Gönderen Konu: zorunlu trafik sigortası ve fiyat sorunu  (Okunma sayısı 3112 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 133000
  • Model Yılı: '01
  • 5 kere teşekkür edildi
zorunlu trafik sigortası ve fiyat sorunu
« : Haziran 28, 2012, 14:56:47 »
Arkadaşlar geçen sene aldığım 2002 1.4 terra aracımın sigortası 150tl civarındaydı, sigortadan 20 gün sonra bir bayanın arkadan çarpması sonucu arka tampon ve bagaj kapağı değişti tramer %100kusuru diğer araca verdi ben serviste orjineliyle yaptırdım fiyat yaklaşık 3815tl civarıydı,bu gün sigorta şirketime gittim 350tl gibi bi fiyat verdiler nedenini sorduğumda kazadan olabilir dediler bende dedim 0 hatalı kazadan benim sigortam neden etkileniyor onlarda bilmiyor..bu arada kazada ki sigorta şirketlerimiz aynıydı mapfre genel sigortaydı..
sizce benim kusursuz olduğum kazadan sigorta poliçem etkilenirmi?
zam olduğunuda söylediler ama bu kadar yani 2katı fark neden oluyor?
bilen arkadaşlardan yorum istiyorum
2001 1.6 terra sol special corolla

Toyota Club Türkiye

zorunlu trafik sigortası ve fiyat sorunu
« : Haziran 28, 2012, 14:56:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
Ynt: zorunlu trafik sigortası ve fiyat sorunu
« Yanıtla #1 : Haziran 28, 2012, 15:11:47 »
sizin aracınız hasar aldığı için hasarsızlık indiriminden mahrum kalmış olabilir.Yeni poliçe ile eskiyi sigorta acentasında karşılaştırma şansınız varmı acaba?
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 28, 2012, 15:24:49 »
bugün önce sigortalattığım yere gittim fiyatı onlar verdi zam olduğunu söylediler ama kazadan da olabilir dedi,hatta başka sigorta şirketlerinden fiyat aldılar onlarda 350 500tl arası fiyaat verdiler dediler..bence çok mantıksız benim suçum olmayan kazadan dolayı sigorta poliçemin 2katından fazla tutması mantıksız..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2012, 15:36:59 »
aracıma gidip baktım hasarsızlık indirimi %15 gözüküyor bende bu iki katına çıkmasına sebep olmaması lazım müşteri hizmetlerini arayın birde onlara sorun bakalım ne diyecekler sizin eski poliçede ne kadar hasarsızlık indirimi baktınız mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 28, 2012, 15:55:28 »
Sizin kusurunuzun olmadığı kazadan dolayı sizin priminizin yükselmesi, üstelik de %100'den fazla yükselmesi hiç de âdil bir uygulama değil.
Başka şirketlere de danışın bakalım ne diyecekler?
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 28, 2012, 16:52:41 »
arkadaşlar ben anlamadım bu poliçe olayını 22-07-2010.22-07.2011 arası sbn poliçe brüt prim 214tl 21-09-2010.21-09-2011 güneş poliçe brüt prim 297tl ekstraları var bunlar benden önceki poliçeleri bende 05-07-2011.05-07.2012 arası genel poliçe brüt prim 325tl ben geçen sene aldığımda aracın plakası değişti sigorta ve muayene dahil 550tl vermiştim acaba ben geçen sene 325tl sigorta parasımı verdim?ben 150tl falan biliyordum o zaman ben den önce arabada bi kazadan dolayımı bu kadar yüksek? yada değişik bi durum mu söz konusu..
bilen bi arkadaş yardım ederse sevinirim.
telden msjla tramerine baktığımda 2008de hasarı ne olduğunu bilemedik vardı 2010 da sadece tampon sürtmesi karşı tarafın çıtalarını yaptırmışlar bunu biliyorum bunlar benden önceki hasarları gözüküyordu bendede 2011de arkadan araba çarpması hasarı var.
benden önceki hasarı nedeniylemi bukadar yüksek bu poliçeler..brüt 325tl olanın neti ayrımı..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 28, 2012, 16:56:40 »
poliçenizde ne kadar ücret ödediğiniz yazıyordu orada ne kadar gösteriyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 28, 2012, 17:03:45 »
şimdi sigortacıyla görüştüm brüt prim ödemişim 325tl.onlarda neyden olduğunu bilmiyor.normal 2002 model arabanın 180tl civarında olduğunu söyledi.mail atalım dedi ama bu işin içinde bi bit yeniği var hayırlısı.karıştırdık bi kere.senede 350tl sigorta çok arkadaşlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 28, 2012, 17:07:19 »
bencede çok bir karışıklık var gibime geliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 28, 2012, 17:21:03 »
HASARSIZLIK İNDİRİMİ ve ZAMLI PRİM UYGULAMASI

17.10.1996 tarihinde yapılan Karayolları Trafik Kanunu değişikliğini takiben Zorunlu Trafik Sigortası uygulamasına, “Hasarsızlık İndirimi ve Zamlı Prim Uygulaması” , sigortacılıktaki yaygın anılışı ile “Bonus ve Malus Sistemi” dahil edilmiştir.

Adı geçen yasada yapılan değişiklikten sonra, Hazine Müsteşarlığı, Zorunlu Trafik Sigortasının Tarife ve Talimatını hazırlarken; “tarife ve talimatların tespitinde sigorta süresi içinde herhangi bir hasar ödemesine neden olmayan işletenlerin primlerinin indirilmesi yoluyla ödüllendirilmesi; hasar ödemesine neden olan işletenlerin primlerinin yükseltilmesi yoluyla cezalandırılması” ilkesine uymak zorundadır. ( KTK Md.93/2 ).

Belirtilen bu yasal düzenleme sonucu, Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ve 10.3.1997 tarihinde yürürlüğe giren tarife ve talimata göre, “Hasarsızlık İndirimi ve Zorunlu Prim Uygulaması” aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

“Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılmış araçların işletenine, sigorta süresince herhangi bir tazminat ödemesi gerçekleşmemesi halinde hasarsızlık indirimi yapılırken, tazminat ödemesine yol açan her bir kaza için zamlı prim uygulaması gerçekleştirilir.

Şirket veya acente değişikliği halinde, prime uygulanacak indirim veya zam oranının tespiti amacıyla sigortalı, araç ruhsat sureti ve son üç yıla kadarki sigorta poliçeleri örnekleri ile, önceki şirket veya acentelerden temin edeceği Hasar Durum Belgeleri'ni sigorta yapacağı şirket veya acenteye ibraz etmekle yükümlüdür. Sigorta şirketi bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler için, birinci basamaktan prim uygular.

Basamak No   
Prim (%)
Hasar Durumu
1
175
3 ve sonrası kazalarda
2
150
2 kazada
3
125
1 kazada
4
100
-
5
90
1 yıl hasarsızlıkta
6
80
2 yıl hasarsızlıkta
7
70
3 ve sonraki yıllar hasarsızlıkta
İlk kez sigorta yaptıranlara, 4.basamaktan % 100 prim uygulanır.

Hasarsızlık halinde, her yıl prim oranı bir basamak indirilir. Sigorta sürecindeki her hasar ödemesi için ise müteakip sigorta poliçesinde prim oranı bir basamak yükseltilir.

Hasarsızlık indirimi veya zamlı primi uygulaması aracın işletenini takip eder. İndirime hak kazanmış veya zamlı prim uygulamasına konu bir işleten, aracı başkasına devreder ve o aracın işleteni olarak yeni bir sigorta talep ederse, indirim hakkı veya zamlı prim uygulaması devam ettirilir.

Genel şartların 9.maddesine göre feshedilmeyip yeni işleten için devamı sağlanan poliçelerle ilgili olarak, hasarsızlık halinde sigorta şirketlerince prim indirimi geri alınmaz; zamlı prim uygulaması halinde ise sigortalı tarafından prim farkı talep edilmez. Sigortanın yenilenmesi halinde eski poliçedeki hasarsızlık indirimi veya zamlı prim uygulaması dikkate alınmaz.

Bir önceki poliçenin bitim tarihinde yenilenmeyen poliçelere hasarsızlık indirimi uygulanmaz”.

Yukarıda belirtilen talimatın yürürlüğe girdiği 10 Mart 1997 tarihi düşünüldüğünde, yeni tarife ve talimatın öngördüğü Bonus ve Malus Sistemi , sigorta sektörü için gerçekten çok köklü bir değişiklik niteliğindeydi.

Nitekim yurtdışı oto sorumluluk ve kasko sigortalarının değişmez kuralı olan Bonus ve Malus, bugün dahi ülkemizin kasko sigortası uygulamasının içinde bir kaç cılız girişimin dışında uygulama bakımından yaygınlaşmamış haldedir. Bu nedenle, o tarih için oto sorumluluk sigortasında Bonus ve Malus Sistemi'nden bahsetmek, hakikaten çok büyük bir gelişme olmuştur.

Ancak bu yeniliğe rağmen, o yıllarda sigorta şirketlerinin bilgisayar altyapıları düşünüldüğü zaman, yukarıda belirtilen tarife ve talimatın maddeten uygulanabilmesi mümkün olmamıştır.

Öncelikle, işletenlerin sözleşme yaptıkları sigorta şirketini değiştirmeleri halinde Hasar Durum Belgesi temin etmek bir sorun, elde edememek ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır.

O günlerde sigorta sektörünün, Tarife ve Talimatın öngördüğü bilgileri alacağı, doğru olarak besleneceği bir kaynağı bulunmamaktadır. Diğer taraftan herhangi bir sigorta şirketinin anılan tarife ve talimata uygun hareket etmek için göstereceği çaba, sadece kendi poliçeleriyle sınırlı kalmakta, şirket değişikliklerinde Hasar Durum Belgesi uygulamasının kontrolü mümkün olamamaktadır.

Bu nedenlerle, başka bir sigorta şirketinden gelebilecek Trafik Poliçesi yenilemelerinde ortak bir bilgi merkezinin bulunmaması ve konunun sigorta şirketleri / acentelerine kendi yöntemlerine göre uygulamalarına bırakılmış olması; zamlı prim tatbikatını daha ilk günden kullanılamaz hale getirmiştir.

Buna karşılık, her dönem gündemde olan “ rekabet şartları ” gerekçesiyle tüm şirketler / acenteler kimi bilerek ve isteyerek, kimi ise yukarıda belirtilen imkansızlıktan ötürü uygulamada, tarife ve talimatın sadece Bonus tarafını tatbik etmişler, buna mukabil Malus tarafını uygulamanın başladığı ilk günlerden itibaren ihmal etmişlerdir.

Sigorta sektörünün yaşadığı bu kontrolsüz dönem, bu arada faaliyetlerine Hazine tarafından son verilen sigorta şirketlerinden poliçe düzenlenmiş olan işletenlerin çaresizliği, TRAMER' in (Trafik Sigortası Bilgi Merkezi) etkin şekilde çalışmaya başladığı tarih olan 1 Temmuz 2004 tarihine kadar, içinden çıkılamayacak bir sistemsizlik şeklinde sürmüştür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 28, 2012, 17:22:01 »
yukardakini okuduktan sonra anladım..kazaya karışan araçlara bindiriyorlarmış..bundan olduğunu tahmin ediyorum..

http://www.traport.org.tr/tk_uzman.php?yID=6

bu linkten alınma

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #11 : Ekim 21, 2012, 21:21:36 »
Merhaba,
Yaklaşık yedi ay önce 2007 model Corolla HB sol aracımla çok ufak bir kaza yaptım. Bu kaza sebebiyle karşı taraf benim sigortamdan 109 TL almış. Geçen gün zorunlu trafik sigortası sürem dolunca acenteye gittim. Bu kaza sebebiyle yıllık sigorta bedelimin 810 TL olduğunu (euro sigorta) söylediler. Sizce bu durum makul mu? Önceki yıl sigortayı Ankara'da 240 TL'ye yaptırmıştım. Benden 100 TL'lik kaza için neredeyse 600 TL'lik bedel istiyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım valla. Daha önce böyle bir durumla karşılaşan oldu mu? Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim. Teşekkürler
İncecikten bir kar yağar, tozar Elif Elif diye... (Karacaoğlan)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 22, 2012, 15:56:16 »
Merhaba,
Yaklaşık yedi ay önce 2007 model Corolla HB sol aracımla çok ufak bir kaza yaptım. Bu kaza sebebiyle karşı taraf benim sigortamdan 109 TL almış. Geçen gün zorunlu trafik sigortası sürem dolunca acenteye gittim. Bu kaza sebebiyle yıllık sigorta bedelimin 810 TL olduğunu (euro sigorta) söylediler. Sizce bu durum makul mu? Önceki yıl sigortayı Ankara'da 240 TL'ye yaptırmıştım. Benden 100 TL'lik kaza için neredeyse 600 TL'lik bedel istiyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım valla. Daha önce böyle bir durumla karşılaşan oldu mu? Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim. Teşekkürler

Böyle bir şeyi ilk defa duydum.  :o

1'e 6, iyiymiş valla, bu sigortalar batar mı?
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 22, 2012, 16:19:06 »
Her şey, her kes arabası olanın tepesine biniyor
günümüzde hala araba sahibi olmak zenginliğin göstergesi sanılıyor
rezaletin dik alası olan benzin fiyatları yetmiyormuş gibi birde sigortadan bindirmeye çalışıyorlar
zorunlu olmasa "naa size"  diye çok zarif bir hareket çekerim ama adiler birde zorunlu tutuyorlar
kaskosuzada dolaşılmıyor... eee elimiz mahkum yolunmaya devam mı..? yoksa arabaları satıp al sana vergi diye o zarif hareketi çekebilirmiyiz :D