun yolda 5 lt civarı yaktı,işe gidip gelirken(Halkalı toplu konut-güneşli)gene 9,5 lt civarıydı,sanırım 5 km yol tarfik yokuş tırmanma aşırı yakıt tüketimine neden oluyor,ama yinede gerçekten iyi bir toyota ustası bulup aracı kontrol ettirmem lazım.Arabayı satsam üstüne para katmadan daha iyisini alamam,alsamda eminim oda normalden fazla yakar :-\ Şehiriçi kısa mesafe yaris kullanan arkadaşlarda tecrübe paylaşımında bulunursa makbule geçer ::) Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 28, 2012, 00:13:25 »
Hem rampalı hem sıkışık trafik hemde 10 km.. İyide  değer iyi daha doğrusu normal daha ne bekleniyor acaba ? 5. kmden itibaren zaten motor yeni ısınır verimli çalışması başlar ama siz zaten verime ulaşacakken motoru stop ettiriyorsunuz.. 10 000km öldürseniz bitiremezseniz balatayı belli kmden sonra toyotanın debriyajı biraz yukarıda kavramaya başlıyor ve gaz ayarını ayarlayamadığınızdan silkeleme yapması doğal.. Ve ayrıca el freniyle falan denemeyin zaten orada da yemiş oluyorsunuz balatayı 50-60 km hızlarda en üst viteste yokuşta dip gaz yapın motor devri artarken hız sabit kalıyorsa kaçırıyordur ama hızlanıyorsa sıkıntı yoktur.. hızlanmasından kastım devir saatine orantılı hızlanma...
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Temmuz 28, 2012, 20:45:57 »
Ercüment kardeş motorun randımanlı çalışmaya başlıyacağı zaman yolculuğun bitmesi,dolaysıyla normalden daha fazla yakması konusuna aynen katılıyorum.Soru şu 2-3 lt fazla  yakması normal mi?Debriyajın Bir süre sonra üste kavrama konusununda farkındayım,fakat 1 sene sonramı araba silkelemeye başlar,inşallah dediğin gibi debriyaj kavramasındandır,başımıza masraf açılmaz.Bu arada el freni olayını denedim araba stop etti.Rampa yukarı çıkarken araç 3000 devirden sonra gaza basmama rağmen daha yavaş hızlanıyor gibi geliyor,bunu özellikle denicem,çünkü eski aracım debriyajın bitimine doğru yokuşlarda çok zor gidiyordu,debriyaj değişimiden sonra uçuyordu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 28, 2012, 21:45:48 »
Ercüment kardeş motorun randımanlı çalışmaya başlıyacağı zaman yolculuğun bitmesi,dolaysıyla normalden daha fazla yakması konusuna aynen katılıyorum.Soru şu 2-3 lt fazla  yakması normal mi?Debriyajın Bir süre sonra üste kavrama konusununda farkındayım,fakat 1 sene sonramı araba silkelemeye başlar,inşallah dediğin gibi debriyaj kavramasındandır,başımıza masraf açılmaz.Bu arada el freni olayını denedim araba stop etti.Rampa yukarı çıkarken araç 3000 devirden sonra gaza basmama rağmen daha yavaş hızlanıyor gibi geliyor,bunu özellikle denicem,çünkü eski aracım debriyajın bitimine doğru yokuşlarda çok zor gidiyordu,debriyaj değişimiden sonra uçuyordu.

Zaten en üst viteste 50-60 km hızlarda arabanın uçmasını bekleyemezsiniz yavaş bir şekilde hızlanması normal devir saati çok fazla gidip araba hızlanmıyorsa debriyaj kaçırıyor demektir.. Ayrıca el freni olayını denediyseniz stop ettiyse tam sıkıntı yoktur ama bence arabayı o şekilde daha çok hırpalarsınız yazık açıkçası.. 2-3 litre yakması normaldir şehirdışı ile şehir içini karşılaştırmanız olmaz bence sıkıntı yapmayın.. Zaten yollar yokuşlu diyorsunuz devir zaten 3000 4000 arasında geziniyordur bence normaldir :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #18 : Ağustos 15, 2012, 16:02:26 »
Selamlar,

Ben de 2011 1.33 M/M kullanıyorum. Açık trafikte uzun yolda 4.5-5 lt arası görüyorum. ama sıkışık şehir içi kısa mesafelerde ve dik yokuş ortamlarda kullanıldığında (10-15 km) dediğiniz gibi sarfiyat aşağı yukarı 8-8.5 lt lere geliyor. Aracınızda çokta problem olduğu düşüncesinde değilim ama içinizin rahat etmesi açısından kontrol ettirmek faydalı olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Ağustos 16, 2012, 22:56:11 »
Tecrübe paylaşımı için teşekkürler Cihan Bey.