Merhaba,
Geçen hafta yaşına rağmen ailemiz için konforlu bir araç olduğunu düşünerek 1996 model otomatik vitesli benzinli Toyota RAV4 2.0 araç satın aldık. Almadan önde ustaya gösterdiğim kadarıyla, aracın motor, şanzımanı veya yürüründe bir problem olmadığını öğrendik.
Kaportada bir takım sorunları var, ancak neticede aracın yaşı ve 4x4 oluşundan dolayı bunun üzerinde çok durmadık, nasıl olsa binmek için alıyoruz, ileride boyatırız deyip aracı satın aldık.
Henüz 3. kullanışımda, yaklaşık 10km'lik bir otoban seyahatinin sonunda (en fazla 100km/h hıza çıkmışımdır) hızımın düştüğü 40km/h 'lerde seyrettiği bir anda araç stop etti.
Vites "D" pozisyonundayken tekrar kontağı mı çevireyim, hızımı kesmeden sağa mı yanaşayım, vitesi "N" poziyonuna mı alayım diye kafamda seçenekleri düşünürken, bir şekilde zınk yolun ortasına kalıverdik. Allahtan arkadaki vatandaş takip mesafesini koruyormuş ki, bir kaza yaşamadan o da durabildi (ve onun arkasındakiler de durdu). Bol bol korna sesi arasında hatırı sayılır miktarda küfür yiyerek, aracı "N" poziyonuna alıp, kontağı çevirip, aracı çalıştırdım ve "D"ye alıp sürmeye devam ettim. Çok şükür yaşadığımız korku hariç bir kaza olmadan atlattık.
Yarın öbür gün, bu aracı eşim de kullanacak. Eşim yolda giderken bu olay tekrarlar ise, ne yapar ne eder onu düşünüyorum. Aracı ertesi gün yine 20km civarında bir mesafede kullandım, bakalım tekrar edecek mi diye bekledim ama tekrarlamadı. Sizlere otomatik vites aracın düz yolda giderken birdenbire durmasına sebep olacak arızaları sormak istiyorum.
Aldığımda benzin bitmek üzereydi. Problem olan günün sabahı aracın deposunu tamamen doldurdum. Belki diyorum, yakıtta pislik vardı, bir anlık yakıttaki pislik geldi tıkadı ve araca gaz gitmedi stop etti, diyorum.
Forumlardan RAV4 veya diğer marka Toyotalarda benzer bir problem yaşayan var mı diye araştırdım, iki gündür arıyorum, bulamadım. Ancak genel olarak diğer internet forumlardan okuduğum kadarıyla bu problem çoğunlukla gaz kelebeğinden kaynaklanıyormuş, söktürün, temizletin ama ustasına yaptırın diyorlar.
Istanbul Anadolu yakasında güvenebileceğimiz bir Toyota ustası / özel servis tavsiye edebilir misiniz? Tüm ustalar her araçtan anlamıyor. Ben genellikle Bosch Car Service'e gidiyordum ama RAV4'ü iyi bilen bir ustaya gitmek sanki daha iyi olacak gibi?
Bunun dışında, bu problem ile ilgili önerileriniz, tavsiyeleriniz olursa, eğer yanıt gönderebilirseniz, çok makbule geçer. Şimdiden ilginize teşekkür ederim. Herkese iyi akşamlar,
Saygılarımla.