0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Trakya ŞivesiErkes iyi ürensin.sonra afallamayasınız be yaaa....(i): isim (e): eylem Kızan (i): Çocuk, genç manasında...Talika (i): Tamamen ahşaptan yapılma at arabası...
Bizim burada da gulle derler Böyle memleket sevilmez mi ya
izmir şivesi diye bir şey yoko bahsettiğin ege köylerinin şivesi muğla milas falan
taliga diye biliyodum ben hangisi doğru acaba ? bu arada "pangallık" da favorilerimden biridir.
Bilmez miyim Furkan Ama benim en çok sevdiğim kelime naylondur. Bildiğin traktör römorkuna naylon denir bizim buralarda
Denizli de kullanılan farklı isimlerin neredeyse yarı yarıya bizde de var çimmek cıncık cülük falan bizde öyle deriz... NAylon muhabbeti de iyidir ama çiftçilikle de uğraştığımız için amcalardan çok duyarım oğuz şu naylonu takta şuraya çek falan bir çok bildiğim şeyi unuttum yahu heyecan bastı burda nedense
O zaman siz bornova'ya falan köy diyorsunuz Kemal amca karşı yaka falan. Tam tersine İzmir'in sosyetik artistleri böyle konuşuyor gelcem gitcem falan Ha bide şöyle birşe duydum çoğun da yapcaanız alcaanız gibi kelimeler de duyuyordum buda size özgü bizim buralar da öyle konuşan yok
Tabiki oralarda civardan gelenlerde yaşıyor, özellikle bornova üniversitelilerin mekanı olduğu için her yerden gelen var oralardabu bahsettiğin gelcem gitcem sözcükleri pek çok yerde hatta istanbulda da aynı, sadece yazı dilinde "geleceğim, gideceğim" kullanılıyor ki bana o bile zor geliyor, çoğu zaman kaçamak yapıp yazı dilindede gelcem,gitçem vs kullanıyorum, konuşma dilinde tuhaf olur zatenmesela haber spikerlerinin konuşmalarına dikkat et, hiçbiri bir bir yazı dili kullamaz, kullansalar zaten tuhaf olursadece basit bir kaç kelime yakalayıp buna şive demek doğru olmaz; Ege şivesi var tabiki , ama izmir şivesi diye bir şive yoksimit'e gevrek demek te şive değil
O konu da haklısın şive denilmez ama her yöreye göre bir konuşma tarzı vardır ki izmir'lilerin de böyle konuşması çok hoşuma gider. Simit gevrek muhabbetine girecek olsak ooo yandı çukurova Arkadaşlar size amcam ile ilgili birşe anlatmak istiyorum hatta fıkra gibi bir olay lakin olayın için de az argo kelimeler var mazur görün ve özür dileyerek yazacam ama gerçekten komik... Benim amcam sınıf öğretmeni sene 90'lı yıllar 92 ve 93... Amcam 1. sınıfları okutuyor ve öğrencilere 1'den 10'a kadar saymayı öğretiyor. Daha sonra ise 10'dan geriye doğru saymayı öğretiyor... Ama bunu çocuklara geri geri sayın diye öğretmiyor. Bir gün müfettiş geliyor ve çocuklara kaça kadar saymayı bildiklerini soruyor ve 10'a kadar saydırıyor... Daha sonra 10'dan geriye doğru sayın çocuklar diyor ama çocuklar da tık yok afal afal müfettişin gözüne bakıyorlar... Amcam direk atlıyor oradan durun müfettişim onlar anlamadı sizi bide ben söyleyeyim diyor ve öğrencilere 'Haydi çocuklar hocanıza 10'dan aşağı g.tün g.tün sayın bakalım der ve çocuklar sular seller gibi 10-9-8-7.... saymaya başlarlar ve müfettiş dona kalır ve 8 yıl boyunca amcamın görev yaptığı okula uğramaz... Bizim buraların kırsal bölgelerin de geri geri ya da arkaya doğru gibi terimleri az önce ki yazdığım kelime ile dile getirirler ve amcam şu an emekli olmasına rağmen babam hala kendisine der ki seni kim öğretmen yaptı siz onu bulun bana der ve gülerler birbirlerine bomba çok ama yazmakla bitmez Surç-i Lisan eylediysem affola....
)))) alemsin yaa akşma vakti güldürdün beni:)) rabimde sizleri güldürsü dostlar:)